Interjú Dr. Kovalenko Marinával

Egészségünk megőrzése a legfontosabb feladat életünk során. Az átlagembereknek is sok problémát okoznak azok a mozgásszervi nehézségek, kellemetlenségek melyeket a munkájuk során napról-napra szednek magukra. Fokozottan fontos az egészség a sportolók számára, akik aktív karrierjük során teremtik elő a jövőjük alapjaihoz szükséges jövedelmet. Dr. Kovalenko Marinát kérdeztem klinikájának működéséről, a mozgásszervi megbetegedésekről, ezek megelőzéséről, kezeléséről, sportolókra gyakorolt hatásáról.

 

Engedje meg, hogy kezdésként megköszönjem, hogy elfogadta felkérésem az interjúra.

Nagyon szívesen, én köszönöm a lehetőséget!

Kérem, mutassa be klinika működését, munkatársait.

A klinika mai formájában 2010 óta működik. Olyan csapatot szerettem volna magam köré gyűjteni, akik különböző típusú kezeléseken végigviszik a beteget, "kézből kézbe " adva a pácienst egymásnak, hogy az egész testet kezelését célzó terápiás séma egy helyen dolgozó, egy gondolkodású terapeuták által legyen véghez vihető. A páciens nem vész el ezáltal a szakemberek "erdejében", kizárjuk, hogy "ahány orvos, annyi vélemény" miatt nem megfelelő végeredményt kapjunk, hogy a tünetek elfedjék a betegek és részeredményekre bomoljon a rendszer. Munkatársaink ismerik a kezelés minden lépését, és olyan téren  végzik a kezeléseket, amelyekben a képességeik alapján legjobbnak bizonyultak. Mozgásszervi megbetegedések mellett Mones doktor úr fül-orr-gégészeti kezeléseket is végez akupunktúrán kívül, fogyás témájában is hozzá lehet fordulni, Rózsa doktor nő pedig inkább méregtelenítési anyagcserezavarokkal, meddőség kérdéseivel, belgyógyászati problémákkal foglalkozik. Mindkét gyógytornászunk Rapid Tréning mellett craniovisceralis technikákkal segíti elő az egyre szaporodó belgyógyászati funkcionális blokkok oldását.

Ön mely területen mozog a legotthonosabban?

Klinika vezetőjeként kötelességem minden technikát a legjobban művelni, mivel én képzem a kollégákat, újításokat hozok a rendszerbe , amelyekkel gyorsabb és hatékonyabb kezeléseket fejlesztünk ki közösen.

Mióta foglalkozik a gyógyítás ezen formájával?

Mivel az orvosi egyetemet annak fényében kezdtem el, hogy alternatív gerincgyógyászattal szeretnék foglalkozni, eléggé régóta :) 12 éve praktizálok ezen a területen először mozgásterapeutaként, majd manuálterapeutaként, és utóbbi 7 évben myofasciorelaxatios akupunktúrával sikerült elérni terápiás áttörést, majd lágy technikákkal, Rapid Traininggel tovább tudtuk stabilizálni az elért eredményeket.

Napjainkban szinte minden harmadik embernél fellelhető valamilyen végtagfájdalom, nyak-, gerincbántalom. Milyen okokra vezethetőek vissza a gyakran előforduló mozgásszervi panaszok, betegségek?

Sokan a helytelen tartást, a stresszt, a rohanó életmódot hibáztatják. Ezek csak későbbiekben rontanak a szervezet állapotán. A genetikai hajlamok felismerése már gyerekkorban lehetővé tehetnék a megelőzést, hiszen egy helytelenül fejlődött izomzat adja meg a későbbi test "tartást", ízületi mozgás és keringés alapját. A későbbi traumák csak befejezik a folyamatot és ritkábban fordítva. Természetesen az ételek rossz minősége sem elhanyagolható. Ezáltal a  szervezet méregtelenítési képességének kiaknázása vezet egyre többször ízületi problémákhoz. Míg 10 éve inkább a becsípődések, túlterhelések voltak a jellemzők, manapság inkább a tompa, "semmivel " nem mulasztható tompa fájdalmak a jellemzőek és csak utána jönnek a becsípődések, gerincsérvek. Ezek is inkább rossz keringésnek és csak másodlagosan túlterhelésnek köszönhetőek. A nem mozgás és túlzott edzés közötti átmenet hiánya is stresszként éri a szervezetet, nap közbeni rendszerek nyújtások- nyújtózkodások képezhetnek átmenetet a két végpont között .

Megelőzhetőek ezek a kellemetlenségek egyénileg, vagy akár épp az Önök segítségével?

Minden a korai felismerésen és a valódi okok kezelésén múlik. A tünetek elfedése gyógyszerekkel csak kumulálja a problémát. Minden embernél egyéni az ok- okozati összefüggések felismerése, ezért egyedi megközelítést igényel. Gyerekeknél akár 2x-i kezeléssel a problémák nagy része kiküszöbölhető, őket 2-3 évente vagy intenzív növekedési periódusban  hívjuk be kontrollra . Köztes időben személyre szabott gyakorlatok és tanácsok segítségével segítik a mozgás szervrendszer helyes fejlődését. A sport és mozgás elhanyagolása vagy pont a gerinc gyors növekedési szakában külső mozgató izomzat mértéken felüli terhelése ugyanúgy a gerincproblémák kialakulásának rizikóját növeli.

Milyen problémákra kínál megoldást az Ön klinikája?

Elsősorban mozgásszerviekre - gerinc és ízületi fájdalmak, becsípődések, gerincsérvek, fejfájás, gerincferdülés, végtagzsibbadások, elgyengülések, ízületi bántalmak, gyulladások egyes formái. Vegetatív idegrendszerrel kapcsolatok problémák- gyomorfájások, epebántalmak, menstruációs görcsök, bélgyulladások, vesepangások, visszatérő prosztatagyulladások, felfázások, meddőségi problémák funkcionális eseteivel is foglalkozunk, ez előzetes kivizsgálást tesz szükségessé. Méregtelenítési és  anyagcsere javítást szolgáló tanácsadást is végzünk. Immunrendszer gyengeség, hormonháztartás felborulás eseteinél  is  kiegészítő terápiaként funkcionálunk. Hirtelen nőtt fiatalok tartását javítjuk. Az, hogy melyik panaszon milyen szinten tudunk javítani, minden a diagnosztikával egybekötött próbakezelésen látjuk, hiszen minden szervezet válaszreakciója különböző az adott kezelésre.

Több élsportoló, köztük Báder Márton is megfordult már Önnél. Mit gondol, melyik sportág veszi leginkább igénybe az emberi testet?

Mindegyik, csak más részeit. Hiszen az élsportolók napi szintű mikrotraumái összeadódnak, sokkal tudatosabb karbantartást igényelnek és speciálisabb kezelést, mint a "hétköznapi "mozgást végző társaik. Itt az edzők felelőssége nem elhanyagolható.

Kosárlabdázóknál a térd, boka és gerinc a legérzékenyebb részek. Milyen módszert tud ajánlani számukra, hogy karban tudják tartani az érzékenyebb részeket? Önök milyen segítséget tudnak nyújtani számukra?

Fontos az izomtípus felismerése - vörös izomrostban dúsabb izomzatukat inkább a légzéssel összekötött nyújtásra kell, hogy hangsúlyt fektessenek, a gracilisebb, fehér izomrostokban dúsabb egyének ízületstabilizáló tornákat részesítsék előnyben, izom és nem náluk könnyebben kivitelezhető szalagnyújtást kell kivitelezniük. Ez megóvja az ízületi porcokat a sérülésektől. Klinikánkon panaszmentes időszakban az önkarbantartás elsajátítását, mozgásszervi sérülések esetén akupunktúrás, manuál terápiás módszerekkel  tudjuk segíteni a gyorsabb gyógyulást, újabb sérülések megelőzését szorgalmazzuk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus