Euroliga: A Fener túldobta, az Oly levédekezte riválisát

Mindkét sztárcsapat alaposan megszenvedett az győzelemért, a Fenerbahce egy nagyon jól játszó Baskoniát győzött le a 2-0-s vezetésért, míg az Olympiakosz az elképesztő védekezésének köszönhetően egyenlített ki a Zalgiris ellen.

Negyeddöntő, 2. mérkőzések

Fenerbahce Dogus (török, 2.) – Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) 95-89

A szerdai összecsapásukhoz képest a második találkozásuk alkalmával egy teljesen más meccset játszott egymással a Fenerbahce és a Baskonia, abban viszont nem volt különbség, hogy ismét a törökök nyertek, akik így 2-0-s vezetéssel utazhatnak a jövő héten Vitoriába. Ez a mérkőzés jóval szorosabb és látványosabb is volt az előzőnél, ami elsősorban a Baskonia érdeme, hiszen ezúttal egy jóval bátrabb, jobban felkészített és sokkal jobban dobó baszk alakulat futott ki a parkettre. Összehasonlításként a vendégek két nappal korábban 26 pontot szereztek az első félidőben, amit most önmagában a második negyedben megdobtak, így ezúttal 43-26 helyett 53-49 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben. Elsősorban Matt Janning (17/9 pont) részéről érkezett az extra támadó oldalon, de összességében rajta kívül is még öten jutottak el kétszámjegyű ponttermésig a Baskoniában, akik közül valaki rendre betalált, így a Fener 2-3 rövid periódust leszámítva (25-17, 48-39, 66-59) nem tudott tartósan elhúzni. A címvédő védekezése nem is találta sokáig erre a több lábon álló Baskoniára az ellenszert, egészen az utolsó negyedig, mikor már egy kicsit a fáradtság is érződött a vendégeken. Ekkor aztán a két vezér, a most már végérvényesen playoff-üzemmódba kapcsoló Brad Wanamaker (19/6 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) illetve Jan Vesely (16 pont, 6 lepattanó, 8/7 mezőnyből) vették kezükbe a dolgokat, az ő főszereplésükkel ismét ellépett 9 ponttal a Fener (86-77), innen pedig már nem volt visszaút az utolsó másodpercig derekasan küzdő baszkoknak.

A Fenerbahce legjobb dobói: Wanamaker 19/6, Vesely 16, Kalinics 11/3, Datome 10/6, Melli 10/3
A Baskonia legjobb dobói: Janning 17/9, Poirier 14, Shengelia 12, Timma 11/9, Voigtmann, Beaubois 11/3-11/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Fenerbahce javára

 

Olympiakosz (görög, 3.) – Zalgiris Kaunas (litván, 6.) 79-68

A szezonbeli negyedik találkozásuk alkalmával a Milutinovot remekül helyettesítő Jamel McLean (21 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Vaszilisz Szpanulisz (17/6 pont, 4 gólpassz) vezérletével végre le tudta győzni az Olympiakosz a Zalgirist, így sikerült javítaniuk a görögöknek szerdai vereségük után és kiegyenlítették a párharcot. A hazaiak ha úgy tetszik a szezonjuk megmentéséért léptek pályára, hiszen ha a második hazai meccsüket is elvesztették volna, akkor nem sok reményük lehetett volna a folytatásban. Ebben a szellemiségben vettétek bele magukat a találkozóba a pireusziak, akik közvetlenül a feldobás után még nem találták ugyan a ritmust, ám később nagyon elkapták a fonalat, és egy 17-2-es rohanással tízpontos előnybe kerültek (25-15). Nem volt ismeretlen helyzet ez a Zalgiris előtt, akik az elmúlt két hét során kétszer is ugyanilyen helyzetbe kerültek ebben az arénában, és ahogy akkor, úgy most is ki tudtak mászni szorult helyzetükből. Az újfent remeklő Brandon Davies (20 pont) vezérletével ugyanis elkezdte ledolgozni hátrányát az ismét megalkuvást nem ismerve küzdő Zalgiris, így a záró felvonásnak már döntetlen (54-54) állásról futottak neki a felek. Az Olympiakosz azonban ezúttal nem remegett meg, hanem épp ellenkezőleg, elővették a rettegett védekezésüket és bő öt percen át nem engedtek kosarat a litvánoknak, míg ő maguk három nagy triplát is beemeltek. A görögök ekkor egészen félelmetesen festettek hátramenetben, a meccs végére összességében 15 eladott labdába kergették bele a Zalgirist, és mindössze 11 triplakísérletet engedélyeztek nekik, azaz teljesen ellehetetlenítették ellenfelük játékát. A hajrában aztán becsülettel harcolt és mindent megpróbált még a vendégcsapat, ám Joannisz Papapetru (9/3 pont, 7 lepattanó) 12 másodperc alatt szerzett 5 pontja megpecsételte a sorsukat az utolsó percben.

Az Olympiakosz legjobb dobói: McLean 21, Szpanulisz 17/6
A Zalgiris legjobb dobói: Davies 20, Micics 13/3, Milaknis 11/9

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-1

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva - Himki Moszkva 89-84
Panathinaikosz Superfoods - Real Madrid 82-89

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus