Menetel a Honvéd, javított a Jászberény, elsőzött a MAFC és az Újpest

A Honvéd vezérei legyűrték a Vasast, a BKG mesterének nem tetszett a játékvezetők ténykedése a MAFC elleni derbin, Lewis Chester tripla-duplát rakott össze a Berényben, az Újpest pedig a MEAFC ellen húzta be első sikerét.

Piros-csoport

Budapesti Honvéd SE - Vasas Akadémia 94-79

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Stefan Mijovic (35 pont, 14/15 büntető, 5 szerzett labda, 5 gólpassz, 10 kiharcolt fault, 46 VAL), Markovics Luka (22 pont, 3/6 tripla, 2 szerzett labda, 4 gólpassz, 31 VAL), Völgyi Marcell (11 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 17 VAL), Kovács Soma (14 pont, 4/6 tripla, 8 lepattanó, 18 VAL).

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Andrássy Géza (15 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 24 VAL), Redics Gerzson (8 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 4 kiharcolt fault, 15 VAL), Boros Márk (10 pont, 2 szerzett labda, 5 gólpassz, 4 kiharcolt fault, 14 VAL).

Az előző fordulóban a MAFC ellen magabiztosan nyert a Honvéd, de a meccs legjobbját, Simon Kristófot, illetve a rutinos Stefán Dávidot ezúttal nélkülözniük kellett, míg a Vasas egy nagy skalpot gyűjtött be Veszprémben, és Andrássyék azért is bizakodva várhatták a fővárosi csatát, mert bemutatkozhatott a Bajáról igazolt ponterős center, Bagó Martin. Az első percekben kiegyenlített játék folyt a pályán, előbb Kovács Soma révén elment pár ponttal a Honvéd, majd Moravcsik Áron és Kelenföldi Domonkos visszahozta a Vasast, végül Stefan Mijovic révén a Honvéd mehetett pár pontos előnnyel pihenőre (25-21). A második negyed elején kicsit beragadt a Vasas, a hazaiak Takács és Mijovic révén pillanatok alatt kilenc pontra növelték a fórt, de a Medve-Andrássy-Moravcsik trió gyorsan visszahozta a meccsbe a vendégeket. Sőt, 37-33 után Boros Márk is felpörgött, a Vasas pedig időszakosan a vezetést is átvette - nem sokáig, Mijovic zsinórban hat büntetőt értékesítve irányba állította a Honvédot, majd Kovács triplájával sikerült visszaállítani a 4-5 pontos hazai előnyt (46-41).

A második félidőt aztán komoly rohammal kezdte a Honvéd, védekezésben feljavultak, elöl pedig Mijovic vezérletével, majd Markovics és Kovács tripláival 18-4-es futást raktak össze. Bagó Martin néhány büntető kiharcolásával igyekezett enyhíteni a károkat, de Mijovic-ra egyszerűen nem volt opciójuk, a légiós büntetőből és tripláról is eredményesnek bizonyult, az olló pedig folyamatosan nyílt. Ráadásul a Vasasban nevelkedett Völgyi Marcell is elkezdett termelni volt csapata ellen, ezt pedig már nem bírták el a támadásban szinte teljesen leálló piros-kékek (81-57). A negyedik játékrész elején a Honvéd gyorsan rövidre zárta a meccset, Takács hármasa után már 29 volt közte, a 35. perc környékén is 27-tel vezetett a Honvéd, a Vasas már csak a végén tudott egy kicsit kozmetikázni a végeredményen. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:


Óbudai Kaszások - Jászberényi KSE 73-87

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Horváth Márton (8 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz, 24 VAL), Boinitzer Dávid (13 pont, 11 VAL), Kalassai Martin (8 pont, 2/3 tripla, 10 VAL).

A JKSE kiemelkedő teljesítményei: Lewis Chester (18 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz, 3 szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 36 VAL), Olasz Ádám (17 pont, 10 lepattanó, 27 VAL), Meleg Károly (11 pont, 10 lepattanó, 17 VAL).

A Jászberény a Baja elleni parádé után kijózanító pofonba szaladt bele az RKA Pécs ellen, a vendégek mestere, Földi Sándor pedig igyekezett is ráncba szedni a gárdát - a hazaiak a Tarján elleni siker után a TF-től kaptak ki hazai pályán, hét közben viszont a kétméteres, sokszoros utánpótlás-válogatott bedobóval, Boinitzer Dáviddal erősödtek. Az hamar látszott, hogy a JKSE sokkal összeszedettebben támadott, mint egy hete, nagyon jól játszották le a kettő-kettőket: Lewis Chester az első percektől kezdve tanárian osztogatta ezekből a gólpasszokat társainak, főként Olasz Ádámnak. A hazaiak büntetőkből és triplákból voltak eredményesek, de 11-14-nél Lewis, majd Nagy Simon is bevert egy vendégtrojkát, amivel elléptek a berényiek. A nemrég érkezett, szintén utánpótlás-válogatott Kalassai Martin és Boinitzer beállása hozott némi változást a Kaszások játékába, és abban bízhattak, hogy az első negyedben 5 gólpasszt kiosztó Lewis két faultot is begyűjtött (24-29). A második játékrész elején reményeiket Lewis triplája és duplája foszlatta szét, aki Velkey-vel is dobatott egy kosarat - közelített a 10 ponthoz a differencia. A negyed közepére éledezett az Óbuda, Ruják és Kalassai révén közelebb jöttek, de a rövid pihenőt követően visszatérő Lewis újabb két asszisztot osztott ki, majd Meleg Károly verekedett ki néhány közeli kosarat, a JKSE pedig megnyugtató fórt harcolt ki (35-48).

A harmadik negyedet Bencsik Barnabás triplájával jobban kezdte az Óbuda, de Lewis-zal nem tudtak mit kezdeni: gólpasszt adott, labdát szerzett, lepattanózott és 2+1-es játékot is összerakott, 41-58-nál komoly problémák elé állítva Armaghani Saeedot, a hazaiak mesterét, akinek egyébként a keze alatt a Vasasban nevelkedett. A Kaszások szigorítani próbált a védekezésen, de a meccs végére tripla-duplát elérő Lewist nem tudták megállítani, a 26. percre megvolt a 10 gólpassza, így a differencia nem igazán változott. Amikor leült pihenni, érkezett a rutinos Rakics Miljan, aki átvette a szerepkörét és tartotta a különbséget (53-70). A hazaiaknál valamelyik oldalon gyökeres változásra lett volna szükség, hogy ebből még meccset csináljanak, de a Lewis-Rakics páros továbbra is parádésan mozgatta a Berényt, öt perccel a vége előtt is 20 volt közte. Kalassai, majd Horváth Márton révén még egyszer nekidurálta magát az Óbuda, feljöttek 12 egységre, de ekkor Homoki Donát lépett elő a Berénynél, villámgyorsan dobott három ziccert, eldöntve a lényegi kérdéseket. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

MAFC-BKG Príma Akadémia 81-66

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (17 pont, 7/8 mezőnyből, 7 lepattanó, 2 szerzett labda, 26 VAL), Kovács Ádám (15 pont, 7/10 mezőnyből, 5 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 2 blokk, 24 VAL), Misek Levente (14 pont, 6/7 mezőnyből, 5 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 23 VAL), Tóth Péter (19 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 blokk, 7 kiharcolt fault, 18 VAL).

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (35 pont, 7/14 tripla, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 9 kiharcolt fault, 35 VAL), Nagy Benedek (11 pont, 2 szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 14 VAL).

A MAFC előbb az PVSK otthonában kapott ki, majd a Honvéd ellen óriási verésbe szaladtak bele, ezt a szériát pedig szerették volna megszakítani, míg a BKG a Nagykőrös ellen döcögősen, a PVSK ellen viszont kiütéssel nyert. Tóth Péter az első támadásnál kiosztott blokkal jelezte, hogy kemény estére számíthatnak a vendégek, a MAFC rögtön neki is esett ellenfelének védőoldalon (a vendégek mestere, Dr. Nagy Ágoston a meccs utáni nyilatkozatában keményen számon is kérte a játékvezetőket, véleménye szerint túl sokat engedtek a hazaiaknak). Nagy Botond szerezte a meccs első pontjait, de utána Lakits András, Bordács Soma és Polgárdy Ádám vezetésével 11-0-t futottak a hazaiak. A kicsit tanácstalan vendégeket Nagy Benedek egyszemélyes showja rángatta ki a gödörből, majd Buzás Bence triplája után visszajöttek egálra, majd itt jó időre el is apadt a pontzuhatag (18-15). A második negyedet is Nagy Botond két hármasa nyitotta, de társai közül senki nem tudott betalálni, míg a MAFC Kovács Ádám, Tóth és Bordács révén 13 pontot tett fel a táblára, 10 ponttal megléptek. Ismét csak Nagy Botond rázta meg magát, majd egy rövid időre Nick Allen is megtalálta a dobásait, így a nagyszünetre visszajött a meccsbe a BKG (35-31). 

A harmadik negyed elején a szokásoknak megfelelően két Nagy Botond-hármas érkezett, és ezúttal a vendégek nem hagyták rögtön felpörögni a vendéglátókat: Nagy Botond újabb triplájával és büntetőjével, majd Zsihla Zsombor egypontosaival 43-44-nél hosszú idő után ismét vezettek. Tóth Péter egy hármassal fújt rögtön riadót, ami 11-0-s futás kezdetének bizonyult, ebből Tóth 9 ponttal vette ki a részét. A BKG igyekezett megállítani a zuhanást, de nem tudta átvenni a kezdeményezést (59-49). A záró játékrész elején a rutinos Misek Levente percei következtek, a MAFC pedig 14 pontra növelte a fórt - a Nagy-testvérek igyekeztek ellensúlyozni ezt néhány kosárral, de Misekre nem volt opciójuk, megállíthatatlanul sorra szerezte a pontokat. A BKG 76-66-nál járt legközelebb ellenfeléhez, de a végjátékban már nem tudtak felpörögni - a vendégek így első vereségüket, a hazaiak első győzelmüket gyűjtötték be a bajnokságban. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Zöld-csoport

Újpest-MT - MEAFC-Miskolc 83-71

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Steve Rosemond (19 pont, 4/4 tripla, 2 szerzett labda, 7 gólpassz, 33 VAL), Puszta Dávid (19 pont, 5/7 tripla, 3 szerzett labda, 5 gólpassz, 25 VAL), Varga Dániel (13 pont, 11 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 23 VAL).

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Cseh György (19 pont, 6/8 mezőnyből, 7/8 büntető, 11 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 33 VAL), Szögi Ádám (15 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 21 VAL), Tóth Bence (11 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz, 2 blokk, 16 VAL).

A MEAFC 1-1-es mérleggel, a Zöld-csoport egyik esélyeseként számon tartott Újpest viszont két vereséggel indította a szezont. A hazaiak most is rosszul kezdték a meccset, a miskolciak Tóth Bence, Ragályi Levente, illetve a rutinos Cseh-Szögi páros pontjaival pillanatok alatt 5-11-es előnyt harcoltak ki. A most bemutatkozó, komoly A-csoportos tapasztalattal rendelkező triplaspecialista, Antóni Csanád beállása után változott a képlet, egyrészt beszórt egy hármast, másrészt több helye lett a társaknak, így 10-1-es futással vette vissza vezetést az Újpest. Pollák Árpád és Steve Rosemond kosaraival próbáltak is ellépni a hazaiak, de Szögi összerántotta a vendégeket - akiknél a fiatal Orliczky Mátyás sérülés miatt ideje korán kivált a meccsből (21-21). A második negyed elején Pollák és Rosemond hármasaival próbált meglódulni az Újpest, de Kozák és Ragályi résen volt, a MEAFC védekezése pedig remekül összeállt - 27-21 után 11-0-s rohanással került ismét előnybe a Miskolc. A Tigrisek sem voltak restek, 8-0-val vágtak vissza, Rosemond és Varga Dániel révén ők mehettek elégedettebben pihenőre (42-38). 

A nagyszünetben a hazai öltözőben sikerült jobban a megbeszélés, Rosemond, Pollák és Kelemen Balázs kosaraival ugyanis pár perc alatt eldöntötte a meccset az Újpest - 11-0-val kezdték a második félidőt, a vendégek mestere, Váczi Péter szerint csapatának itt másfél perc alatt sikerült lerombolnia azt, amit egy félidőn keresztül felépítettek. Cseh és Tóth Bence igyekezett elhárítani a nagyobb károkat, de Puszta Dávid négy triplája már sok volt nekik, egyszer a húsz pontot is elérte a hazai fór (67-52). A negyedik negyedet jó védekezéssel kezdte az Újpest, nem hagyták felpörögni a vendégeket, Katona Bence vezetésével visszaállították a 20 pont körüli differenciát, innentől kezdve a végjáték már csak formalitásnak bizonyult. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus