22 pontos szolnoki siker az ASE ellen

Ma este az A-csoport felsőházi középszakaszának első két helyezettje, a Szolnoki Olaj KK és az Atomerőmű SE csapott össze a Tiszaligetben. Az ötödik fordulóból elhalasztott találkozó első negyedében a hazaiak egyértelmű fölényben játszottak, a második felvonásban azonban visszaengedték magukra az ASE-t. A fordulás után egyértelműsítették, hogy ők a jobbak ezen az estén - végül 77-55 arányban, 22 ponttal diadalmaskodtak, kitűnő helyzetből várhatják a május elején rendezendő "visszavágót".

Férfi NBI A-csoport, Felsőházi Középszakasz, 5. forduló
Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 77-55 (24-14, 12-15, 20-12, 21-14)

Szolnoki Olaj KK: Trotter 8/3, Vojvoda 12, Milosevics 6, Ivosev -, Keller 7.
Csere: Lóránt 9, Pilcsevics 6, Holiday 15/9, Báder 8, Rakics 3/3, Simon 3.

Atomerőmű SE: Robinson 8, Vaughn 9/3, Körtélyesi 3/3, Szabó 7/3, Jones 11.
Csere: Kovács 7/6, Medve -, Baki -, Eilingsfeld 4, Tóth 6, Markovics -.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Jarrod Jones kosarával a második perc elején még a vendégek vezettek, itt viszont egy időre be is fejeződött a pozitívumok sora a paksiak számára. A számára megítélt plusz egy büntetőt kihagyta az amerikai, a következő két támadásból pedig öt pontot szereztek a vendéglátók Sztrahinja Milosevics és Obie Trotter révén. Keller Ákos egy zsákolást ugyan kihagyott, kétszer azonban így is eredményes volt a következő percekben, Trotter újra betalált és Vojvoda Dávid is két kosárral jelentkezett az első hat minutumban. Mivel a túloldalról csak egy Körtélyesi Gergely hármas, illetve egy Justin Robinson kettes érkezett, így Dzunincs Braniszlav időt kért a 7. percben (15-7). Sikerült rendeznie a sorokat a vendégeknek - de csak ideig-óráig. Robinson két büntetőjét Radenko Pilcsevics és Lóránt Péter reagálták le, amivel megvolt a közte 10 is (19-9), majd egy Kovács Ákos triplára és Tóth Ádám duplára válaszolt Justin Holiday és Báder Márton ugyanilyen leosztással, így pont 10 pontos előnnyel zárta az első 10 percet a Szolnok (24-14).

A második negyed teljesen más összképet mutatott. A felvonás elején Tóth Ádám négy kísérletből értékesített két büntetőjére, illetve Deonta Vaughn duplájára Miljan Rakics hármassal, Lóránt pedig két duplával válaszolt, amivel ki is is alakult a legnagyobb különbség (31-18), ám itt az Olaj teljesen megállt. Milosevics a 15. perc elején a Szolnok utolsó mezőnykosarát dobta a félidőben, és a 19. perc legvégéig kellett várni a következő szolnoki pontra is. Azt erős túlzás lenne állítani, hogy rohamléptekkel közelítették majdnem öt perces rövidzárlatot kapó ellenfelüket a paksiak, de elkezdték a kapaszkodást. Szabó Zsolt triplája, majd duplája, Vaughn két jó büntetője és Eilingsfeld kettese már azt jelentette, hogy a 18. perc közepére 4 pontra csökkentette hátrányát a Tolna megyei alakulat (33-29). Dragan Alekszics még 33-25-nél kért időt, de mindhiába. Hogy nem zárult olyan nagyon rosszul a vendéglátók számára a negyed, arról Báder két, illetve Trotter egy büntetője gondoskodott, így 7 ponttal azért még mindig ők álltak jobban a nagyszünetben (36-29).

A fordulást követően újra összeszedte magát a kupagyőztes gárda: Lóránt kosarára Vaughn még válaszolt öt ponttal, de a 22. perc kezdetén nézett ki úgy utoljára a mérkőzés, hogy a vendégek meglepetést tudnak okozni a Tiszaligetben (38-34). Báder és Lóránt újra eredményesek voltak, Tóth Ádám kettesére pedig Trotter azonnal válaszolt. Ezt követően Holiday zsákolása, Vojvoda középtávolija és Simon Balázs kettese következett, így a 26. perc közepére újra kialakult a 13 pontos differencia (49-36). Az Olaj minden támadásából kosarat szerzett ebben az időszakban, míg a Paks képtelen volt pontokat felírni a táblára, így rohamléptekben nőtt megnyugtatóra a szolnokiak előnye. A negyed hátralévő négy és fél perce jóval csendesebben alakult, mint az ezt megelőző öt és fél - sem fordulatok nem voltak, sem túl sok pont. Holiday triplájával a 30. percben 16 pont is volt a Szolnok előnye, és a záró 10 percre is 15 pontos hazai fórral fordult a két listavezető (56-41).

A negyedik negyed első perce is Alekszicséké volt: Keller 2+1-es akciója és Pilcsevics kettese után először nőtt 20 pontra az Olaj előnye a meccsen, időt is kért Dzunics (61-41). Két és fél percig hiba hiba hátán jött, Holiday viszont egy perc alatt berámolt 7 pontot gyorsan, így a 36. perc közepén újra időt kellett kérnie Dzunicsnak, mielőtt teljesen elhagyta volna magát csapata, a különbség így is 26 pontra nőtt időközben (70-44). Az egymás elleni miatt volt fontos ennek a találkozónak a végeredménye is - amennyiben nyerne az ASE május legelején, a középszakasz utolsó fordulójában, úgy azonos mérleg miatt az egymás elleni döntene a két együttes sorrendjéről -, ám ebben sem álltak úgy a vendégek, ahogyan azt szerették volna. Hatásos volt a játékmegszakítás, ugyanis a következő két és fél percben az Olaj csak egy Báder zsákolás révén tudott eredményes lenni, és ugyan nagy mértékben nem, de 22 pontra visszajött a Paks (72-50). Két perccel a vége előtt Alekszics kért időt, de a differencia már nem változott, 77-55-re nyert a Szolnok.

Páholyból várja az Olaj a május 3-ai, utolsó középszakasz fordulót, amelyben Pakson elég annyit elérnie, hogy 22-nél kevesebbel kapjon ki, ebben az esetben ugyanis ők az első kiemeltek a rájátszásban.

 

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus