Dimenziót ugrik a Jazz?

Az eddig kemény, de jól látható korlátokkal rendelkező együttes Mike Conley-val és Bojan Bogdanovic-csal erősített - ez vajon elég lesz ahhoz, hogy csatlakozzon a szűken vett elithez?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: Nuggets, Blazers

 

Utah Jazz

Draft: Jarrell Brantley (2/50), Justin Wright-Foreman (2/53), Miye Oni (2/58)

Távozott: Jae Crowder (csere, Grizzlies), Kyle Korver (csere, Grizzlies), Grayson Allen (csere, Grizzlies), Derrick Favors (csere, Pelicans), Ricky Rubio (Suns, 3 év 51 millió), Thabo Sefolosha (Rockets, 1 év 2.56 millió), Ekpe Udoh (Beijing Ducks), Raul Neto (Sixers, 1 év 1.74 millió), Naz Mitrou-Long (Pacers, two-way), Tyler Cavanaugh (Alba Berlin)

Érkezett: Mike Conley (csere, Grizzlies), Bojan Bogdanovic (Pacers, 4 év 73 millió), Ed Davis (Nets, 2 év 10 millió), Jeff Green (Wizards, 1 év 2.56 millió), Emmanuel Mudiay (Knicks, 1 év 1.74 millió), Nigel Williams-Goss (Olympiakosz, 3 év 4.8 millió), William Howard (Limoges, 3 év 4.2 millió), Stanton Kidd (Darüssafaka, 3 év 4.2 millió)

Maradt: Rudy Gobert, Joe Ingles, Dante Exum, Donovan Mitchell, Tony Bradley, Georges Niang, Royce O'Neale

Keret:
Conley - Mitchell - Bogdanovic - Ingles - Gobert
Williams-Goss - Exum - O'Neale (nem garantált) - Green - Davis
Mudiay - Oni - Howard (ng) - Niang (ng) - Bradley
Kidd (ng)
Wright-Foreman (two-way) - Brantley (tw)

A Jazz a nyáron két fontos lépést tett meg: egyrészt megszerezte Mike Conley-t a Memphistől, másrészt leigazolta Bojan Bogdanovicot a Pacerstől (ezzel egyidőben elcserélte Derrick Favorst a Pelicanshez). A Utah ezzel látszólag minden olyan szerkezeti és egyéni változtatást meglépett, amelyre oly nagy szüksége volt már évek óta.

A Rubio-Conley váltás minőségi, méghozzá a pálya mindkét oldalán. A spanyol egyáltalán nem rossz védő, de a saroksérülése után kiváló előző idényt futó Conley még ebben is jobb nála. Talán egyedül a társak kiszolgálása az, amiben Rubio előrébb jár, mint tapasztaltabb utódja, Conley viszont tud dobni is, így Rubio hatalmas gondját (be lehetett róla húzódni, ezzel nagyban limitálta a saját és a társai lehetőségét is) Conley simán megoldja. Utóbbi éppen ezért jóval veszélyesebb játékos, hiszen mindent tud elöl, a spacinget azonban nem ez fogja várhatóan javítani, hanem az, hogy a dupla magasemberes felállás helyett ezúttal egy 40%-os tripladobó lesz majd a kezdőben - ez jelentősen megnöveli majd például Donovan Mitchell területét, illetve a kettő-kettők hatékonyságát is.

Mitchell és Bogdanovic érkezésével a Jazz igazi modern kosárlabdát tud játszani négy nagyon jó kezű játékossal és egy nagyszerű pick-and-roll centerrel úgy, hogy igazán labdaigényes játékosa nincs a kezdőben (talán Mitchellt leszámítva), ettől függetlenül négyen is képesek játékot szervezni vagy éppen önmaguktól pontot szerezni. Nem sok olyan kezdő van a ligában, ami minőségben, szerkezetben és fitben is felveszi a versenyt a Utah első ötösével.

Szükség is lesz arra, hogy ez a kezdő jól játsszon, mert ha volt negatív pontja a Jazz nyarának, akkor az az volt, hogy vékony(abb) lett a keret. A Conley-cserében elment Grayson Allen, Kyle Korver és Jae Crowder is, ami a wing posztokon nyomot hagyott. Royce O'Neale egynek jó, bár valószínűleg nagyobb volumenben kell majd ugyanazt produkálnia, mint eddig, az viszont már kérdés, hogy mellette kik lesznek majd bevethetőek. Dante Exumot alig látni egészségesen, az előző szezon felét is kihagyta (ha pályán tud maradni, annál kellemesebb meglepetés, de építeni nem lehet rá ilyen kórlappal). Jeff Greennek lesz egy-egy hasznos meccse, de annál több olyan, amin csak ártani fog, az Európából igazolt Stanton Kidd, William Howard duó óriási lutri ezen a szinten, George Niang pedig 9 perces kiegészítő volt eddig (ha a triplázását tudja tartani több idővel és vállalással is, simán ki fogja szorítani Greent, O'Neale-lel együtt fontos láncszeme lehet még a keretnek).

A távozó Raul Neto helyett érkező Nigel Williams-Goss sokkal kevesebbet nem tudhat ezen a szinten, mint a brazil (Emmanuel Mudiay is ott van, de nála az lenne a meglepő, ha be tudná bizonyítani még valahol, hogy hasznos kosaras), Favorst pedig nagyszerűen pótolta a gárda Ed Davisszel (ugyanúgy lehet használni akár kezdő négyesként, akár csere ötösként, akár Gobert hiányzásai esetén kezdő ötösként, mint Favorst, védekezésben nem sok visszaesést jelent). Ezekkel a posztokkal nem lesz probléma, de wingben egyelőre papíron nagyon vékonynak tűnik az állomány.

Védekezésben lehet némi visszalépés, de nem sok. Ha nagyon kell, ott lesz Davis Favors-pótléknak, a távozók közül pedig csak Crowder és a 12 perces kiegészítő, Thabo Sefolosha helyett nem érkezett senki - igaz, ez darabra megint kevesebb, mint volt. Összességében nézve azonban a Jazz támadásban annyival komplettebb lett, hogy bőven-bőven kompenzálhatja az ottani előrelépéssel az esetleges védekezésbeli visszalépést. Sok egy dimenziós, egészen jól látható hiányosságokkal rendelkező kosaras (Rubio, Favors, Korver) helyett jelentősen sokoldalúbb játékosok érkeztek. Lehet, hogy darabra vékonyabb lett a Jazz, viszont jóval erősebb lett a rotáció - a mostani legjobb ötösökben jóval több veszély van bármelyik ellenfélre nézve, mint az eddigi felállásokban, mert nemcsak hátra, előrefelé is van bennük kakaó, és jóval nehezebben védhető ez a Utah, mint az elmúlt években bármikor.

Lesz még munka a csapattal, ezt mutatja az előszezon is. Quin Snyder rendszerét meg kell tanulnia az érkezőknek, akármennyire jó játékosok is - talán a Jazz használja a legtöbb előre begyakorolt figurát az egész mezőnyben, ezt mutatja az is, hogy tavaly kifejezetten jó százalékkal dobtak annak ellenére is, hogy a Rubióval, Favorsszel felálló kezdő nagyon messze volt az ideális spacingtől. Amint beilleszkednek Conley-ék, az egész liga egyik legveszélyesebb gárdája lehet a Utah, és amennyiben a nagyobb sérülések is elkerülik őket, a szűken vett elit tagjai lehetnek még ezen a bombaerős nyugaton is (nemcsak az alapszakaszban, hanem PO-szinten is).

Off-szezon értékelés: A-

Tipp: Nyugat 3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus