Hosszabbítás után kikapott az Olaj, újfent negyedik az EC-ben

Ma délután játszották az idei EuroChallenge-kiírás bronzmeccsét, amelyet a magyar Szolnoki Olaj KK és a török Royal Hali Gaziantep vívott egymással. A második negyedben fölényben játszott a Szolnok, 11 pontos előnyéből azonban a nagyszünetre mindössze 4 egység maradt. A törökök a 23. percben átvették a kezdeményezést, több jó egyéni teljesítményüknek köszönhetően 9 pontos fórt építettek ki maguknak ebben a felvonásban, az utolsó két percben azonban a Szolnok szinte a semmiből jött vissza és hosszabbításra mentette a találkozót. A ráadásban aztán triplaesőt szórt a Gaziantep a magyarokra, így végül 75-87 arányban nyertek, az Olaj pedig ugyanúgy negyedik lett, ahogy két évvel ezelőtt is.

EuroChallenge, Bronzmeccs
Szolnoki Olaj KK (magyar) - Royal Hali Gaziantep (török) 75-87  hosszabbítás után
(17-18, 19-14, 13-26, 19-10, 7-19)

Szolnoki Olaj KK: Pilcsevics 3/3, Vojvoda 14/6, Holiday 5, Milosevics 15/3, Báder 17.
Csere: Lóránt 12/3, Trotter -, Keller -, Simon 9/3.

Royal Hali Gaziantep: Ermis 3/3, Lorbek 16/3, Akpinar 3/3, Sztevics 10, Sanli 7.
Csere: Ogut 10/9, Bremer 16/12, Borovnjak 16, Göktas 6/6, Koivisto -, Eryüz -, Buker -.

A találkozó teljes statisztikáját ezen a linken eléritek! (Bremer egyik tripláját duplának írták Ogut egy rosszul, Lóránt helyett beírt büntetője miatt, Sztevics dupláját pedig Sanlinak a hosszabbításban, innen az eltérő adatok)

Az elején már látszódott, hogy szerencsére az Olaj nem esett össze a pénteki vereséget követően, Radenko Pilcsevics, Sztrahinja Milosevics, Báder Márton és Vojvoda Dávid is gyorsan feliratkoztak a pontszerzők közé, nem látszott sem idegesség, sem csalódottság a csapaton. Hogy fórt nem sikerült kiépíteniük, az a törökök egészen kombinatív játékának volt köszönhető - Domen Lorbeknek és Oliver Sztevicsnek mindenre volt válasza az első 3-4 percben, így felváltva vezettek a felek az első minutumokban. 14-11-re arányban az Olajnál volt az előny Lóránt Péter büntetőjét követően, amikor a cserék pályára lépésével erőre kaptak a törökök. Dejan Borovnjak és JR Bremer kosaraival átvették a vezetést (15-18), és Lóránt betörés utáni, dudaszó előtt elengedett kettese kellett ahhoz, hogy csak egyetlen pont legyen a Gaziantep előnye 10 perc játékot követően (17-18).

A második negyed elején Borovnjak dupláival tartotta magát az ellenfél (19-22), itt viszont egy nagyon komoly rövidzárlat következett számukra. Védekezésben szépen összeállt a Szolnok, támadásban pedig Báder és Simon Balázs megoldhatatlan feladatot jelentett a Gaziantep számára. Előbb egy 7-0-s futással 26-22-re fordított az Olaj, majd Jure Zdovc időkérését követően még egy 6-1-es szakasszal megtoldotta ezt a magyar együttes Zdovc újabb, 17. perc elején kikért ideje előtt. Báder +1 büntetője után 10-zel, sőt, egy Vojvoda 2+1-et követően már 11-gyel is ment az Olaj (36-25). Ezelőtt és ezután az akció után is időt kellett azonban kérnie Dragan Alekszicsnek, mivel kezdett szétesni a jól működő gépezet, hat pontra feljött az ellenfél (36-30). Sajnos ez a játékmegszakítás sem segített - egy kihagyott helyzet itt, egy Borovnjak-Sztevics összjáték ott, és négy egységre olvadt a magyar alakulat előnye a félidőre (36-32).

A fordulást követően Vojvoda kintről újra betalált, de Lorbek válaszolt azonnal, Miloseviccsel azonban nem tudott mit kezdeni a török alakulat, Zdovc a 23. perc elején így időt is kért (43-35). A szlovén mester intelmei hatottak, ugyanis előbb Borovnjak közelről, majd Lorbek büntetőkből, míg Murat Göktas triplából volt eredményes, kettő perc alatt visszajött kettő pontra a Gaziantep (44-42). Borovnjak és Lorbek tarthatatlan volt ebben az időszakban (is) - utóbbi 2+1-e után már a törököknél volt az előny (46-48). Bremer is a magyarok számára legrosszabbkor kapta el a fonalat, két triplát is elsüllyesztett szinte helyzet nélkül, így Alekszicsnek időt kellett kérnie a 28. perc végén (47-54). Nem sokat használt a játékmegszakítás - támadásban egy Lóránt kosáron kívül nem futotta többre a negyedből hátralévő bő két percben, Lorbek és Bremer azonban 2-2 büntetővel jelentkeztek, így 9 pont volt a Szolnok hátránya 10 perccel a vége előtt (49-58).

A negyedik negyedben előbb Milosevics, majd Simon is eredményes volt, de támadásban nagyon szenvedett a Szolnok, míg Lorbek talán legjobb meccsét játszotta idén, Sertac Sanli pedig bepakolgatta a könnyű helyzeteket, így a 36. perc közepén még mindig megvolt a 9 pontos török előny (55-64). Nagyon kevés érdemi akciót vittek végig a csapatok ebben a periódusban, a kevés pont pedig természetesen az előnyben játszó Gaziantepnek volt jó. Még az utolsó két és fél percre is 8 pontos előnnyel fordultak Zdovcék (58-66), amikor Alekszics időt kért. Holiday előbb kitekeredett helyzetből volt eredményes, Lóránt viszont kintről talált be, így 1:15-tel a vége előtt 3 pontra csökkent az Olaj hátránya (63-66), ezúttal Zdovc kért időt. Bremer duplájára Simon hármassal válaszolt, Lorbek kihagyott "horgára" pedig egy szép akciót követően Lóránt ziccere érkezett, így 4.8 másodperccel a vége előtt egyenlített a magyar együttes (68-68). A törökök az újabb időkérés alatt nem tudtak semmi hasznosat kitalálni, jöhetett a hosszabbítás - egy alig a dudaszó után érkező kettest követően.

Borzasztóan kezdődött a ráadás a Szolnoknak, hiszen előbb Bremer, majd Göktas is betalált, így a 41. perc végén megint hattal ment az ellenfél (68-74). A szolnoki időkérést követően Báder ugyan bedobott egy nehéz kettest - közben kifújatta Göktast is -, Ogut is berámolt azonban két trojkát a következő három támadásban, így 10 ponttal vezetett a Gaziantep a 44. perc elején (72-82). Ogut még egy hármast bevert, abszolút a hosszabbítás hőse lett, de ekkor már eldőlt a találkozó. Végeredményben 75-87 arányban nyertek a törökök, így az Olaj megismételte két évvel ezelőtti eredményét, negyedik lett a EuroChallenge-ben.

 

Foto, Slide - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus