Euroliga: Ma felléphetnek a negyedik helyre Hangáék

A szezon eddigi legfontosabb játéknapja vár ma a Baskoniára, hiszen a velük ugyanúgy álló Panathinaikosszal vívnak nagy rangadót Hangáék. Az eheti második fordulót nyitó Efes-Fener isztambuli derbinek is hasonlóan nagy a tétje, aminek eredménye a vitoriaiak számára sem közömbös. A Maccabi-Zalgiris és a Milano-Bamberg meccseken viszont már csak a becsületükért küzdenek a csapatok.

Alapszakasz, 28. forduló

Anadolu Efes (török, 15-12) – Fenerbahce (török, 17-10) (18.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Nagyon nagy meccsre van kilátás az Efes-Fenerbahce derbin, és nemcsak az isztambuli rangadó szokásosan nagy presztízse miatt. A török bajnokságot egyaránt 20-2-es mérleggel vezető két sztárcsapat ugyanis lassan az Euroligában is fej-fej mellett halad, az utolsó kilenc meccséből hetet megnyerő Efes lassan utolérheti a Fenert. Ez a Perasovic-legénység menetelése (kedden a Zalgiris vendégeként arattak nagy győzelmet) mellett a Fener váratlan vereségeinek is köszönhető, hiszen a legutóbbi két meccsüket egyaránt elbukták hazai pályán Veselyék. Udoh nélkül a Hangáék elleni kudarc még magyarázható volt, ám a keddi, Maccabitól elszenvedett zakó már nehezen, még akkor sem, ha azon a meccsen pedig Bogdanovics és Szlukasz nem volt bevethető. Az Efes tehát megállíthatatlanul robog az alapszakasz végéhez közeledve, a Darüssafaka tegnapi vereségével a rájátszásba jutása már biztosnak tűnik, és most egy újabb győzelemmel egy meccsnyi távolságba férkőzhetnek nagy riválisukhoz a negyedik hely mögött. A meccs esélyese egyébként jelen pillanatban sokkal inkább az Efes, hiszen a mostanában mutatott forma mellett a Fenerben a már említett hiányzók mellé Luigi Datome is kiesett néhány hétre vállsérülés miatt, így valószínűleg vele sem találkozhatunk már az alapszakasz során.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 10-17) – Zalgiris Kaunas (litván, 12-15) (20.05)

A Zalgiris kedden megmérettetett, és jó első félideje ellenére könnyűnek találtatott az év legfontosabb meccsén az Efes ellen. Ezzel a vereséggel ugyanis eldőlt, hogy a litvánok bár szép hajrát nyitottak, nem fognak odaérni a rájátszásba, és nem tudják nyílttá tenni a nyolcadik helyért zajló csatát. A Maccabinak már rég nem lehetnek ilyen ambíciói, viszont a becsületükért és a büszkeségükért nem lehet mondani, hogy ne küzdenének meg az újult erővel harcba szálló izraeliek. A Fener otthonában ugyanis szinte végig hátrányban játszottak ugyan, ám nem hagyták végzetesen leszakítani magukat, és Landesberg nem mindennapi utolsó másodperces kosarával bravúros győzelmet arattak. Hazai közönsége előtt most ismét nyerne a Maccabi, és a lelki tényezőket is beleszámítva talán ők is a favoritok erre.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 7-20) – Brose Baskets Bamberg (német, 9-18) (20.45)

A Milano-Bamberg meccsen sincs már tét a csapatok számára, két hét múlva mindkettejüknek csak a saját bajnokságukban a címvédésre kell majd koncentrálniuk. Kérdéses is, hogy ezen a meccsen mit láthatunk majd tőlük, hiszen például a Maccabival ellentétben ezt a két gárdát nem veti szét a bizonyítási vágy. Kedden a Milano teljesen alárendelt szerepben asszisztálta végig a Panathinaikosz otthonában esedékes fellépését, de a Bamberg sem sokkal több erőkifejtést tudott tanúsítani Hangáékkal szemben.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 16-11) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 16-11) (21.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

A szezon egyik legfontosabb meccse vár ma Hanga Ádámékra a Panathinaikosz ellen, amiből egészen pazarul is kijöhet a Baskonia egy esetleges győzelemmel. Amennyiben ugyanis ők is és az Efes is nyerni tudnak, úgy a velük jelenleg azonos mérleggel álló Panát egy győzelemmel maguk mögé utasítanák, a Fenert pedig jobb egymás elleni eredményüknek köszönhetően előznék meg, így hosszú idő után ismét a negyedik helyen állnának, ami még pályaelőnyt is jelentene nekik a rájátszásban. Egyébként a fő célt, a playoffba jutást már tegnap bebiztosították a baszkok (és a Pana is), miután a Darüssafaka vereséget szenvedett Moszkvában. Amennyiben nem a fentebb említett forgatókönyv valósulna meg, úgy viszont szinte biztosan maradnak majd az 5-8. helyeken Hangáék. Hatalmas meccsre és nagy küzdelemre van tehát kilátás, hiszen a Pana is hasonló célokért küzd, mint a Baskonia. Épp ezért az esélyeket is nagyon nehéz megítélni ezen a rangadón, a hazaiak tűnnek hajszálnyival esélyesebbnek, hiszen nagyon jó formában vannak, sorozatban az ötödik győzelmükre készülnek. A görögöknek ezzel szemben mindenképpen javítaniuk kell vendégként nyújtott produkciójukon, hiszen a legutóbbi hat idegenbeli fellépésükön mindössze 68.7 pontot átlagoltak, és ha ma is csak ennyire lesznek képesek, úgy aligha nyernek a Fernando Buesában.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus