Euroliga: A Panát elverték, a Himki megmenekült

A Baskonia simán, a Himki Moszkva pedig egy utolsó másodperces „pöcivel” tudta hozni a számára oly fontos győzelmet, a Panathinaikosz viszont Calathes újabb extrája ellenére is nagy pofonba szaladt bele a szinte tökéletes negyedik negyedet produkáló Bamberg otthonában.

Alapszakasz, 21. forduló

Himki Moszkva (orosz, 12-9) – Unicaja Malaga (spanyol, 8-13) 68-66

Csak nagy nehézségek árán, viszont hatalmasat küzdve végül Anthony Gill (7 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) utolsó másodperces „pöcijével” legyűrte a Himki Moszkva a Nemanja Nedovicsot és Jeff Brooksot is nélkülöző Malagát. Az oroszok mindössze kétszer, 21-20-nál és mikor a legfontosabb volt, a legvégén vezettek ezen a számukra rendkívül szenvedős találkozón. Már az első percek sem vetítettek előre túl sok jót a Himki támadójátékáról, csak lőttek, de nem töltöttek a hazaiak, akik végül mindössze 5 triplát értékesítettek 33 kísérletükből, ami egészen pocsék, 15%-os mutatót jelentette számukra. Ennek eredményeképp az első hat percben mindössze 2 pontot tudtak összehozni Alexej Shved (22/6 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) révén, így korán hátrányba kerültek, de szerencséjükre a Malaga sem brillírozott, az első negyed 9-11-es eredménnyel zárult csupán.

A folytatásban sem tudott felpörögni a Himki, az Adam Waczynski (16/6 pont) által vezetett Malaga egészen a hajráig magánál tartotta a vezetést, Tyler Honeycutt (11/3 pont, 15 lepattanó) energikus játéka hozott csak pluszt a moszkvaiaknak a padról, ami arra elég volt, hogy ne szakadjanak le nagyon. A hajrában a korábbi csapata ellen játszó James Augustine (8 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) kosarai után, 57-63-nál az andalúzok tűntek végleg befutónak, ám ekkor lezajlott egy kulcsjelenet. Ray McCallum (10 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) ugyanis mindkét büntetőjét kihagyta, amire Shved triplával válaszolt, így 8 helyett szemvillanás alatt mindössze 3 pont lett a különbség. James Anderson (11/3 pont, 3 lepattanó) két duplája után aztán kiegyenlített a Himki, egy újabb jó védekezés után pedig támadhattak a győzelemért a hazaiak. Shved vállalt triplát, ez kimaradt, Gill viszont tökéletesen érkezett a lepattanóra, és dudaszóra visszapöcizte a labdát a gyűrűbe, nyert a Himki.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 22/6, Honeycutt, Anderson 11/3-11/3
A Malaga legjobb dobói: Waczynski 16/6, McCallum 10

 

Brose Bamberg (német, 8-13) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 13-8) 95-74

Tegnap a Fenerbahce és a Real Madrid is rangadókat bukott, így a Panathinaikosz számára adott volt az esély, hogy beérje/megelőzze riválisait a második helyért zajló hatalmas harcban. Erre papíron minden esélyük meg is volt a Bamberg otthonában, és Nick Calathes (31/9 pont, 7 gólpassz) ismét fantasztikus teljesítményt tett le az asztalra, ám ennek ellenére is nagy verést kapott végül az athéni alakulat. A Bamberg jól kezdte a meccset, és a folytatásban is folyamatosan az ő vezetésüket mutatta a Brose Arena eredményjelzője. A harmadik negyedben aztán jött Calathes, aki ebben a játékrészben egymaga 15 pontot termelt, és 44-32-ről szinte egymaga megfordította az állást (48-50). Az egál közeli eredményről induló záró felvonásban azonban mégis elmaradt a szoros küzdelem, hiszen a Calathes-mágiának vége szakadt, a Bamberg pedig előbb egy 10-0-s, majd egy 11-1-gyes rohammal hagyta faképnél a Panát, összességében pedig szinte tökéletesen játszva 38-19-re nyerte meg ezt a játékrészt. A németek kimagaslóan legjobbja Augustine Rubit (26/3 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 9/8 mezőnyből) volt, de mellette még Dorell Wright (15/9 pont, 3 lepattanó, 3/3 tripla), Maodo Lo (12/3 pont, 5 gólpassz) és a mindössze 19 éves Louis Olinde (10 pont, 5 lepattanó)  is szépen hozta magát, utóbbi több pontot dobott ezen az estén, mint az eddigi nyolcmeccses Euroliga-karrierje során összesen. A Panában ezzel szemben Calathes nagyon magára maradt, egyedül Nikosz Pappasz (11/3 pont) jutott el még 10 pont fölé rajta kívül.

A Bamberg legjobb dobói: Rubit 26/3, Wright 15/9, Lo 12/3, Olinde 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 31/9, Pappasz 11/3

 

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 10-11) – Crvena Zvezda mts (szerb, 8-13) 103-84

Nem volt kérdéses, hogy melyik csapat nyeri a Baskonia és a Crvena Zvezda találkozóját, így a baszkok ismét odaértek egymeccses közelségbe a nyolcadik helyezett Maccabi mögé. Ezzel ebben a fordulóban valószínűleg végleg egyértelművé vált, hogy kilenc csapatnak van reális esélye elérni a rájátszást, a többiektől emberfeletti hajrára volna szükség, hogy beleszóljanak még ebbe a harcba. A rendkívül magabiztosan, gördülékenyen játszó baszkok sikerét semmi nem veszélyeztette ezúttal, a hazaiak minden negyedet megnyertek a szerbek ellen és folyamatosan növelték előnyüket, végül pedig a 100 pontot is elérték. Rodrigue Beaubois (25/6 pont, 15/11 mezőnyből) volt az ezúttal, aki a társakat is inspirálta, hiszen már az első öt és fél percben 14 pontnál tartott az apró termetű scorer. A franciának hathatós tüzérségi támogatása érkezett a periméterről Matt Janningtől (18/18 pont), illetve a kevesebb lehetőséget kapó játékosok közül Patricio Garino (12 pont, 3 gólpassz) volt az, aki önmagához képest pluszt tudott hozni, de a Baskonia elsősorban csapatként volt nagyszerű, amit jól mutat a 28 gólpasszuk. A Zvezdában továbbra is élete formáját futja Dylan Ennis (22/12 pont, 3 gólpassz, 5/4 tripla), de ő sem tudott segíteni a belgrádiakon.

A Baskonia legjobb dobói: Beaubois 25/6, Janning 18/18, Garino 12, Shengelia 11, Granger 10
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Ennis 22/12, Dangubics, Davidovac 10/6-10/6

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Anadolu Efes – Valencia Basket 82-66
CSZKA Moszkva – Real Madrid 93-87
Zalgiris Kaunas – Maccabi FOX Tel-Aviv 99-84
FC Barcelona Lassa – AX Armani Exchange Milano 81-83
Olympiakosz – Fenerbahce Dogus 95-70

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus