Szép csendben a liga másik, 213 centis triplavetője is elköszönt

Nowitzki és Wade mellett kicsit elsikkadt Channing Frye búcsúja, pedig a Cavs veteránja a liga történetében a második legtöbb hármast dobta a hét láb magas játékosok közül.

Az 1982 hárompontossal záró Nowitzki mögött 1049-cel végzett a második helyen Frye, aki 2005-ben érkezett a ligába, és talán ő maga sem gondolta, hogy 14 éves NBA-karriert fut majd be. 

Az ezer sebből vérző Knicks-franchise 2005-ben a 8. helyen drafolta az akkor már 22 éves, négyéves egyetemi pályafutást maga mögött tudó erőcsatár-centert (aki egyébként a jelenleg Philadelphiát erősítő Tobias Harris unokatestvére), és nem is okozott csalódást első évében, beválasztották az Év Első Újoncötösébe. Azonban 2006 márciusában ráestek a jobb térdére, szalagszakadást szenvedett, a rehabilitáció pedig belenyúlt a második évébe is, ahol David Lee-vel kellett megküzdenie a percekért - nem ő jött ki győztesen a különcsatából, és 2007 nyarán elcserélték Portlandbe. Itt a bokájával akadtak gondok, csontkinövéseket kellett megoperálni a bal lábában, karrierje két legrosszabb évét töltötte Oregonban annak ellenére, hogy a közösségbe szépen beilleszkedett. 

2009 nyarán szabadügynökként már ő választhatta meg, hová szeretne igazolni, ő pedig a Phoenixet választotta, 1+1 évre írt alá. Rögtön az első évben főcsoportdöntőig menetelt a csapat Frye hathatós közreműködésével, így egyrészt nem volt kérdés, hogy nem fogja lehívni második évét, másrészt a Suns is le akarta kötni, öt évre 30 millió dollárért maradt Arizonában, ahol egyébként is otthon érezhette magát, hiszen négy évig ide járt egyetemre, és előtte középiskolába is.

Frye karrierjében és életében 2012-ben állt be gyökeres változás, amikor egy rutinvizsgálatnál a Suns orvosi csapata megállapította, hogy szívmegnagyobbodása van, szíve nem pumpálja rendesen a vért - emiatt a teljes 2012-13-as évadot ki kellett hagynia. 2013 őszén tért vissza, de komolyabb szerepet már nem kapott az egyébként is újjáépülő Sunsnál, így 2014 nyarán nem hívta le szerződése ötödik évét. 

Ezen a nyáron Orlandóba költözött többek között Tobias Harris hívó szavára, négy évre 32 millió dollárért, de ez a kapcsolat nem működött, portlandi számaihoz hasonló statisztikákat hozott, így 2016 februárjában elpostázták Clevelandbe. Itt Frye otthonra talált, a playoff második körében nagy segítségére volt a Hawks ellen söprő Cavsnek, és bár a végül 1-3-ról megfordított nagydöntőben már sok szerepet nem kapott, megérdemelten vehette át a bajnoki aranygyűrűt. 

A 2017-es rájátszásban is tudott még segíteni, 2018 februárjában viszont az Isaiah Thomas-cserében a Lakershez postázták - nem sértődött meg a lépésen, 2018 nyarán újfent szabadügynökké válva egy évre visszaszerződött Clevelandbe. Március 1-én jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul, és a búcsúmeccsén lehetőséget is kapott, hogy ezt szépen tehesse meg a szurkolók és csapattársak között is rendkívül népszerű magasember:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus