Amiről a festékben beszélnek 11-18

Rajon Rondo: ilyen nincs. A Wizards-szurkolók szendvicsbe fojthatták bánatukat. A Memphis Grizzlies "csöppet" előrelépett 10 év alatt. Anthony Davis visszavágott Damian Lillardnak. Az "öreg" Spurs bohócot csinált az atlétákból. Jazz: tűzoltás vagy zseniális edzői húzás?

Rajon Rondo-ra elfogytak a jelzők. Az előző Celtics-meccset bokasérülés miatt kihagyta az irányító, és a gárda akkor összesen 17 gólpasszt tudott felmutatni. Meg is jegyeztük, hogy Rondo jobb napjain egyedül ad ennyit – nos, a Raptors ellen jobb napja volt, 20-at osztott ki. Ez azt is jelenti, hogy 33. meccsén érte el a 10 asszisztot, és tovább menetel a rekordlistán.

Doc Rivers, a Boston edzője is hitetlenkedve nyilatkozott irányítójáról: "Van néhány olyan játékos, mint Rondo. Jason Kidd fénykorában, Magic Johnson egész pályafutása alatt, vagy John Stockton. Négy vagy öt ember. Ahhoz képest, hogy milyen hosszú a liga történelme, ez egyáltalán nem sok, és Rondo az egyik közülük. Ő egy nagyon ritka madár. Komolyan mondom." Rivers szavára lehet adni, mert elvtelenül nem dicsér - és a felsoroltak ellen ő még játszott...

Újoncfigyelő. A Celtics elsőéves csatára, Jared Sullinger kezd éledezni, a Raptors elleni összecsapáson dupla-duplát (12 pont, 11 lepattanó) tett le az asztalra.

Erre nincs mentség. A Washington Wizards a liga egyetlen csapata, amely idén még nem tudott nyerni. Lehet kifogásokat keresni, hogy miért nem, de a mai vereségre nehéz találni. Az a Utah Jazz húzta be a győzelmet a fővárosban, amely legendásan rosszul játszik idegenben, és ma is mindössze 83 pontra volt képes. Nem mellesleg a Wizards a második csapat az NBA történetében, amely két egymást követő szezonban legalább 0-8-cal indít (2002, 2003: Grizzlies).

A nap öröme a Washington szurkolóié. Az utolsó percben Mo Williams a Jazzből két büntetőjét is kihagyta 9 pontos előnynél, így a kitartó drukkerek ingyen szendvicset kaptak.

A Jazznél próbálnak változtatni. Tyrone Corbin vezetőedző a Wizards ellen elérkezettnek látta az időt, hogy megkavarja egy kicsit az állóvizet: két játékosát is lecserélte a kezdőben, és egy magasabb szerkezetű ötössel próbálkozott. Marvin Williams és Gordon Hayward a padon kezdett, helyettük Derrick Favors és Randy Foye került a kezdőbe. Ezzel egy alacsonyabb, de gyorsabb hátvédpár (Mo Williams-Foye) mellett egy brutális, palánk alatti védőtriót tett pályára (Millsap-Favors-Jefferson), ahol Paul Millsap erőcsatárból kiscsatárba ment át. A tapasztalatok vegyesek: a Jazz nyert, de a sereghajtó Wizards ellen, Millsap, Favors és Foye dobószázaléka nagyon gyengére sikeredett – viszont csapatszinten letéptek 60 lepattanót!

Memphis: 10 éve 0-8, most 8-0. Fentebb már megidéztük a Memphis Grizzlies nem túl dicső múltját – jelentjük, a jelenük mesébe illő. Back-to-back játszottak az idén eddig masszív Bobcats otthonában, és nem inogtak meg: sorozatban 8. sikerükkel továbbra is vezetik a ligát.

A nap statisztikai WTF-ja. A Memphis Grizzlies sorozatban 113. mérkőzésén kényszerítette ellenfeleit minimum 10 labdaeladásba – ez a leghosszabb élő sorozat a ligában. A második helyen a Miami Heat "szerénykedik" – 52-vel.

Kyrie Irving megsérült, és furcsa meccsen van túl. A Dallas elleni vereség során a Cavaliers irányítója ujjsérülést szenvedett (nem annyira súlyos), és saját elmondása szerint is élete egyik legérdekesebb meccsén van túl. Irving ugyanis beszórt 26 pontot, viszont sem lepattanó, sem gólpassz nem került a neve mellé –azt nyilatkozta a meccs után, hogy ilyen mérkőzésére nem is emlékszik, hogy lett volna korábban.

Belehúzott a Bucks. 6-2-vel állnak Scott Skiles legényei, akik a Hornets ellen igen jól csinálták a felgyorsított játékot, 117 pontig jutottak.

Anthony Davis nem akar lemaradni. Tegnap Damian Lillard, a Portland elsőéves játékmesterének dicsőségét zengtük, ma a 2012-es draftelső játszott nem-újoncosan: 28 pont, 11 lepattanó, 10/14 mezőnyből, 8/9 a vonalról. Nem rajta múlt a vereség…

Öreg csapat nem vén csapat. A legfiatalabb Spurs-kezdő, Kawhi Leonard sérülés miatt kiesett a rotációból, de a San Antonio így is 126 pontot termelt – nem akárkiknek, a Denver Nuggetsnak. 16 tripla mellett hozták a lepattanó- és blokkcsatát is, pedig a Nuggetsban olyan szuperatléták védekeznek, mint Kenneth Faried, Andre Iguodala, JaVale McGee vagy Corey Brewer.

A Clippers tartja a lépést a Grizzlies-Spurs duóval. Továbbra is legszűkebb nyugati elitben Chris Paulék, a Bullsnak semmi esélye nem volt egykori edzője, Vinny Del Negro új csapata ellen. A LAC kispadja túldobta a kezdőötöst, akik megint nem játszottak sokat – de így belefért egy Blake Griffin dupla-dupla és 7 darab DeAndre Jordan blokk.

A Bullsnál azért összességében elégedettek. Vinny Del Negro ezzel a sikerrel lendült át az 50%-os határon, így már több győzelme van a Clippers kispadján, mint veresége. Del Negro chicagói regnálása alatt (2008-2010) két kerek 50%-os szezont hozott, 82/82-es győzelem/vereség mutatóval – utódja, Tom Thibodeau alatt ez a szám 117-40…

A nap hősei: a Heat kiegészítő emberei. Dwyane Wade sérült, LeBron James pedig a Suns elleni összecsapás közben egyszer még az öltözőbe is kénytelen volt bemenni súlyos influenzája miatt – ám Chris Bosh élére állt a seregnek, és a gárda elkezdett védekezni is. Ez annyira jól sikerült, hogy a második félidőben bedarálták a Phoenixet.

A Suns nem játszott jól, de annak örülhetnek, hogy Markieff Morris mellett a veterán Jermaine O’Neal is egye jobban kosarazik a padról beszállva. No meg annak, hogy Shannon Brown, a gárda cserehátvédje kezdi megszolgálni négyéves szerződését – a mai egyik kosarát a legnagyobbak is megirigyelhetnék:

Extravagáns irányítók ünneplik ma születésnapjukat: Jason Williams (White Chocolate) és az ET-ként becézett Sam Cassell is ma töltötte be be a 37-et, illetve a 43-at. Sam Cassell-ről ITT olvashattok egy hosszabb írást. Jó egészséget nekik!

1989-ben ezen a napon először fordult elő, hogy két, a Szovjetunióból érkezett játékos egymás ellen lépjen pályára az NBA-ben. Az Atlanta Hawks – Golden State Warriors összecsapáson két 1988-as olimpiai bajnok, Alexander Volkov és Sarunas Marciulionis találkozott. Noha ezt a meccset Volkov Atlantája nyerte, Marciulionis összehasonlíthatatlanul fényesebb karriert futott be a tengerentúlon.

1992. november 18-án Shaquille O’Neal megkezdte a történelemírást az NBA-ben. Már profi pályafutása legelső hetében olyan teljesítményt nyújtott, amellyel kiérdemelte a Hét Játékosa megtisztelő címét – elsőként a liga (akkor) 46 éves történelmében.
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus