A végjátékban döntött a Falco Kecskeméten

A mérkőzés hajrájában bemutatott 14-0-s rohammal maradt veretlen a szombathelyi gárda a KTE ellen a negyedik fordulóból halasztott összecsapáson.

Férfi NB I A csoport, negyedik forduló

 

KTE-Duna Aszfalt - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 81-93 (21-23, 24-30, 23-16, 13-24)

A végjátékban robbantott a Falco. Bár távolról nagyon precízen kezdtek a vasiak a KTE otthonában, mégis tartotta a lépést Forray Gábor alakulata a címvédővel - Váradiék 6/9 triplát bombáztak be a nyitó játékrészben a kecskeméti 1/7-tel szemben, mégis mindössze kettő pontos előnnyel mehettek kisszünetre a sárga-feketék. A folytatásban is maradt a kiegyenlített játék, 23-28 után egy 11-3-as etappal fordítottak Djeraszimovicsék - abszolút partiban voltak az esélyesebb szombathelyiekkel. A félidő vége így is a vendégeknek sikerült jobban, Filipovity és Perl kosaraival néhány pontos előnyt tudtak kialakítani, majd a nagyszünethez érve már nyolccal tartottak előrébb (45-53). Nem hagyta annyiban a KTE, Djeraszimovics és Wittmann vezérletével újfent felzárkóztak a házigazdák, ismét fej-fej mellett haladtak a csapatok. Thomas öt pontjával vissza is vették a vezetést a záró felvonás elején, az utolsó 5 precre 78-77-es hazai vezetéssel fordultunk. 79-79 után azonban bekövetkezett a hazai szurkolók rémálma, nagyon elkapta a fonalata Falco - Váradi trojkája után Curry dobott ziccert, Benke is betalált, majd Filipovity tett vissza egy támadópattanót kiemelkedve a tömegből. Megzavvarodtak a kecskemétiek, Váradi gyors labdaszerzését követően Filipovity zsákolt is egyet, az i-re pedig Curry hármasa tette fel a pontot - ezzel a 14-0-s sorzattal el is döntötte a derbit a címvédő, Djeraszimovics kosara már csak arra volt jó, hogy ne ezzel a futással záruljon a mérkőzés. Továbbra is veretlen a szombathelyi gárda a bajnokságban, a fehér-lilák pedig bánkódhatnak - 36 percig remekül tartották magukat a tavalyi aranyérmessel szemben, de végül alulmaradtak.

A fáradtság is faktor lehetett. A teljes kecskeméti kezdősor 30 perc körül, vagy afölött játszott (egyedül Karahodzsics maradt alatta, 20 másodperc híján), és ők meg is dobták a magukét, a padról viszont csak öt pont érkezett. Ezzel szemben a Falconál hatan értek el kétszámjegyű dobóteljesítményt, és csak Reddic érte el a 30 játékpercet - egészen pontosan kettő másodperccel lépte túl azt. Mélyebb volt tehát a vasi gárda, és ez főleg a végjátékban ütközött ki - persze a 13/28-as triplázás sem "ártott" nekik összességében.

 

OSE Lions - Kaposvári KK 78-85 (30-23, 12-23, 15-22, 21-17)

Egy kiváló negyede volt az Oroszlánynak. Az első játékrészben lázba hozta közönségét az OSE, a hazai csapat parádés támadójátékkal lépett meg ellenfele elől - a meccs elején Mohácsi villant kettőt, majd Rizvic termelt kilenc pontot, de még ebben a negyedben Abell is beszórt tíz egységet. A második játékrész elején meg is lett a kétszámjegyű oroszlányi előny, ám itt mintha elvágták volna az ügyet számukra: 35-25 után egy 12-0-s kaposvári futás következett, az OSE öt percig nem talált a gyűrűbe, úgyhogy meg is fordult a találkozó. Ebből a gödörből pedig igazán már nem találtak vissza a korábbi formájukhoz, a két középső negyedben összesen nem dobtak annyi pontot, mint az elsőben és bár voltak még rohamaik, innentől csak üldözni tudták ellenfelüket. A tíz pont feletti hátrányukból visszajöttek még négyre, de a KKK mindenre válaszolni tudott, úgyhogy kikapott az OSE - támadásban csak Rizvic (18 pont, 6/11 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Abell (33 pont, 8/16 mezőnyből, 13/15 büntető) volt komoly faktor, igaz, ők ketten szenzációs meccset játszottak, főleg Abell csinált azt, amit csak akart.

Megvan az első kaposvári győzelem. 0-3 után komoly nyomás volt a somogyiakon, hogy az újonc otthonában megtörjék a nyeretlenségüket, de az első negyedben nem úgy nézett ki, hogy ez sikerül - nem védekeztek jól, az OSE amúgy is remekül dobott ebben az időszakban, úgyhogy a KKK hiába hozta magát támadásban, hamar tízpontos hátrányba került. A második negyedtől azonban sikerült összerakniuk a védekezésüket, nem nagyon engedtek könnyű kosarat, odaértek a triplákra, a palánk alatt is határozottabbá váltak, illetve természetesen az Oroszlány is kihűlt, úgyhogy átvették az irányítást - elsősorban Dramicanin (20 pont, 6/10 mezőnyből, 5 lepattanó, 24 VAL) villogott, de Hendlein és Ponjavics is kifejezetten jól mozgott. Innentől már ők diktáltak, amikor zárkózott az OSE, akkor valaki (főleg Dramicanin) mindig hozzászólt és egy-két jó védekezéssel megléptek megint - az utolsó negyedet 11 pontos előnnyel kezdhették, a végjátékot pedig megoldották, az i-re a pontot egy Hendlein-zsákolás tette fel. A korábbi meccseken öngyilkos eladott labdáikra figyelni tudtak (8), a büntetőik viszont továbbra is tragikusak voltak, 12-t hibáztak a vonalról, ebből tízet a Lalic-Ponjavics páros. Érdekesség viszont, hogy Baki sérülése miatt igazából csak heten léptek pályára náluk (Bogdán csak pár másodpercet kapott) és a hétből hatan elérték a tízpontos határt, egyedül Krnjajszki maradt ezalatt - igaz, azt is tegyük hozzá, hogy Davis -2-es VAL-t hozott össze, ő eddigi leggyengébb meccsét játszotta, Norfleet (16 pont, 6/10 mezőnyből, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) talán a leghatékonyabbat.

Az OSE legjobb dobói: Abell 33/12, Rizvic 18/6, Bozovic 9
A Kaposvár legjobb dobói: Dramicanin 20/6, Norfleet 16/6, Hendlein 13, Lalic 13

 

Jászberényi KSE - PVSK-Veolia 82-88 (24-19, 13-21, 19-23, 26-25)

Jól hangolt a nemzetközi szereplésre a PVSK. Nem brillírozott, de értékes idegenbeli győzelmet aratott a pécsi csapat ezen a mérkőzésen - alaposan meg kellett dolgoznia a sikerért Csirke Ferenc együttesének. Az első negyed még a Jászberényé volt, a hazaiak egy 13-5-ös futással meg is léptek, innen zárkózott vissza a baranyai alakulat, amelynek CJ Aiken remek teljesítményére volt szüksége ahhoz a feljavuló védekezés mellett, hogy a második játékrészben fordítani tudjon. A harmadik negyed végén aztán futott egy 10-2-t a vendégcsapat és úgy tűnt, hogy kézbe vette a dolgokat, de igazán nagy előnyt nem tudott kiépíteni, a Berény nem tört meg és izgalmassá tette a hajrát - az utolsó fél percben Budimir triplája döntötte el végleg a küzdelmet. A PVSK végül azért behúzta a meccset, kiválóan dobott kintről (12/28 tripla), megnyerte a lepattanózást és Aiken (21 pont, 7 lepattanó, 10/14 mezőnyből), valamint Quincy Diggs (22 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) vezérletével megőrizte veretlenségét - igaz, közben Diggs három másodperc híján végigjátszotta a meccset, Aiken 33, Pongó 34, Budimir pedig 37 percet töltött parketten. A Csirke-legénység a hibátlan hazai szereplés után most készülhet a FIBA Europe Cupra, szerdán Pozsonyban debütál a nemzetközi porondon.

Jöttek a magyar pontok a Berénynél. A hazaiak vezére természetesen Miller volt, aki elképesztő teljesítménnyel húzta csapatát (28 pont, 10/11 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 4 labdaszerzés, 37,5 perc, 45 VAL) és (legalább) a mérkőzés MVP-jeként tündökölt, mellette Staten is hozta magát (15 pont, 5 gólpassz, 40 perc), de külön kiemelést érdemel a társaság két, padról beszálló magyar játékosa. Aleksza Brbaklics (12 pont, 6/7 mezőnyből, 27 perc) és Ruják Bence (12 pont, 5/7 mezőnyből, 28 perc) ugyanis nagyon ponterősen szálltak be és ezzel olyan pluszt adtak, amellyel a gárda kis híján elbírta, hogy Alekszandrov és Marinkovic most nem nagyon tudott hozzátenni - a hat-hét emberes rotációban borzasztóan nagy szükség volt az ő kiváló teljesítményükre. A győzelem viszont végül nem jött össze, a hajrában szorongatták a Pécset, de fordítani már nem tudtak, hiába dobtak 59%-kal mezőnyből, ha kintről feleannyiszor találtak be (és sokkal kevesebbszer is kísérleteztek), mint a PVSK - négy forduló után továbbra is nyeretlenek, de ha a magyarok formája megmarad, akkor itt mindenki nehéz meccsre számíthat.

A JKSE legjobb dobói: Miller 28/9, Staten 15/3, Brbaklics 12, Ruják B. 12/3
A PVSK legjobb dobói: Diggs 22/6, Aiken 21/3, Budimir 11/9

 

Sopron KC – Zalakerámia ZTE KK 78-85 (26-18, 20-16, 16-22, 16-29)

Ellentétes félidők. Lendületes játékkal kezdte a nyugati derbit a Sopron, főként Pitts és Carter szállította a pontokat a hazaiaknál. Zalai oldalon is egy amerikai, Johnson villogott, de eléggé magára maradt az első játékrészben – 12 pontot szorgoskodott össze csapata 18-ából, de a túloldalon Pitts 9, valamint Carter 7 egysége révén 26-18-ra elvitte a játékrészt Sabáli Balázs együttese. A második etapban is hasonló volt a képlet, Carter a pontok mellé szorgosan gyűjtögette a lepattanókat is – félidőre 16 pont mellé 10 lecsorgót kaparintott már meg, vezetett is csapata a nagyszünethez érve (46-34). Jól sikerülhetett azonban Bencze Tamás „fejmosása” a szünetben, a fordulás után ugyanis zárkózni kezdett a ZTE – Johnson mellé megérkezett Szabó és Agafonov is, Thompson utolsó másodperces zsákolása kellett ahhoz, hogy legalább hat pontot meg tudjon őrizni félidei vezetéséből az SKC (62-56). A lendületet azonban nem törte meg a kisszünet, újult erővel indult rohamra a záró felvonásban a zalai gárda. Egy 11-3-as futásnak köszönhetően 67-65-re már a vendégek vezettek, az utolsó öt percnek pedig 74-71-es előnnyel vághatott neki a Bencze-legénység. Szabó pöcizett vissza egy támadópattanót, időt kért Sabáli Balázs – bár Carter 2+1-ével még 80-78-ra feljöttek a soproniak, az utolsó perc kezdetén Szabót üresen hagyták, aki büntetett is távolról. Ez a tripla gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést, a ZTE álmoskás első félidő után a másodikban felpörgött, a végjátékban pedig jó döntéseket hozva legyőzte a Sopront – kissé talán elfáradtak a házigazdák a végére.

Jó formaidőzítés. Mínusz 12-nél sem pánikolt a zalai csapat, szívós munkával már a harmadik etapban ledolgozta hátránya felét a Bencze-legénység. 32 ponton tartották a második húsz percben a hazaiakat, míg ők 51-et dobtak, és kulcspillanatokban sem remegett meg a végén a kezük – az értékes idegenbeli győzelemmel némileg feledtette az OSE elleni hazai vereséget a gárda.

A Sopron legjobb dobói: Carter 26, Thompson 19/6, Pitts 12/3.
A ZTE legjobb dobói: Johnson 26/6, Szabó 20/6, Agafonov 17.  

 

Atomerőmű SE - Egis Körmend 63-80 (18-22, 15-18, 12-19, 18-21)

Triplák nélkül nem megy. Az ASE a sérült Kovács Ákos és Orlando Coleman távollétében az első félidőben még tartotta magát magasemberei révén: Justin Jackson 11 pontot és 3 pattanót, Lóránt Péter pedig 9 pontot és 9 lepattanót jegyzett, emellett Shannon Evans 6 gólpasszt osztott ki. Az óriási rohanásban azonban sehogy sem tudták elkapni a fonalat kintről, az első félidőben 16 kísérletből mindössze egyszer találtak be, ráadásul Nick Faust három személyi hibája sem festett jól. Fordulás után sem tudott újítani a hazai csapat, hiába Jackson dupla-duplája (17 pont, 10 lepattanó, 5 kiharcolt fault) és erőszakos játéka, a paksiak kinti dobóin átok ült ezen a napon: Evans 0/9-et, Faust 1/7-et, Lóránt 0/5-öt, Kis pedig 0/4-et hozott össze távolról, végül 2/27-es mutatóval, 7.4%-kal zártak csapatszinten, nem volt esélyük. A második félidőben folyamatosan nyílt az olló, közelebbről is csak nagy nehézségek árán tudtak betalálni, így negyedik meccsükön második vereségüket szenvedték el - jövő héten a DEAC otthonában javíthatnak, már lehetséges, hogy Kovács Ákossal a fedélzeten.

Tudatosabb volt a Körmend. A vendégek sem rukkoltak elő sziporkázó játékkal (6/27 hármas), de felvették a kesztyűt sebességben és keménységben (Keller Ákos a meccs végére egy nagy fejkötéssel gazdagodott) - ami a javukra fordította az összecsapást, hogy a csapatjátékuk jobban működött, igazán nagy hullámvölgyek nélkül darálták végig a 40 percet, és a kulcspillanatokból rendre ők jöttek ki jobban. Pedig náluk is akadt, aki nem találta el a berendezést (Varnado mezőnyből 3/12-vel, a triplavonal mögül 0/6-tal “célzott”), és a büntetőket is csak 57%-kal értékesítették, ennek ellenére szinte végig kézben tartották a mérkőzést, alapvetően az történt, amit ők szerettek volna. Az alapot Travis Taylor (16 pont, 15 lepattanó, 7/11 mezőnyből) és Keller (13 pont, 10 lepattanó) palánkok alatti játéka adta, és bár a válogatott center alig 20 játékperc alatt kipontozódott, addig is nagy károkat okozott paksi oldalon. Érdemes még kiemelni az irányító Frank Turnert, aki 14 pontja mellett 7 gólpasszt (1 eladott labdával), 5 lepattanót és 3 szerzett labdát tett a közösbe, és ami a számoknál fontosabb, végig jó ritmusban tartotta a vendégeket, nagyban neki köszönhető a végig kiegyensúlyozottabb támadójáték. A vasiak 4-0-val indították a bajnokságot, remek formában várják a jövő heti FIBA Europe Cup-nyitányt.

Az ASE legjobb dobói: Jackson 17, Faust 15/3, Evans 15.
A Körmend legjobb dobói: Taylor 16, Turner 14, Keller 13/3.

 

Alba Fehérvár - Naturtex-SZTE-Szedeák 95-83 (32-22, 14-21, 26-14, 23-26)

A második félidőben döntött az Alba. Villámrajtot vett a sereghajtó Szedeák ellen a fehérvári alakulat, Csupkovics és Guyton vezérletével alig négy perc alatt 21-12-re léptek el a házigazdák. Nagyon elemében volt az Alba, gyors, pontos támadásokat vezettek Ljubicsics irányításával, de a szegediek igyekeztek tartani a lépést - a kosárgazdag első etapot ezzel együtt is simán húzta be Jesus Ramirez alakulata (32-22). A második negyed elején úgy tűnt, akár le is szakíthatja magáról a vendégeket a házigazda - McDuffie zsákolt, Csorvási is betalált, kezdett nyílni az olló. Krapic és Kerpel-Fronius Balázs tripláival azonban zárkóztak a Tisza-partiak, rövid idő alatt futottak egy 10-0-s etapot, amivel hamar visszajöttek a meccsbe, az Alba játéka pedig pontatlanabbá vált. A nagyszünet előtti utolsó támadását is kosárra tudta váltani Andjelko Mandic gárdája, nem is akármilyenre: Kerpel-Fronius Gáspár a saját térfeléről bombázott a gyűrűbe, így minimális, három pontos hátránnyal mehetett pihenőre a Szedeák (46-43). A térfélcserét követően megint az első játékrészben látott Alba futott ki a parkettre, a képet azonban némileg árnyalta Luka Markovics sérülése. A csapat játéka viszont ettől nem esett vissza, egy 12-0-s rohammal újfent ellépett a vendégektől a Ramirez-legénység, a szép zsákolásokat bemutató McDuffie mellett a három triplát bevágó Ljubicsics volt kiemelkedő ebben az időszakban. A záró felvonást 15 pontos előnnyel várhatta a székesfehérvári együttes, és bár a szegediek derekasan küzdöttek, érdemben nem tudtak már közelebb zárkózni a lefújásig a hazaiakhoz. 

Jól támadott a Szeged, hátul nem volt elég energia. 43%-kal (12/28) triplázott csapatszinten a fehérvári gárda, főként a végül 28 ponttal záró Carlton Guyton volt elemében - 6/8-cal zárt kintről az amerikai. Ljubicsics megint vezér volt, 12 pontja mellé 6 gólpasszal és 10 kiharcolt faulttal zárt, de ismét hasznos volt Molnár Márton is (13 pont, 7 lepattanó). McDuffie-nak a zsákolásokon kívül nem sok minden sikerült (6/18 mezőnyből), de ezt is elbírta a csapat, a második negyedbéli megingást követően magabiztosan húzta be a derbit. A szegediek oldalán Stefan Balmazovic halványabb volt a megszokottnál (7 pont), de a dupla-duplázó Krapic (19 pont, 11 pattanó), a 16 egységig jutó Milisavljevic és a 15-öt szóró Asbury teljesítményére nem lehet panasz. A Kerpel-Fronius testvére is hozzátették a magukét, és rendben is volt a Tisza-partiak támadójátéka - idegenben a 83 dobott pont vállalható teljesítmény. Védőoldalon akadtak problémáik, a fentebb említett 43%-os fehérvri triplamutató soknak bizonyult, így továbbra is nyeretlen a bajnokságban a Mandic-legénység.

Az Alba legjobb dobói: Guyton 28/18, McDuffie 15, Molnár M. 13. 
A Szedeák legjobb dobói: Krapic 19/6, Milisavljevic 16/12, Asbury 15.

 

Szolnoki Olajbányász - DEAC 80-62 (19-20, 24-14, 19-16, 18-12)

Andre Jones jó számai most győzelmet értek. Lassan, sok hibával kezdtek a csapatok, feszült hangulatban indult a keleti rangadó. Öt perc játékot követően 8-5-re vezetett a soraiban három egykori Olaj-játékossal (Boriszov, Tóth Ádám, Polyák) felálló hajdúsági együttes, a szolnokiak első hat távoli kísérletüket elpuskázták. Boriszov nem tette meg ezt a szívességet, két trojkát is elsüllyeszett rövid idő alatt, egy 7-0-s etappal életre kelt azonban az Olajbányász, két szép alley-oop-ot is bemutattak a piros-feketék (17-15). Manigat hármasa révén így is a DEAC zárta előnnyel a negyedet, a döcögős rajtot követően a folytatásban már láthattunk szép megoldásokat. A második játékrészben jól látszott, hogy ha Andre Jones elemében van, rendesen meg tudja tolni az Olajbányász  szekerét, az amerikai--szlovák bedobó vezérletével inkább az Alekszics-legénység vezetett pár ponttal. Armwood és Krsztics férfias csatát vívtak mindkét palánk alatt, a szerb többször is kihozta sodrából a Debrecenbe egy év kihagyás után visszatérő amerikai magasmebert - az egyik ilyen esetet a játékvezetők sportszerűtlen hibával "díjazták". 32-32 után ennek a közjátéknak is köszönhetően a szolnokiak számára sikerült jobban a félidő hajrája, Smith dudaszós trojkájával 43-34-re vezettek a piros-feketék a nagyszünetben. A fordulás után Tóth Ádám - némileg karakteridegen módon - egymás után két hármast is elsüllyesztett a számára oly ismerős gyűrűben, kilencről háromra jött fel Kovács Adrián gárdája. Rákapcsolt azonban a házigazda is, a már 20 egységnél tartó Jones nehéz tempójával tízzel lépett el az Alekszics-legénység (57-47). Kezdett kifulladni a cívisvárosi alakulat, 18 eladott labdánál jártak már a vendégek, ráadásul egy edzői "challenge-et" is elbuktak. Rudner és Krsztics egymást követő akciókból szórtak triplát, amivel már 71-56-ot mutatott az eredményjelző, de Jones sem állt le - a végére a 20 pontot is elérte a differencia, a második félidő eleji fellángolást követően elfogyott a hajdúságiak puskapora. Az Olajbányász 2-2-re javította mérlegét a pontvadászatban, a DEAC pedig először kapott ki három sikert követően - a játék képét elnézve reális eredmény született.

Másfél negyed volt a DEAC-ban. Eleinte sokat keresték Tóth Ádámot a palánk alatt a debreceniek, és ez működött is - a Szolnokról érkezett magasember vagy kosárral, vagy gólpasszal fejezett be több támadást is. Az idő előrehaladtával azonban egyre több rossz döntést hoztak a vendégek, végül 21 eladott labdával zártak, és a 28 pontig jutó Andre Jones-ra sem volt érdemi válaszuk - a Tisza-partiak húzóembere sokszor megverte aktuális védőjét. Dakarai Tucker is hasznosan játszott, beszórt 13 pontot, lekapott 8 pattanót és szerzett 5 labdát is, Kenneth Smith pedig a kiszolgálásban jeleskedett (9 gólpassz). A vendégeknél viszont ezúttal nem volt igazi "Go-to guy", leginkább felvillanásokra futotta csak a Tóth - Boriszov - Manigat triónak, így nem volt reális esélyük ezen az estén.

A Szolnok legjobb dobói: Jones 28/15, Tucker 13/9, Krsztics 11/3.
A DEAC legjobb dobói: Tóth Á. 14/6, Boriszov 13/9, Manigat 11/6.  

 

 

 

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus