Ki maradt a 4. nap után a szabadügynökpiacon?

Lement négy nap a szabadügynökpiacból, a legtöbb nagy név elkelt, de vannak még érdekes elérhető kosarasok - lássuk az eddigi szerződéseket összeszedve, illetve a még igazolható legjobb játékosokat posztonként!

Irányítók

Stephen Curry (Golden State Warriors, 5 év 201 millió dollár)
Jeff Teague (Minnesota Timberwolves, 3 év 57 millió dollár)
Patty Mills (San Antonio Spurs, 4 év 50 millió dollár)
Shaun Livingston (Golden State Warriors, 3 év 24 millió dollár)
Langston Galloway (Detroit Pistons, 3 év 21 millió dollár)
Jrue Holiday (New Orleans Pelicans, 5 év 126 millió dollár)
Jose Calderon (Cleveland Cavaliers, 1 év 2.3 millió dollár)
Michael Carter-Williams (Charlotte Hornets, 1 év 2.7 millió dollár)
Kyle Lowry (Toronto Raptors, 3 év 100 millió dollár)
Darren Collison (Indiana Pacers, 2 év 20 millió dollár)
George Hill (Sacramento Kings, 3 év 57 millió dollár)

A legtöbb nagy név kiment - mivel Curryvel senki nem számolt, így a Teague-Hill-Holiday-Lowry sor tűnt a legjobb elérhető minőségnek (főleg miután Chris Paul mégis belépett szerződése utolsó évébe, hogy a Houston Rocketshez cserélhessék), de egyikük sincs már a piacon.

Olyan korábbi sztárok maradtak még, mint az a Derrick Rose, aki újabb térdsérülést szenvedett az előző szezon végén, úgyhogy nemcsak a korábbi kórlapja, de a jelenlegi állapota is kérdésessé teszi, mennyire kell ő bárkinek is - Milwaukee-ban járt már interjún, igaz, ha valahova semmilyen szinten nem illik a játéka, az pont a Bucks, és állítólag a Clippers is meg fogja nézni hamarosan. Rajon Rondóval a hírek szerint a Lakers és a Knicks szemez. Ő az előző idény utolsó 2-3 hónapjában sokat javított megítélésén, állítólag rengeteget foglalkozott a Bulls fiataljaival, nagyon szerették is, úgyhogy mentornak elviheti mindkét gárda Lonzo Ball vagy Frank Ntilikina mellé - a két gárda várhatóan vele együtt is lottery-csapat lesz.

A nagyon levitézlett vonalba tartozik Deron Williams, Ty Lawson, Brandon Jennings, de ide lehet sorolni lassan Aaron Brooksot és Ramon Sessionst is. Egy fokkal jobb lehet még a szintén idős, de egész normális produkciót nyújtó Raymond Felton, és próbát lehet tenni Shelvin Mackkel is, védekezésben egészen biztosan más szint, mint a többiek, illetve van még két érdekes európai a piacon. Sergio Rodriguez nem tudott maradandót alkotni a Phillynél, hiába a kiváló európai múlt, és Markell Fultz ledraftolásával a spanyol valószínűleg nem kell már a Sixersnek, maximum harmadik számú PG-nek. Milos Teodosic pedig érdekes eset - ő elvileg nagyon közel állt a Bullsszal a megegyezéshez, kijöttek már kamuhírek is egy 4 éves, 48 milliós szerződésről, aztán a Chicago teljesen más irányt vett, így a szerbnek továbbra sincs csapata. Olyan nevek vannak még rajtuk kívül a piacon, mint Beno Udrih, Isaiah Canaan, Greivis Vasquez, Norris Cole, Trey Burke vagy Tyler Ennis.


Dobóhátvédek

Tony Snell (Milwaukee Bucks, 4 év 46 millió dollár)
Wayne Selden Jr. (Memphis Grizzlies, 2 év 2.8 millió dollár)
Ron Baker (New York Knicks, 2 év)
JJ Redick (Philadelphia Sixers, 1 év 23 millió dollár)
Ben McLemore (Memphis Grizzlies, 2 év 10.7 millió dollár)
Jodie Meeks (Washington Wizards, 2 év 7 millió dollár)
Justin Holiday (Chicago Bulls, 2 év 9 millió dollár)
Kyle Korver (Cleveland Cavaliers, 3 év 22 millió dollár)

Jóval komolyabb még a piac kettes poszton, itt még egészen hasznos játékosok is találhatóak. A sort érdekes módon Dion Waitersszel kell kezdeni (egy éve még nevetséges lett volna ez a kijelentés), és a Miaminál az idény második felében parádézó játékos iránt a Lakers és a Knicks is megy a hírek szerint - mivel Gordon Haywardról lecsúszott a Heat, így valószínűleg ők is megpróbálják majd megtartani. A Lakers szinte biztosan csak egy évre igazolná, hiszen ők a jövő nyáron akarnak robbantani, a második két együttestől hosszabb szerződést is kaphat, mindkettőnek van helye a sapka alatt.

Waitersen kívül talán két RFA a legérdekesebb, Kentavious Caldwell-Pope, illetve Andre Roberson. Utóbbit szinte biztosan tartani fogja az Oklahoma City, de a Brooklyn miatt ilyet kijelenteni 100%-ra nem szabad, bármikor túlfizethetnek bárkit (Allen Crabbe, Tyler Johnson says Hi!), és a Pistonsnak is ez lehet a baja KCP esetében, Stan Van Gundy ugyanis a liga történetének egyik leghülyébb szerződésével, Galloway leigazolásával hard capet csinált csapatának. Ez nem jelent mást, minthogy a Detroit nem mehet egy bizonyos határ fölé sem kivételekkel, sem saját játékos megtartásával, mert kiosztotta a nem luxusadós MLE-t - tehát nem lehet luxusadós csapat a Pistons, és ha most beajánl bárki egy maximum kontraktust a dobóhátvédnek, nem tudják meccselni azt, csak ha előbb elcserélnek szerződéseket. Az érdekes kérdés, hogy KCP-ben mennyire gondolkodik a Nets, de "ingyen" tehetséget valószínűleg nem utasítanak vissza most sem.

Jonathon Simmons egy fokkal valószínűleg kevésbé keresett szabadügynök, mint előbbi kettő (Robersonnal talán egy szint), de a szabadügynökpiac nyitása óta nem nagyon hallani róla semmi pletykát, és az érte korábban érdeklődő csapatok mind telelőtték sapka alatti helyüket már, ráadásul ő is korlázotott szabadügynök, minden ajánlatot tarthat a Spurs. Sok role player van még rajtuk kívül is - Tim Hardaway Jr. is RFA, leginkább csak támadni tud, a veterán Tony Allen és a svájci Thabo Sefolosha meg csak védekezni, de egyelőre úgy tűnik, hogy mind az Atlanta, mind a Memphis elengedné játékosait, ők még elérhető célpontok. Manu Ginobili csak névleges szabadügynök, mert vagy visszavonul, vagy a Spursnél folytatja. Vince Carterrel kapcsolatban felmerült a Kings és a Warriors is, a bajnok pedig Nick Youngot is leigazolná, amennyiben az Atlantába cserélt Jamal Crawford kivásárlása megtörténik a Hawkstól - Crawford meg állítólag a Lakershez menne...

Egy másik kivásárolt is megkavarhatja még a képet - egyáltalán nem biztos, hogy Dwyane Wade a Chicagónál kezdi meg az idényt, és ha "elengedik", nem elképzelhetetlen, hogy megy Clevelandbe (vagy vissza a Heathez). Tyreke Evansszel és Arron Afflalóval kapcsolatban nem sok pletyka látott napvilágot, mindketten kijátszották magukat az aktív rotációkból 1-2 év alatt, Jason Terry és Gerald Henderson is leginkább csak veterán jelenlétet tudnak hozni egy-egy klubhoz, Ian Clark azonban egész érdekes lehet még, benne sokan többet látnak, mint amit a Warriorsnél mutatott, és 26 évével jóval fiatalabb is, mint a felsoroltak nagy része.


Kiscsatárok

Andre Iguodala (Golden State Warriors, 3 év 48 millió dollár)
PJ Tucker (Houston Rockets, 4 év, 32 millió dollár)
Joe Ingles (Utah Jazz, 4 év 52 millió dollár)
Kevin Durant (Golden State Warriors, 2 év 53 millió dollár)
Gordon Hayward (Boston Celtics, 4 év 128 millió dollár)
Danilo Gallinari (Los Angeles Clippers, 3 év 65 millió dollár)
Otto Porter (Brooklyn Nets/Washington Wizards, 4 év 106 millió dollár)
Omri Casspi (Golden State Warriors, 1 év 2.1 millió dollár)

Itt is vannak még érdekes nevek, bár Waiters szintű produkciót nem nagyon lehet tőlük várni. Rudy Gay Achilles-szakadás után elvileg egészséges lesz, a Thunder vinné is, csak pénzt nem tudnak neki adni, és úgy tűnik, egyelőre itt állnak a beszélgetések - a Jazznél jöhet még szóba a hírek szerint Hayward lelépése miatt. Bojan Bogdanovic egyelőre korlátozott szabadügynök, de a Wizards Jodie Meeksszel igazolt már egy hasonló profilú kosarast - a horvát is inkább dobóhátvéd egyébként, mint kiscsatár -, és más csapatokkal kapcsolatban sem sok mindent hallani felőle.

Shabazz Muhammad QO-ját most vonta vissza nemrég a Minnesota, érte emiatt megnőhet az érdeklődés, CJ Milesszal kapcsolatban pedig eleinte az Oklahoma City-t emlegették a Paul George-féle cserét követően, de azóta sem jutottak dűlőre a felek. Mögöttük azért már komolyan vehető nevek nem nagyon vannak, Jeff Green, Luc Richard Mbah a Moute, Michael Beasley, Gerald Green, Matt Barnes, Mike Dunleavy, Luke Babbitt vagy Dante Cunningham a legjobb elérhető emberek. Közülük Beasley mutatott életjeleket Milwaukee-ban, Greennek voltak értékelhető meccsei Bostonban, Barnes még mindig egy jó biztosíték lehet, de elég necces, ha bármelyik klub nem a "harmadik sorba" viszi őket, hanem rotációtagnak. Végül, de nem utolsó sorban a zsinórban nyolcszor döntőző James Jones is "eladó" még, de valószínűleg marad a Cavsnél.


Erőcsatárok

Blake Griffin (Los Angeles Clippers, 5 év 173 millió dollár)
David West (Golden State Warriors, 1 év 2.3 millió dollár)
Amir Johnson (Philadelphia Sixers, 1 év 11 millió dollár)
Serge Ibaka (Toronto Raptors, 3 év 65 millió dollár)
Taj Gibson (Minnesota Timberwolves, 2 év 28 millió dollár)
Paul Millsap (Denver Nuggets, 3 év 90 millió dollár)
Zach Randolph (Sacramento Kings, 2 év 24 millió dollár)
Mike Scott (Washington Wizards, 1 év 1.7 millió dollár)
Patrick Patterson (Oklahoma City Thunder, 3 év 16.4 millió dollár)

Itt is elhullottak a legnagyobb nevek, alig pár értékelhető ember maradt. Egy profilba tartozik Ersan Ilyasova és Nikola Mirotic - annyi a különbség, hogy a spanyol-montenegrói fiatalabb és korlátozott szabadügynök, túl sok információ azonban nem látott napvilágot arról, mit akar Mirotic-csal a Chicago, vagy hogy a két kosaras iránt kik érdeklődnek igazán. Dirk Nowitzki csak az új szerződésére vár a Mavsszel, az pedig a többi igazolástól függ, lényegében nem FA. Rajtuk kívül két érdekesebb név található még a piacon. Az egyik az a James Johnson, aki egészen kiváló smallball négyes volt a Heatnél, nagy szerepe volt a szezon második felében mutatott feltámadásukban. A másik JaMychal Green, akinek az ügynöke pont az este folyamán mondta el, hogy van két ajánlatuk, és sign-and-trade ügyleten dolgoznak, mert a Grizzlies láthatóan más irányba akar menni - hogy melyik ez a két csapat, amelyik ajánlatot tett neki, azt egyelőre nem tudni.

Mellettük David Lee-vel, Jonas Jerebkóval, Alan Williamsszel, Anthony Tolliverrel, Thomas Robinsonnal, Derrick Williamsszel, Terrence Jonesszal, Jordan Hill-lel, Lavoy Allennel vagy mondjuk Brandon Bass-szel lehet számolni.


Centerek

Cristiano Felicio (Chicago Bulls, 4 év 32 millió dollár)
Daniel Theis (Boston Celtics, 2 év)
Nené (Houston Rockets, 3 év 11 millió dollár)

Ez egyelőre nem a centerek szabadügynökpiaca, az világosan látszik. A legnagyobb hal a az elérhető nevek közül Nerlens Noel, de úgy tűnik, nagyon félnek az egészségi állapotától, sem a Mavs, sem más csapat komoly ajánlattételéről nem tudni jelenleg. Ő is korlátozott szabadügynök, ahogy a Denver Nuggetsnél Mason Plumlee is, akit egy éve borzasztóan drágán szereztek meg, most meg nem sok szükség van már rá Millsap megszerzését követően. Dewayne Dedmonról az a hír járta, hogy majd a Golden State rámegy, amennyiben Andre Iguodala nem marad az együttesnél, de AI2 hosszabbított a bajnoknál, így azóta nem is hallani, hogy Dedmon iránt nagy lenne az érdeklődés - Pau Gasollal kapcsolatban ugyanez a helyzet, bár ő szíve szerint a Spursnél maradna. Ha már szóba került a Warriors, akkor itt lehet megemlíteni, hogy JaVale McGee-vel kapcsolatban semmi hír nincs, Zaza Pachuliával viszont elvileg hosszabbítani fognak az oaklandiek.

Kelly Olynyk QO-ját most vonta vissza a Boston, úgyhogy ő innentől korlátozások nélkül igazolhat bárhova. A régi típusú, "darabos" centerek közül Andrew Bogut és Aron Baynes vannak a piacon - az kérdés, hogy az ausztrálért ki fog sorbaállni, hiszen sípcsonttörése volt a PO előtt, igaz, a hírek szerint hamarosan teljes értékű edzésmunkát végezhet már. A piac nyitása után szó volt róla, hogy Alex Lent több gárda is megszerezhetőnek gondolja a Phoenix Sunstól (korlátozott szabadügynök), de egyelőre ő sem fogadott el még ajánlatot. Utána már olyan nevek jönnek, mint Roy Hibbert, Tyler Zeller, Joffrey Lauvergne, Anderson Varejao, Marreese Speights, Tiago Splitter vagy Mike Muscala - Zellerrel, Lauvergne-nel és Muscalával több csapat is megpróbálkozhat (Lauvergne közülük a Bulls RFA-ja), Speights támadójátéka kifejezetten hatékony volt az előző idényben, a másik három illető már erősen csak a veterán jelenlétet tudja erősíteni, hozzáadott értékük a játékban nem sok.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus