Ivosev kosarával, hosszabbításban gyűrte le a ZTE-t a Kaposvár

A rendes játékidő végén Horváth Ákos még megmentette a zalaiakat, de Ivosev óriási kosara a Kaposvár javára döntött. 

Magyar férfi NBI/A, középházi középszakasz, 4. forduló 
Kaposvári KK - Zalakerámia ZTE KK 94-92 (14-22, 20-16, 26-18, 25-27, 9-7) - hosszabbítás után

Kaposvár: Gibbs 24/3, Baki 4, Ivosev 24/3, Hendlein 14, Spica 16. 
cserék: Papp P. 8, Tóth P. 4, Blaskovits -, Bogdán -. 

ZTE: Vaughn 15, Benke 4, Mohácsi 2, Szabó Zs. 23/18, Radic 28. 
cserék: Horváth Á. 9/3, Mikovic 4, Kis R. -, Doktor 7/3. 

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Felemás előjelekkel várhatta a Kaposvár elleni összecsapást a ZTE, hiszen Bencze Tamás csapata az alapszakaszban oda-vissza legyőzte a somogyiakat, viszont az utóbbi hetek formája, a hétvégi pécsi vereség és James Kinney sérülése sem tölthette el önbizalommal a vendégeket. A hazaiaknál ugyan már lekerült a gipsz Chris Dunn kezéről, de egyelőre nem tudta vállalni a játékot, így továbbra is három légióssal vette fel a kesztyűt Fekete Ádám alakulata, igaz, ezúttal a túloldal is hasonló helyzetben volt Kinney hiánya miatt.

Hátvédje nélkül Bencze Tamás is magasabb szerkezetben kezdett, mert a Vaughn-Benke-Mohácsi-Szabó-Radic sort küldte a parkettre – jobban is nyitotta a találkozót az Egerszeg, Szabó két hármasával pillanatok alatt megléptek 8-0-ra és folyamatosan megtalálták a kaposvári védekezés réseit. Szabó annyira ráérzett a somogyi gyűrűre, hogy bő öt perc után már 4/4 triplánál járt, csapata pedig tíz pont feletti előnybe került, a KKK támadójátéka borzasztó pontatlan volt ebben az időszakban – Gibbs vezetésével ugyan tudtak néhány gyors támadást vezetni és közelebb zárkózni, de így is magabiztosan vezetett a ZTE. A második játékrész elején tudott valóban megálljt parancsolni ellenfelének a Kaposvár és két pontra közelített, de ennek főleg az öt kihagyott Zete-büntető volt az oka, illetve az, hogy Szabó extrája nélkül azért a vendégekben sem volt túl sok pont – a félidő hátralévő része szorosan alakult, de végig Radicék vezettek, igaz, itt már ők sem játszottak igazán jól. A hazaiaknál főleg Ivosev pontjai hiányoztak, illetve a kinti dobások, mert a nagyszünetben 0/10-zel álltak a vonalon túlról, igaz, Szabón kívül a ZTE is 0/6-ot hajított távolról.

A fordulás után aztán kicsit jobban kezdett a KKK és szűk két perc alatt átvette a vezetést, Ivosev ekkor kezdett igazán felpörögni és az addigi két pontjához villámgyorsan hozzátett még kilencet, így 50-44-es előnybe került Fekete Ádám csapata. A harmadik negyed közepén aztán kezdett forrósodni a hangulat, előbb Szabó, majd Spica kényszerült a padra négy személyi hibával, ez pedig megállította a hazai lendületet – gyakorlatilag ugyanaz volt a helyzet, mint a második negyedben, csak most nem a ZTE vezetett néhány ponttal. A kinti dobások továbbra is szörnyűek voltak mindkét csapatnál, így senki nem tudott komolyabb rohamot bemutatni, ment a birkózás, az izmozás mindkét palánk alatt. A negyedik játékrész kétpontos kaposvári előnyről indult, de szűk 34 perc után beesett az első somogyi tripla, így jutottak némi levegőhöz Hendleinék, igaz, a teljesen foghatatlan Radic vezérletével hamar visszajött egy labdára az Egerszeg. A rendkívül kiélezett végjátékban mindkét csapat jócskán követett el hibákat, majd huszonöt másodperccel a vége előtt Spica fejezett be egy leindítást, így 83-80-nál kért időt Bencze Tamás.

Itt aztán elsőre kipontozódott Spica, másodikra zsákolt egyet Radic, majd Papp Péternek kellett büntetőket dobnia 83-82-nél, de nem remegett meg a keze – csakhogy Horváth Ákosé sem, aki kiszorított helyzetből, védővel az arcában bevágta a hosszabbítást jelentő hármast. Válasz már nem érkezett, jött a túlóra, ahol ugyanaz a parázs csata folytatódott, igaz, ebből két perccel a vége előtt Szabó is kivált öt faultja miatt. Már-már megint a KKK kezében volt a meccs, de a ZTE labdaszerzéssel, támadópattanóval és jó védekezéssel elérte, hogy 14 másodperccel az órán, 92-90-nél támadhasson – sőt, ebből meg is szerezték Benkéék az egyenlítő kosarat.

A Kaposvárnak azonban maradt még négy másodperce a saját térfeléről indulva, Ivosev elkezdett rohanni, megkapta a labdát, két védővel a nyakán berobbant a festékbe, majd estében, egyetlen másodperccel a vége előtt feltette a győztes kosarat – robbant a csarnok, megszólalt a duda és bár a videózás után adtak még egy másodpercet a Zetének, ez már nem változtatott semmin. Ivosev tehát rövid időn belül a második győztes kosarát szerezte, a KKK megnyerte idei első hosszabbításos ütközetét, a ZTE pedig hiába küzdött hatalmasat, ezúttal egy hajszállal rövidebbnek bizonyult. 

Érdemes kiemelni, hogy a hazaiak 2/18 triplával tudtak diadalmaskodni, míg a ZTE-nél a 11 kihagyott büntetőben lehet keresni a vereség okait. Egyénileg Ivosev (24 pont, 15 lepattanó, 37 VAL), Hendlein (14 pont, 15 lepattanó), Radic (28 pont, 16 lepattanó, 36 VAL), valamint Szabó (23 pont, 6/7 tripla) emelhető ki leginkább. 

fotó: kosarsport.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus