A bajnoki címvédő Perlék mai vendége! (Élőképpel!)

A szigetek derbijén a bajnok és kupagyőztes, Euroliga-szereplő, ám ezen az őszön igencsak bukdácsoló Dinamo Sassarit fogadják ma Perlék.

A bajnokot fogadni mindig nagy esemény, ezúttal is hatalmas a várakozás a Perl Zoltánt is a soraiban tudó Capo d' Orlando háza táján, hiszen a szigetek (Szicília vs. Szardínia) derbijén (Derby di Isole) a szicíliai kisváros büszkeségei, az olasz fronton 2015-ben mindent (bajnoki cím, olasz kupa) megnyerő Dinamo Sassari euroligás gárdáját látják vendégül. Perlék 3 bajnoki vereség után az előző fordulóban drámai körülmények között, éppen a fiatal magyar hátvéd ragyogó passzának köszönhetően nyertek újra. A hazaiak híveinek örömteli hír, hogy ebben a szezonban először teljes kerettel állhat fel az Orlandina Basket! Nemcsak a rutinos macedón irányító-klasszis, Vlado Ilievszki sérülés utáni visszatérése tűnik biztosnak, de végre a még mindig csak 18 éves szerb Vojiszlav Sztojanovics is megmutathatja kívételesnek tartott tehetségét. Sztojanovics csapatba kerülésével a vele azonos poszton szereplő Perl eddigi rendkívül magas játékpercei is korlátozódhatnak, ám  fiatal büszkeségünket nem kell félteni, hiszen az Itáliában is egyre népszerűbb Zozo több statisztikai mutató (játékperc, dobott pont, lepattanó, VAL) alapján is egyértelműen és fölényesen Európa egyik topligájának, az olasz első osztályú bajnokságnak a  legjobb 22 éven aluli játékosa!

Az ezen az őszön mind a bajnokságban, mind az Euroligában a várakozások alatt szereplő, és éppen ezért az elmúlt héten edzőváltáson (6 év után ért véget a Sacchetti-korszak, a bajszos mestert egy másik "bajszos", a Lóránt Péter Virtus Romáját 2013-ban bajnoki döntőbe vezető Marco Calvani váltotta) is áteső bajnok Sassari pénteken még Moszkvában játszott Euroliga mérkőzést. Az orosz fővárosban remekül helytálltak a szárdok, az utolsó percig meccsben voltak a kontinens egyik legerősebb sztárcsapatának vendégeként, és a CSZKA Moszkvának alaposan meg kellett izzadnia a győzelemért. Perlék dolga sem lesz egyszerű, ha Teodoszicsék példáját követni akarják, a Dinamo Sassari ugyanis egy rendkívül atlétikus, gyors csapat, és már nem pusztán a legendás szárd "run n' gun" (fuss és dobd) kosárlabda jellemző rájuk, Calvani érkeztével pedig még inkább a kontrolláltabb játék felé tolódhat el a hansúly Sassariban. A végletek összecsapása is a mai, hiszen a Serie A legponterősebb alakulata a Dinamo, míg a legkevesebb pontot a Capo d'Orlando szerezte! Mindezek mellett a Sassarinál csak a Cantú kapott több pontot, viszont Perlék védekezésénél nincs jobb a ligában, senki nem kapott náluk kevesebb pontot az olasz élvonalban!

A vártnál rosszabb szereplés, az Euroliga nyeretlenség és a jelenlegi bajnoki 6. hely egyik legfőbb oka talán abban rejlik, hogy mindössze négyen maradtak a 2015 kora nyarán bajnoki címet szerző keretből: a Laboral Kutxát, a Panathinaikoszt, a Maccabit és az Alba Berlint is megjáró David Logan, Brian Sacchetti, Matteo Formenti és a kapitány, Giacomo Devecchi, és a 8 új játékos csapatba kovácsolása még kevés sikerrel járt eddig. Pedig mind a 8 újonnan érkező remek kosaras. Az irányító-bedobó Marquez Haynes az utóbbi 2 évben volt a Milano, a Siena és a Maccabi Tel Aviv profija is. A center Jarvis Varnado, miután NBA bajnoki címet is szerzett a Miami Heattel, próbálkozott a Boston Celticsnél, a Chicago Bullsnál és a Philadelphia 76-ersnél is, mielőtt Sassariba került. Két magasembert is európai nagycsapatoktól igazolt le a Dinamo, Joe Alexander a Maccabit, Brent Petway az Olympiakoszt hagyta ott az olasz bajnok kedvéért. A vajkezű horvát válogatott karmester, Rok Stipcevic az olasz Lorenzo D"Ercoléval együtt Rómából tette át Szardíniára a szék helyét, utóbbit az új mester, Calvani is jól ismerheti még a Lóránt féle Virtus Romából. A Varesetől elcsábított  Christian Eyenga mögött is van már NBA múlt, a kongói kiscsatár 54 mérkőzésen lépett pályára a tengeren túl, mint a Cleveland Cavaliers és a Los Angeles Lakers játékosa. A vendégek korelnöke pedig az a Denis Marconato lesz, akinek gyaníthatóan az idei lesz a búcsúszezonja, és a hosszú pályafutása alatt szinte mindent (olimpiai ezüstérem, teljes Eb-éremkollekció - arany, ezüst, bronz -, olasz bajnoki címek, Euroliga-sikerek és még sorolhatnánk) elérő 39 éves olasz center szeretne szépen kiszállni a profi kosárlabdából.

Mindezek mutatják, nem lesz egyszerű dolguk Zoliéknak, sőt, megkockáztatjuk, a szezon eddigi legnehezebb erőpróbája előtt állnak, mert hiába a Sassari eddigi idei botladozásai, ha a hazaiak nem tudják kontrollálni a Dinamo gyors játékát, és Loganék a pénteki, moszkvai mérkőzésükön mutatott intenzitással kosaraznak, a házigazda esélyei minimálisra csökkenhetnek. A lassabb, taktikusabb játékban és Sztojanovics első bevetésében rejlő meglepetésfaktorban azonban bízhatnak Szicíliában, és abban is reménykedhetünk, hogy Perl Zoli újra eredményes és hasznos játékkal veszi a  részét egy bravúrból.

A  hétfőn 20.30-tól kezdődő  Betaland Capo d' Orlando - Banco di Sardegna Sassari  olasz bajnoki mérkőzést a szardíniai Videolina élőben közvetíti, a csatorna élőképes adása az alábbi linken követhető. Itt szokás szerint hozzá kell tennünk, hogy ezen olasz tartományi televíziók internetes "streamjeinek" mérkőzések alatti elérhetőségére sajnos nem tudunk garanciát vállalni. Amikor ezt a beharangozót közzé tesszük, még elérhető és működőképes a csattorna élőképe az interneten.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

             A BEKO Serie A 8. fordulójának további programja:

Dolomiti Trento -   Manital Torino 93-85
Virtus Bologna -   Sidigas Avellino 81-66
Enel Brindisi -   Openjobmetis Varese   80-74
Umana Venezia -   JuveCaserta 65-58
Tesi Group Pistoia -   Reggio Emilia 77-80
Vitasnella Cantù -   EA7  Milano 71-78
Vuelle Pesaro -   Vanoli Cremona

 30/11 20:45

 A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető 

 

Fotók: Facebook/Orlandina Basket

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus