Euroliga: Tovább folytatódott a Zalgiris-varázslat

A szerdai első meccsen a címvédő Fenerbahce kontrollálta és biztosan nyerte a Baskonia elleni találkozóját, majd jött az igazi szenzáció, mikor a remeklő Zalgiris hosszabbításban elvette az Olympiakosz pályaelőnyét.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Fenerbahce Dogus (török, 2.) – Kirolbet Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7.) 82-73

A Fenerbahce címvédőhöz illő magabiztossággal nyerte meg a Baskonia elleni párharc első meccsét, nem nagyon volt kérdéses a 40 perc során, hogy melyik csapat készülhet előnnyel a pénteki második felvonásra. A Fener úgy állt bele ebbe a mérkőzésbe, ahogy azt Obradovics mester elvárta fiaitól, a törökök 12-4-es vezetést szereztek, majd elsősorban a védekezésük a folytatásban is elit szinten maradt, így a félidőhöz közeledve már kereken 20 ponttal vezettek (43-23). Fordulás után aztán igyekezett faragni hátrányán a Baskonia, ám 65-58-nál és 80-73-nál közelebb nem jutottak, a tavalyi bajnok szépen őrizte az első félidőben megszerzett előnyét és magabiztosan lezárta a találkozót.

Ehhez ráadásul különösebb extra teljesítmény sem kellett tőlük támadó oldalon, bár a legeredményesebb Brad Wanamaker (16/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) formába lendülése azért jó hír számukra, mellette pedig a „szokásos” Jan Vesely (13 pont, 8 lepattanó), James Nunnally (13/6 pont, 3 labdaszerzés), Kosztasz Szlukasz (10/3 pont, 11 gólpassz, 4 lepattanó) trió tette a legtöbbet a Fener győzelméért. A Baskoniában ezúttal is Toko Shengelia (16 pont, 6 lepattanó) volt a legjobb, bár a második legeredményesebb Rodrigue Beaubois-val (13 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) ők ketten együtt mindössze 26/10-et dobtak mezőnyből, ami jól mutatja, hogy mekkora feladat elé állította őket a hazaiak védekezése. A baszkoknak nagyon hiányzott Jayson Granger játéka, még akkor is, ha a fiatal Luca Vildoza (12/3 pont) egészen jól tudott beugrani a helyére.

A Fenerbahce legjobb dobói: Wanamaker 16/9, Vesely 13, Nunnally 13/6, Szlukasz 10/3
A Baskonia legjobb dobói: Shengelia 16, Beaubois 13, Vildoza 12/3, Janning 11/9

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Fenerbahce javára

 

Olympiakosz (görög, 3.) – Zalgiris Kaunas (litván, 6.) 78-87 h.u.

Ahogy arra számítottunk is, a szenzációs alapszakaszt futó Zalgiris még nem végzett erre a szezonra, és ha már óriási meglepetésre eljutott idáig, akkor tovább akarja írni történelmi sikerét. Az pedig, hogy már az első meccset sikerült megnyerniük az esélyesebb Olympiakosz otthonában egy egészen szenzációs párharcot vetít előre, melynek további mérkőzéseit is mindenképpen érdemes lesz figyelemmel követni. A litvánok így már egyébként háromból háromszor legyőzték a pireusziakat ebben a szezonban, és ezt ma kísértetiesen hasonló módon tették, mint két hete az alapszakasz utolsó fordulójában. Akkor is sokkal jobban kezdett ugyanis az Olympiakosz, akik most 23-8-as vezetésre tettek szert az első negyedben. A folytatásban aztán egy 8-0-s rohammal zárkóztak közelebb a litvánok, majd a félidő előtt már ki is egyenlítettek 32 pontnál, de ettől függetlenül továbbra is az Olympiakosz kezében volt inkább a mérkőzés.

A második félidőben aztán összesen négyszer vezetett egy-egy rövid alkalom erejéig a Zalgiris, ám ezek közül az utolsót szinte a legjobbkor, az utolsó percben jegyezhették, mikor Arturas Milaknis (16/12 pont) triplájával 69-72-re módosították az állást. Az ellentámadásból aztán az újabb szenzációs meccset játszó Vaszilisz Szpanulisz (25/15 pont, 9 gólpassz) egy védjegyének számító távoli bombával kiegyenlített, és miután több kosár már nem esett, ez a hosszabbítást is jelentette egyben. A túlóra során aztán már nem volt kérdés, az extra játékrészt egyértelműen dominálta a Zalgiris, így kissé meglepő, ám annál inkább megérdemelt győzelmet arattak. A litvánok két legjobbja az egyaránt momentum-fordító kosarakat vagy éppen blokkokat jegyző Brandon Davies (21 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) és Kevin Pangos (20/9 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó) voltak, az ő extrájuk bőven ellensúlyozta Szpanuliszét, ez jelentette a döntő különbséget a csapatok között. A Zalgiris így az egyetlen csapat lett, aki az első meccseken el tudta venni ellenfele pályaelőnyét.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 25/15, Printezisz 12, Papapetru 11/3
A Zalgiris legjobb dobói: Davies 21, Pangos 20/9, Milaknis 16/12

A három győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Zalgiris javára

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva - Himki Moszkva 98-95
Panathinaikosz Superfoods - Real Madrid 95-67

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus