Sehol nem jegyezték, most a Team USA tagja - Derrick White története

Derrick White-nak végzős gimnazistaként egyetlen ajánlata sem volt az NCAA első osztályából - innen fut be éppen karriert.

A Spursnél jó néhány, White-hoz hasonló játékos teljesedett ki (gondoljunk csak a liga rettegett védőjének számító Bruce Bowenre, vagy Manu Ginobilire, akit akkor draftoltak, amikor még Európában sem jegyezték, vagy Tony Parkerre, aki szinte ismeretlen volt az Egyesült Államokban, illetve Kawhi Leonardre), ennek a vonulatnak az újabb tagja a tavalyi alapszakaszban szép számokat hozó, de igazán a playoffban villantó hátvéd. 

White nem is volt a középiskolában Div-I-es szintű játékos - egy 180 centis coloradói irányító volt, jó képességű, de semmi extra, ilyen kosarasból pedig rengeteg szaladgál az amerikai pályákon. Bár pár centit nőtt utolsó évében, így is csak egy kisebb helyi egyetemre, a Div-II-es Colorado Springsre vették fel, de ott sem rendes sportösztöndíjjal, a vezetőedzőtől, a család barátjától kapott egy szobát. Az áttörés akkor következett be, amikor White még nőtt, és elérte a 193 centi körüli magasságot - a sebessége nem kopott meg, viszont magasabb, erősebb és ruganyosabb lett. Három évig így is a Springsben kosarazott, majd kiülte a kötelező egy évet, hogy kipróbálhassa magát a Div-I-es Colorado Egyetemen. 2016-17-ben, egyetlen szezonban kellett bizonyítania, ami olyan jól sikerült, hogy a konferencia legjobb ötösébe és legjobb védőötösébe is beválasztották.

A draft combine-ja is jól sikerült, így 2017-ben a 29. helyen vitte el a San Antonio. Első évében még javarészt a G-Ligában játszott, ahol az Austin Spurst bajnoki címhez segítette, így kapott komolyabb lehetőséget a 2018/19-es évadban. Dejounte Murray sérülése is közrejátszott ebben, de White kihasználta az esélyt, és 65 meccsen, közte 53 összecsapáson kezdőként kapott fontos szerepet a gárdában (azért nem több meccsen, mert a szezont ő is lábsérüléssel kezdte). A playoffban aztán még inkább letette a névjegyét, a Denver elleni elsőkörös párharcban akadt egy 36 pontos meccse is, óriási szerepet játszott abban, hogy a pályahátrányból küzdő, jóval esélytelenebb Spurs hetedik meccsre kényszerítse a Denvert. Nyáron Popovich meghívta a Team USA edzőtáborába, és White itt is élt a kínálkozó lehetőségekkel - a hátvéd még mindig csak 25 éves, a legjobb szezonjai ezután következhetnek. 

A Spurs riportja White-ról:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus