Súlyos büntetéseket osztott ki a FIBA a manilai tömegverekedés miatt

A Fülöp-szigetek - Ausztrália vb-selejtezőn kitört verekedéssel kapcsolatban 13 játékost és két edzőt tiltottak el, több százezer svájci frank a büntetés.

Július másodikán mindössze három negyedig tartott a Fülöp-szigetek - Ausztrália világbajnoki selejtező, mivel tömegverekedés tört ki, erről mi is beszámoltunk. A nemzetközi szövetség megvizsgálta a felvételeket, majd az eset súlyának megfelelő büntetéseket osztottak ki. 

A hazai csapat tíz (!) játékosát tiltották el 1-6 világbajnoki selejtező-mérkőzésről, illetve a vezetőedző 10 000 svájci frank befizetése mellett 1 mérkőzést, az egyik segédedző hármat lesz kénytelen kihagyni. A játékosok eltiltása: Japeth Aguilar, Matthew Wright (1-1 mérkőzés); Terence Romeo, Jayson Castro William, Andray Blatche és Jeth Rosario (3-3 mérkőzés); Roger Pogoy, Carl Cruz és Jio Jalalon (5-5 mérkőzés); Calvin Abueva (6 mérkőzés). Gabe Norwoodot nem büntették.

A hazai szövetség emellett 250 000 svájci frankot kénytelen befizetni, a következő hazai vb-selejtezőjüket zárt kapuk mögött kell rendezniük, és további két hazai meccsüket is zárt kapuk mögött kell, de ezt három év próbaidőre felfüggesztették. 

Az ausztráloknál három játékost tiltottak el: Chris Goulding (1 meccs), Thon Maker (3 meccs). Daniel Kickert (5 meccs). Nathan Sobeyt és Jason Cadee-t nem büntették. 

Az ausztrál szövetségnek emellett 100 000 svájci frankot kell fizetnie, többek között azért is, mert a mérkőzés előtti napon felszedték a pályára ragasztott reklámokat. 

A pénzbüntetéseket a FIBA alapítványa kapja meg és a "Basketball for Good" program finanszírozására fogják fordítani. 

A játékvezetőket is szankcionálták, azonnali hatállyal kikerültek a FIBA Elite Programból, és egy évig semmilyen nemzetközi versenysorozatban sem vezethetnek mérkőzéseket. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus