Megtalálja-e identitását a Bulls?

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, de előtte idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - ma elsőként a Chicago Bulls kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Phoenix SunsSacramento KingsLos Angeles LakersGolden State Warriors
Southeast: Atlanta Hawks
Souwthwest: Memphis GrizzliesDallas Mavericks
Central: Cleveland Cavaliers

 

A Chicago teljes újjáépülésbe kezdett az előző idényben, de Nikola Mirotic elcseréléséig annyira jól teljesítettek egy párhetes időszakban, hogy amiatt a végén a legjobb drafthelyekről is lemaradtak - kérdés, hogy mennyit számít ez most, a játékosbörze előtt.

A Bulls pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:
Dunn - LaVine (QO) - Holiday - Markkanen - Lopez
Grant - Kilpatrick - Valentine - Portis - Felicio
Payne - Nwaba (QO) - Zipser - Vonleh (QO) - Asik
Blakeney (tw)


Két igazán fontos döntés előtt áll a Chicago, ebből az egyik természetesen a draft.

Az idei játékosbörze 1/7-es és 1/22-es pickje van a Bullsnál, és az elsővel kifejezetten nagy halat foghatnak ki John Paxsonék, hiszen a Top7-be várt DeAndre Ayton, Marvin Bagley III, Luka Doncic, Jaren Jackson Jr., Mo Bamba, Trae Young, Michael Porter Jr. hetesből legalább egy még egészen biztosan bent lesz akkor, amikor a Bulls húz. A Chicago valószínűleg hátra nem nagyon akar cserélni, hiszen a minél jobb fiatal a lényeg számukra, előre pedig azért nem valószínű, hogy mozdul a csapat, mert nem igazán lehet tudni, hogy az 1/4 és az 1/7 között van-e most lényegi különbség, és a Bullsnál a mennyiség is fontos - az 1/22-re is szükség lenne, nem éri meg 2-3 helyet felmozdulni annak a picknek a feláldozásával. Aztán persze más a helyzet, ha Doncic még elérhető, és a Bullsnak van esélye megszerezni az éppen húzásra kész csapattól a draftjogát...

Miután Kris Dunn munkamoráljával kicsit sem elégedett a csapat, Lauri Markkanen profiljával pedig egyik mostani top fiatal sem rendelkezik, így lényegében bárkit húzhat a Chicago. Aytonra, Bagley-re, Doncicra és Jacksonra nagyon minimális esély van az 1/7-nél, hatalmas meglepetés lenne, ha bármelyikük lecsúszna a hetedik helyig. Bamba gyakorlatilag a tökéletes párosítás lenne Markkanen mellé - Lopeztől még 1-2 évig tudna tanulni, némi rutint felszedni, utána pedig a finn támadópotenciálját és a benne védekezésben rejlő lehetőségeket kihasználva elindulhatna felfelé a Bulls. Nagy a lyuk hármas poszton, így ha Porter egészségileg rendben van, instant beférne a kezdőbe is, Youngnak pedig szintén lenne helye, amennyiben Dunn kegyvesztett lesz - egyébként támadásban klasszisokkal jobb játékos is lehet Dunn-nál, más kérdés, hogy mi lesz vele védőoldalon.

Az 1/22 már lutri, ott az is elképzelhető lenne, hogy posztra húz a Bulls, de annak továbbra is több értelme lenne, hogy a lehető legnagyobb tehetséget válassza a csapat, mert Markkanent leszámítva nem nagyon van biztos helye senkinek. Itt már elképzelhető lenne Mitchell Robinson, de ha Bambát választja elsőként a Chicago, akkor miatta és Bobby Portis miatt egy újabb center draftolása már kisebb valószínűséggel fog megtörténni. Nagyon kellene egy sokoldalú swingman a gárdának, így adja magát Chandler Hutchinson, aki viszont az idősebbek közül való, kérdés, mekkora potenciált látnak még benne. Troy Brown szintén ott lehet a kinézettek között, ő ráadásul a draft éjszakáján lesz csak 18 éves, de ha shootert akar húzni a Bulls, akkor a pár hónapra műtét miatt kidőlő Kevin Huerter is kiválasztott lehet.

Az 1/22-nél azonban fontosabb kérdés Zach LaVine, illetve az, hogy vele mit szeretne az együttes hosszútávon. A másik két korlátozott szabadügynök közül David Nwaba lehet majd az érdekesebb, mert egészen hasznos kosaras volt az előző idényében, így neki lehet kérője - Noah Vonleh-t valószínűleg a Chicago sem fogja marasztalni, őt elengedik. LaVine viszont a Jimmy Butlerért kapott csomag része volt, így bizonyos szempontból nagy blama lenne az, ha ingyen távozna, más szempontból viszont át kell gondolnia a Bulls vezetőségének, hogy mennyire érdemes ragaszkodni valakihez, akinek nem sok pozitív hatása van a csapatára - amikor jó napja van támadásban, akkor éppcsak kompenzálni tudja azt LaVine, hogy milyen bűngyenge védő.

A hírek szerint a maximumot is odaadnák neki (ha valaki beajánl neki ennyit, tartani fogják a hírek szerint), ami egészen brutális túlfizetés lenne azért a produkcióért, amit jelenleg nyújt. Egy valami árnyalhatja az összképet: 2020-ban Markkanent leszámítva lényegében minden fizetés kihullik, csak azt kell megtartani, akit akarnak, 2021-ben Feliciótól is búcsút vehet a Bulls akkor is, ha idő közben nem tudja/akarja elcserélni, így ha most köt egy 4 éves maximumot LaVine, az két évig semmit nem számít, a következő két évben pedig végzetes következménye nincs - azt leszámítva, hogy amikor már lenne költőpénze a csapatnak, akkor egy jó nagy mínuszból indulnak ahhoz képest az állapothoz képest, ami az ő szerződése nélkül lehetne.

LaVine jelenléte inkább játékban okozhat problémát: ha Porter Jr. vagy Young kerül a Bullshoz, akik szintén echte támadójátékosok, akkor Markkanen meg az egyikőjük mellé teljesen fölösleges lenne az a LaVine, aki leginkább scorer, Younggal pedig egyből a liga legrosszabban védekező hátvédpárosát alkothatnák. Itt persze sok függ a drafttól, Bamba mellett például máris kevésbé fájó LaVine teljesen egyoldalú játéka, és akkor máris jobban kell egy olyan kosaras ebbe a keretbe, aki meg tudja magának csinálni a helyzetet.

Egyelőre azonban a szabadügynökökön nincs mit nézelődnie a Chicagónak, és 2020 után sem lesz, ha nem tudnak fiatalokat kinevelni - ha LaVine nagy pénzért marad, akkor nincs helye a Chicagónak a sapka alatt, ha viszont elengedik, akkor is csak az elvi esély van meg a rengeteg sapka alatti hely miatt, ez a gárda azonban jelen állapotában nem vonzó a nagy neveknek. Az olyan kisebb halakra rámozdulhatnak, mint Nwaba volt vagy éppen Sean Kilpatrick, de nagyobb játékosra esélye sincs a gárdának jelen pillanatban (ha csak nem cserélnek valakiért, de a mostani állományhoz fölösleges lenne egyelőre), és később is csak akkor lesz, ha odafigyelnek a draftra, jól választanak játékost, és a kiválasztás után a fiatal(ok) felépítése is megfelelően zajlik - máskülönben jó drafthely ide, tehetség oda, nem fog tudni elindulni felfelé a gárda.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus