Euroliga: A Shved-Doncic csata a mai játéknap csemegéje

Az idei szezon top játékosai közül Alexej Shved és Luka Doncic néznek ma farkasszemet egymással a roppant ígéretes Himki-Real derbin. A Baskonia-Olympiakosz meccs a mai játéknap másik legérdekesebb találkozója, a Zalgiris és a Malaga egymás ellen térnének vissza a győzelem útjára, illetve lesz még egy Efes-Zvezda derbi is.

Alapszakasz, 17. forduló

Himki Moszkva (orosz, 9-7) – Real Madrid (spanyol, 10-6) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az alapszakasz egyik legjobb eddigi meccse a Real Madrid-Himki Moszkva összecsapás volt, mikor az ötödik fordulóban az oroszok idegenben vették el a spanyolok veretlenségét. A Realnak azzal a találkozóval (és ezzel egyidejűleg több sérüléssel) egy hétmeccses vesszőfutása kezdődött, amiből hatot elbuktak a blacók. Azóta viszont újra szárnyal a madridi sztárcsapat, akik a legutóbbi öt meccsükön nem találtak legyőzőre, így most Moszkvában is a kellő önbizalommal felvértezve léphetnek pályára. A Himki eddigi szereplését a Realéhoz hasonló nagy hullámvasutazás nem kíséri, és a 9-7-es mérleg is teljesen reális velük kapcsolatban, ám a vezetőség mégis a teljes csapat és stáb fizetésének felét megvonta a héten, amit megfelelő szerepléssel visszaszerezhetnek a folytatásban. Ez a szigorú büntetés inkább a VTB Ligában mutatott bukdácsolásnak (6-4, 5. hely) tudható be, ám a Real elleni fellépésre is kellően ösztönözheti Shvedéket, ha esetleg nem lenne nekik elég, hogy Európa egyik legjobb csapata érkezik vendégségbe hozzájuk. A mai mérkőzésen a Shved-Doncic csata extra csemegének ígérkezik, és ha ez nem, akkor a Real palánk alatti fölénye döntő lehet, amit ellensúlyoznia kellene valahogy a Himkinek.

Anadolu Efes (török, 4-12) – Crvena Zvezda mts (szerb, 7-9) (18.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Bár nem éppen a tabella első felében foglalnak helyet, de jó kis összecsapásnak ígérkezik az Efes és a Crvena Zvezda mérkőzése is. Mindkét csapat képes szórakoztató játékot nyújtani, az Efes megújulásáról már többször is ejtettünk szót Ataman mester érkezése óta, ami a győzelmeik számában eddig nem feltétlenül mutatkozott meg, így most már nyerniük is kellene a törököknek. Az Efes egyébként hazai pályán mutatott leginkább életjeleket, még akkor is, ha a legutóbbi négy isztambuli fellépéséből csak kettőt nyert meg, ám a másik kettőt csak 1 illetve 3 ponttal veszítették el, egyaránt drámai végjátékban. Ami a Zvezdát illeti, szépen muzsikálnak a szerbek, az utolsó hét fellépésükön csak a Fener és a Pana tudta megverni őket, a hozzájuk hasonló erőt képviselő csapatokat viszont szépen kipipálgatták az elmúlt hetekben. Nehéz tippelni erre a mérkőzésre, szoros végjátékra számítunk, ahol a pillanatnyi forma dönthet.

Zalgiris Kaunas (litván, 10-6) – Unicaja Malaga (spanyol, 7-9) (19.00)

A Zalgiris és a Malaga ebben a szezonban már játszottak egymással egy sokáig emlékezetes meccset, mikor is a litvánok szinte a semmiből kiharcolták a hosszabbítást, majd Ulanovas dudaszóra dobott kosarával meg is nyerték azt. Az volt az egyik olyan találkozó egyébként, ami elindította röppályájára a Zalgirist, a litvánok azóta is szárnyalnak. Ha ezt a meccset egy héttel előbb játszották volna, akkor a két legjobb formában lévő csapat találkozójának aposztrofálhattuk volna, ám legutóbb mindketten kikaptak, így a litvánoknak egy ötmeccses, a spanyoloknak pedig egy négymeccses győzelmi szériájuk szakadt meg a Zvezda illetve a Valencia ellenében. Most pedig mindketten visszatérnének a siker ösvényére, ám kettejük közül ez csak az egyiküknek sikerülhet, az esélyek inkább a Zalgiris mellett szólnak.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7-9) – Olympiakosz (görög, 12-4) (20.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nem vár könnyű mérkőzés az Olympiakoszra sem a héten, hiszen a mindenkire veszélyes Baskoniához látogatnak Szpanuliszék. A görögök a múlt héten ismét visszaszerezték holtversenyben vezető helyüket, és nyilván nem akarják újra elengedni azt. A baszkok egy kőkemény sorozat kellős közepén tartanak egyébként, hiszen a tavalyi négy Final Four csapattal egymás után mérkőznek meg, a CSZKA és a Fener elleni vereségük után most az Olympiakosz, majd a Real következik nekik. Ebből nagyon rosszul is kijöhetnek a Martinez-tanítványok, és ahhoz, hogy ez ne így legyen és tovább harcolhassanak a rájátszásért, ma nyerniük kellene. Ez azonban finoman fogalmazva sem lesz könnyű feladat az újra egészséges Olympiakosz ellen, Shengelia mellett többektől is extra kell a bravúrhoz.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Panathinaikosz Superfoods – FC Barcelona Lassa 84-75
Maccabi FOX Tel-Aviv – Brose Bamberg 90-88
Valencia Basket – Fenerbahce Dogus 67-80
AX Armani Exchange Milano – CSZKA Moszkva 81-107

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus