Euroliga: Ma Fener-Pana és Barca-Efes élet-halál harcok

Egyre élesedik a harc az alapszakasz utolsó harmadához közeledve, a 18. fordulóban az ugyanolyan mérleggel álló Fenerbahce és Panathinaikosz, illetve az egyaránt a rájátszásért küzdő Barcelona és Efes játszanak „hatpontos” rangadót egymással. A CSZKA megerősítené vezető helyét, a Zvezda zsinórban ötödik sikeréért utazik Tel-Avivba, a Milano pedig ma végre megszakíthatja tízmeccses vereségsorozatát.

Alapszakasz, 18. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 13-4) – Brose Baskets Bamberg (német, 7-10) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Vezető helyének megőrzése érdekében győzelemre készül a CSZKA Moszkva a Bamberg ellen (is). Az oroszok a múlt héten kiütötték a Milanót (101-64), majd a hétvégi nagy VTB Liga-rangadón Kazanyban is nyertek, úgy tűnik tehát, hogy kilábalóban vannak abból a gödörből, amibe sorrendben a Fenerbahce, a Crvena Zvezda és a Real Madrid elleni vereségek alkalmával kerültek. A Bamberg ezzel szemben több szép győzelem után a múlt héten Kazanyban rukkolt elő egy meglehetősen halovány produkcióval, hiszen a szezon leggyengébb támadójátékával mindössze 58 pontot sikerült összekaparniuk, nem is maradt el a vereség. Ennek fényében, és az erőviszonyok tekintetében is egyértelműen a CSZKA a mérkőzés esélyese, ám az oroszoknak nem árt vigyázniuk, hiszen az elmúlt években immár hagyományosan kemény meccseket játszanak a német bajnokkal, az idei első találkozón például mindössze két ponttal (90-88) sikerült nyerniük.

Fenerbahce (török, 10-7) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 10-7) (18.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nagy csatára, remek mérkőzésre van kilátás a két közvetlen rivális, az egyaránt 10-7-es mérleggel álló, és a legjobb négybe vágyó Fenerbahce és Panathinaikosz találkozója során. A két gárda szinte pontosan egy hónapja találkozott egymással, azt a meccset jó játékkal a görögök nyerték meg 81-70-re. Nagyon fontos mérkőzés lesz ez tehát elsősorban az otthon játszó Fener számára, akiknek a hazai verhetetlenségi nimbusza lassan tovaszállt, hiszen már a Kazany és a Darüssafaka is diadalmaskodni tudott a tavaly egész szezonban bevehetetlen Ülker Sports Arenában. Ráadásul az isztambuliaknak ezeken kívül is becsúszott már több nyerhető meccsen is egy-egy vereség, legutóbb például a Crvena Zvezda otthonában. Így Bogdan Bogdanovics visszatérése és egyre jobb formába lendülése ide vagy oda, Maurizio Gherardiniék a centersor megerősítésére szánták rá magukat. A Fener ugyanis szerződtette az NBA-ben korábban 1/1-esként kiválasztott Anthony Bennettet, aki Obradovics mester keze alatt építheti újra a tengerentúlon lejtmenetbe került karrierjét, és akár komoly erősítést is jelenthet Európa egyik legjobb csapatának. Ami a Panát illeti, a Zöldek a hétvégén negyedik nekifutásra végre megverték a nagy rivális Olympiakoszt, így önbizalommal felvértezve érkezhetnek az újabb rangadójukra.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 6-11) – Crvena Zvezda mts (szerb, 9-8) (20.05, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Jó kis meccsre van kilátás a Maccabi Tel-Aviv és a Crvena Zvezda összecsapása során, ahol az izraeliek feljebb zárkóznának riválisaikhoz a tabellán, a szerbek pedig megszereznék sorozatban ötödik sikerüket. A Zvezda az elmúlt hetekben legyőzte a tavalyi bajnokot (CSZKA) és döntőst (Fener), illetve a 2015-ös győztest (Real) is, és most a 2014-es bajnokra fáj ismét a foga a csúcsformában pattogtató gárdának. A belgrádiak a 12. fordulóban történetük legnagyobb arányú sikerét aratták a Maccabival szemben (83-58), és most ők állnak 9-8-as mérleggel, míg a tel-aviviak 6-11-gyel szerénykednek, erre alighanem elég kevesen tippeltek volna a szezon előtt. Nem vállalunk vele viszont túl nagy kockázatot, hogy ez a meccs sokkal szorosabb lesz az előzőnél, hiszen egyrészt a Maccabi most hazai pályán játszik, másrészt Bagatskis mester keze alatt már sokkal összeszedettebben teljesít, többek közt Madridban is komoly győzelmi esélye volt az izraeli alakulatnak.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-13) – Galatasaray Odeabank (török, 5-12) (20.15)

A tabella alján tanyázó két gárda, a Milano és a Galatasaray számára is remek alkalom nyílik mérlegük kozmetikázására, és a feljebb zárkózáshoz. Mindemellett egy olyan nagyon jó meccs is kisülhet ebből a találkozóból, mint amilyen volt a szezonbeli első összecsapásuk (83-80). Ahogy fentebb már említettük, a Milano a múlt héten Moszkvában hatalmas verésbe szaladt bele, és ez már sorozatban a tízedik zakójuk volt Hickmanéknek. Az olaszok számára ez a Galata elleni meccs egy most vagy soha alkalom, ha ezúttal sem tudnak nyerni, akkor a közeljövőre nézve sem sok reményük lehet majd a folytatásban.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 7-10) – Anadolu Efes (török, 8-9) (21.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Érdekesség, hogy a két közvetlen rivális, az egyaránt a rájátszásért harcoló Barcelona és Efes is a centersoruk megerősítése mellett döntöttek a héten, az egymás elleni találkozójuk előtt. A Barca már régóta elégedetlen volt Joey Dorsey-val, a héten ki is tették keretükből a robosztus amerikait, és a helyére a Murciával jó szezont futó, tavaly még a Maccabiban is próbálkozó brazil Vitor Faveranit igazolták le a katalánok. Az Efes a nyáron nagy reményekkel igazolt, ám folyamatosan gyengélkedő Alen Omicot postázta Malagába (egyelőre kölcsönben), helyette pedig a Cleveland Cavaliersnél, és Európában az olasz Pistoiánál is megfordult Alex Kirk-öt szerződtették. Ha ránézünk a tabellára, akkor nem kell magyarázni, hogy miért kiemelten fontos ez az összecsapás mindkét fél számára, ami garantáltan késhegyre menő csatát hoz majd.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus