FIBA EC: Magabiztos Olaj-győzelem Szombathelyen

Az első negyed közepén megszerzett előnyt folyamatosan növelni tudta a Tisza-parti együttes, a Falco gyenge dobóformát fogott ki.

FIBA Europe Cup, Alapszakasz-csoportkör, 4. forduló

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Szolnoki Olaj KK 66-83 (15-23, 17-21, 16-21, 18-18) 

Falco: Norfleet -, Váradi 10/6, Bíró 2, Bruinsma 10/3, Reddic 16. 
Csere: Balmazovic 15/3, Tóth N. 7, Curry 6.

Olaj: Airington 10/6, Vojvoda 15/3, Benke 10/6, Milosevic 18/3, Andric 5.
Csere: Kovács P. 2, Tóth Á. 5, Murphy 9/6, Rowsey 9/3, Csák -.

 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el.

 

Mint az a mérkőzés előtti felvezetőnkből kiderült, komoly tétje volt az Olaj szombathelyi vendégjátékának, hiszen egy győzelemmel karnyújtásnyira kerülhetett Dragan Aleksic legénysége a továbbjutástól - a hazaiaknak a kiesés elkerülése volt a cél, illetve az egymás elleni mérleg javítása, hiszen az odavágón 79-76-os szolnoki siker született. Reddic büntetőivel indult a találkozó, Vojvoda válaszolt egy középtávolival. A szombathelyiek amerikai centere alaposan bekezdett az elején, két és fél perc alatt 8 pontot rámolt be, majd a sérvműtét előtt álló Bruinsma is beköszönt (11-8). Milosevic és Vojvoda kosaraival azonban már a Szolnok tartott előrébb, hamar lendületbe jött a Tisza-parti együttes, Gasper Okorn ki is kérte első idejét a negyed felénél (11-14). A rutinos szolnoki duó azonban aktív maradt, a szerb triplát, míg a magyar válogatott kiválósága duplát szerezett - bár Reddic mellé Balmazovic és Váradi is beszállt a pontgyártásba, a piros-feketék növelték előnyüket a negyed végére, hála 9/14-es mezőnymutatójuknak (15-23). 

Gyors 6-0-s futással indította második játékrészt az Olaj, Okorn mester kénytelen volt másodszor is magához rendelni játékosait - csaknem három és fél percre volt szüksége a vasiaknak, hogy feliratkozzanak az eredményjelzőre (17-32). Eredményesen támadott a magyar bajnoki címvédő, míg a tavalyi ezüstérmesnek sokszor 2-3 labdája is volt egymás után, mégsem sikerült azokat pontra váltani. A bajt tetézte, hogy Reddic és Bruinsma is 2-2 faulttal áltt már, egy újabb hibával ki kellett volna ülniük a negyedből hátralévő perceket. Balmazovic ziccere ezúttal Aleksic edzőt készette időkérésre, bár a vezetés nem volt veszélyben (23-37). Tóth és Reddic kosaraival tízen belülre zárkózott a negyed hajrájára a Falco, a 14 pontos Milosevic mellett nem igazán volt, aki megtolja ekkor az Olaj szekerét - Benke és Airington kapcsoltak, tripláikkal megint ellépett némileg a Szolnok, a félidőben 44-32-re vezettek Vojvodáék. 

Véradi Benedek rögtön a harmadik etap elején jelezte, hogy nem feltett kézzel jött ki csapata a folytatásra - saroktriplát szórt a vasi csapatkapitány. Reddic és Bruinsma is betaláltak, hét pontra zárkózott pillanatok alatt a Falco (39-46). Benke trojkája megállította ugyan a szombathelyi zárkózési kísérletet, de egyelőre nem pörgött olyan fordulatszámon az Olaj, mint az első félidőben (43-51). Bruinsma távolijára Airington válaszolt a "kígyótérről", Andric és Benke duplái pedig újfent tíz fölötti szolnoki vezetést, valamint hazai időkérést eredményeztek (48-60). Ez azonban most nem használt a vasiaknak, Vojvoda duplája és hárompontosa zárta a harmadik negyedet, kialakítva az addigi legnagyobb különbséget a felek között (48-65).  

Andric és Milosevic az egyik, Tóth Norbert és Reddic a másik oldalon jelentkezett kosárral a negyedik játékrész elején, komolyabban nem tudott zárkózni a Falco az első percekben (53-69). Magabiztosan őrizte előnyét a Szolnok, nem látszott, ki veheti vállára a sárga-feketéket, Tóth sportszerűtlen faultja sem segített az ügyükön - öt pontot kaptak a szabálytalanság után, mivel a büntetőket követően Murphy pörkölt be egy trojkát (57-76). A végjáték izgalommentesre sikeredett, az Olaj 3-1-re javította mutatóját, így amennyiben holnap a Sassari hazai pályán legyőzi a Leicestert, az olaszokkal együtt a szolnokiak jutnak tovább a csoportból, a Falco pedig búcsúzik az európai porondtól.   

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus