Euroliga: Szpanulisz rekordja, Doncic győztes triplája

Az utolsó előtti forduló rendkívül mozgalmas pénteki játéknapján Vaszilisz Szpanulisz az Euroliga történetének gólpassz-királya lett

Az utolsó előtti forduló rendkívül mozgalmas pénteki játéknapján Vaszilisz Szpanulisz az Euroliga történetének gólpassz-királya lett, csapata viszont hosszabbításban kikapott Malagán. Szintén az utolsó dobás döntött a Zvezda-Real meccsen, Luka Doncic feltette a koronát szenzációs teljesítményére. A Zalgiris óriásit játszva legyőzte az alapszakasz-győztes CSZKA-t, a Pana pedig lesimázta a Valenciát.

 

Alapszakasz, 29. forduló

Unicaja Malaga (spanyol, 12-17) – Olympiakosz (görög, 19-10) 87-85 h.u.

Hosszabbításban, ott is egy utolsó másodpercekben szerzett kosárral győzte le a Malaga a Jorgosz Printezisz nélkül felálló Olympiakoszt, ezzel a bravúros győzelemmel pedig szépen tudott búcsúzni közönségétől a Plaza-legénység erre az Euroliga-idényre. Az Olympiakosz vereségével a harmadik helyen végzett és várhatja rájátszásbeli ellenfelét az utolsó fordulóban. Ez az este viszont a vereség ellenére is piros betűkkel íródik be a pireusziak történelemkönyvébe, hiszen Vaszilisz Szpanulisz az Euroliga történetének legtöbb gólpasszt kiosztó játékosává avanzsált, a másik görög legenda, Dimitrisz Diamantidisz 1255-ös csúcsát átadva a múltnak.

Ami ezt a mérkőzést illeti, nagyszerű találkozót játszottak a felek, ami kiegyensúlyozottan, ám inkább az Olympiakosz szája íze szerint kezdődött. A folytatásban aztán a Malaga került fölénybe, egyre inkább elhúztak az andalúzok, akik a félidőben így már 14 ponttal vezettek (47-33). Fordulás után aztán sebességet váltott az Olympiakosz, és egy hatalmas, 17-0-s rohamnak köszönhetően megfordították a találkozót (51-56). A negyedik negyedben is előnyben maradtak a görögök, úgy tűnt, hogy jó szokásukhoz híven be is húzzák a győzelmet, ám főleg Nemanja Nedovics (17/6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) erőfeszítéseinek köszönhetően a Malaga kiharcolta a hosszabbítást. A túlóra során aztán kétszer is hárompontos előnybe került az Olympiakosz, ám az addig nem sokat mutató Adam Waczynski (10/6 pont, 5 lepattanó) mindkétszer kiegyenlített egy-egy triplával, majd az utolsó támadás is a hazaiaké lett. Nedovics betört, kiosztásából pedig James Augustine (12 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) bedobta a győztes középtávolit bő két másodperccel a vége előtt. Az Olympiakoszban a rekorder Szpanulisz (15/6 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó) volt stílszerűen a legjobb játékos, mellette pedig többen, így például az ismét rendkívül hatékony Nikola Milutinov (10 pont, 12 lepattanó) is jól játszott, ez mégis kevés volt a sikerhez.

A Malaga legjobb dobói: Nedovics 17/6, McCallum 13/3, Augustine 12, Waczynski 10/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 15/6, Mancarisz 11/9, Papapetru 11/6, Milutinov 10, Strelnieks 10/6

 

Zalgiris Kaunas (litván, 17-12) – CSZKA Moszkva (orosz, 23-6) 85-73

A szenzációs negyedik negyedének köszönhetően óriási győzelmet aratott a Zalgiris a CSZKA Moszkva felett, így a litvánok még jobban megkuszálták a szálakat, és az utolsó fordulóban még bárhol végezhetnek az 5-8. helyek között. A már biztos alapszakasz-győztes oroszok a teljes keretükkel, megszokott rotációjukkal, viszont nem a legélesebben érkeztek erre a mérkőzésre, ezt pedig remekül kihasználta a hatalmas szívvel játszó Zalgiris. A litvánok már a meccs legelején nagy elánnal vetették bele magukat a küzdelembe, és tulajdonképpen az egész meccsen át előnyben játszottak, ám három negyeden keresztül vezetésük nem volt nagyobb 2-3 labdabirtoklásnyinál. A negyedik negyed 64-62-es állásról indult, és ekkor a megszokottakkal ellentétben nem a CSZKA, hanem meglepetésre a Zalgirisnek sikerült feljebb kapcsolnia. Méghozzá nem is egy fokozattal, hiszen a moszkvai sztárcsapat ritkán látható módon tehetetlen volt ellenük, próbálkozhattak bármivel, az hatástalannak bizonyult, így a zöld mezesek 16 megválaszolatlan pontot szerezve közel 20 pontos vezetésre tettek szert (70-62), eldőlt a mérkőzés. A Zalgiris vezére a zseniálisan játszó Kevin Pangos (15/9 pont, 11 gólpassz, 3/3 tripla) volt, a magasemberek, így Barandon Davies (17 pont, 5 lepattanó), Paulius Jankunas (13 pont, 3 lepattanó) és Antanas Kavaliauskas (11 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) pedig óriásit harcoltak a palánkok alatt és felülmúlták a CSZKA hasonló posztú játékosait. A moszkvaiaknál csak Nando De Colo (18/6 pont) játszott kiemelkedően, a csapatszinten dobott 73 pontjuk közel 20-szal kevesebb az átlaguknál.

A Zalgiris legjobb dobói: Davies 17, Pangos 15/9, Jankunas 13, Kavaliauskas 11
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 18/6, Hines 12

 

Crvena Zvezda mts (szerb, 11-18) – Real Madrid (spanyol, 18-11) 79-82

Bár szinte a meccs teljes egészében vezetett a Real Madrid a Crvena Zvedza otthonában, a királyiaknak mégis Luka Doncic (24/9 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) parádés teljesítményére, és ezt megkoronázandó az utolsó másodperces meccsnyerő triplájára volt szükségük a szerbek legyőzéséhez. A Real számára azonban csak a győzelem a lényeg, amivel így továbbra is nyeregben maradtak a negyedik helyért zajló csatában, és ha a jövő héten a papírformának megfelelően a Bamberget is legyőzik, akkor ők indíthatják pályaelőnyből a negyeddöntős párharcukat. A madridiak Doncic főszereplésével viharosan, a meccs első 10 pontját szerezve kezdtek, és egészen pontosan az első 33 percben végig vezettek is. Ekkor azonban a remeklő Alen Omic (25 pont, 10 lepattanó, 13/11 mezőnyből) – James Feldeine (18/9 pont, 9 gólpassz) duó vezérletével egy 15-0-s rohanást repesztett a Zvezda, ám a szerbek nem tudták megtartani előnyüket. A hazaiak azonban továbbra sem adták fel, Feldeine és Omic újabb kosaraival kiegyenlítettek 6 másodperccel a vége előtt. Ez az idő azonban elég volt Doncicnak arra, hogy megtáncoltassa védőjét és elsüllyessze a meccsnyerő hármast.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Omic 25, Feldeine 18/9, Dobrics 12/6
A Real Madrid legjobb dobói: Doncic 24/9, Reyes 14, Thompkins 11/6

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 18-11) – Valencia Basket (spanyol, 11-18) 75-56

A játéknap egyetlen sima mérkőzése a Panathinaikosz-Valencia összecsapás volt, a görögök nem adtak esélyt a Bojan Dubljevics nélkül érkező, nagyon rossz napot kifogó spanyoloknak. A Pana így még odaérhet a negyedik helyre, ám ehhez a saját milánói győzelmükön túl a Real hazai veresége is kellene nekik, azaz nem nekik áll a zászló és nem a saját kezükben van a sorsuk. Ezzel a mérkőzéssel kapcsolatosan kár szaporítani a szót, a Zöldek öt zsákolásra alapozva 20-6-os vezetést szereztek, ami után ugyan még feljött egyszer 2 pontra a Valencia (25-23), ám egy 9-0-s, majd egy 11-0-s futással visszaállította előnyét és magabiztosan nyert a Pana. Ki kell térnünk viszont a meccs legjobbjának, Nick Calathesnek (17/3 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) a teljesítményére, aki karrierje 15. dupla-dupláját szerezte pontokból és gólpasszokból, ezzel pedig beállította Milos Teodoszics csúcsát ebben a kategóriában.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 17/3, Payne 12, James, Singleton 11/6-11/6
A Valencia legjobb dobója: Green 10/3

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Himki Moszkva – Fenerbahce Dogus 64-73
Anadolu Efes – FC Barcelona Lassa 83-107
Brose Bamberg – AX Armani Exchange Milano 78-83
Baskonia Vitoria Gasteiz – Maccabi FOX Tel-Aviv 83-72

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus