Magyarországon is elérhetőek Steph Curry edzésmódszerei

Már itthon is elérhetőek a kétszeres NBA-MVP edzésmódszerei, valamint azok az eszközök, melyek ilyen magasságokba segítették őt.

Bő egy hónapja már itthon is elérhetőek a kétszeres NBA-MVP edzésmódszerei, valamint azok az eszközök, melyek ilyen magasságokba segítették őt az egyéni edzései során. Erről beszélgettünk a funkcionálisan erre kialakított budapesti terem edzőjével, Weisz Andrással.

Hogyan jött az ötlet és ennek a teremnek, edzésmódszernek a lehetősége?

Ez egy érdekes történet. Két-három éve jöttünk hazafelé vidékről egy meccsről és a buszon egy jóval idősebb játékos megkérdezte tőlem, hogy miért edzek én annyit, miért vagyok ott edzések előtt két órával és vezetek labdát, dobálok az oldal palánkokra. Mondtam neki, hogy mivel A-csoportban szeretnék játszani, erre azt válaszolta, hogy semmi értelme, mivel hoznak helyettem egy külföldit és én a kispadon fogok ülni.

Ez engem akkor nagyon megérintett, főleg azért, mert volt benne ráció. Elkezdtem keresgélni, hogy vajon tényleg ők úgy születnek, hogy ilyen jól vezetnek labdát, ilyen jól dobnak és ilyen gyorsak? Majd jó pár videót, cikket találtam, ahol láttam, hogy kinn hogyan edzenek, akkor még számomra ismeretlen eszközökkel és rájöttem, hogy sokkal többet edzenek és sokkal hatékonyabban is, mint mi.

Tavaly komoly sérülést szenvedtem és tudtam, hogy ez a játékos karrierem rovására fog menni, de mivel szerelmes vagyok a kosárlabdába ezért közel akartam maradni hozzá. Édesapám, aki szintén nyitott az újításra, felvetette az ötletet, hogy mi lenne, ha megcsinálnánk ezt a termet. Koromból adódóan én még hiszem,hogy ha nem is a világot, de a magyar kosarasok helyzetét megtudjuk váltani, ezért nagyon boldogan igen-t mondtam.

Mikor és hogyan találkoztál először ezekkel a módszerekkel?

Az előbb említett precedens után, tehát két-három éve, amikor még egyértelműen profi játékosnak készültem. Azért fontos megemlítenem, hogy akkor még kinn se tartottak itt. Csak ők ennyi idő alatt is folyamatosan fejlődtek, nagyobbodtak, újítottak. Természetesen interneten keresgéltem és itt is találtam rá az eszközökre, illetve az edzések jellegére is.

Mi fogott meg ebben téged személy szerint?

Steph Curry sikeressége. Mondhatjuk, hogy eszméletlen tehetséges, de amit elvégzett munka az évek során, az számokban is megmutatkozik. 2012-13-ban 4 millió dollárt keresett, 2014-15-ban 10,6 milliót, 2017-18-ban pedig már 34,5 millió dollárt kapott. Megtaláltam, hogy amikor draftolták a szakértők szerint mik voltak a gyengeségei, azt írták: nem igazi irányító, a dobás kiválasztással gondjai vannak, átlagos atlétikuság, átlagos méret, átlagos fesztáv és stb.

Az egészből az a lényeg, hogy számunkra sokkal megfoghatóbb, sokkal „emberibb” az ő személye, mint egy szuper atlétáé, aki 210 centivel irányítót játszik és az első évétől kezdve sztárként kezelik,és hogyha ő képes 2x MVP lenni, valamint ilyen sikereket elérni, miközben ezekkel az eszközökkel edz és ilyen képzést kap, akkor hiszem, hogy egy magyar játékos, ha nem is NBA 2x MVP lesz, de képes lesz akár a nemzetközi bajnokságokban is helyt állni, illetve komoly sikereket képes elérni, nem is beszélve az az itthoni bajnokságról.

Mit jelenthet szerinted ez a lehetősèg a hazai kosarasok számára?

Egész egyszerűen mindent. Eddig a külföldiek helyből előnnyel indultak, így nem volt fair a dolog, de én úgy gondolom, hogy rengeteg magyar tehetség van akinek ha megteremtjük ugyanazokat a feltételeket, eszközöket, módszertant, mint a külföldieknek, akkor igenis lehetnek olyan jó játékosok, sőt jobbak is, mint ők! Nagyon egyszerű példával élve lehet egy magyar játékos nagyon tehetséges, de ha 20 éves koráig fél milliószor dob rá míg egy kevésbé tehetséges külföldi 3 milliószor, akkor nincs miről beszélnünk.

Mennyire hozzáférhetőek ezek az eszközök?

Dobógép tekintetében egész jól állunk, de Vertimax tudomásom szerint sehol sincs, míg Amerikában már a Gimnáziumok számára is alapkövetelmény szinte. Strobe szemüveget se használnak itthon, viszont ha jól tudom, a Rátgéber Akadémiának van FitLightTrainere, de csak ők rendelkeznek Magyarországon ezzel az eszközzel.

Viszont talán nem is az a kérdés, hogy kinek van és kinek nincs, hanem inkább az, hogy ha van is ilyen eszköz, akkor azt használják-e és jól használják-e.

Módszertan tekintetében sajnos nagyon elmaradottak vagyunk. Kinn rengeteg hozzánk hasonló egyéni képző szervezet jött létre és van, ahol összemosódnak a szálak, de van ahol teljesen eltérnek. Viszont egyben mind közösek, az az elmélet, hogy az egyéni képzéshez egy játékos, egy labda és egy gyűrű kell, mindenhol eltűnt. Nem csak az AccelerateBasketball-ra gondolok, akár az I’mPossibleTraining nevű szervezetnél, de akár a PatTheRoc Basketball Academy-nél olyan eszközök vannak és olyan egyéni képzés folyik, ami itthon sehol sem. Őket emelném ki, mivel Kyrie Irving, Karl-Anthony Towns vagy Victor Oladipo is valamelyik szervezetnél edz/edzet.

Hogy néz ki egy edzés? Mi alapján raktok össze egy-egy foglalkozást?

Egy edzés 75 perc, plusz az utána lévő kötelező nyújtás, hengerezés, jegelés, amihez mi biztosítunk eszközt. Az első edzés egy felmérés, ahol a játékosok labdavezetését mérjük fel egy tableten futó program segítségével, ezután jön a dobás felmérése. A 94 FiftySmartBall-t használjuk, amely képes mérni és a telefonunkon azonnal kimutatni a dobás ívét, gyorsaságát és a labda pörgését. A játékossal egyeztetve állítunk össze egy programot, aszerint, hogy miben akar ő fejlődni, illetve mi, miben látjuk hogy fejlődnie kéne, megjegyzem ez a legtöbb esetben megegyezik. Az eddigi tapasztalatok alapján a fő hangsúlyt a legtöbb esetben a labdavezetésre, az atletikus képességek fejlesztésére és a védővel való dobásra helyeztük.

Milyen tapasztalataid vannak eddig, kiket tréningeztél már?

Nagyon jó, hogy ezt a szót használtad, mert itt szeretném ki emelni, hogy mi nem edzők vagyunk hanem trénerek, kinn is így hívják őket, mivel ugyan úgy mint egy sportpszichológus vagy egy dietetikus, ez is egy külön foglalkozás, munka. Jómagam is kipróbáltam számtalan gyakorlatot, eszközt, így áttudom érezni a játékosok helyzetét és tudok velük azonosulni miközben a játékos akár egy Dynair párán egyensúlyozva, labdavezetés közben két teniszlabdát próbál meg elkapni. Három férfi játékossal foglalkozom (név szerint: Tóth Bence, Gonda Zsombor és Horváth Kristóf), egy női játékossal, Hegedűs Jankával, valamint egy ifjú párossal, Molnár Zsombor és Berceczki Áron személyében. Mindegyikőjük rendkívül tehetséges játékos, és szerencsére fogékonyak az ilyen fajta edzésre. A tapasztalatom pedig, hogy a legtöbb gyakorlat nagy nehézséget jelent számukra elsőre, de 4-5 edzés és már sokkal jobban megy, persze ekkor megint nehezítek a feladatokon.

Kiknek érdemes belevágni?

Bárkinek, aki komolyan gondolja a kosárlabdát  és tisztában van az alapokkal. Korosztályra vetítve 12+ mondanék, de láttam már 10 éves gyereket, aki Strobe szemüvegben dobott, a felső határ pedig egyáltalán nincs megszabva.

Hogyan lehet jelentkezni, mik ennek a kritériumai?

Akár Facebookon, akár telefonon lehet jelentkezni, de fontos, hogy a játékos eldöntse, hogy egyszemélyes edzést akar, vagy esetleg párban dolgozna, nyilván más-más a tarifával működnek ezek. Kritériuma nagyon nincsen, elszánt legyen a játékos és fejben mindig kipihenten jöjjön, mivel a megosztott figyelemre helyezzük a hangsúlyt és amint megy egy feladat a játékosnak, úgy tovább nehezítünk rajta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus