Euroliga: Nagy téttel bíró Fener-Pana rangadó jön ma

A roppant sűrű élmezőnyben mind a címvédő Fenerbahce, mind pedig a nagy formában lévő Panathinaikosz számára duplán számít a mai egymás elleni derbijük. A zsinórban hetedik sikerére készülő Real Madrid visszavágna története legnagyobb vereségéért a Baskoniának, a CSZKA Moszkvának kötelező a győzelem az Efes ellen, a Milano-Malaga meccsen pedig két javítani szándékozó gárda csap össze egymással.

Alapszakasz, 18. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 13-4) – Anadolu Efes (török, 5-12) (18.00)

A CSZKA Moszkvára a barcelonai veresége után két könnyebb meccs vár(t), melyeken megszilárdíthatja listavezető pozícióját az orosz sztárcsapat. A Milano elleni fellépését már sikerrel, ráadásul gálázva abszolválta a CSZKA, és most is hasonló az elvárás velük szemben, hatalmas meglepetés lenne még az is, ha izgulnia kellene a hajrában az Itudisz-legénységnek. Ez akkor is igaz, ha az Efes a múlt héten 105 pontot termelve nyert a Zvezda ellen, és láthatóan ismét elkezdték élvezni a játékot a törökök a szezon eleji szenvedésük után. Ahhoz, hogy ez a meccs szoros legyen, minimum meg kell ismételnie az előző fordulóbeli dobószázalékát a Efesnek, de mindemellett még védekezésben is ki kellene találniuk valamit az újra szárnyaló De Colóék ellen.

Fenerbahce Dogus (török, 11-6) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 12-5) (18.45)

A forduló kimagaslóan legnagyobb rangadóját vívja egymással a Fenerbahce és a Panathinaikosz, akiket mindössze egy győzelem választ el egymástól az élmezőnyben. A két sztárcsapat idei első meccsét nem akármilyen körülmények között, Nikosz Pappasz dudaszóra dobott triplájával a Pana nyerte, így most az a tét, hogy görögök meglógnak-e két győzelemmel (és az egymás elleni jobb eredménnyel) a címvédő elől, vagy a törökök beérik-e a Zöldeket. A két csapat tavaly még egy roppant emlékezetes playoff-csatát is vívott egymással, mikor a Fener pályahátrányból söpörte ki 3-0-lal a Panát. Abban a párharcban a szeretett klubja ellen meccselő Zseljko Obradovics „megsemmisítette” Xavi Pascualt az oldalvonal mellett, és e cikk írója sem nagyon hisz már évek óta a spanyol edzőben, ám az athéniak idei eredményes szereplésében elvitathatatlanul nagy érdemei vannak Pascualnak. Még akkor is, ha a sérüléséből rögtön csúcsformában visszatérő zseniális karmester, Nick Calathes személyében kvázi a pályán is van egy edzője a Panának, ám a szezon eleji bukdácsolás után minden puzzle darab a helyére került a görög fővárosban, ami Pascual érdeme. Mindezek fényében nagy érdeklődéssel várjuk, hogy mire megy a visszavágási vágytól is fűtött Pana ezen a mai derbin, amennyiben sikerülne nyerniük, úgy alighanem végérvényesen a Final Fourba jutás egyik nagy esélyesének kiálthatnánk ki őket. Ehhez azonban a Fenernek is lesz egy-két szava, még úgy is, hogy a sérült Kalinics és Nunnally mellett Vesely játéka is újfent erősen kérdéses.

Real Madrid (spanyol, 11-6) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 8-9) (20.45)

A mezőny legjobb formában lévő csapata, a zsinórban aratott hat sikerével a legjobb négybe ismét „becsekkoló” Real Madrid ma a Baskonia ellen folytatná remek sorozatát és győzelmei számának növelését. A Real ráadásul revansra is készül a baszok ellen, hiszen a 7. fordulóban a madridiak Euroliga-történetük legnagyobb verésébe futottak bele Vitoriában, mikor 105-75 arányban feltörölte velük a padlót a Martinez-alakulat. Érdekes módon mégsem ez a legfölényesebb sikere a szezon során a Baskoniának, hiszen Shengeliáék épp a múlt héten egy másik sztárcsapatot, az Olympiakoszt 32 ponttal ütötték ki, méghozzá úgy, hogy a félidőben még csak 6 ponttal vezettek. Ekkor csakúgy, mint ősszel a Real ellen, volt egy lényegében tökéletes periódusuk a baszkoknak, ami meglehetősen félelmetesen nézett ki az ellenfelek szemszögéből. Ezeket a teljesítményeket azért nem valószínű, hogy most idegenben is meg tudja ismételni a Baskonia, azóta az ominózus meccs óta pedig már újra egy teljesen más Real Madridot láthatunk a pályán, aki így ennek a meccsnek is az esélyese.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 4-13) – Unicaja Malaga (spanyol, 7-10) (20.45)

A tavalyi szezonvégi helyezéséhez hasonlóan ismét a ligautolsó pozícióban találta magát a tabellán a Milano, miután a legutóbbi kilenc meccséből nyolcat elveszített az olasz csapat, és így az egész mezőny elhaladt mellette. Hiába a vérfrissítés, Jerrells és Kuzminskas leigazolása eddig az eredményeken nem látszódott meg, így most már el kellene kezdeni nyernie a maihoz hasonló meccseket az Olimpiának. A Malaga személyében ugyanis egy meglehetősen masszív, ám korántsem verhetetlen ellenfél érkezik ma a Mediolanum Forumba. Az andalúzok egy kicsit megtorpantak, hiszen sorozatban aratott négy győzelmüket két peches, egyaránt kétpontos vereség követte a Valencia és a Zalgiris ellen, amiket ha behúztak volna, már playoff-helyen állnának. Így sem nagy a lemaradásuk még a nyolcadik pozíció mögött, amit ha meg akarnak szerezni, akkor ugyanaz érvényes rájuk is, mint a Milanóra, azaz a mai meccset feltétlenül be kellene húzniuk.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Crvena Zvezda mts – Himki Moszkva 70-79
Olympiakosz – Maccabi FOX Tel-Aviv 94-64
Brose Bamberg – Zalgiris Kaunas 93-86
Valencia Basket – FC Barcelona Lassa 81-76

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus