Az Alba négyből negyedik meccsét hozta a FIBA EC-ben

Az eddig a csoportban veretlen Dzunics-legénység komoly mélységekből felállva verte a portugál Portót hazai környezetben, ezzel továbbjutott.

FIBA Europe Cup, Alapszakasz-csoportkör, 4. forduló

Alba Fehérvár - FC Porto 72-70 (18-21, 18-27, 17-10, 19-12) 

Alba: Cartwright 3/3, Freeman 16/9, Filipovity 12/6, Lóránt 12/3, Heath 15/6.
Csere: Boykins 5, Tóth P. -, Keller I. 7, Bullock 2.

Porto: Prostran 8/6 , Soares 11/3, Sheehey 16/3, Barac 10/6, Borovnjak 8. 
Csere: Queiroz 2, Pinto 13/3, Voytso -, Monteiro 2, Araujo -, Ventura -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

A portugálok elleni idegenbeli, hosszabbításban aratott győzelemnél talán még nem gondoltuk, hogy a csoport negyedik fordulójában már a továbbjutását is biztosíthatja a fehérvári gárda egy sikerrel, most viszont ez volt a tét Lóránt Péterék számára.

A horvát Toni Prostran hármasánál 3-7-es állásnál lehetett érezni, hogy ez egy nagyon nehéz derbi lesz Freemanék számára, a csata elején egyszerűen nem tudott kellő energiát és koncentrációt a pályára vinni az Alba. A 12 egységig ezúttal is eljutó Filipovity Márkó fújt ébresztőt ziccerével, Lóránt kosarával pedig egyenlíteni is tudott a hazai gárda, sőt, az első negyedben tarthatatlan magasember benti kosaraival a vezetést is átvette a fehérvári had, Filipovity zsákolás+büntetős megoldásával pedig 15-11-nél úgy látszott, ráérzett a ritmusra a vendéglátó.

Csakhogy az életéért küzdő Porto Filipovity két jó büntetője után szerkezetet váltott és a támadásban nagy energiával játszó Sheehey és Pinto pontjaival fordított, majd Queiroz kettesével 18-21-es vezetéssel zárta a nyitónegyedet - ami már nem kevés fordulatot tartott magában.

A második etap adok-kapokja után Boris Barac triplájával lépett el a portugál alakulat (21-28), aztán Prostran és Sheehey is betalált, Soares kosara után pedig már 14-gyel ment a Porto - nagyon nagy bajban volt ekkor az Alba, mely az első negyed derekán bemutatott fellángolása után teljesen enerváltan kosárlabdázott ezekben a percekben. Freman triplával, Heath pedig egy dobásblokkolással próbálta oltani a tüzet, de picivel később Prostran távolijával már 16-os fórban volt a vendég együttes, a magyar alakulat bizony a meccsben maradásért kapart ekkortájt.

Freeman és Lóránt jó vezérként ekkor léptek elő egy-egy triplával, amivel -10-re visszahozták az Albát, majd védekezésen ugyan stabilabbá vált Braniszlav Dzunics legénysége, de a kosarak nem jöttek fehérvári oldalon - Barac kosarával már újra 14 volt differencia, Pinto ezt még kettővel meg is toldotta egy perccel a félidő vége előtt - Keller és Filipovity innen hozták vissza 12-re a nagyszünetre övéiket.

A fordulás után elképesztően ideges játékot láthattunk a pályán perceken keresztül, ami nem kedvezett az Albábak, Barac hármasával 38-53-ra is vezettek a portugálok, s megint Heath lett a megmentő, gyors egymásutánban szerzett triplájával és duplájával tartotta meccsben a magyar alakulatot, aztán majd öt perc teljes gólcsend következett Pintóéktól, ez pedig elég volt arra a hazaiknak, hogy feljöjjenek három egységnyire és teljesen nyílttá tegyék a derbit újra.

A negyed zárása így is picit jobban sikerült a portugáloknak, akik megint elrugaszkodhattak volna, de egyszerűen nem találtak be, ezzel öt egységnyi hátrányban vághatott neki a záró 10 percnek az Alba Fehérvár.

A védekezésbeli stopok jöttek a záró felvonásban is, Barac technikaija után Boykins értékesítette a büntetőt, Freeman pedig két pontra hozta vissza a vendéglátókat. Heath zsákolásával felrobbantotta a csarnokot, hiszen egyenlített, de a túl nagy fault-reklamálás közepette technikait kapott, így újra előnybe került a Porto (58-59). Az élete formájában kosarazó, saját nevelésű Keller Iván zsákolásával vezetett az első negyed után először az Alba, Freeman távolijánál már hattal is ment a magyar csapat, ám időt kért, majd triplát szórt a portugál had, Borojnak találatával pedig már csak egy maradt a fehérvári fórból - nem sikerült tehát megroppantania a vendégeket az Albának, hiába volt ekkor óriási lendületben fehér mezes alakulat.

Lóránt lépett fel ekkor újfent, kosarával 71-64-nél úgy tűnt, hogy sikerülhet feltenni a pontot az "i"-re, de Pinto, Sheehey és Soares kosaraival futott egy 0-6-os szériát a Porto. 18 másodperccel a vége előtt Freemant faultolták a vendégek, aki az elsőt ki is hagyta a vonalról, ám a másodikat értékesítette és Borovnjak triplája, majd Sheehey hármas kísérlete is lejött, ezzel az Alba Fehérvár nyert és biztosította továbbjutását a következő körbe.

Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus