Az Alba Fehérváré a forduló rangadója

A Falco vezetett már 11 ponttal is, a végjátékba is előnnyel fordult, de a címvédő a 24 pontos Simpson vezetésével végül győzni tudott.

Magyar férfi A csoport, Alapszakasz, 15. forduló
Alba Fehérvár (10-5) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (10-5) 89-85 (20-19, 25-26, 22-19, 22-21)

Alba: Hill 14, Simpson 24/15, Harris 13/6, Lóránt 7, Keller Á. 16/12.
Csere: Mohammed 5/3, Horton 7, Kovács 3/3, Keller I -.

Falco: Govens 15/3, Perl 13/3, Váradi 18/9, Boriszov 9/6, Tóth 6.
Csere: Pustahvar 7, Norfleet 10/6, Zsigeranovics 7.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

Váradi triplájával, Tóth Norbert fordulásos tempójával, illetve Perl büntetőivel jobban kezdett a Falco (2-7), de ezt követően megálltak támadásban a szombathelyiek, a negyed feléhez már az bajnok érkezett előnnyel (9-7). Nem nagyon tudtak egymástól elszakadni a csapatok - előbb a vendégek, majd a hazaiak is futottak egy 5-0-s szakaszt, egy Falco-tripla után pedig a vendéglátók még egyet. Horton szerzett labdája és zsákolása után, a 9. percben kért időt Szrecsko Szekulovics (19-15), és a negyed vége jobban is sikerült a Szombathelynek, Govens duplája után Váradi a dudaszó előtt szerzett kosarat, egyetlen pont volt a differencia (20-19).

Nagyon gyengén indította a második szakaszt a székesfehérvári együttes, amit ki is használt a Falco - Norfleet egymaga hét pontot szerzett alig több mint egy perc alatt, majd egy eladott labda után Perl volt eredményes faulttal együtt, jött is Dzunics Braniszlav játékmegszakítása (20-28). Govens hármasával kialakult a legnagyobb különbség a 13. percben (20-31), ezt követően viszont varázsütésre megváltozott az Alba támadójátéka - Keller Ákos, Kovács, majd kétszer Simpson is betalált a triplavonalon túlról kettő perc leforgása alatt, így a negyed közepén három pontra olvadt a címvédő hátránya (32-35). Hill és Lóránt pontjaival a fordítás is meglett a 17. percre (36-35), innentől viszont megint teljesen kiegyenlített játék folyt a pályán - az egyik oldalon Harris, a másikon Boriszov volt leginkább elemében ebben az időszakban, a nagyszünetben pedig igazságosnak tűnő döntetlen volt az állás (45-45).

Az első 20 perc során a Falco jól dobott kintről (5/12 tripla), a büntetőit szépen kihasználta, míg a hazaiak nem (4/7 - 8/8 büntető), és agyonverték az Albát a palánk alatt pattanózásban (12-23) - ez utóbbiból nagyon sokszor szereztek egyébként kosarat, kifejezetten jól mozdultak rá a hosszabb lecsorgókra. Lóránték ezt tőlük (és alapvetően is) kiemelkedő dobószázalékkal (7/12 hármas), és valamivel kevesebb eladott labdával (6-8) kompenzálték.

A fordulás után nem tudták elengedni egymás kezét a csapatok - kosárra kosár volt a válasz mindkét oldalon, egyetlen pillanatra sem volt nagyobb a különbség három pontnál. A vendégeknél Váradi szerezte futószalagon a pontokat, csak a harmadik negyedben 7 pontot szórt a magyar válogatott játékosa, ezzel ő vitte a prímet, de Tóth, Perl és Govens is hozzátették a magukat. A hazaiaknál beindult az első félidőben pontszerzést tekintve "halkabb" Lóránt Péter, de a többi magasember, Horton és Keller Ákos is megtették a magukét. Egyik gárda sem tudott döntő fölényt kialakítani, így Mohammed negyedzáró zsákolásával az Alba három ponttal állt jobban 10 perccel a vége előtt (67-64).

A záró felvonás Simpson büntetőjével indult, de Norfleet és Zsigeranovics eredményessége révén fordított a Falco (68-70). Keller Ákos és Simpson triplákkal reagáltak, de Váradi egymaga dobott ennyit ezt követően Zsigeranovics büntetőit körbevéve, így a felvonás feléhez négypontos vendég vezetéssel fordultak a csapatok (74-78). 76-80 után aztán Govens bütán odaütött egy sportszerűtlen faultért, Keller Ákos büntetői után Simpson zsákolással egalizált (80-80). Govens két büntetőjére Simpson és Hill összesen 7 ponttal feleltek, és itt eldőlt a mérkőzés. Govens erőlködött még egyet, megpróbált a büntetőkkel is játszani a Falco, de fordítani nem tudott már - végül egy jó iramú és színvonalú mérkőzésen 89-85-re győzött az Alba, így a két bajnokesélyes azonos mérleggel állnak 15 kör után.

Foto, Slide - fiba.com, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus