A meccs, amikor a későbbi GM, vezetőedző és polgármester bunyózott

A fiatalabb NBA-követők már öltönyös úriemberekként ismerik Doc Riverst, Danny Ainge-et és Kevin Johnsont, de játékosként ők sem voltak "mintapolgárok".

Bő 26 éve, 1993. március 23-án a New York Knicks látogatott Phoenixbe, és a találkozó pikantériáját az adta, hogy mindkét gárda az akkor kétszeres címvédő Chicago Bulls trónjára tört, nem sokkal az alapszakasz vége előtt vezették a Keleti, illetve a Nyugati főcsoportot (végül a sors úgy hozta, hogy a mindkettejüket Jordanék győzték le a playoffban - Ewingékat a keleti főcsoportdöntőben, Barkley-ékat a nagydöntőben). 

A balhé alapvetően abból indult, hogy a Suns All-Star irányítója, a későbbi sacramentói polgármester, Kevin Johnson egy meglehetősen kegyetlen elzárást mutatott be Doc Riversen, aki akkoriban a New York irányítója volt. Rivers azonnal utánament Johnsonnak, de igazán nem is ők verekedtek nagyot, hanem a bunyóra mindig kapható John Starks, a Knicks dobóhátvédje, illetve a nagyon rutinos, korábban a Celticsszel bajnoki címeket nyerő Danny Ainge (jelenleg a C's GM-je), aki a 80-as évek egyik hírhedt provokátoraként (is) ismert volt szakmai körökben. A karrierje során pár pofont kiosztó Knickes Anthony Mason is beszállt a hirigbe, a Knicks csereirányítója, a meccsre nem is nevezett Greg Anthony (későbbi televíziós szakértő) pedig szintén nem bírt magával, berongyolt a pályára és megütötte Johnsont - a két csapat edzőstül, mindenestül egy óriási káosz kellős közepén találta magát, a játékvezetők csak nagy nehezen tudták helyreállítani a rendet. 

A meccsen négy New York-játékost (Rivers, Mason, Starks, Anthony) és két phoenixit (Johnson, Ainge) állítottak ki - a mérkőzés vége felé még egyébként Barkley is mutogatott a Pat Riley vezette vendégkispadnak. Johnson és Rivers két meccset kapott, Anthonyt pedig a szezon végéig eltiltották. 21-en kaptak pénzbüntetést, összesen 160 ezer dollár értékben (akkoriban ez volt a legmagasabb összbüntetés egy meccsen) - érdekesség, hogy a 14, kispadot elhagyó cserejátékos fejenként 500 dollárral megúszta. 

A látványos balhé azóta is kiható következményekkel is járt, David Sternék új szabályokat vezettek be. Ha egy játékos ütést indított egy ellenfele felé, az automatikus kiállítást, pénzbüntetést és egymeccses eltiltást ért. Ha az ütés talált is, akkor kiállították, nagyobb pénzbüntetést kapott és 1-5 meccset kellett kiülnie az eset súlyosságától függően. Ha egy cserejátékos verekedésnél elhagyta a kispad környékét, 2500 dollárt kellett fizetnie, és automatikusan egy meccsre eltiltották.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus