Euroliga: Ma az Olympiakoszhoz látogat a Barca

A jó formába lendült Barca pireuszi presztízsrangadója mellett a Maccabi-Himki és a Baskonia-Zalgiris lesznek a legérdekesebb mai meccsek.

A jó formába lendült Barca pireuszi presztízsrangadója mellett a Maccabi-Himki és a Baskonia-Zalgiris lesznek a legérdekesebb mai meccsek. A kiélezett pozícióharcok mellett a Zvezda a Valenciát, a Bamberg pedig az Efest fogadja.

 

Alapszakasz, 26. forduló

Crvena Zvezda mts (szerb, 10-15) – Valencia Basket (spanyol, 9-16) (18.45)

Néhány héttel korábban a Crvena Zvezda és a Valencia is újjáélesztette playoff-reményeit, azóta viszont mindketten beleszaladtak néhány újabb vereségbe, így ezek az esélyek immár csak matematikaiak, mintsem valódiak lennének. Főleg annak fényében, hogy a Zvezda például múlt héten mindössze 54 pontra volt képes Barcelonában, ami a klub történetének második leggyengébb teljesítménye volt támadóoldalon. A Valencia legjobb pontszerzője, Erick Green is csak szenvedett mostanában, hiszen a legutóbbi két találkozón mindössze 3 és 4 pontra volt képes. Mindkét oldalon van min javítani tehát, egy kiegyenlített mérkőzésre számítunk a szerb fővárosban.

Olympiakosz (görög, 18-7) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-17) (20.00)

A továbbra is Hanga Ádám nélkül felálló Barcelona alaposan megtáltosodott az elmúlt mérkőzésein, így ma az Olympiakosz otthonában akár egy nagyon jó kis rangadóra is sor kerülhet. Hiszen bár a Barca idén (is) gyengélkedik, a két klub azért nagy riválisa egymásnak és minden mérkőzésük presztízsértékkel bír. Főleg így, hogy a sokszor csak szenvedő katalánok a spanyol kupagyőzelmük után végre igazán felszabadultan játszottak a múlt héten, hiszen előbb a Zvezdát ütötték ki a legutóbbi fordulóban (88-54), majd hétvégén a bajnokságban az ősi rivális Real Madridot is nagy versében részesítették az El Clásicón (94-72). Különösebb hurráhangulatra ettől függetlenül persze nincs okuk a katalánoknak, akik így sem esélyesként utaznak Pireuszba. A Béke és Barátság Sportcsarnok ugyanis valóságos erődje az Olympiakosznak, ahol idén eddig mindössze egyszer kapituláltak Printeziszék. A görögök egyébként is a második helyre hajtanak, és mentalitásuknál fogva minden meccsen odateszik magukat, így ők a találkozó favoritjai. Különös pikantériája a mérkőzésnek a két élő legenda, Vaszilisz Szpanulisz és Juan Carlos Navarro sokadik összecsapása, ami adott esetben akár az utolsó is lehet.

Brose Bamberg (német, 9-16) – Anadolu Efes (török, 6-19) (20.00)

Több hasonlóságot is felfedezhetünk az immár egyaránt tét nélkül játszó Bamberg és Efes idei szezonjában. Például mindkét együttes edzőt váltott a szezon során, Ergin Ataman és Luca Banchi is csak menet közben csatlakozott újdonsült csapatához, illetve idegenben mind a németeknek, mind pedig a törököknek nagyon gyengén megy, hiszen előbbiek az ötödik, utóbbiak pedig a hetedik fordulóban nyertek utoljára az otthonuktól távol. Ez a meccs viszont Bambergben lesz, így meg is nevezhetjük a találkozó favoritjának a germánokat, akiknek otthon viszont nagyon megy, a legutóbbi három mérkőzésüket egyaránt behúzták saját közönségük előtt.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 13-12) – Himki Moszkva (orosz, 14-11) (20.05)

Tökéletes példa a Maccabi és a Himki Moszkva esete arra, hogy mennyire kiegyensúlyozott és erős az Euroliga mezőnye. Az oroszok ugyanis két hete még a negyedik hely egyik legfőbb várományosai voltak, azóta azonban becsúszott nekik két vereség, így most már azon kaphatták magukat, hogy a nyolcadik pozíciójukat megtartani igyekvő izraeliek is megelőzhetik őket. A két csapat első találkozóját ugyanis a Maccabi nyerte Moszkvában, így ha újra nyerne a Spahija-legénység, akkor nemcsak beérné, hanem egymás elleni összevetésben is jobb lenne a Himkinél. Óriási tehát a tét mindkét oldalon, főleg, hogy kettejük mögött a Baskonia is gőzerővel közelít, így ennek a mérkőzésnek a vesztese (de akár még a győztese is) kicsúszhat a playoffból. Ha mindez nem lett volna elég kedvcsináló a találkozó megtekintéséhez, akkor még elmondhatjuk, hogy mindkét gárda rendkívül gyors, atletikus és látványos kosárlabdát játszik, ami alatt garantált a jó szórakozás.

 

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 12-13) – Zalgiris Kaunas (litván, 15-10) (20.45, TV: DIGI Sport 2, felvételről 23.05-kor)

A rájátszásba igyekvő Baskonia a Himki Moszkva és a Valencia legyőzésével remekül megalapozta magának az alapszakasz hajráját, hiszen az utolsó öt meccséből négyet otthon játszhat a baszk alakulat, és ez a sorozat ma este a Zalgiris elleni fellépéssel kezdődik. Ez egyből a legnehezebbnek ígérkező találkozója lesz a Baskoniának, hiszen a litvánok a legjobb négybe jutásért küzdenek, és már szinte a komplett mezőny tudna mesélni róla, hogy mennyire kemény dió a kaunasi alakulat. A Zalgiris például a múlt héten is remek kosárlabdával rukkolt elő a Fenerbahce ellen, ám a címvédő klasszisai végül fel tudták törni a litván reteszt és két vállra fektette Milaknisékat. A Zalgiris sorsolása egyébként a Baskoniával ellentétben pokolian nehéz, az utolsó három meccsüket a Real, CSZKA, Olympiakosz trió ellen játsszák majd, ezek előtt a találkozók előtt pedig főleg nagy szükségük lenne még néhány győzelemre. A remek, szoros mérkőzés tehát szinte borítékolható, az pedig csak plusz adalék, hogy a Baskonia a legutóbbi hét hazai meccsén egyaránt eljutott 80 pont fölé, a Zalgiris pedig 86, 93 majd ismét 86 pontot szerzett a legutóbbi három látogatása során.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló korábbi eredménye (erről ITT olvashattok):
AX Armani Exchange Milano – Real Madrid 77-88

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus