Újabb kiadó hely az Adria Ligában

Ma délelőtt hivatalossá vált, hogy a szlovén bajnokság harmadik helyezettje, a Helios Domzale együttese nem tudja vállalni anyagi okok miatt az Adria Ligát, így újabb hely kiadó a "délszláv" bajnokság jövő évi küzdelmeiben, helyettesüket elvileg a napokban megtalálhatják. Lássuk, mi a helyzet az ABA Ligában jelenleg!

Mint ismeretes, az Adria Liga mezőnye a következő idényre a következő "szabály" alapján állt volna össze eredetileg:

- a szerb bajnokság első három helyezettje
- a horvát bajnokság első három helyezettje
- a szlovén bajnokság első két helyezettje
- a bosnyák bajnok (de biztosan nem a Siroki, amelyik az utolsó helyen végzett az előző idényben, ezzel elvesztette a jogot az indulásra még bajnoki cím esetén is)
- szabadkártya a Buducsnoszt, a Szolnoki Olaj KK és az MZT Szkopje csapatainak, bajnoki helyezésüktől függetlenül

Emellett egy bizonyos koefficiens által kreált sorrendben az az ország kapott plusz egy indulási jogot, amelyik jobban végzett a szerb/horvát, és kapott egyet az is, amelyik jobban végzett a szlovén/bosnyák duó közül. A koefficienst egyszerű módszerrel számolták: az adott ország csapatainak alapszakaszban aratott győzelmeit elosztották az adott ország Adria Ligában induló együtteseinek számával, ez alapján nyerte a plusz jogot Szerbia és Szlovénia.

Az alapterv azonnal borult a Szolnoki Olaj KK kilépésével, amelyet még az alapszakasz vége előtt bejelentett a magyar klub. Helyükre a bolgár Levszki Szófia pályázatát fogadták el az ABA Liga vezetői, ők holnap hivatalosan is aláírják a papírokat az indulásról.

Lesz azonban még egy eldöntendő kérdés, valószínűleg erre is holnap, a liga vezetőinek ülésén kerül majd sor: a Helios Domzale, a szlovén bajnokság középszakaszának harmadik helyezettje anyagi indokokra hivatkozva nem vállalja az indulást, jelentette be Lado Gorjan, az együttes elnöke. A gárda főszponzoránál tulajdonosváltás történt, így komoly pénzügyi problémák elé néznek, legjobb játékosukat máris elvesztették - Gregor Hrovat a Union Olimpijánál folytatja.

A bosnyák második egyébként sem kapná meg az indulási jogot automatikusan, mivel az Igokeától a bajnoki döntőben ismét vereséget szenvedő Siroki az idei utolsó helyével elvesztette a jogot, hogy bármilyen fomában az ABA Liga részvevője legyen a 2014/15-ös megmérettetésen. Roman Lisac és Rado Lorbek, az Adria Liga vezetői azt nyilatkozták, hogy a szlovén negyedikkel sem számolnak alapvetően - legalábbis nem alanyi jogon -, mivel az indulási jogot innentől szabadkártyaként kezelik, és így a liga vezetőségének a dolga eldönteni, kinek is adja meg a lehetőséget.

Lorbek szerint a 150.000 eurós beugró nem véletlen, nagyon sok érdeklődő van ugyanis az Adria Liga irányába, ám olyan kluboknak nem akarnak indulási jogot adni, akik a szezon felénél kifogynak a pénzből. Ha valaki be tud ennyit fizetni, az mutatja, hogy komolyan lehet vele számolni - erre volt most képtelen a Helios, amelynek emellett azzal is lettek volna gondjai, hogy versenyképes csapatot építsen a bajnokságra.

A kosarski.si honlap értesülései szerint három csapat van ott a potenciális befutók között az egy kiadó helyre: az osztrák Zepter Vienna, amelynek vezetőedzője a magyarok által jól ismert Neno Ascserics, a román CSU Asesoft Ploiesti, illetve a libanoni Al Riyadi. Utóbbi kettő egyébként egyáltalán nem meglepetés, tekintve hogy nevük szerepelt a pletykák között akkor is, amikor az Olaj helyéért ment a csata.

Egy másik honlap, a bosnyák avaz.ba információi szerint a vezetők által elmondottak nem teljesen igazak, ugyanis a bosnyák bajnokság negyedik helyezettje, az OKK Spars Sarajevo bejelentkezett a megüresedő helyre, és el is kezdtek már tárgyalni velük az illetékesek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus