Az Olaj a negyedik negyedben roppantotta meg a foghíjas Atomerőműt

A Ruják Andrást a második negyedben elvesztő ASE óriásit küzdött, de a végjátékban Milosevics vezérletével az Olaj megtörte az ellenállásukat.

Magyar férfi NBI/A. alapszakasz, 5. forduló

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 94-77 (28-19, 19-28, 18-17, 29-13)

Olaj: Airington 13/3, Kovács 5, Vojvoda 14/6, Murphy 12/6, Andric 23. 
Csere: Tóth -, Benke 12/3, Milosevics 11, Rowsey 4.

ASE: Ruják 7/3, Evans 13/3, Faust 21/3, Eilingsfeld 12/6, Trajkovski 13/3.
Csere: Jevtovic 6, Medve -, Kovács 5/3.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető.

Nem sokat teketóriáztak a csapatok, támadásban igyekeztek ráerőltetni akaratukat ellenfelükre, jó iramú és pontgazdag első perceket láthattak a Tiszaligetben: az egyik oldalon a középtávolról és közelről is veszélyes Andric, illetve a kintről betaláló Murphy vitte a prímet, a vendégeknél pedig megoszlottak a terhek, Eilingsfeld és Ruják tripláját érdemes kiemelni. A játékrész derekán Dragan Alekszics kezdte el forgatni csapatát, Milosevics, Benke, Rowsey és Tóth Ádám is érkezett a pályára, ami megzavarta az ASE-t, védekezésben és támadásban is sorra hibáztak, így 20-12-re elhúztak a hazaiak. Szrecsko Szekulovics magához is rendelte övéit, Kovács Ákost és Jevtovic-ot cserélte be, de csak átmenetileg stabilizálódott a vendégek játéka, nem nagyon tudták lelassítani az Olajt, Benke és Airington gyors és látványos megoldásaival tíz pont közeli előnyt harcolt ki a Szolnok (28-19).

A vendégek erőszakos betörésekkel kezdték a második negyedet, Kovács és Evans is közelről talált be, azonban védekezésben továbbra sem tudták megállítani ellenfelüket, akik tartották a 10 pont körüli különbséget: Andric-ot senki nem tudta megállítani, az ő játéka nagy területeket nyitott a többieknek, Vojvoda is bepörkölt egy triplát (38-27). A negyed közepén ráadásul a ziccert dobó Ruják bokájára estek rá, le is kellett cserélni az ASE válogatott irányítóját - ez inkább az Olajt zavarta meg, a vendégek hátul összekapták magukat, jöttek is a gyorsindításos akcióik, 40-33-ra zárkóztak. Ezúttal Alekszics kért időt, Benke látványos betörésével, majd labdaszerzése után Airington zsákolásával úgy tűnt, elállították a vérzést, de elég volt megint pár figyelmetlenség, a paksiak azonnal tudtak futni: a félidő hajrája egyértelműen az övék volt, főként Faust kosaraira építve kiegyenlítettek (47-47). 

A második félidő eleje nagy birkózást hozott, egyedül Eilingsfeld hármasa és Andric szép lábmunkája dicsérhető, egyébként úgy tűnt, mindkét öltözőben felhívták a figyelmet az ellenfél erősségeinek levédésére. A negyed közepén Trajkovski villant, nagy triplát dobott, majd labdát szerzett, úgy tűnt lendületbe jönnek a vendégek, de aztán Trajkovski elöl-hátul rontott, elengedett egy ütemtelen hármast, majd ziccert dobott róla Benke és Kovács Péter is - az ASE volt kénytelen időt kérni 57-55-nél. Rendezte is a sorokat a vendéggárda, de csak védekezésben, támadásban nem nagyon tudtak mit kezdeni a felállt védelem ellen. Az Olaj Benke és Milosevics agresszív megoldásaival azért szépen lassan elkezdett araszolni, Murphy ziccerével pedig komolyabb különbséget harcoltak ki. Mielőtt azonban a hazaiak megnyugodtak volna, megint kiszabadult a Paks a szorításból, két gyors akcióból visszajöttek, majd Kovács Ákos félpályás, dudaszós triplájával minimálisra csökkentették a differenciát (65-64). 

A negyedik játékrészben folytatódott a hullámvasút, Vojovda és Airington duplájával ellépett az Olaj, erre Trajkovski és Jevtovic válaszolt. Murphy hármasa megtörte a sormintát, majd a Szolnoknak két támadása is volt, hogy átvegye a meccs irányítását, de rendre rontottak, a túloldalon pedig Faust 2+1-ével megint feljöttek egy egységre (72-71). Ezután sem történt semmi meglepő, Milosevics és Vojvoda közelijével ismét gyorsan ellépett a hazai csapat, de itt már időt kért az ASE, talán egy kicsit pihentetésképpen is. A pauza ezúttal nem használt,  Milosevics kézve vette a dolgokat, Andric-ot találta meg pozícióban, kétszer is jól támadta a gyűrűt, végül Vojvodát találta meg a triplavonalon túlról: négy perccel a vége előtt 84-73-ra vezetett a Szolnok. A végjátékban már szinte gáláztak a hazaiak, így javítani tudtak a hétközi európai kupavereség után, míg a Paksot is dicséret illeti: ha Ruják nem sérült meg, szorosabban is alakulhatott volna a mérkőzés.

Fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus