Spencer Haywood nem sokra emlékszik a 70-es évekből, de ezt elfelejtené

Spencer Haywood parádés pályafutását az ital és a kábítószer törte ketté, sok rossz döntést hozott a 70-es években - egyet nem tudott kijavítani.

Az 1968-ban olimpiai bajnok Haywood 1969-ben az ABA-ben kezdte profi karrierjét, 21 évesen, újoncként a liga MVP-je lett a Denver Nuggets színeiben, majd 1970-ben egy kisebb jogi perpatvar után átigazolt a Seattle SuperSonicshoz, és az erőcsatár-center a franchise első nagy sztárja lett - 1972 és 1975 között négyszeres All-Star, All-NBA-csapatok állandó tagja, 24-es mezét később vissza is vonultatta a Sonics. 

Nem csak erről ismert azonban Haywood, hanem arról is, hogy gyakorlatilag végigdrogozta  a 70-es éveket. 1975 és 1979 között a New York Knicksben játszott, ott nem volt nehéz anyaghoz jutnia, ráadásul 1977-ben feleségül vette a szupermodell Imant, mondhatni, hogy benne volt a helyi társasági élet sűrűjében. 1980-ban tagja volt a bajnok Lakersnek, de legendás sztori, hogy a nagydöntő alatt az egyik edzésen annyira be volt kokainozva, hogy elaludt. 

Haywood megfordult később az olasz Veneziában, majd 1983-ban visszavonult. 1987-ben vált el Imantól és egyúttal véget vetett önpusztító életstílusának, nem csak abbahagyta a drogozást, de azóta egy korty alkoholt sem iszik - ez különösön úgy kemény, hogy régóta Las Vegasban él. 2015-ben beválasztották a Hall of Fame-be, négy lány édesapja, egyenesbe hozta az életét.

Haywood viszont nem igazán törődött az életével a 70-es években, mondhatni, hogy csak a mának élt, így elesett egy olyan üzlettől, ami "egyszer az életben" kategória. 1973-ban a frissen alakult Nike sportszergyártó (amely a Seattle-től pár órányi autóútra lévő Oregon államban székelt már akkor is) tulajdonosa, Phil Knight felkérte, hogy legyen a cipőjük reklámarca - ezért cserébe 100 ezer dollárt, vagy a Nike 10%-át ajánlotta fel. Haywood egyeztetett az ügynökével, majd a 100 ezer dollárt kérte - a Nike 10%-ának értéke most valahol 9 milliárd dollár körül mozog...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus