Rangadó a nyugati élmezőnyben

Kilenc mérkőzést rendeznek az NBA újabb játéknapján, ahol a forduló rangadóját a Thunder és a Wolves játssza majd egymással, a Sacramento és a Clippers pedig kötelező előtt áll - mutatjuk, hogy mit érdemes tudnunk az előttünk álló meccsekről.

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 01:00

A Detroit 26 meccsnél jár, már ami a zsinórban elszenvedett vereségeket illeti, ezzel pedig történelmi mélységekbe került, beállította az egy szezonon belül elért egymás utáni vereségek rekordját, ha ma a Brooklyn is megveri a hazaiakat, akkor egy hatalmas negatív rekord kerül megdöntésre. A Nets egy hosszabb nyeretlenségi szériáját szakította meg az elmúlt alkalommal, akkor – meglepetés! – éppen a Detroitot sikerült legyőzniük Bridgeséknek, most jön tehát a visszavágó, bár a realitás itt is brooklyni győzelmet jelentene. A Pistonsnál közel egy hónap kihagyás után visszatérhet a pályára Jalen Duren, aki bár mindenképpen hasznos játékosa a csapatnak, de a gárda annyira mélyen van, hogy még ezzel sem lesz valós esélye a győzelemre. A vendégeknél Walker IV és Simmons továbbra is sérült, de még így is akkora különbség van a felek között, hogy kötelező előtt áll a Nets – már csak azért is, mert a jelenlegi Pistons mellett egyszerűen nem szólhatnak érvek egy NBA-csapat ellen sem.

 

Washington Wizards – Orlando Magic 01:00

Itt is a vendégek sikerére van nagyobb esély, az Orlando korábbi lendülete bár láthatóan megtorpant, de még így is klasszisokkal előrébb jár, mint a fővárosi csapat. A Magic már „csak” a negyedik helyen áll Keleten, egy nehezebb program miatt pedig egy hullámvölgybe is belesüllyedt, zsinórban négyszer kapott ki, majd a karácsonyi játéknap előtt Indianában tudta megszakítani negatív sorozatát. A Wizards csak két meccsét tudta megnyerni az elmúlt tíz pályára lépéséből, a Pacers és a Portland ellen sikerült győzniük Kuzmáéknak, de ezeken a meccseken sem ők voltak az esélyesebbek, ez pedig jól megmutatja, hogy mit is képviselnek idén. A hazaiak oldalán Delon Wright és Danilo Gallniari mellett ezúttal Kyle Kuzma szereplése is kérdéses, ha ő nem léphet pályára, akkor nem igazán kapaszkodhatnak semmibe a fővárosiak – míg a Magic annyival több lábon áll, hogy akár Ingles vagy Suggs hiányát is elbírhatja. A feleknek ez lesz a harmadik egymás elleni összecsapása, eddig egyik mérkőzésen sem volt meglepetés, mindkétszer érvényesítette a papírformát az Orlando, ezúttal is valami hasonlóra számíthatunk.

 

New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 02:00

A Pelicans nem hoz extra formát, de azért figyel arra, hogy több győzelem szerepeljen a neve mellett, mint vereség, így áll a szoros nyugati mezőny hetedik helyén. A Grizzliesnél Morant visszatérésével úgy tűnik, hogy új időszámítás kezdődött, azóta nem kapott ki a csapat, zsinórban három győzelemnél tart, ráadásul éppen a Pelicans volt az ellenfél az irányító idei debütálásakor, azt a mérkőzést pedig Morant meccsnyerőjével a macik vitték el. Egyelőre még komolyabb következtetéseket nem igazán érdemes levonni a Memphis feléledéséről, de mindenképpen nagy löketet adott Bane-éknek az, hogy a vezérüket visszakapták. A hazaiak nincsenek rossz formában, de az elmúlt három találkozójukból csak egyet tudtak megnyerni, kikaptak a Grizzliestől és a Rocketstól is, most itt az idő javítaniuk, hogy ne kerüljenek bele egy nagyobb gödörbe. A Pelsnél a hírek szerint nincs fontosabb hiányzó, a Grizzliesnél viszont még mindig jó pár kulcsember van sérültlistán, Clarke, Adams, Kennard és Rose biztosan nem lehet ott a pályán, a hosszú heteket kihagyó Marcus Smart játékára viszont elvileg már lehet esély, ő egyelőre kérdéses státuszban van. Nehéz most kiigazodni a vendégeken, nehéz eldönteni, hogy valóban akkora lökést adott nekik Morant visszatérése, amivel képesek lehetnek visszajönni legalább a középmezőnybe, egyelőre jó úton járnak, most viszont biztosan nehéz mérkőzés vár rájuk, idegenben azért egy egészséges New Orleans ellen nem elvárható tőlük a győzelem.

 

Chicago Bulls – Atlanta Hawks 02:00

Ez egy kifejezetten érdekes meccs lehet, a Bulls az elmúlt hetekben önmagát megcáfolva kapcsolt rá és kezdte el gyűjteni a győzelmeket, DeRozanék tízből hat meccsüket megnyerték, legyőzték például a Sixerst és a Lakerst is – az elmúlt alkalommal bár esélyesként léptek pályára, de a tartalékos Cleveland ellen nem sikerült győzniük. A Hawks elég ingadozó időszakot fut, összességében inkább rossz formában vannak Youngék, csak 3-7 a mérlegük az utóbbi időszakban, karácsony előtt a Miami és a Memphis ellen is kikaptak, így már a keleti top 10-ből is kiszorultak. A Bullsnál LaVine sérülése felélesztette a csapatjátékot, nemrég azonban Torrey Craig is megsérült, most ráadásul Nikola Vucevic sem biztos, hogy tudja vállalni a játékot – ha a center sem játszhat, akkor azt már lehet, hogy nem bírja el a hazai csapat. A vendégeknél Trae Young elképesztő formában van, sorra hozza a 30-10-es meccseket, ha neki megy a játék, akkor ezt az atlantai támadójátékot nincs aki megállítsa – pontosabban csak a saját védekezésük, ami annyira gyenge, hogy sokszor még a ligaelit támadójáték sem képes azt ellensúlyozni a túloldalon. A vendégeknél De’Andre Hunter dőlt ki a sorból, de egyelőre még Young játéka sem biztos – ha az irányító nem lesz bevethető, akkor minden reményét elveszítheti a Hawks.

 

Houston Rockets – Indiana Pacers 02:00

A Rockets hazai pályán a liga egyik legveszélyesebb csapata, 12-2-es otthoni mérlege még a legnagyobb bajnokesélyesek számára is aggasztó lehet, hát még a jelenlegi formájában egyértelműen csalódást keltő Indiana számára. A Houston az elmúlt tíz meccséből csak háromszor kapott ki, igaz, hogy ezek a vereségek egymás után születtek a Bucks, a Cavs és a Hawks ellen – most azonban kétmeccses győzelmi sorozatban vannak Sengünék, miután előbb a Dallast, majd a New Orleanst győzték le. A Pacers az IST-döntője óta nem találja önmagát, bár még mindig a liga legjobb támadójátéka az övék, de még ezzel sem tudja elviselni 28. védekezését, ötből négy vereség az elmúlt időszak teljesítménye náluk, így egyre lejjebb csúsznak a keleti tabellán. A Rocketsnél mindenki bevetésre kész, aki az aktív rotáció tagja, de a Pacersnél is csak Bruce Brown játéka kérdéses, elnézve a texasiak hazai pályáját és a Pacers kissé kilátástalan időszakát, a papírforma hazai sikert jelentene.

 

San Antonio Spurs – Utah Jazz 02:00

Nyugati alsóházi derbit láthatunk San Antonióban, bár az eddigi tapasztalatok alapján a Jazz talán egy fél lépéssel a Spurs-Blazers-Grizzlies tankhadosztály előtt jár – ettől függetlenül viszont természetesen Sextonéknak sem a rájátszás a céljuk idén. Ennek fényében nem is néz ki rosszul az elmúlt tíz meccsen bemutatott 5-5-ös mérleg a vendégek számára, sőt, most négyből háromnál jár a társaság, Collin Sexton remek meccseket hozott, de visszatérhetett sérüléséből Jordan Clarkson is – ez pedig ez ellen a harmatgyenge Spurs ellen bőven elég lehet egy újabb sikerre. A hazaiak egyértelműen a konferencia leggyengébb csapata, 4-24-es mérlegével mindenkitől messze lemaradva sereghajtó, bár ez korántsem meglepő, ha számba vesszük, hogy a csapat az utóbbi huszonhárom mérkőzéséből huszonkétszer is kikapott, csak a Lakerst győzte le meglepetésre. A hazaiak dolgát nehezíti, hogy legutóbb Victor Wembanyama a bemelegítés során sérült meg és játéka most sem biztos, ha az idei 1/1-es nem lesz bevethető, akkor már eleve meg van pecsételve a texasiak sorsa. A Jazz egyébként is előrébb jár és annak ellenére is a mérkőzés esélyese, hogy idén eddig idegenben csak 4-13-at hozott.

 

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 02:00

A játéknap legnagyobb rangadóját a nyugati élmezőny két tagja játssza egymással, a Thunder a harmadik, a Wolves az első helyen áll a konferenciában, már csak emiatt is komoly összecsapásra számíthatunk. Az OKC bár karácsony előtt a Lakers ellen vereséget szenvedett, de még így is 7-3-at hozott az elmúlt tíz meccsén, már régóta tagja a nyugati élmezőnynek. A Wolves a konferencia legjobb csapata, nagy meccseken van túl a gárda és ezek nagy részét sikerrel meg is tudta oldani, legyőzte a Miamit, a Lakerst és a Sacramentót is, csak a Sixerstől kapott ki közben – most ismét egy rangadó várja Edwardsékat egy üldözőjük ellen. A hazaiaknál az előző mérkőzésen nem lépett pályára Josh Giddey, az ő játéka most sem biztos, míg a vendégeknél Karl-Anthony Towns státusza kérdéses, a Minny centere a térdével bajlódik. Nehéz bármit is jósolni ezzel a meccsel kapcsolatban, nyugat legjobbjai mérkőznek meg egymással, egy ilyen rangadó pedig mindig kiszámíthatatlan. Mondanánk, hogy Towns hiányában a Thunder hazai pályán nagyobb esélyekkel indul, de a Wolves az elmúlt alkalommal centere nélkül Sacramentóban is nyerni tudott, bizonyította már többször is, hogy néhány meccs erejéig hol Edwards, hol KAT nélkül is versenyképes tud maradni. A mérkőzés egyik pikantériáját adhatja Edwards és SGA külön párharca, ők biztosan gondoskodnak majd a látványos és kompetitív játékról, de egyelőre semmi mást nem jelenthetünk ki biztosan – már csak azért sem mert a Thunder otthon, a Wolves pedig idegenben áll 10-5-re, ebben sincs tehát különbség a felek között…

 

Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 04:00

Kötelező előtt áll a Kings, a Blazers idén egyértelműen a tankoló csapatok között van, amely csak egyetlen meccset tudott nyerni az elmúlt tíz találkozójából. A Kings nincs kimagasló formában, háromból kettőt is elbukott, de azért így is a jobb nyugati csapatok között említhetjük őket, a Boston és a Minnesota ellen azért ki lehet kapni – főleg úgy, hogy a két mérkőzés között a Suns ellen nyert rangadót Mike Brown csapata. A Blazersnek – már ha lehet ilyet mondani – van talán a „legszínvonalasabb” csapata a tankoló mezőnyben, Simons, Ayton, Grant és Brogdon szinte bármelyik NBA-csapatnak szerves része lenne, idén viszont a csapatnak nem érdeke a győzelmeket gyűjteni – valószínűleg ezért csúszhatott be egy vereség a teljesen vakvágányon lévő Washingtontól is néhány nappal ezelőtt. A hírek szerint a hazaiaknál Ayton és Sharpe, míg a Kingsnél Monk és Len pályára lépése kérdéses, az viszont biztos, hogy a Sacto kötelező győzelem előtt áll, ha ez nem sikerül, akkor az egy komoly pofon lehet a biztos rájátszást érő helyekre pályázó Kingsnek.

 

Los Angeles Clippers – Charlotte Hornets 04:30

A Clippers az elmúlt hetek egyik legjobb csapata volt, zsinórban kilenc győzelemig menetelt, az utóbbi két találkozóját azonban elbukta a gárda, előbb a Thunder, majd a Boston ellen szenvedett vereséget – ezektől a csapatoktól persze ki lehet kapni, de mindenképpen óvatosságra int, hogy előbbitől 134, utóbbitól pedig 145 pontot kapott a gárda, a védekezés ezeken a meccseken nagyon összeesett, így nagy pofonokba szaladtak bele George-ék. A Hornetsnek itt reálisan nézve nem valószínű, hogy lapot osztanak, a vendégek egymás után hét alkalommal kaptak ki és egyre inkább közelítik a Washington és a Detroit színvonalát – persze Rozieréknek sem céljuk, hogy minél többször győztesen hagyják el a pályát idén. A Clippersnél már az előző meccset is kihagyta Kawhi Leonard, az ő játéka most is kérdéses, viszont ezúttal sztárja nélkül is magabiztos győzelmet kellene aratnia a csapatnak, a felek egyszerűen nincsenek egy súlycsoportban, az is csoda lenne, ha a Hornets Ball, Williams, Ntilikina és talán Miller nélkül akár csak szorossá tudná tenni a mérkőzést.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus

Legfrissebb tweetek