Fontos szabályváltozásokat jelentett be a FIBA

Változások a technikai és sportszerűtlen hibáknál, a kettős hibáknál, a támadóidőnél, illetve az utolsó két perces visszanézéseknél is.

A FIBA több szabályváltozást jelentett be, amelyeket a következő szezon kezdetétől, egészen pontosan 2018. október 1-étől kell majd alkalmazni a FIBA égisze alá tartozó versenysorozatokban. 

Technikai hiba utáni labdabirtoklás. Technikai hiba esetén 1 büntetődobást kell ítélni, és az eddigiektől eltérően az a csapat hozhatja játékba a labdát a hiba megítélésének helyétől, amely a technikai hiba megítélésekor a labdát birtokolta. A változtatás oka, hogy a technikai hibát kapó oldalt ne sújtsák dupla büntetéssel. 

Sportszerűtlen vagy kizáró hibát követő bedobás. A védekező csapat térfeléről kell játékba hozni a labdát, a támadóidő 14 másodperc.

24 másodperces óra. Ha a labdát birtokló csapat követ el faultot vagy egyéb szabálytalanságot, akkor az ellenfél megkapja a labdát - ha a bedobást a saját térfelén végezheti el, akkor 24 másodpercről indul az óra, ha az ellenfél térfeléről, akkor 14 másodpercről. 

Amennyiben ilyen eset a negyedik negyed utolsó két percében, vagy hosszabbításban történik, a labdát birtokló csapat időkérése után a vezetőedző eldöntheti, hogy a saját vagy az ellenfél térfelén végezzék el a bedobást. Ha azt kéri, hogy az ellenfél térfelén végezzék el, akkor a támadóidőt jelző órán maximum 14 másodperc lehet (ha eredetileg több volt, akkor le kell pörgetni 14-re, ha kevesebb, akkor nem kell állítani). 

Kettős hiba. A kettős hiba definíciója (két ellenfél játékos közel egy időben követ el személyi hibát egymás ellen) kiegészül az alábbi pontosításokkal. Akkor lehet kettős hibát ítélni, ha:

- mindkét faultot játékos követi el
- mindkét fault fizikai kontakttal jár
- a két játékos egymást faultolja
- mindkét faultért ugyanolyan büntetés járna

Videós visszanézés. Újabb körrel bővült, hogy mi nézhető vissza videón. 

- az utolsó két percben: goaltending, illetve szabálytalan dobásakadályozás-szituációk. 

- bármikor: dobás közbeni szabálytalanságnál, ha a dobás nem volt sikeres, visszanézhető, hogy két vagy három büntetőt dobhat-e a faultolt játékos.

- bármikor: személyi hiba, sporrtszerűtlen hiba, kizáró hiba, amennyiben felmerül, hogy lehetőség van annak le- vagy felminősítésére. 

Utolsó két percben bedobás. A védekező csapat játékosának egyetlen testrésze sem lóghat ki a pályáról, miközben a bedobást igyekszik megakadályozni. Ilyen esetben a játékvezető először figyelmezteti a játékost, másodszor technikai hibát ítél ellene. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus