Euroliga: Hangáék Bambergben, jön a döntő visszavágója

A tavalyi finálé két résztvevője, a bajnok Fener és az ezüstérmes Olympiakosz nyitják a mai játéknapot, majd az elképesztően rapszodikus Barcelona ezúttal Bambergben igyekszik a szebbik arcát mutatni. A Zvezda újra megtréfálná a CSZKA-t, a padlón lévő Milano pedig Valenciában bizonyíthat.

Alapszakasz, 7. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 4-2) – Olympiakosz (görög, 4-2) (18.45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A szerdai játéknap nem kisebb rangadóval indul, mint a tavalyi döntő visszavágójával, mikor a Fenerbahce látja vendégül az Olympiakoszt. A májusi finálét is Isztambulban rendezték, és az a meccs a török szurkolóknak örökké emlékezetes marad, hiszen a Fener ekkor szerezte meg története első Euroliga-trófeáját. A mai meccs kihagyhatatlan csemege, elsősorban a védekezés szerelmeseinek, hiszen mindkét gárda erre a szegmensre fordítja a legnagyobb figyelmet, és ebből indítja támadásait is. Sokat mondó adat, hogy a Fener kapja a legkevesebb (69,5), az Olympiakosz pedig a második legkevesebb (70,8) pontot meccsenként. Hasonló statisztikák és ugyanúgy 4-2-es mérleg ide vagy oda, a két csapat közül egyértelműen a címvédő van jobb formában, így ennek a meccsnek is inkább ők az esélyesei, már ha lehet ilyenről beszélni egy ekkora rangadón. A Fener ugyanis meccsről meccsre jobban játszik, egyre inkább összecsiszolódik ez az idén is sokra hivatott keret, amelyik sorozatban immár harmadik győzelmére készül. Az Olympiakosz kezdeti lendülete ezzel szemben alábbhagyni látszik, előbb Barcelonában kaptak ki nagyon simán, majd az ősi rivális Pana is legyőzte őket, két roppant fájó vereség volt ez számukra. Billy kapitány, azaz Vaszilisz Szpanulisz hiányát most már nem igazán tudják áthidalni a görögök, akiknek nem volt igazi vezérük az említett két találkozón, és ha ez most is így lesz, akkor több mint nehéz dolguk lesz a Fener ellen.

Crvena Zvezda mts (szerb, 2-4) – CSZKA Moszkva (orosz, 5-1) (19.00)

A bombaformában lévő Nando De Colo által vezetett CSZKA Moszkvát látja vendégül a Crvena Zvezda, akik a közelmúltban rendre alaposan megnehezítették az oroszok dolgát a szerb fővárosban. Sőt, a tavalyi alapszakaszban legyőzniük is sikerült őket, pedig ahogy most, úgy akkor is a CSZKA volt a meccs egyértelmű esélyese. A sorozatban ötödik győzelmére hajtó moszkvai sztárcsapat közel 92 pontot átlagolt a legutóbbi négy győzelme során, ami főleg annak fényében tűnik félelmetesnek, hogy a Zvezda az előző két fellépésén mindössze 69 illetve 65 pontra volt képes, és így ki is kapott. Nem kérdés tehát, hogy ha nem tud jelentősen javulni, illetve több extra egyéni teljesítményt is bedobni a belgrádi alakulat, akkor még egy szoros meccsre sem lesz esélyük. Leírni persze sosem szabad őket fanatikus közönségük előtt, illetve a Barca és a Maccabi ellen már megmutatták, hogy képesek nagyszerűen játszani és nyerni, de azért így is a CSZKA a favorit ma este a Kombank Arenában.

Brose Bamberg (német, 3-3) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 2-4) (20.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Kíváncsian várjuk, hogy ezúttal melyik arcát mutatja és mire megy Hanga Ádám és a Barcelona a Bamberg otthonában. A katalánok eddigi szezonja ugyanis egy meredek hullámvasutazás, hol egészen pazarul, hol pedig már-már botrányosan játszanak a gránátvörös-kékek. Elég csupán a Barca előző bő 10 napjára visszatekinteni, mikor először lehengerlő teljesítménnyel verték az addig hibátlan Olympiakoszt és simán nyertek a bajnokságban is, aztán szinte esélyük sem volt a nyeretlen Efes ellen odahaza, majd a hétvégén Madridban verték meg komoly erényeket csillogtatva a Realt. Valószínűleg Sito Alonso sem tudja tehát, hogy most melyik Barcát látjuk majd a német bajnok Bamberg otthonában, az biztos, hogy előzetesen minden, és annak ellenkezője is benne van ebben a mérkőzésben. A germánok eddig szépen teljesítenek, még akkor is, ha a múlt héten a Fener magabiztosan intézte el őket és szakította meg hárommeccses győzelmi szériájukat.

Valencia Basket (spanyol, 3-3) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 1-5) (20.45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A Valencia-Milano csata zárja le a hetedik fordulót, ahol annak ellenére is a spanyolok a meccs esélyesei, hogy a legutóbbi két meccsükön alapos leckét kaptak két sztárcsapat, a Fener és a CSZKA otthonában. Persze ezeken a találkozókon nem is lehetett elvárás a spanyol bajnoktól a győzelem, ám erre egyik helyütt sem volt semmi esélyük. Ha le akarjuk egyszerűsíteni a képletet, akkor a szezont pazarul kezdő, az első négy meccsen kereken 20 pontot átlagoló Erick Green visszaesésével állítható párhuzamba a Valencia vesszőfutása, az amerikai ugyanis 4 illetve 8 pontra, valamint összességében 16/3-as mezőnymutatóra volt képes a két vereség alkalmával. A Milano teljesítménye viszont még a Valencia elmúlt két heténél is sokkal inkább lehangoló, hiszen a kezdeti tisztes helytállás után a legutóbbi, Zalgiris elleni 62-94-es hazai vereségre nem lehet mentségük az olaszoknak, ez a teljesen vállalhatatlan kategóriába tartozik. Erősen kétséges tehát, hogy a Milano elő tud-e húzni valamit a cilinderből, az mindenesetre borítékolható, hogy a múlt hetinél rosszabb nem jöhet a számukra.
 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

Maccabi FOX Tel-Aviv – Anadolu Efes 72-92
Panathinaikosz Superfoods – Himki Moszkva 93-65
Baskonia Vitoria Gasteiz – Real Madrid 105-75
Unicaja Malaga – Zalgiris Kaunas 83-85 h.u.


A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus