A jövő nagyjai: ELTE-BEAC Kosárlabda Akadémia

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, a következő rész a legendás ELTE-BEAC „hátországával” foglalkozik.

Az első, 1964-ben rendezett bajnoki idény óta minden évben ott volt a bajnoki küzdelmekben a BEAC női felnőtt kosárlabda-csapata. Jártak a csúcson, voltak nagycsapat – a kilencvenes évek nyitányát bajnoki győzelem és kupasikerek fémjelezték. Az 1989-1990-ben, vitatott körülmények között elveszített bajnoki döntő után egy évvel, az 1990-1991-es idényben duplán is felértek a csúcsra: magyar bajnoki aranyérmet és Magyar Kupa győzelmet is ünnepelhettek. Egyetemisták vezették sikerre azt az alakulatot, élén a magyar kosársport élő legendájával, Balogh Judittal.

Az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap az utánpótlás-nevelés és az ELTE-BEAC kosárlabda-szakosztályának összesen negyven versenyző csapata volt a 2020/21-es szezonban még úgy is, hogy a COVID miatt néhány senior csapat visszalépett. Ebből egy az NBI-es felnőtt csapat, a többi utánpótlás, vagy amatőr felnőtt, országos, illetve budapesti bajnokságokban is szerepelt a klub. Egészen az U9-es (palánta) korosztálytól az U25-ig (egyetemi fiú-lány) vannak utánpótlás-csapataik, méghozzá minden korosztályban legalább kettő. A filozófiával kapcsolatban Horváth Enikőt, a klub stratégiai és pénzügyi igazgatóját kérdeztük – kulcskérdés, hogy mennyire legyen eredményorientált a képzés és mennyire a játékosnevelést tartja szem előtt egy klub.

„Igen, ez valóban kulcskérdés. Alapvetően próbáljuk megtalálni az arany középutat. Számunkra nagyon fontos, hogy játékosokat neveljünk, főleg a legkisebbeknél az eredmény másodlagos. Ugyanakkor ahhoz, hogy valamilyen szinten eladhatóvá váljon klubunk tevékenysége, muszáj minden korosztályban eredményeket is felmutatni, legalább azt, hogy az országos döntőkbe bejussunk. Viszont a játékosok nevelése és az eredményorientáltság véleményem szerint nem áll annyira messze egymástól, hiszen ha ügyes játékosokkal vannak tele a korosztályos csapatok, akkor az már hozza az eredményeket is. Továbbá nem mindig azokból lesznek a legjobb játékosok, akik már gyerekkorban a legjobbak, ezért sem elsődleges az eredmény az utánpótlásban” – mondta.

De hogyan zajlik a képzés a gyakorlatban a BEAC berkein belül? „Az edzőink a 2020/21-es szezonban párban dolgoztak, szinte mindenhol volt vezetőedző és másodedző. Mivel minden korosztályban több csapattal is versenyzünk, így az első csapatok (A csapatok) versenyzői heti öt csapatedzésen vehetnek részt, míg a B csapatok játékosai heti négy edzésen. Emellett hétvégente lehetőség van egyéni képzésre járni, illetve az edzőink fiatalok, lelkesek, egyedi kérések alapján – lehetőség szerint – délelőttönként is szívesen foglalkoznak a lányokkal. Az infrastruktúránk kedvező, egyrészt az ELTE Bogdánfy utca sportcsarnoka három pályával a rendelkezésünkre áll, valamint a Tüskecsarnok három edzőtermét vesszük igénybe. Emellett a Gabányi László Sportcsarnokban is egyre több lehetőséget kapunk, nem csak az NBI-es csapat edzéseit tudjuk ott tartani, hanem már napközis táborokat, egyéni képzéseket is szervezünk. Fiatal edzőink nagy része még egyetemre jár, van, aki első diplomáját szerzi, de vannak, akik már második diplomán dolgoznak, illetve most jelentkeznek szakedző mesterképzésre a Testnevelési Egyetemre. Szakosztályunk számára fontos, hogy szakképzett edzőkkel dolgozzunk, lehetőséget adjunk a fiatalok számára, hogy képezzék magukat. Mindenben támogatjuk őket, amíg egyetemen vannak, helyettesítéseik is mindig meg vannak oldva” – tért ki az edzők képzésére is.

Ha valaki a BEAC-nál szeretne kosárlabdázni, illetve ide szeretné vinni a gyerekét, hogyan lehet bekerülni, kit, hol, hogyan kell keresni, milyen feltételeknek kell megfelelni?

„Nálunk nagyon fontos, hogy mindenkit szívesen látunk, bármely korosztályba is érkezzen a játékos. Egészen a kezdő szinttől tudunk biztosítani lehetőséget, minden korosztályban meg tudjuk találni a számára megfelelő csapatot. Az U12 alatti korosztályt Gyeőry Zsuzsanna kiválasztásért felelős edzőnk vezeti, ő építi be az újoncokat a megfelelő csapatokba. Az egész utánpótlást szakmailag Laklóth Anna sportigazgatónk fogja össze, aki egyébként jövőre három csapat vezetőedzője is lesz (Női MEFOB, Amatőr Zöld csoportos csapat, Serdülő – U14 B csapat). Utánpótlásunk jelenleg nincsen könnyű helyzetben, ugyanis a pandémia minket is hátrányosan érintett, az iskolákba közel egy évig nem tudtunk bejutni. A gyermekek szállítását kisbuszainkkal oldottuk meg, hogy senki ne maradjon le az edzésekről. Ennek következtében viszont több bázisunkon is teljesen elölről kell kezdenünk az építkezést, ilyen a Petőti Ált. Iskola, és a Farkasréti Iskola is. Rövidtávú célunk jelenleg, hogy minél több utánpótlás-bázist kialakítsunk a tizenegyedik kerületben” – magyarázta. 

Az utánpótlás-nevelés természetesen táplálhatja a klub NBI-es csapatát is. „Elsődleges célunk, hogy kosárlabdázókat neveljünk, és az utánpótlásunk számára remek perspektíva, hogy a BEAC NBI-es csapata közvetlenül elérhető. Szeretnénk, ha a legjobbak idővel az NBI-es csapatunkban mutatnák meg először magukat, ez viszont sajnos legtöbbször nem csak tőlünk függ, nagyon sok esetben a játékosok idejekorán más utánpótlásműhelyt választanak.”

Persze vannak, akik itt is megmutatják magukat és példaképként állíthatók a többiek elé: „A következő idényre szerződtünk le Barnai Judittal, aki nálunk kezdte a pályafutását, majd több élvonalbeli csapatban megfordult, és egészen a válogatottságig vitte. Jelenleg az NBI-es csapatunk tagja Juhász Angéla, aki U20-as válogatott, és ami az ő esetében érdekes, hogy sokáig B csapataink tagja volt, tehát nem lehetetlen az sem, hogy a második csapatokból kerüljenek ki NBI-es játékosok. Legifjabb titánunk jelenleg Katona Boglárka, aki 2004-es létére idén már az NBI-es csapatunkban pályára lépett, U18-as csapatunk meghatározó tagja volt, és behívták az U18-as válogatottba is.”

Adódik a kérdés, hogy vajon mennyire nehéz ma Budapesten jól működő utánpótlás-képzést működtetni? Hiszen elég nagy a választék egy gyerek előtt akár sportágakat, akár konkrét kosárlabda-akadémiákat tekintve is – arról nem is beszélve, hogy a BEAC-on belül is jó pár szakosztály működik.

„Aki budapesti sportklubot menedzsel, az tudja, hogy a vidékhez képest óriási a kontraszt minden téren. Ami vidéken megvan, a lokálpatriotizmus, azt Budapesten szinte lehetetlen kiépíteni. Vidéken legtöbbször csak egy klub van, a sportágak között is van egy vagy kettő, ami nagyon megy, és akkor minden gyerek azt a sportot választja. Egyszerűen nem is nagyon van lehetőségük mást választani. Budapesten rengeteg inger éri a gyereket már kiskoruk óta, egyáltalán nem könnyű őket bevonzani egy olyan nehéz sportágba, mint a kosárlabda. Ráadásul a kosárlabda olyan sport, ahol hosszú évek, évtizedek alatt érik be a befektetett munka, és a mai világban már nehéz a türelmetlen gyerekekkel megérteni, hogy élsportolóvá válni mennyi idő- és energiabefektetéssel, illetve főként lemondással jár. A BEAC többi szakosztálya viszont kevésbé elszívó erő, ők inkább az egyetemi sportra építenek, kevésbé az utánpótlásra.”

A klub 2013 óta lett Akadémia és az elsők között nyerte el a Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia címet 2018 januárjában, ezek miatt már javult a helyzetük. „Mióta Akadémia lettünk, sokkal jobbak az anyagi feltételeink, és nem titok, hogy a tárgyi, technikai háttér kialakításához nem elegendő a tagdíjbevétel. Minden felszerelést, sporteszközt tudunk biztosítani a gyerekek számára, edzőtáborokba, külföldi tornákra mehetnek (sajnos a TAO-ból ez már EMMI-engedélyköteles), a csapatokkal több edző is tud foglalkozni.”

Ami pedig a közeljövőt illeti, természetesen vannak tervek.

„Nemsokára elkezdődik a Bogdánfy utcai csarnok teljes rekonstrukciója, ahol egy, mérkőzésre alkalmas pálya teljes mértékben a kosárlabda szakosztály rendelkezésére fog állni, valamint a többi pályán és centerpályán is több teremlehetőséghez fogunk jutni. Szeretnénk több egyéni képzést tartani azoknak, akik szeretnének ezzel a lehetőséggel élni, akár iskola előtt, testnevelésóra helyett, vagy a hétvégéken. A pandémia ellenére már tavaly ősszel elkezdtünk a 11. kerületi iskolában dolgozni, felvettük a kapcsolatot a testnevelő tanárokkal, szeretnénk minél több gyereket a szakosztályba integrálni és a piramis alját - a legkisebbek szintjét - szélesíteni.”

https://www.facebook.com/beackosar
https://www.beac.hu/szakosztaly/kosarlabda-szakosztaly

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus