Euroliga: Ma elkezdi a címvédő és az Olympiakosz is

A tegnapi, minden igényt kielégítő első playoff-nap után ma a Fener és az Olympiakosz is pályára lép, méghozzá a szezon két meglepetéscsapata ellen.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Fenerbahce Dogus (török, 2.) – Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) (19.15, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Az egész rájátszás egyik legizgalmasabb párharca lehet a Fenerbahce és a Baskonia csatája, amit azért ritkán szoktunk jövendölni a második és a hetedik helyezett csapatok összecsapásaira. A baszkok azonban remekül hajráztak, egy hatos győzelmi sorozattal bemasíroztak a rájátszásba, amit látva egyik potenciális ellenfél sem lehetett nyugodt, és minden bizonnyal egyikük sem akart Shengeliáékkal játszani. A „szerencsés” aztán a Fenerbahce lett végül, a címvédőre vár a nemes feladat, hogy feltartóztassa a bombaformában lévő Martinez-legénységet. A Baskoniának az utolsó fordulóban azért becsúszott egy váratlan vereség odahaza a ligautolsó Efes ellen, ám annak a meccsnek effektíve már nem volt tétje, ez pedig alaposan meg is látszott a játékukon. A motivációval ma viszont nem lehet problémájuk, a tavalyi bajnok saját otthonában való legyőzésénél aligha kell több egy középcsapatnak, hogy 110%-ot hozzanak ki magukból. A koncentrációval és mentális felkészültséggel minden bizonnyal a Fenernek sem lesz gondja, erre Obradovics mester személye önmagában is garancia, akitől várjuk, hogy idén is előrukkoljon valamilyen nyerő húzással. Mindemellett a tavalyi győzelem ellenére sem lehet egy jóllakott csapatként jellemezni a törököket, hiszen négy kulcsemberük vagy fontos láncszemük, Wanamaker, Melli, Gudurics és Thompson is csak a nyáron csatlakoztak a címvédőhöz, azaz ők még a többieknél is fokozottabban hajthatnak az első bajnoki címükre. A Fener dolgát egyébként megkönnyítheti, hogy Jayson Granger bokasérülése miatt az első két isztambuli meccset biztosan kihagyja, ezzel az egyik legstabilabb emberét lesz kénytelen nélkülözni a Baskonia, akinek a megfelelő pótlását nem egy emberrel, hanem csapatszinten tudja csak megoldani a vendégcsapat (már ha meg tudja oldani).

Olympiakosz (görög, 3.) – Zalgiris Kaunas (litván, 6.) (20.15, TV: DIGI Sport 2, felvételről 22.45-kor)

Előzetesen az Olympiakosz-Zalgiris párharcot látva is csak csettinthetünk, a rájátszásba jutó csapatok erejét és stílusát tekintve a semleges nézők számára ennél jobban aligha alakulhattak volna a párosítások. A görög és a litván csapat utolsó találkozójáig nem kell sokat visszamennünk az időben, ugyanis az utolsó fordulóban találkoztak egymással, és akkor hasonló felállásban a Zalgiris bravúros győzelmet aratott Pireuszban. A litvánok ezzel oda-vissza verték az alapszakaszban az Olympiakoszt, ez pedig még akkor is hatalmas fegyvertény, ha az utóbbi meccsen nem játszott Printezisz és Papanikolau sem, akik most már minden bizonnyal rendelkezésre állnak majd. A görögöknek így azért van izgulnivalójuk, pontosan tudják, hogy a Saras Jasikevicius által fanatizált Zalgiris mennyire elszánt ellenfél lesz az egész sorozatban, és ez az a faktor, amiben az Olympiakosz rendre a mezőny fölé szokott nőni, de most e tekintetben (is) méltó ellenfelükre akadtak. A kaunasiak aligha elégszenek meg Euroliga-történelmük legnagyobb sikerével, a rájátszásba jutással, hanem mindent el fognak követni, hogy a Final Fourba jutás is sikerüljön nekik, amire ki tudja, hogy mikor lesz legközelebb lehetőségük. Az Olympiakosznál ugyanakkor nincs új a nap alatt, ahogy az elmúlt évtizedben oly sokszor (egészen pontosan hétszer) sikerrel tették, úgy most is a két veterán klasszis, Szpanulisz és Printezisz vállain igyekszik beverekedni magát a FF-ba a görög csapat.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva - Himki Moszkva 98-95
Panathinaikosz Superfoods - Real Madrid 95-67

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus