Élőben az Alba Pinar Karsiyaka elleni BL-selejtezője

A magyar bajnok Alba Fehérvár együttese ma este 18:00-tól a török Pinar Karsiyakát fogadja a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének odavágóján - Jarrod Jones visszatér Székesfehérvárra.

Bajnokok Ligája, Harmadik selejtezőkör, 1. mérkőzés
Alba Fehérvár (magyar) - Pinar Karsiyaka (török)
2017. 09. 29., péntek, 18:00 (TV - DIGI Sport 1, 17:45)

1966-ban alapították a török klubot, és 51 éves fennállásuk során két török bajnoki címet, illetve egy kupagyőzelmet arattak - bajnokok legutóbb a 2014/15-ös szezonban voltak, óriási meglepetésre. 2010-ig alig-alig vettek részt a nemzetközi kupákban, azóta viszont folyamatosan ott vannak valamelyik sorozatban. 2012/13-ban másodikok lettek a EuroChallenge-ben, majd a legutóbbi bajnoki címük évében, 2014/15-ben negyeddöntőt játszottak a EuroCupban.

Az előző szezonban sem voltak rosszak a nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé jutottak, a negyeddöntőben estek ki az olasz Umana Reyer Venezia elleni párharcban. A bajnokságban viszont nem ment nekik - Európa egyik legjobb sorozatában 2010 óta nem fordult elő, hogy nem jutottak be a rájátszásba, idén tavasszal azonban a kilencedik helyen zárták az alapszakaszt. Most szállnak be a sorozatba. 

Vezetőedzőjük Alekszandar Trifunovics. Az 50 éves szakember volt többször a Crvena Zvezda és a Lietuvos Rytas mestere is, 2012-ben litván bajnoki címet és kupagyőzelmet szerzett a Zalgirisszel, az előző szezont pedig a szintén török Yesilgiresun Belediye csapatánál töltötte, akikkel 11. lett az élvonalban.

Jelenlegi keret:
Waters - Wood - Kennedy - Jones - Hogue
Ugurlu - Karahan/Aygunduz - Gülaslan - Celep/Türen - Güven/Dogan

Egyértelműen az öt amerikai légiósukra építenek - a törökök közül a 23 éves Metin Türen 5 évnyi Darüssafaka után tavaly a Yesilgiresunnál kosarazott, az edzővel együtt jött (18.1 pec, 3.6 pont, 3.6 pattanó), Berk Ugurlu Euroligát nyert a Fenerbahcével, de a 21 éves irányító 8 percet átlagolt a bajnokságban a Fenernél (az Euroligában annyit sem), a szintén 21 éves Egemen Güven a klub saját nevelése, tavaly 9 perc alatt 3.6 pontot és 3.0 pattanót átlagolt, a két 19 éves, Alp Karahan és Gorkem Dogan gyakorlatilag semmiféle szerepet nem kaptak, a 23 éves Gani-Erdi Gülaslan 14 meccsen 11 perces kiegészítő volt, Berke Aygunduz pedig a török negyedik ligában játszott a Karsiyaka fiókcsapatában.

A kezdőcsapatból Dominic Waters és DJ Kennedy a legnagyobb nevek - előbbi 31 éves irányító, és az előző idényt például a görögök kirakatcsapatánál, az Olympiakosznál töltötte, utóbbi pedig 27 éves swingman, 2015-ben a német élvonal legjobb pontszerzője és támadójátékosa lett, megfordult Oroszországban is több helyen. Scott Wood 27 éves dobóhátvéd, aki 3 évig játszott a UCAM Murciánál a spanyol élvonalban, tavaly pedig a D-Liga tripladobóversenyét nyerte az All-Star gálán. Dustin Hogue 25 éves magasember, aki 2015-ben Görögországban kezdte karrierjét, a görög első osztály legjobb lepattanózója lett, az előző idényben pedig az olasz bajnoki döntőt játszó Dolomiti Energia Trentónál kosarazott. Szintén Olaszországból szerződtették a fehérváriak által jól ismert Jarrod Jonest, akit nem igazán kellett bemutatni. Egészen elképesztő a kontraszt a kezdőik és a cseréik között - ezt használhatják ki a fehérváriak.

Ebből a szempontból teljesen más a két gárda felépítése, hiszen az Alba inkább mély csapatot épített erre az idényre 10-11 simán bevethető játékosuk van. A két eddigi sérült, Chris Horton és Trevis Simpson mellett azonban Elijah Macon játéka is erősen kérdéses ma este, ez pedig nagyon sokba kerülhet a palánk alatti rotáció miatt. Mindenesetre érdekes találkozóra van kilátás, hiszen a Karsiyaka egy borzasztóan erős bajnokságból érkezik, de a felkészülés során egy húszassal ki tudtak kapni attól a Trabzonsportól, akiket az Olaj kiejtett a FIBA Europe Cupban. Az is igaz, hogy az előszezonban nem az eredmények számítanak, de az azért látszik, hogy óriási a szakadék a törökök kezdőcsapata és cseréi között - tehetséges fiataljai vannak a vendégeknek, de még az Ugurlu - Gülaslan - Türen - Güven négyes között sincsenek stabil, egészen biztosan jól teljesítő embereik. Kérdés, hogy a kezdőkkel hogyan sikerül tartani a lépést.

A találkozót a DIGI Sport 1 17:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Az élő statisztika ezen a linken elérhető!

A mérkőzést az interneten is lehet majd nézni, ezen a streamen:

Foto, Slide - championsleague.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus