FIBA EC: Kikapott a Varesétől, csoportmásodik az Alba

A negyedik negyedre elfáradt a Lóránt és Cartwright nélkül felálló fehérvári együttes, ezzel 5-1-gyel zárta a csoportküzdelmeket a Dzuincs-legénység.

FIBA Europe Cup, Alapszakasz-csoportkör, 6 forduló

Openjobmetis Varese (olasz) - Alba Fehérvár 91-66 (15-11, 22-16, 26-24, 28-15)

Varese: Moore 7/3, Cain 7, Scrubb 11/3, Archie 13/12, Avramovic 10.
Csere: Tambone 13/9, Bertone 17/3, Ferrero 5, Natali -, Ianuzzi 8, Gatto -, Verri -.

Alba: Boykins 7/3, Bullock 7/3, Keller 2, Freeman 18/6, Heath 15/6.
Csere: Peringer 1, Varga 4, Filipovity 3/3, Tóth P. 9/9. 

 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

Legalább 8 ponttal kellett nyernie Fehárváron az olasz Varesének, ha csoportelső szeretett volna lenni - ellenkező esetben a mindeddig hibátlanul menetelő Alba nyeri a FIBA EC F csoportját. Lóránt Péter és Kyron Cartwright nélkül átt fel a magyar csapat, a megszokottnál szűkebb rotációval dolgozhatott tehát Braniszlav Dzunics mester. Nem mondhatni, hogy kosáresővel indult az összecsapás, két percet kellett várni az első pontokra - Tyler Cain talált be hazai oldalon. A negyed felénél mindössze 7-5 állt az eredményjelzőn, fehérvári részről Rodney Bullock volt eredményes kintről és büntetőkből is. Scrubb triplájára Heath, majd Freeman válaszoltak, 12-11-re zárkózott az Alba. Sok volt a hiba, nagy küzdelem folyt a pályán - a kosárszegény negyedet Iannuzzi kihagyott ziccere zárta, 15-11-re vezetett a Varese 10 perc játékot követően. 

Bertone büntetőjét követően Tambone talált be hazai oldalon, 18-11-re léptek el az olaszok. Heath triplája nagyon kellett a tavalyi magyar bronzérmesnek, hogy tartani tudja minimális hátrányát. 22-19-ig ez sikerült is, ám Dominique Archie két gyors hárompontosával kilencre nőtt a Varese előnye, Dzunics mester kénytelen volt időt kérni (28-19). Tíz fehárvári triplakísérletből mindössze kettő esett be, összességében 2/27-tel (25.9%) dobtak a vendégek, meg is lépett tíz ponttal a házigazda (33-23). Semmi nem jött össze támadásban Kelleréknek, az alacsony színvonalú félidő végére megmaradt a felek között a kétszámjegyű differencia (37-27). 

Bertone duplája nyitotta a harmadik felvonást, Al Freeman azonban trojkával és zsákolással hozta közelebb övéit a hazaiakhoz (39-32). Scrubb, majd Ionuzzi is betaláltak, Filipovity hárompontosával azonban megint tízen belülre jött az Alba. Jordan Heath lendült játékba, második kinti találatát követően közelről is eredményes volt, ezzel pedig mindössze öt pontra olvadt a Varese előnye a negyed derekán (50-45). Boykins hármasával már szinte egál volt, de kapcsoltak a házigazdák, egy 13-6-os futással megint tíz fölött volt a fehérvári hátrány, mire elérkeztünk a negyed végéhez (63-51).

A záró 10 percet fehérvári eladott labda vezette fel, amelyből Avramovic zsákolt senkitől sem zavartatva. Bár a Dzunics-legénység dobószázaléka a 26%-ról 36-ra javult, így sem volt meg a rájuk oly sokszor jellemző átütőerő a játékukban. Archie ráadásul bevágott két gyors hármast, húsz fölé hízott a hazai fór, jött is a magyar időkérés (72-51). Ez sem  használt azonban, úgy festett, ez most nem az Alba estéje. Tambone távolijával és Avramovic duplájával 25-re nőtt a különbség, igen emberes hajrára volt szükségük Heath-éknek, ha be akartak jönni 8 pont alá a végén. Sorra adták el azonban a labdákat, alig négy perc telt el a negyedből, mire már a 30 pontot súrolta a differencia (81-52). Az utolsó percekre már fejben is kissé leeresztett a székesfehérvári együttes, ám így is remek, 5-1-es mérleggel jutottak tovább a csoportból Filipovityék - bár a csoportgyőzelem nem jött össze, így sincs szégyenkeznivalójuk, kiválóan menetelnek eddig. 

 

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus