Euroliga: Hangáék mellett két csúcsrangadó is jön ma

A Barcelona a Milanót fogadja, de a mai játéknapon találkozik egymással a tavalyi Final Four négy résztvevője is.

A Barcelona a Milanót fogadja, de a mai játéknapon találkozik egymással a tavalyi négy Final Four résztvevő is, előbb CSZKA Moszkva-Real Madrid, majd Olympiakosz-Fenerbahce derbiket rendeznek. Lesz még továbbá egy Efes-Valencia és egy Zalgiris-Maccabi meccs is ma.

Alapszakasz, 21. forduló

Anadolu Efes (török, 5-15) – Valencia Basket (spanyol, 7-13) (18.00)

Bár a legkisebb figyelem a mai, egészen parádésnak ígérkező játéknapon az Efes és a Valencia összecsapására irányul, de ettől függetlenül nagyon jó kis meccsre van kilátás e két csapat között. Az egész szezon során sérülésektől sújtott Valencia a múlt héten újabb veszteséget szenvedett el, hiszen Sam Van Rossom is kiszállt tőlük. A spanyolok ennek ellenére a legutóbbi hat meccsükből négyet megnyertek, és sorra játsszák a jobbnál jobb derbiket, sorrendben a Barca, a Zalgiris és a Himki ellen. Az Efes borzalmas mérlege ellenére ma is hasonlóan jó találkozóra számítunk, hiszen hiába utolsók a törökök, a negyedik forduló óta nem kaptak ki 5 pontnál nagyobb különbséggel odahaza, azaz mindenkire komoly veszélyt jelentenek még akkor is, ha sokszor a szerencse is elpártol mellőlük.

CSZKA Moszkva (orosz, 16-4) – Real Madrid (spanyol, 13-7) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A 21. forduló első nagy rangadóját a CSZKA Moszkva és a Real Madrid játsszák egymással. Ehhez a derbihez különösebben más felvezetés nem is lenne szükséges, az európai kosárlabda szerelmesei aligha hagynák ki az évek óta leglátványosabban játszó két sztárcsapat találkozóját, akik idén is 89 illetve 84 dobott pont körül átlagolnak. Egyikük jelenlegi formájával sincs gond ráadásul, a CSZKA listavezető pozíciója, 16-4-es mérlege, és a tény, hogy Nando De Colo lett január hónap MVP-je önmagáért beszél. Ahogy a Real utóbbi időben mutatott eredményei is, hiszen a legutóbbi kilenc meccsükből nyolcat megnyertek a spanyolok, amivel ismét visszaverekedték magukat az első négybe. Innen pedig nem is nagyon mozdulnának már el Doncicék, a roppant sűrű élmezőnyben ehhez egy moszkvai bravúr nagyon jól jönne nekik. A presztízs miatt egyébként is mindkét csapat mindig nagyon meg akarja nyerni az egymás elleni derbiket, a visszavágás vágya pedig ezúttal a CSZKA-t fűtheti, hiszen a Real meglehetősen simán győzte le őket az ősszel (82-69).

Zalgiris Kaunas (litván, 12-8) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 11-9) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Zalgiris-Maccabi mérkőzésen két, a tabellán egymás mellett helyet foglaló gárda csap össze és vív egy nagyon fontos mérkőzést egymással. A litvánok számára a múlt heti Pana elleni, hosszabbításban elszenvedett drámai vereség után még egy kudarc szinte biztosan azt jelentené, hogy lemondhatnak a négybe jutásról, és innentől akár még a rájátszásba jutásért is meg kellene szenvedniük. A Maccabi egy győzelemmel ráadásul nem csupán beérné a litvánokat, hanem egymás elleniben is jobb lenne náluk, hiszen a tel-avivi találkozójukat is ők nyerték (81-74). Az izraeliek egyébként egy nagyon hosszú, ötmeccses idegenbeli vereségsorozatot szakítottak meg legutóbb a Milano otthonában, és ezzel lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak a Baskonia előtt a nyolcadik helyen, ám ez egy újabb vereséggel szemvillanás alatt semmivé lehet számukra. Szoros, jó meccsre számítunk tehát, ahol talán a litvánok esélyesebbek valamivel a sikerre.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-13) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 6-14) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Hanga Ádámék szokatlanul korán, már 19 órakor fogadják ezúttal a Milano gárdáját. Talán mér leírni is felesleges, hogy minden győzelem úgy kell a Barcelonának, mint egy falat kenyér, a katalánok esetében tényleg nincs miről beszélni, ha nem tudják legyőzni az olaszokat. Az igazi playoffért vívott versenytől így is elég messze áll a Barca, akik hiába küzdöttek nagyszerűen a múlt héten a Fener otthonában, végül Isztambulból is vesztesen kellett távozniuk. Ami Hangáék mai meccsét illeti, az szinte előre borítékolható, hogy egy igazán pontgazdag összecsapást fogunk látni. Ehhez elég csupán a Milano mérkőzéseiből kiindulni, hiszen az Olimpia legutóbbi négy meccsén háromszor legalább az egyik csapat elérte a 100 pontot. Edwin Jackson visszatérése adhat némi stabilitást a Barca eddigi meglehetősen hullámzó támadójátékának, a spanyol bajnokság tavalyi pontkirályához bátran fordulhatnak a gránátvörös-kékek, ha ég a ház.

Olympiakosz (görög, 13-7) – Fenerbahce Dogus (török, 14-6) (20.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A CSZKA-Real derbi után szinte rögtön következik a másik csúcsrangadó, hiszen a tavalyi döntő két résztvevője, az Olympiakosz és a Fenerbahce is ma néz farkasszemet egymással. Ki ne tudná, hogy a májusi finálét a Fener nyerte meg, ezért pedig idén egyszer, szintén Isztambulban már visszavágott az Olympiakosz, és most a „törlesztés második részletére” készül a pireuszi alakulat. Ez a siker rá is férne már a görögökre, akik a legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésüket csúfosan elbukták, ezzel pedig az első-második helyekről vissza is zuhantak az ötödik pozícióba. Hazai pályán viszont nyoma sincs visszaesésnek az Olympiakosz teljesítményében, otthon továbbra is sorra nyerik meccseiket Printeziszék. Ha ez ma is így lesz, akkor nemcsak beérik, hanem egymás elleni összevetésben is jobbak lesznek a Fenernél, ellenkező esetben viszont a törökök szilárdítják meg második helyüket, és rázzák le magukról egyik legnagyobb riválisukat. A várhatóan látványos és sok pontot hozó CSZKA-Real meccs után ez egy merőben más típusú találkozó lesz, ahol a két legjobb védelem vív egymással egy kőkemény, fizikálisan és mentálisan is megterhelő csatát, ahol jó eséllyel csak az utolsó labdabirtoklások döntenek majd a győztes kilétéről.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus