Euroliga: Újabb dupla forduló kezdődik ma

Folytatódik a nagyüzem az Euroligában, az eheti első játéknap csúcsmeccse a Pana-Himki derbi lesz, a Real a Baskonia otthonában próbál meg javítani vereségei után, a Maccabi az Efes ellen folytathatja remek szereplését, a Malaga-Zalgiris meccsen pedig két stabil középcsapat találkozik.

Alapszakasz, 7. forduló

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 4-2) – Anadolu Efes (török, 1-5) (20.05)

Az előző kettő, csúfosan végződött idény után ismét kosárláz van Tel-Avivban, hiszen a jó szezonkezdet után legutóbb a Maccabi az egyik legjobb csapatot, a Real Madridot is le tudta győzni, ami után joggal érezhetik magukat ismét a közvetlen elitben az izraeliek. A Spahija-csapat ráadásul igazán remek játékkal, kiváló egyéni teljesítmények sorát felvonultatva diadalmaskodott, olyannal, amilyennel bárki ellen bárhol esélye lehet a folytatásban is. A Maccabi klubrekordot jelentő 53 lepattanót gyűjtött a Real ellen, és érdekes lesz látni, hogy a Stimac-Dunston duó által fémjelzett Efes belső sora ellen is tudnak-e ilyen nagy fölényt kialakítani a palánkok alatt. Valószínűleg nem, hiszen az Efesnek épp a magasemberei a legnagyobb erősségei idén, melléjük pedig legutóbb Barcelonában már a hátvédsor is felnőtt, Errick McCollum és Ricky Ledo egyaránt 21 pontot termeltek, így a hatodik fordulóban némi meglepetésre megszületett az Efes első sikere. A mai meccs favoritja a Maccabi, de a törökök is megmutatták végre, hogy tudnak úgy játszani, hogy ne lehessen előre leírni őket.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 3-3) – Himki Moszkva (orosz, 5-1) (20.15, TV: DIGI Sport 2, felvételről 22.20-kor)

Egy nagyszerű találkozóra, talán a forduló meccsére van kilátás a Panathinaikosz-Himki Moszkva derbin, még úgy is, hogy holnap rendeznek egy Fenerbahce-Olympiakosz csúcsrangadót is. A két csapat ugyanis ragyogó előjelekkel várja az egymás elleni fellépését. Az oroszok esetében elég a mérlegükre és a tabellán elfoglalt helyezésükre pillantani, az tökéletesen megmutatja, hogy mennyire egyben vannak Shvedék. A Himki szépen kihasználta hálás szezon eleji sorsolását (4 hazai meccs), illetve hoztak egy nagy bravúrt Madridban, és ha ezt Athénban is megtennék most, akkor vitathatatlanul a liga topcsapatai között kell emlegetnünk őket. Ami a Panát illeti, a görögök eddig egyenletes sormintát követnek, hiszen egy vereségüket rendre egy győzelem követte eddig, és ha babonásak a Zöldek szurkolói, akkor most aggódhatnak ezelőtt a meccs előtt. Kedvenceik ugyanis az előző körben egy hatalmas győzelmet arattak az ősi rivális otthonában, amivel 3-3-ra javították mérlegüket. Nem a legfényesebben állnak tehát összességében Clathesék, ám az első hat fordulóban már a Barcát, a CSZKA-t, a Fenert és az Olympiakoszt is letudták a nagycsapatok közül, és most így vagy úgy, de a Himkin is túl lesznek. Az oroszok dolgát a hetekre kidőlő, egyre jobb formába lendült Anthony Gill elvesztése nehezíti jelentősen, ezen a poszton ráadásul Tyler Honeycutt sem bevethető még, ez pedig okozhat gondot az eddig remekül működő gépezetben.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 1-5) – Real Madrid (spanyol, 4-2) (20.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Igaz más-más okokból, de egyik spanyol csapat, a Baskonia és a Real Madrid sem várja könnyű helyzetből az egymás elleni fellépést. A baszkok bár Pedro Martinez érkezésével rendezték soraikat, ám az 1-5-ös kezdésük nagy nyomás alá helyezi őket a folytatást illetően, legutóbb Moszkvában ráadásul sokáig vezettek is a Himki ellen, a végén egyetlen ponttal mégis kikaptak. A szezont hibátlanul kezdő Real (az Euroligában 4-0, a bajnokságban 7-0) az elmúlt hetekben hullámvölgybe került, Llull, Kuzmics és ideiglenesen Randolph elvesztése után úgy tűnik, hogy Ayon kiválása már ezt a szinte végtelenül bő keretet is megviseli. A blancók ugyanis az elmúlt négy meccsükből hármat elveszítettek, itt a Himki és a Maccabi fektette két vállra őket, a bajnokságban pedig az ősi rivális Barcelona múlta felül őket a hétvégén, ráadásul Madridban. Mindkét csapatnak nagyon kellene tehát egy megnyugtató győzelem, az esélyes a rossz előjelek ellenére is a Real, de a Baskoniától is azt várjuk, hogy minimum alaposan megnehezítse Doncicék dolgát.

Unicaja Malaga (spanyol, 3-3) – Zalgiris Kaunas (litván, 3-3) (20.45)

Két stabil középcsapat, az egyaránt 3-3-mal álló Malaga és Zalgiris találkozója zárja az eheti első forduló első játéknapját. Mindkét gárda roppant korrekt módon szerepel eddig, ami elvárható ezektől a nem éppen az elitbe tartozó keretektől, azt a két kiváló tréner, Joan Plaza és Sarunas Jasikevicius szinte maximálisan ki is hozza belőlük. Mindketten arattak már bravúros győzelmeket (a Malaga a Fener ellen, a Zalgiris Barcelonában), és szenvedtek el nagyobb vereségeket is (a Malaga Valenciában, a Zalgiris a Realtól), de összességében mindkettejük teljesítménye kiegyensúlyozottnak mondható. A litvánok sorsolása pedig nagyon nem volt egyszerű, hiszen játszottak már a Himki, a Barca, a Real és a CSZKA ellen is, ennek fényében pedig még inkább bravúros a 3-3-as mérleg. Legutóbb Milánóban ráadásul igazi erődemonstrációt tartottak a kaunasiak, 32 ponttal döngölték földbe az olaszokat idegenben, így a Malagának joggal van miért tartania és alaposan felkészülnie a Zalgirisből. A találkozó abszolút kétesélyes, nem lepődnénk meg egyik fél győzelmén sem, legfeljebb ha itt is nagy különbség alakulna ki valamelyikük javára. Friss hír, hogy az andalúzok egyik legjobbja, Nemanja Nedovics kihagyni kényszerül a mérkőzést, ami nagy érvágás számukra.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus