Eurocup: Már csak a B-csoport kiesője kérdőjeles

A Buducsnoszt után a Ljubljana és a Szkopje is búcsúztak a héten, a negyedik kieső helyre viszont még négy csapat is szinte egyenlő eséllyel pályázik.

Alapszakasz, 8. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-3) – Lietkabelis Panevezys (litván, 3-4) 91-89

Ivan Strebkov (31/12 pont, 4 gólpassz) extra dobóformájának, illetve az ismét stabil DeAndre Kane (16 pont, 9 lepattanó) és Siim-Sander Vene (16/3 pont, 6 lepattanó) játékának köszönhetően legyőzte a Nyizsnyij Novgorod a Lietkabelist. Ez, illetve a Szkopje zágrábi veresége azt is jelenti, hogy az oroszok is kivívták a továbbjutást a Top16-ba. Nagyon jó meccset játszott egyébként egymással a két csapat, egyik fél sem vezetett 6 pontnál nagyobb különbséggel a 40 perc során, végül egy 8-0-s rohamnak köszönhetően örülhettek a hazaiak. A litvánok legjobbjai Simas Galdakis (20 pont, 8 lepattanó) és Ben Madgen (20/3 pont, 6 lepattanó) voltak, de Lorenzo Williamsre (12/6 pont, 4 gólpassz) sem lehetett panasz.

Cedevita Zagreb (horvát, 5-2) – MZT Szkopje Aerodrom (macedón, 0-6) 95-61

Úgy néz ki nem tud rosszat húzni az idei igazolásaival a Cedevita, hiszen a Pierre Jackson helyére érkező Ryan Boatright (20/12 pont) a hétvégi Adria Liga-debütálása után a Eurocupban is kiválóan mutatkozott be. Nem is okozott gondot a horvátoknak sorozatban az ötödik győzelmük megszerzése a Szkopje ellen, amivel még eséllyel pályázhatnak akár az első hely megszerzésére is, illetve kiejtették aktuális ellenfelüket. Ez a 34 pontos diadal egyébként a Cedevita magasan a legnagyobb arányú győzelme volt a Eurocupban.

A következő forduló programja:
Lietkabelis Panevezys – Herbalife Gran Canaria
MZT Szkopje Aerodrom – Nyizsnyij Novgorod

A csoport állása:

 

B-csoport

Himki Moszkva (orosz, 5-2) – ALBA Berlin (német, 3-4) 88-77

Alexej Shved nélkül is meg tudta fordítani a Himki Moszkva az ALBA Berlin elleni találkozóját, amivel a B-csoportban elsőként az oroszok kivívták a továbbjutást. Az utolsó öt meccsén negyedik vereségét elszenvedő ALBA Elmedin Kikanovics (22 pont, 5 lepattanó) és Dominique Johnson (18/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) vezérletével sokáig nagyon jól tartotta magát és vezetett is, a Himki azonban egy 14-0-s rohammal a maguk javára fordították a meccset. Ebből az oroszok legjobbja, Markel Brown (19/9 pont) két triplával vette ki a részét, mellette pedig Nobel Boungou-Colo (18/6 pont, 5 labdaszerzés, 5 lepattanó) volt még egészen kiváló a moszkvaiaknál.

Lietuvos Rytas (litván, 3-3) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 2-4) 83-71

Nagyon fontos meccset játszott egymással a forduló előtt egyaránt 2-3-as mérleggel álló Lietuvos Rytas és a Bilbao, hiszen a győztes a második, a vesztes pedig az utolsó helyen találhatta magát. A találkozót magabiztos játékkal az otthon még veretlen litvánok nyerték, akik az egymás elleni összevetésben is jobbak lettek ezzel, hiszen Baszkföldön csak 4 ponttal kaptak ki, most pedig 12-vel nyertek. Már a meccs első negyede után kialakult ez a különbség a csapatok között (21-9), a folytatásban pedig elsősorban David Logan (23/12 pont, 6 gólpassz), Arturas Gudaitis (11 pont, 16 lepattanó, 2 blokk) és Corey Fisher (15/3 pont) révén tartották előnyüket a vilniusiak.

A következő forduló programja:
Lietuvos Rytas – ALBA Berlin
RETAbet Bilbao Basket – Montakit Fuenlabrada

A csoport állása:

 

C-csoport

UCAM Murcia (spanyol, 4-3) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4-2) 77-90

Ragyogóan játszott a Zenit a Murcia otthonában, így a már múlt héten továbbjutott két csapat közül az oroszok már nemcsak mérlegüket, hanem egymás elleni összevetésüket tekintve is jobban állnak a spanyoloknál és hajtanak az első helyre. Janis Timma (16/12 pont) tripláival nagyon bekezdett a Zenit, majd Ryan Toolson (22/6 pont, 4 gólpassz) és az egyaránt dupla-duplázó Sztefan Markovics (14 pont, 11 gólpassz) és Kyle Landry (11/3 pont, 10 lepattanó) is csatlakoztak a tánchoz, így a második negyedben már 20 ponttal vezettek a szentpéterváriak (21-41), ez pedig bőven elegendő volt nekik a folytatásban is.

FC Bayern München (német, 5-2) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-3) 72-69

A Murciához és a Zenithez hasonlóan a tavaly még egyaránt az Euroligában vitézkedő Bayern München és Malaga is bejutott már a forduló előtt a Top16-ba, így az ő összecsapásuknak is „csak” a végső helyezések szempontjából volt jelentősége. Fordulatos, jó kis meccset játszottak a felek, ahol a második félidőben egy 12-2-es futással előbb a Bayern került 53-43-as előnybe, amire a Malaga válaszolt egy 17-1-es rohammal. A meccset végül a mezőny egyetlen kiemelkedő teljesítményt nyújtó embere, Nick Johnson (20/9 pont) döntötte el az így a csoport élére álló bajorok javára, az amerikai hátvéd az utolsó két és fél percben egymaga dobott 8 pontot.

A következő forduló programja:
Buducsnoszt VOLI – Zenit Szentpétervár
Unicaja Malaga – UCAM Murcia

A csoport állása:

 

D-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 4-2) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 1-6) 81-69

Rövidre zárta a lényegi kérdéseket a Hapoel Jeruzsálem a D-csoportban, hiszen legjobba, Brandon Jefferson nélkül esélye sem volt az Olimpijának a győzelemre, ezzel pedig az izraeliek kiejtették a szlovénokat, önmagukon túl pedig a többi csapatot is továbbjuttatták. A Ljubljanán Devin Oliver (18/6 pont, 11 lepattanó) és Nikola Jankovics (11 pont, 10 lepattanó) dupla-duplája sem segíthetett, a kiegyensúlyozott támadójátékot nyújtó, Amare Stoudemire (11 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) által vezetett Hapoel végig 15-20 pont körüli fórral vezetett.

ratiopharm Ulm (német, 4-3) – Lokomotiv Kubany (orosz, 2-4) 105-101 h.u.

Nekünk, magyarok számára Pongó Marcell Eurocupban való bemutatkozásáról marad emlékezetes az Ulm és a Lokomotiv összecsapása, ami a Hapoelnek köszönhetően már mindkét fél számára tét nélküli meccs volt. A végső sorrend persze itt sem mindegy, így nem is spórolt az energiával egyik gárda sem, amiből egy pazar találkozó kerekedett, ami csak hosszabbításban dőlt el a németek javára. Úgy tűnt, hogy a mezőny legjobbja, Chris Babb (30/12 pont, 5 lepattanó) már a rendes játékidő végén eldönti a meccset triplájával, ám erre a túloldal legjobbja, Mardy Collins (26/3 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) még válaszolni tudott. Az extra játékidő első 6 pontját aztán az Ulm szerezte, innentől a Loko csak futni tudott az eredmény után. A németeknél Pongó 2 gólpasszal mutatkozott be, Babb mellett pedig Tim Ohlbrecht (20/3 pont, 2 blokk) és Da’Sean Butler (16/9 pont, 6 lepattanó) voltak kiemelkedők. Az oroszoknál Collins, Matt Janning (20/6 pont) és Kevin Jones (15 pont, 4 lepattanó) volt a három legjobb.

A következő forduló programja:
Union Olimpija Ljubljana – Valencia Basket
Lokomotiv Kubany – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Ivan Strebkov (31/12 pont, 2 lepattanó, 4 gólpassz, 14/9 mezőnyből, 36 index pont – Nyizsnyij Novgorod)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus