Euroliga: Maccabi-CSZKA rangadó jön ma!

Az Euroliga hetedik fordulójának rangadóján a Maccabi Tel-Aviv fogadja a CSZKA Moszkvát a Nokia Arenában, ahol minden adott egy remek meccshez. A Kazany, a Laboral Kutxa, az ALBA Berlin és a Turow esélytelenebbként gyűjtené be a győzelmet az életben maradáshoz, a Crvena Zvezda-Neptunas találkozó pedig igazi rangadóvá nemesült a D-csoportban. Lássuk, mit érdemes tudni a mai párharcokról!

Alapszakasz, 7. forduló

A-csoport

Real Madrid (spanyol, 5-1) – UNICS Kazany (orosz, 2-4) (20.45)

Egy győzelemmel már biztosan a Top 16-ban tudhatná magát a Real Madrid, és erre minden esélye meg is van a Kazany ellen a spanyoloknak. Talán felesleges is ecsetelni, hogy mennyire erős a Real, főleg hazai pályán nyújtottak eddig meggyőző teljesítményt. Ráadásul Rudy Fernandez is újra edzésbe állt három hetes kihagyása után, és akár vissza is térhet ezen a mérkőzésen. A Kazanyról alapesetben elmondhatnánk, hogy az esélytelenek nyugalmával készülhetnek erre a meccsre, de az oroszok számára most már minden meccs élet-halál harccal ér fel. Jevgenyij Pasutyin két győztes meccsel mutatkozott be a kispadon, ezzel megállítva azt a többhetes vesszőfutást, amely pont a Real elleni, Sergio Llull utolsó másodperces kosarával elveszített találkozóval kezdődött. 

 

B-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 4-2) – CSZKA Moszkva (orosz, 6-0) (20.05)

Újabb fejezet íródik a két nagy rivális sztárcsapat, a Maccabi Tel-Aviv és a CSZKA Moszkva közös történetében. A második fordulóban az oroszok nagyon elverték a Maccabit (99-80), azóta azonban jóval egységesebbnek tűnik a címvédő. Nyilván idő kellett, és még kell is az új, a tavalyihoz képest jóval gyengébb csapat összeéréséhez, és itt az újabb nagy teszt, hogy hol is tart ezen az úton a Maccabi. Nem növeli a hazaiak esélyeit, hogy a hosszú hónapokra elveszített Guy Pnini mellett Brian Randle valószínűleg még ezt a meccset is kihagyja sérülése miatt. A túloldalon viszont visszatérhet a vezér, Milos Teodoszics, aki a múlt heti, ALBA Berlin elleni, illetve a hétvégi VTB Liga meccset is kiülte lábsérülése miatt. A CSZKA már biztosan továbbjutott, de remélhetőleg jó meccset játszik majd egymással a két csapat, illetve a Teodoszics-Pargo különcsata is igazi csemege lesz az európai kosárlabda szerelmeseinek.

 

ALBA Berlin (német, 2-4) – Unicaja Malaga (spanyol, 4-2) (20.15)

Emlékezetes meccset játszott egymással októberben a Malaga és az ALBA, nagy meglepetésre a germánoknak komoly győzelmi esélyeik voltak Spanyolországban, Kosztasz Vasziliadisz azonban egy hatalmas triplával szertefoszlatta a berlini álmokat. Most is nagyon jól jönne nemcsak a siker felvillanó lehetősége, hanem a két pont tényleges begyűjtése is a németeknek, hiszen a holnapi Cedevita-Limoges meccsen valamelyik együttes megszerzi második győzelmét, amivel beérheti őket egy esetleges vereség után. A Malagának szintén fontos lenne a győzelem, hiszen a renomé megtartásán túl minimum a harmadik hely is biztosítva lenne számukra már jóval az alapszakasz vége előtt.

 

C-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 4-2) – PGE Turow (lengyel, 1-5) (19.15)

A játéknap legsimábbnak, vagy legalábbis végkimenetelét tekintve a legegyértelműbbnek tűnő mérkőzése a Fenerbahce-Turow csata lesz. Az isztambuliak nagyon jó játékkal győzték le az utóbbi két fordulóban a Bayern Münchent és a Milanót, ráadásul mindkettőt idegenben. A Mardy Collinst nélkülözni kényszerülő Turow sem számíthat sok jóra az Obradovics-had ellen, a meccs toronymagas favoritja a Fener.

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 3-3) – Neptunas Klaipeda (litván, 3-3) (19.00)

Nem gondoltuk volna az alapszakasz elején, de mindkét csapat számára komoly téttel bír a Neptunas Crvena Zvezda elleni vendégjátéka. Mindkét alakulat 3-3-mal áll a D-csoportban, de teljesen más szájízzel érkeznek erre a mérkőzésre. A Zvezda minden igényt kielégítő meccsen, kétszeri hosszabbítás után szenvedett fájó vereséget a Galatasaray ellen, még Marcus Williams 17 gólpasszos Euroliga rekordja sem segített a belgrádiakon. A Neptunas ezzel szemben ismét hősiesen küzdött nagyszerű közönsége előtt, aminek újabb győzelem lett az eredménye a Laboral Kutxa ellen. Idegenben azonban már közel sem ennyire acélos az idei szezon talán legszimpatikusabb csapata, még szoros meccset sem tudtak játszani otthonuktól távol a litvánok. Az egyébként is remek erőkből álló, az Adria Ligában továbbra is veretlen Zvezdát pedig fanatikus szurkolótábora előtt különösen nehéz legyőzni, így az azonos mérleg ellenére is ők az egyértelmű favoritok. Két ponttal kaptak ki Marjanovicsék Klaipedában (83-81), így egy hárompontos siker duplán számítna a szerbeknek, amivel óriási lépést tehetnének a továbbjutás felé.

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-4) – Olympiakosz (görög, 6-0) (20.45)

Jó kezdése és bíztató játéka után zsinórban három vereséget nyelt be a Laboral, ebből kettőt ráadásul a közvetlen rivális Crvena Zvezda és Neptunas ellen, így a hátralévő fordulókban több nagy megmérettetés is vár a baszkokra. Az első lesz rögtön talán a legnehezebb, a még veretlen Olympiakosz érkezik ugyanis Vitoriába. Vaszilisz Szpanulisz a leggyengébb meccsét játszotta az idei sorozatban a Laboral ellen (9 pont, 9/1 mezőnyből, 2 gólpassz, 6 eladott labda), és most is szüksége lesz a hazaiaknak arra, hogy kordában tartsák a görög klasszist. A Thomas Huertellel vívott irányítók párharca egyébként is kulcsfontosságú faktor lehet, a francia játékmester jó játéka nélkül biztosan nem lesz esélye a győzelemre a Laboralnak. 
    

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus