Rangadót nyert Pakson az Olaj, kiütéssel győzött a Kaposvár

Parádés első félidőt rakott össze az Olaj Pakson - 25-tel verte a Kecskemétet a KKK - egylabdás végjátékban győzte le a Fehérvárt az Egerszeg - sorozatban 23 bajnoki győzelem után, idén pedig először kapott ki a Falco, végig vezetett a Körmend - a Szeged után a másik alsóházi gárda, a Sopron is remek győzelmet aratott a gödörben lévő PVSK otthonában, a Jászberény viszont simán kikapott Debrecenben.

Magyar férfi kosárlabda NBI/A. csoport, alapszakasz, 10. forduló

Atomerőmű SE - Szolnoki Olajbányász 75-84 (12-27, 17-24, 20-14, 26-19)

Nem fért bele az átaludt félidő. Sorozatban hat győzelem után, parádés formában várhatta a rangadót a Paks, mégis borzalmasan kezdte ezt a meccset: Colemannek három perc után le kellett ülnie faultgondok miatt és az első negyedben 25% alatt dobtak mezőnyből. A kisszünet nem is volt elég ahhoz, hogy Dzunics Braniszlav rendezze a nagyon szétcsúszó sorokat, úgyhogy a félidőig csak az lehetett a tolnaiak reális célja, hogy látótávolságon belül maradjanak és ne ússzon el teljesen a meccsük - ez azonban nem nagyon sikerült, a második negyed hajrájában már húsz pont körül mozgott a távolság. A fordulás után azért a védekezést összeszedte az ASE és valamenyest próbált közeledni, majd a záró etap elején egy 7-0-s futással visszajött tíz pont alá, sőt, a hajrában négy-hat pontra közelítette meg ellenfelét - rohamoztak Lóránték, átvették az irányítást. A pontot azonban nem tudták feltenni az i-re, a végjátékban egyszerűen képtelenek voltak megállítani a Szolnokot, az utolsó két percben szinte semmi sem jött nekik össze - feljavultak a pocsék kezdés után, de nem tudták ellensúlyozni, hogy mit csináltak az első félidőben. Hiába Evans nagy estéje (27 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla), így is megszakadt a sikerszériájuk, most pedig talán még ennél is nehezebb feladatot kell megoldaniuk, ugyanis Szombathelyre látogatnak.

"Visszatért" a Szolnok. Remekül kezdtek a vendégek, Tóth Norbert (végül 11 pont, 10 lepattanó) négy perc alatt hét pontot szerzett, majd Jones is felzárkózott mellé, úgyhogy az Olaj már az első negyedben 20-10-re vezetett, alaposan rárúgta az ajtót a Paksra - Jones 13, Tóth pedig végül kilenc pontot szórt már a nyitó játékrészben, így azonnal 15-tel vezettek a vendégek. A parádés első félidő után ugyan jött a hullámvölgy és a végjátékhoz közeledve égett a ház, nagyon megállt a támadójáték, de a hajrában amikor nagyon kellett, akkor villantak: volt egy clutch támadópattanójuk, majd Smith (17 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) az utolsó két percben egymás után két kulcsfontosságú, "csarnokcsendesítő" hármast is bebombázott, hogy aztán a szintén jól játszó Krsztics egy újabb triplával végleg lezárja az estét. Hiába torpantak meg a végére, ezek a dobások éppen eleget tettek hozzá a szinte tökéletes első félidejükhöz ahhoz, hogy egy nagyon értékes győzelmet húzzanak be: a nehézségek után legutóbb lelépték a Szegedet, most pedig a bajnokság második helyezettjének otthonában tették le a névjegyüket.

Az ASE legjobb dobói: Evans 27/15, Lóránt 12, Faust 12/3
Az Olaj legjobb dobói: Jones 23/9, Tucker 21/15, Smith 17/9

 

Kaposvári KK - KTE-Duna Aszfalt 87-62 (27-18, 26-13, 17-12, 17-19)

Sima somogyi siker. Ugyan a hét közben a Kaposvár azt tette közzé, hogy Rashun Davis megsérült, de az amerikai irányító felépült erre a meccsre és ott volt a kezdőben, úgyhogy teljes fegyverzetben fogadta ellenfelét a KKK. A Jászberény elleni múlt heti vereség után most érződött is a somogyiakon, hogy más fordulatszámon pörögnek és az első perctől kezdve uralták a meccset: elöl-hátul ráerőltették akaratukat a Kecskemétre, az első negyedben meglett a közte tíz, majd a másodikban 43-22-nél már a húsz pontot is elkerülte a különbség. A nagyszünetben 22 volt közte, a hazaiak 60%-kal dobtak mezőnyből és 50% felett tripláztak, mindenki hozzászólt, gyakorlatilag lejátszották a pályáról ellenfelüket, a folytatásban pedig ugyanez maradt a helyzet - a harmadik negyedben már harminc pont felett járt a távolság, úgyhogy csak a végeredmény lehetett kérdéses. Az 87-62 lett, a KKK pedig kiütéses győzelemmel próbálta feledtetni múlt heti betlijét és remek játékkal szolgálta ki közönségét - a legrosszabb után az idei legjobbnak tűnő teljesítményét rakta le az asztalra.

Most nem volt esély. Végig óriási hátrányban, érdemi remény nélkül játszott a KTE, nagyon hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem az a meccs, ahol lapot osztottak Forray Gábor alakulatának. A vendégek támadásban még csak-csak rendben voltak (bár a büntetőket ott is kihagyták), de a védekezésük átjáróháznak bizonyult, ezen pedig egy percig sem tudtak változtatni - Forray nem is erőltette játékosait, Wittmann 23, Djuraszovics és Karahodzsics 24-24 percet játszott, kapott viszont 15-öt például Kucsera. A védekezés mellett a csapatszinten bedobott kettő (!) triplát sem teszik ki az ablakba, de a KTE-t aligha ez alapján a teljes kisiklásnak tűnő meccs alapján kell megítélni - 6-4-gyel fogadják a Pécset, ott javíthatnak. 

A Kaposvár legjobb dobói: Norfleet 24/9, Hendlein 13/6, Ponjavics 12/6, Lalic 12
A KTE legjobb dobói: Djeraszimovics 21/3, Karahodzsics 14, Wittmann 6/3

 

Zalakerámia ZTE KK - Alba Fehérvár 88-86 (28-19, 22-20, 18-24, 20-23)

Végigért, újabb fontos meccset nyert az Egerszeg. Erősen kezdett a ZTE, a Szabó-Johnson páros vezérletével már az első negyedben tíz pont feletti előnyt épített fel, majd a második játékrészben megérkezett Williams is, úgyhogy a zalaiak folyamatosan robogtak - volt 15 pont is az előnyük, a nagyszünetben végül 11 lett közte, de végig magabiztosan, egyértelmű előnyben játszott Bencze Tamás legénysége. A fordulás után "túlélte" a gárda az Alba rohamait, majd akkor is tudott újítani, amikor a záró etapban hátrányba került - Williams vezetésével egy 9-0-s rohamot intézett a gárda és ismét visszavette a gyeplőt. A végjátékban aztán Agafonov villant kétszer is, egyszer egy nagyon fontos tripla formájában és bár az utolsó pillanatokban még volt esélye az Albának, de ezt már megúszta a ZTE - a Körmend elleni siker után most egy újabb nagyon fontos győzelmet húzott be a társaság. A zalaiak 13/27 triplával zártak, egyénileg Williams (23 pont, 8/14 mezőnyből, 2 blokk), Johnson (20 pont, 4/6 tripla) és Agafonov (20 pont, 7/12 mezőnyből, 6 lepattanó) is nagyot játszott, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez. 

Sem Guyton, sem a lepattanózás nem volt elég. Pocsék védekezéssel és gyenge dobóteljesítménnyel nyitotta a mérkőzést az Alba, nem tudták megállítani a zalai rohamokat, közben pedig elöl rengeteget hibáztak: a nagyszünetig sem Ljubicsics, sem Csupkovics nem szerzett mezőnykosarat, de McDuffie és Molnár is csak egyet-egyet, csapatszinten 36%-kal céloztak mezőnyből. A szünetben Jesus Ramirez felrázta csapatát, összekapták a védekezést és a harmadik negyedben aprólékos munkával visszakapaszkodtak 59-58-ig, majd a záró etap elején egy 7-0-s rohammal a vezetést is át tudták venni, de ez csak átmenetinek bizonyult - jött az egerszegi válasz és a hajrában megint futniuk kellett az eredmény után. A végén volt még két fontos triplája Guytonnak, de a fehérváriak nem tudták jól megcsinálni a clutch játékokat sem elöl, sem hátul, úgyhogy hiába javultak fel a második félidőre, végül szoros hajrában kikaptak - az utolsó pillanatokban volt még egy labdájuk az egyenlítéshez, de nem tudták megoldani, Guyton dobása kimaradt. Utóbbi 30 pontja (7 lepattanó, 4 gólpassz, 6/10 tripla) egyébként abszolút kiemelendő és az is, hogy csapatszinten 14-2-re (!) nyerték a támadópattanózást, de hiába mindez, a végén hiányzott egy-két clutch megmozdulás - összességében 6-5-re, idegenben pedig 2-4-re romlott a mérlegük. 

A ZTE legjobb dobói: Williams 23/15, Johnson 20/12, Agafonov 20/3
Az Alba legjobb dobói: Guyton 30/18, Govens 19/6, Csorvási 13

 

Egis Körmend - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 83-70 (27-22, 23-24, 19-8, 14-16)

Óriási körmendi győzelem. A Körmend pörgött fel jobban a rangadóra, ez már az elején érződött, hiszen 7-0-val kezdtek a hazaiak, de aztán Benke hátára vette a Falcót, egymaga dobott kilenc pontot pillanatok alatt. Az első negyed pontháborúját 27-22-re nyerte az MTE 65%-os dobóteljesítménnyel, majd a második negyed elején Durázi 2+1-e után már tízet számolt a körmendi publikum - innentől a Zollner-legénység irányította a meccset, a Falco azért kapart, hogy közel tudjon maradni, amit elsősorban Perl Zoltán pontjainak köszönhetően végül meg is tudott tenni. Az előnyt azonban nem adták ki a kezükből a hazaiak, majd a fordulás után öt percig (!) egyáltalán nem kaptak pontot, sőt, az egész harmadik negyed alatt összesen nyolc egységet engedélyeztek a Falcónak. Kiválóan zónáztak, remekül védték a gyűrűt, egy-egyben is végig agresszívek voltak, mindezt pedig tökéletesen variálták, abszolút ők diktálták a ritmust, úgyhogy az utolsó negyedet már 15 pontos előnnyel kezdhették - ezzel igazából el is döntötték a küzdelmet, a hátralévő időben már egyszer sem inogtak meg. Összességében parádés védekezéssel, óriási energiával verte meg a szomszédvár csapatát az MTE, a csapat motorja az ismét szinte hiba nélkül Turner (13 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt, de Varnado (16 pont, 4/7 tripla), Taylor (18 pont, 12 lepattanó), illetve a talán legjobb körmendi meccsét játszó Kastrati  (15 pont, sok fontos játék) is kiemelendő - nagyon felkészült, tudatos és kiválóan végrehajtott játékot mutatott be Matthias Zollner alakulata úgy, hogy gyakorlatilag végig vezetni tudott.

Megtört a széria. Az első félidőben belement egy dobópárbajba a Falco, amiben ezen az estén nem nagyon lehetett volna megverni a Körmendet, majd a fordulás után az ellenfél védekezése nem ízlett Váradiéknak annyira, hogy minden egyes kosarukért borzasztóan meg kellett szenvedniük. Nem is jöttek a pontok, a nagyon pörgő körmendiek növelték az előnyüket, a különbség pedig nőtt, sem elöl, sem hátul nem találtak megoldást Gasper Okorn játékosai. A záró etap elején aztán Perl rögtön két dobást is elrontott, ebből a második egy viszonylag sima ziccer volt, a következő percekben pedig tulajdonképpen eldőlt a meccs - igyekeztek triplákkal operálni, de ezúttal nem ültek a dobásaik és egyetlen kiemelkedő egyéni teljesítményük sem akadt, senki nem tudta felpörgetni a csapatot. A 4/5 triplás Benke az első negyed után eltűnt, Perl ugyan dobott 18 pontot, de sok jó helyzetet és két fontos büntetőt is elrontott, Filipovityot és Reddicet teljesen leradírozta a Körmend és az öt szombathelyi légiós összesen, együtt tudott hozzátenni 23 pontot. A Falco így idén először, összességében pedig 23 bajnoki mérkőzés után kapott ki a magyar bajnokságban és bár a tabellát továbbra is vezeti, de már nem hibátlan teljesítménnyel.

A Körmend legjobb dobói: Taylor 18, Varnado 16/12, Kastrati 15/6
A Falco legjobb dobói: Perl 18/3, Benke 15/12, Váradi 8/6

 

PVSK-VEOLIA - Sopron KC 73-91 (18-29, 20-20, 16-25, 19-17)

Nagyon hiányzott még egy center. Aiken sérülése óta félkarú óriás a PVSK, Horti Bálint ma is hiába küzdött, legyűrte a túlerő, ráadásul most borzasztóan kezdte a meccset a többi húzóember is, a 11 ponttal elvesztett első negyed legjobb pontszerzője Csirics volt, négy egységgel. A második játékrészre már sikerült rendezni a sorokat, meg tudták állítani a rohamokat, de elöl nagyon kellett a padról jövő Antóni Csanád két trojkája is, mert már 15 egységgel is vezetett a Sopron. A harmadik negyedben aztán Csirics nagyon magára maradt támadásban, a védekezésük pedig egyre többször jött zavarba, így a negyedik negyedet már húszpontos hátrányból kezdték meg. Itt ugyan még megpróbálkoztak egy rohammal, de mivel ma sem a büntetővonalról (9/17), sem a triplavonalról (6/26) nem bizonyultak hatékonynak, nem tudtak igazán felpörögni, így fejet kellett hajtaniuk az SKC előtt. A rossz dobások mellett egyértelműek a palánk alatti problémáik, elég csak a lepattanóarányra (25-42) pillantani, ami a meccs egyes szakaszaiban még ennél is rosszabbul festett. Csirke Ferenc gárdájára a jövő héten két meccs is vár, hét közben a KTE-hez mennek halasztott mérkőzést pótolni, majd karácsony előtt Szolnokra látogatnak - ki kell találniuk valamit, mert két újabb vereséggel még a kupaszereplésük is veszélybe kerülhet. 

Kilenc vereség után megtört a jég. Borzasztó szériában volt a mérkőzés előtt a szezon közben edzőváltáson is átesett, holtversenyes utolsó Sopron, de Pécsett egyrészt kiválóan építettek az előnyeikre, másrészt két kiemelkedő produkció is érkezett tőlük. Mezőnyben Bernard Thompson (29 pont, 8/11 kétpontos, 4/8 tripla, 6 lepattanó, 7 gólpassz), a palánk alatt Eric Carter (26 pont, 12/14 mezőnyből, 15 lepattanó) szinte az első perctől kezdve sziporkázott, végig kitartott a lendületük, ez pedig éppen elég is volt, hogy kicsit meglepő, de teljesen megérdemelt győzelmet arassanak. A páros alá jól dolgozott a félelmetes mezőnymunkát végző James Kinney (9 pont, 8 pattanó, 3-3 szerzett labda és gólpassz, 7 kiharcolt fault), az átlagosan játszó Rivers, illetve a második félidőben feljavuló Jogela, de Takács és Werner révén tíz magyar pont is született. Ma minden klappolt náluk, bízhatnak benne, hogy átszakadt egy lélektani gát, és a fordulóban szintén győző Szedeák elleni alsóházi összecsapásra kellő önbizalommal készülhetnek. 

A PVSK legjobb dobói: Csirics 20/3, Antóni 12/6, Smith 10/3.
A Sopron legjobb dobói: Thompson 29/12, Carter 26, Rivers 9/3, Kinney 9.

DEAC-Jászberényi KSE 83-66 (23-24, 26-12, 18-15, 16-15)

Boriszovra és Tóthra nem volt orvosság. Esélyeshez méltóan rögtön a meccs elején magához ragadta a kezdeményezést a DEAC, elsősorban Tóth Ádám volt elemében, villámgyorsan berámolt nyolc egységet, míg hátul Boriszov kapkodta a lepattanókat. Bár a JKSE az első negyedben tartotta magát, sőt vezetett is tíz perc játék után, a második negyedben Tóth mellé megérkezett Boriszov rettegett csuklója is, aki a nagyszünetre már már elérte a 16-10-es dupla-duplát - emellett védekezésben is nagyon összeállt a Debrecen, rengeteg rossz vállalásba kergették bele ellenfelüket. A magabiztos előnyt aztán már gond nélkül menedzselték a második félidőben, nagy párosuk nem lankadt, végül az erőcsatár 29 ponttal, 14 lepattanóval, 5 gópasszal és 6 kiharcolt faulttal zárt, Tóth Ádám pedig 21 pontig, 10 pattanóig, 4 gólpasszig és 4 kiharcolt faultig jutott, erre a duóra nem volt válasza a Berénynek. A palánk alatti elképesztő dominanciából Bognár Kristóf is 10 lepattanóval vette ki a részét (ő és Tóth összesen 13 támadót szedett vissza), Manigat és Moody kilenc gólpasszt tett a közösbe, összességében magabiztos játékkal aratott győzelmet a DEAC, amely így továbbra is ott tartja magát a Top8 környékén. 

A magasemberektől sokkal több kellett volna. Ilyen palánk alatti dominancia (55-36-ra nyerte a lecsorgók csatáját a hajdúsági alakulat, 20 támadópattanójukra jutott 28 berényi védőpattanó) mellett nem meglepetés, hogy a vendégeknél a magasemberek nem álltak a helyzet magaslatán: Djordje Pantelics félidőben pont nélkül és egyetlen lepattanóval állt, végül 6 ponttal és 2 pattanóval zárt, míg Alekszandrov az első félidei két triplájához már semmit nem tett hozzá fordulás után. Innentől kezdve nagyon nem volt más lehetősége a vendégeknek, mint bízni a mezőnyemberekben, ám Nelson hiába adott 6 gólpasszt, 6/17-tel dobott mezőnyből, összesen 5/19 triplájuk esett be, így Brbaklic és Miller jobb napja, Mészáros Máté hatékony első félideje kevésnek bizonyult. A Jászberény a Szedeák és Sopron győzelmével lecsúszott a tabella utolsó helyére, legközelebb a ZTE ellen sem lesz könnyű dolguk. 

A DEAC legjobb dobói: Boriszov 29/12, Tóth 21, Moody 10/3.
A JKSE legjobb dobói: Nelson 14/3, Miller 12, Brbaklic 12.

Naturtex-SZTE-Szedeák - OSE Lions 91-84 (26-30, 21-19, 29-17, 15-18)

Az első negyed után megállt az OSE. Bár volt róla szó, de Bozovic végül nem léphetett pályára a vendégeknél, ám az első percekben Rizvic mindenki helyett dobott, 12 pontjával majdnem tíz egységgel meglépett az Oroszlány, az első negyedben végül kerek 30 pontot szórt a gárda. Mivel azonban védekezésben nem igazán találták a ritmust, így nem tudták leszakítani ellenfelüket - még a második negyedben valamennyire irányítani tudták az eseményeket Rizvic, Abell, Illés és Zsíros révén, de fordulás után a pálya mindkét felén összeomlott a játékuk. A negyedik negyedet már tíz pontos hátrányból kezdték, és bár az akarattal nem volt gond, annyi nem maradt a tankban, hogy esélyük nyíljon a fordításra. Egyénileg Rizvic (20 pont, 7/12 kétpontos, 2/3 tripla, 9 lepattanó, 24 VAL) és folyamatosan ponterős és nagyon-nagyon aktív Abell (26 pont, 7/10 kétpontos, 12/14 büntetőből, 6 lepattanó, 10 kiharcolt fault) mellé csak időnként tudott felnőni Illés Máté, Washington és Hayes, ráadásul a 4/22-es triplázás ma nagyon nem fért bele. A vereség azt jelenti, hogy az újonc 4-7-es mérleggel áll, és nagyon lecsökkentek az esélyei a kupadöntős részvételre - jövő héten a KTE-t fogadják, majd Jászberénybe látogatnak, egyik sem lesz sétagalopp. 

A több jó egyéni teljesítmény döntött. Kissé beragadt a rajtnál a Szedeák, ha nincs Krapic lélekjelenléte és villámgyors kilenc pontja, komolyabb bajba is kerülhetett volna a hazai csapat - szerencsére Asbury is csipkedte magát az első félidőben, erre a párosra építve pedig nem engedték el az Oroszlány kezét. Az már az első félidőben is látszott, hogy a támadójátékkal nincs különösebb gond, a harmadik negyedben pedig megtalálták a vendégek játékának gyenge pontjait, ráadásul Krapic (19 pont, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 22 VAL) és Asbury (20 pont, 8/13 mezőnyből, 5 pattanó, 23 VAL) mellé a másik két légiós is felnőtt. Balmazovic a félidei négy pontja mellé további 19-et pakolt, Miliszavljevics pedig öt egységét újabb 14-gyel toldotta meg a második félidőben, ez pedig már sok volt az OSE-nak. A Szedeák azt is simán elbírta, hogy nagyon kikaptak lepattanók terén (26-39), mivel egyrészt 16 eladott labdába hajszolták bele ellenfelüket, másrészt 10/20 triplát tettek a helyére, amivel folyamatosan nyomás alatt tartották az oroszlányiakat. Szrecsko Szekulovics második meccsén máris győzelemhez segítette csapatát, így pedig jóval nyugodtabban készülhetnek a közvetlen rivális Sopron elleni túrára.

A Szedeák legjobb dobói: Balmazovic 23/9, Asbury 20, Krapic 19/6.
Az OSE legjobb dobói: Abell 26, Rizvic 20/6, Illés 12/3.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus