A jövő nagyjai: MAFC Kosárlabda Akadémia

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, a második rész a legendás MAFC utánpótlását biztosító MAFC Kosárlabda Akadémiával foglalkozik.

Az ország egyik legnagyobb múlttal rendelkező, legrégebb óta működő, legsikeresebb klubjának számító MAFC utánpótlása már évek óta működik akadémiaként és neveli a játékosokat a magyar kosárlabdának – kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan is zajlik a munka a Hauszmann Alajos utcában, Budapesten.

„Egészen az U7-U8-tól kezdve minden korosztályunk működik, az akadémiai rendszerben az U14-16-18 van benne, az U20 pedig már a felnőtt együtteshez kapcsolódik. Az U14 alatt egy előkészítő programunk működik Nagy Kriszta vezetésével, de van egy évtizedek óta működő alsós kupánk is, ahol havonta egyszer a kerületi iskolák, partneregyesületek összejönnek egy dzsemborira a Gabányiban. Összességében egyébként közel négyszáz gyerek kosárlabdázik a MAFC-nál és itt csak a fiúkról beszélünk, hiszen a lányokat a BEAC adja” – mesélt a klub helyzetéről Dinnyés Attila, a MAFC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója.

„Budapesten a kiemelt akadémia a Honvéd, de mellettük a Vasas és mi vagyunk még magasabb szinten a fiúknál, erre büszkék is vagyunk és ez egyértelműen az edzőkollégák munkáját dicséri. Az akadémiai rendszer bevezetése óta több lehetőségünk van, több dologra volt forrásunk, nemzetközi tornákra, utazásokra, többet tudunk edzeni, jobb termeket használni, több szakemberünk is van, csapatonként például két-három ember is dolgozik, vannak erőnléti edzőink. Zajlanak az egyéni képzések, a termi edzések és szerencsések vagyunk amiatt, hogy a koronavírus-helyzet során is tudtuk folytatni a munkát, egyedül az iskolai előkészítőknél kellett megállni” – folytatta Dinnyés, aki elmondta, hogy alapvetően a legkisebb korosztályoknál a legbővebb a létszám. „Egy csoport általában harminc-negyven fővel indul, aztán utána kezdjük el fokozatosan szűkíteni, hogy a serdülőknél már csak 16-18 fős csapatokkal dolgozzunk.”

Az Akadémia egyik kiemelt célja, hogy ne csak játékosokat, de edzőket is neveljen – ennek érdekében több korábbi MAFC-os dolgozik már a klubnál.

„Fontos filozófia, hogy az edzők nagyon nagy része a mi berkeinkből került ki, nálunk volt játékos és figyeljük, hogy kinek milyen a személyisége, ha megfelelő, akkor szívesen látjuk utánpótlás-edzőnek. Először egy tapasztalt edző mellett dolgozhatnak, tanulhatnak, majd fokozatosan egyre több önálló feladatot kapnak és kiképezzük őket, ez a modell sok éve működik. Fontosnak tartjuk, hogy a kicsiknél is tapasztalt, jó edzők dolgozzanak, mert ez nagyon sokat számíthat a későbbiekben, illetve most már Hencsey Tamás is nálunk dolgozik, aki korábban a felnőtt csapatot irányította – ő is sokat tud segíteni a tapasztalatával” – beszélt az edzőhelyzetről a szakmai igazgató.

A klub a műegyetem révén egészen a felnőtté válásig segíti a fiatalokat és ez nem korlátozódik le a kosárlabdára.

„Nálunk alapelv, hogy az óvodától az egyetemig segítjük a gyerekeket, megpróbálunk mindenkit magas szintre eljuttatni a tanulásban és a kosárlabdában is, figyeljük a tanulmányi eredményeket és próbálunk segíteni nekik. Nem könnyű persze, mert a mai világ sokkal kényelmesebb és bár sokan szeretnek itt játszani, de egyre szűkebb az a réteg, aki a kosárlabdát életcéljának tekinti. Éppen ezért keresünk olyanokat, akik ’megszállottak’, akik teljességgel elhivatottak, mert ez egy nagyon fontos ismérv – a játékosoknál és egyébként az edzőknél is személyiségeket keresünk, akik tudnak harcolni, akik kitartóak és tesznek azért, hogy elérjék a céljaikat.”

A MAFC természetesen rendszeresen ad játékosokat az élvonalnak, sőt, a válogatottnak is, jelenleg is említhetjük Ruják Andrást, vagy éppen a felnőtt pályafutását most megkezdő Mócsán Bálintot – utóbbiról Dinnyés ki is emelte, hogy ő bizony már tizennégy évesen is megmondta, hogy profi akar lenni, így minden nyáron dolgozott külön, hogy ezt elérje.

Aki pedig szeretne az új Mócsán lenni, annak nincs más dolga, mint elmenni egy edzésre.

„A kicsiknél, a hét-nyolc éveseknél még nincs feltétel, csak az, hogy jöjjenek, szeressék meg a kosárlabdát és aztán fejlődjenek együtt a többiekkel. Idősebb korban is jöhet valaki, akár még tizennégy évesen is, mi mindenkit megnézünk, aki jelentkezik, majd nyilván a szakemberek eldöntik, hogy milyenek a képességei, az adottságai és hogy hol tart – ha túl nagy a lemaradás, akkor sem tanácsoljuk el, átkerül egy olyan csapatba, ahol heti két-három edzéssel a MAFC család tagja lehet, de akkor az akadémiai korosztályokba nem tud beférni, ott a legjobbakkal szeretnénk haladni. Mi azt vállaljuk, hogy aki idejön, annak biztosítjuk a lehetőséget, hogy egészen a felnőtt korig játszhasson valamelyik csapatunkban, a kerület részéről is elvárás, hogy minél többen sportoljanak, mi ennek igyekszünk is megfelelni.”

A MAFC gazdag történelme során megannyi sikert ért el az élvonalban, jelenleg azonban „csak” a másodosztályban szerepel a felnőtt együttese – jó lenne, ha megint sikerülne az A csoportba feljutni, már csak a budapesti kosárlabda miatt is. „Jelenleg egy NBI/B-s felnőtt csapatunk van és természetesen fontos cél lenne, hogy sok tőlünk kikerülő játékos szerepeljen benne. Az utánpótlás nálunk egy helyen edz a felnőtt csapattal, így természetesen erős az összefonódás. A fiatalok számára nyilván cél az, hogy bekerüljenek a nagycsapatba és természetesen motiváló is az, amikor látják, hogy mondjuk a barátjuk, korábbi csapattársuk megkapja a ’behívót’ és együtt készülhet a nagyokkal. Sajnos Budapesten jelenleg nincs élvonalbeli csapat, pedig jó lenne, ha lenne, hogy a budapesti fiatalok is lássák ezt maguk előtt.”

És hogy mik a tervek a neveléssel, mik a tervek az akadémiával? „Szeretnénk megszólítani az alsó bázist és ebben a kerület is partner: több egyesülettel van együttműködésünk, ezt is szeretnénk szélesíteni. Emellett célunk, hogy minél színvonalasabb meccseket játszhassanak a csapataink külföldi együttesek ellen, illetve komoly hangsúlyt szeretnénk fektetni az edzőképzésre, hogy aki nálunk dolgozik és szeretne fejlődni, az megkaphassa a lehető legmagasabb képesítést.”

Aki tájékozódni szeretne a MAFC Kosárlabda Akadémia előkészítőiről, vagy magáról az Akadémiáról, az a klub honlapján bőven találhat információt: https://mafcbasket.hu/

fotó: mafcbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus