Euroliga: Hangáék tükörsimán verték a Valenciát

Hanga Ádámék ezúttal végig irányították a Valencia elleni összecsapást, és egy sima, 18 pontos sikert arattak. A címvédő Fener hosszabbítás után nyert a CSZKA otthonában, az Olympiakosz kiütötte a Zvezdát, a Milano pedig 17 ponttal megnyert negyedik negyedének köszönhetően legyőzte a hét közben a Barca ellen nagy fordítást bemutató Bamberget.

Alapszakasz, 8. forduló

FC Barcelona Lassa (spanyol, 3-5) – Valencia Basket (spanyol, 3-5) 89-71 

A hazaiak lényegében az egész mérkőzésen végig vezettek, a feldobástól kezdve ők irányították az összecsapást. A Valencia az első másfél negyedben még látótávolságon, 10 pontot belül tartotta magát, de az első félidő utolsó három és fél percében csinált egy 10-0-t a gránátvörös-kék alakulat, amely így a nagyszünetben 18 ponttal vezetett (50-32). A fordulás után a vendégek ugyan támadásban váltottak, de a Barca ezen az estén kifejezetten magabiztos volt, egyetlen egyszer sem engedte már közel a Valenciát, és végül egy egészen sima mérkőzésen győztek 89-71-re.

Hanga Ádám 15 perc alatt 3 pontig (0/1 dupla, 1/1 tripla), 5 gólpasszig, 2 pattanóig, 1-1 szerzett és eladott labdáig, valamint blokkig, illetve 3 beütött és 2 kiharcolt faultig jutott, ami összesen 9 VAL-t ért.

A Barcelona legjobb dobói: Oriola 14/6, Moerman 13/9, Seraphin 12, Ribas 11/3.
A Valencia legjobb dobói: Theiss 11, Green 10/6, Thomas 10/3.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 6-2) – Fenerbahce Dogus (török, 5-3) 93-95 h.u.

Egy hihetetlenül parádés meccsen, előbb 18 pontos előnyét leadva, majd hosszabbításban, 0,1 másodperccel a vége előtt Nicolo Melli visszapöcizett lepattanójával nyerni tudott a Fenerbahce a CSZKA Moszkva otthonában. Az oroszoknak tavaly december óta ez volt az első hazai vereségük, és kísérteties módon akkor is ugyanígy a Fenertől, hosszabbításban kaptak ki a Megasport Arenában. A törökök két napon belül másodszor kényszerültek túlórára, viszont míg szerdán kikaptak az Olympiakosztól, addig most a sors visszaadott nekik valamit.

A Fener kezdte sokkal jobban a meccset, elsősorban a hatalmasat melózó Jason Thompson (7 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) jóvoltából az összes kétesélyes labda a törökökhöz került. Ez feltüzelte a csapattársakat is, Jan Veselyre (31 pont, 5 lepattanó) pedig nem volt ellenszere a CSZKA-nak, így a vendégek egyre csak növelték előnyüket, 21-39-nél pedig kialakult a meccsen a legnagyobb különbség (ekkor Vesely már 17 pontnál járt). A folytatásban aztán változott a játék képe, Itudisz mester nem hagyta, hogy fiai lógó fejjel folytassák tovább a mecset, így jóval agresszívabbá, fizikálisabbá vált a CSZKA játéka is, ettől megzavarodott a Fener, illetve Sergio Rodriguez (20/12 pont, 4 gólpassz) is belemelegedett az ismét elképesztően nagyot melózó Kyle Hines (17 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz) mellé, így félidőig egészen 41-46-ig zárkóztak fel a moszkvaiak.

Fordulás után aztán még az addiginál is küzdelmesebb lett a derbi, egyre többen hozzászóltak a meccshez, hazai oldalon például az első félidőben szinte láthatatlan Nando De Colo (18/6 pont, 6 gólpassz), az isztambuliaknál pedig az addig szintén betliző, a CSZKA felzárkózásában legnagyobb részt ludas Nicolo Melli  (11/3 pont, 5 lepattanó) kezdett el egyre aktívabb lenni. Időközben aztán fordított a CSZKA, de nagyon szoros volt a meccs, a végjátéknak pedig hétpontos előnyből (75-82) mehetett neki a Fener, ők tűntek befutónak. Ezt az előnyüket azonban nem tudták megtartani, sőt, 79-82-nél Rodriguez dobott be egy triplát, illetve egy több mint véleményes fault után még egy plusz büntetőt is, így még a törököknek kellett megküzdeniük a hosszabbításért. Brad Wanamaker (13 pont, 9 gólpassz, 3 lepattanó) bement a húsdarálóba, a síp pedig az ő esetében sem maradt néma, viszont csak egy büntetőt dobott be, így következhetett az extra játékrész. Wanamaker itt igyekezett javítani a hibáját, ismét a Fener került előnybe, ám Hines és De Colo jóvoltából a CSZKA egalizálni tudott. Az utolsó támadás a törököké volt, Wanamaker emelt rá egy triplát, ami kimaradt, ám Nicolo melli egy tized másodperccel a vége előtt visszapöcizte a támadólepattanót. A többi már történelem, egy egészen elképesztő meccset húzott be végül a címvédő.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Rodriguez 20/12, De Colo 18/6, Hines 17, Higgins 17/6, Clyburn 10/3
A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 31, Wanamaker 13, Melli 11/3, Szlukasz, Datome 10/6-10/6

 

Olympiakosz (görög, 6-2) – Crvena Zvezda mts (szerb, 2-6) 85-59

Ahogy szerdán a CSZKA Moszkvától, úgy most az Olympiakosztól is pontosan ugyanolyan arányban, 85-59-re kapott ki a Crvena Zvezda, azaz igazolódott a papírforma a pireusziak javára. A hazai piros-fehéreknek egy percig sem kellett izgulniuk, a feldobástól kezdve kontrollálták a meccset, a Zvezda keretének két ilyen szintű ellenfél ilyen rövid idő alatt egyszerűen túl sok. A meccs elején már 17-7-es vezetést szerzett az Olympiakosz, akik a folytatásban erőlködés nélkül őrizték ezt a fórjukat, a második félidőben pedig már a különbség is tetemes lett. A görögök legjobbja a szezonbeli legstabilabb emberük, az ezúttal dupla-duplát elérő Nikola Milutinov (13 pont, 12 lepattanó) volt, a legeredményesebbnek pedig Hollis Thompson (14/6 pont) bizonyult ezúttal. A Zvezdában Taylor Rochestie-n (20/12 pont, 6 lepattanó) ezúttal sem múlt semmi, egyedül ő tudott kétszámjegyű ponttermést elérni csapatából, igaz ő ezt jócskán teljesítette.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Thompson 14/6, Milutinov 13, Papapetru 11/3
A Crvena Zvezda legjobb dobója: Rochestie 20/12

 

AX Armani Exchange Milano (olasz, 3-5) – Brose Bamberg (német, 4-4) 71-62

Ha úgy tetszik visszanyalt a fagyi a Bamberg számára, hiszen míg a német bajnok kedden 26 pontos hátrányból fordított Hangáék ellen, addig most egy 19-0-s negyedik negyedbeli rohamnak köszönhetően kikapott a Milano ellen. Az olaszok szempontjából ez egy álomszerű hét volt, hiszen a Valenciában aratott dupla hosszabbításos siker után most is sikerült megfordítaniuk egy nem nekik álló meccset, erre pedig nem sokan számítottak a múlt heti, 32 pontos hazai vereségük után. Ami ezt a találkozót illeti, a Bamberg hol nagyobb, hol kisebb előnnyel végig vezetett az első három negyedben, szépen lassan csordogált a mérkőzés, különösebb történések vagy kimagasló egyéni teljesítmény nélkül. A negyedik negyed elején még mindig csak 46-57-et mutatott a Mediolanum Forum eredményjelzője, ekkor pedig szinte a semmiből feltámadt Mantas Kalnietis (10/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) és vele együtt a Milano. Az addig pont nélkül álló litván ugyanis csapata élére állt, mind a 10 egységét az ezt követő ominózus 19-0-s rohanás során szerezte. Fordított tehát a Milano, a két csapat közül a németeken jött ki a végére jobban a fáradtság a két nappal ezelőtti nagy erőfeszítések után.

A Milano legjobb dobói: Jerrells 12/9, Tarczewski 12, Gudaitis 11, Kalnietis 10/6
A Bamberg legjobb dobói: Wright 12/9, Nikolic 11/9

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Himki Moszkva – Maccabi FOX Tel-Aviv 69-77
Anadolu Efes – Panathinaikosz Superfoods 81-82
Zalgiris Kaunas – Baskonia Vitoria Gasteiz 77-97
Real Madrid – Unicaja Malaga 89-57

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus