NBA Díjkiosztó 2016/17 - Első negyedév

Nagyjából a szezon negyedénél tartunk, így végigvesszük, hogy jelen állás szerint kik kaphatnák szerintünk az egyéni díjakat.

Év Edzője (COY)

1. Billy Donovan (Oklahoma City Thunder)

Az OKC Russell Westbrook elmebeteg statisztikáitól függetlenül is csak közepes csapat támadásban, védekezésben viszont liga 6-ok - ezt legkevésbé az irányítónak köszönhetik. Donovan megcsinálja eddig, amit ezzel az állománnyal meglehet, a hátsó alakzatot összetette, elöl pedig már nyomokban tartalmaz csapatjátékot is, amit csinálnak - korlátozott lehetőségeiből a 14-8-cal eddig maximálisan kihozza szerintem a legtöbbet.

2. David Fizdale (Memphis Grizzlies)

Fizdale egy eléggé kész csapathoz érkezett, de egyrészt a változtatásai ültek, Zach Randolph legit esélyes az év hatodik embere díjra, másrészt Z-Bo sincs már egy ideje, Mike Conley megint kidőlt, Chandler Parsons esetében pedig az a helyzet, hogy olyan, mintha le se igazolták volna a nyáron, a Memphis mégis sima PO-os egyelőre a 14-8-as mutatóval. Meg kell várni még, mi történik, ha Marc Gasol is kihullik, az az igazi Grizzlies, de egyelőre meggyőző az, amit újonc edzőként letett az asztalra - szerintem óriási előrelépés, hogy a padról több embert is kiválóan tud használni (általában egyszerre csak 1-2-t, de az eddig elég volt), ez a korábbi években nagy hiánycikk volt.

3. Luke Walton (Los Angeles Lakers)

Szerintem ő se most, se az év végén nem kapja/kapná meg a díjat, de nálam a Lakersszel művelt dolgai miatt egyértelműen Top3, miután nemcsak élvezet nézni az aranysárga-lilák játékát (sokat segített ebben Kobe visszavonulása is), de jóval eredményesebbek, mint arra számítani lehetett, a mostani 10-13-ukkal nem igazán számolt valószínűleg senki. A kispadjuk egészen kiváló produkciót hoz, és még egy Nick Youngot is rá tudott venni a csapatjátékra - védekezés semmilyen szinten nincs, de mindent egyszerre nem lehet, így is kategóriákat léptek előre.

Említésre méltók: Jason Kidd (Milwaukee Bucks), Steve Kerr (Golden State Warriors), Steve Clifford (Charlotte Hornets), Quin Snyder (Utah Jazz)
 

Év Vezetője (Executive of the Year)

1. Bob Myers (Golden State Warriors)

Ez szerintem akkor eldőlt, mikor még el sem kezdődött a szezon, Kevin Durant leigazolása pedig eddig hozza is a vártat - valószínűleg minden idők egyik, ha nem a legjobb támadójátékát nyújtja majd a Warriors, öles léptekkel haladnak efelé. Hogy ebben mennyi volt Myers szerepe, az nyilván lehet vita tárgya, de egy ilyen igazolás meg a várható alapszakasz-eredmény után az is meglepne, ha egyáltalán szoros lenne a verseny.

2. Daryl Morey (Houston Rockets)

A texasiak 14-7-tel állnak, és bár továbbra is vannak kétségeim arról, hogy a PO-ban mire viszik ezzel a stílussal, de az kétségtelen, hogy Morey edzőhöz igazolt játékost, stílushoz igazolt edzőt, ez pedig egyelőre hozza az eredményeket. Eric Gordon jelenleg a nyár egyik, ha nem a legnagyobb fogásának tűnik, és mivel ez is alapszakasz-díj, így az valószínűleg nem lesz befolyásoló tényező, hogy ezzel a stílussal nehéz lesz komolyabb eredményt hozni a rájátszásban.

3. Doc Rivers (Los Angeles Clippers)

Nem sokszor gondoltam volna, hogy ilyen minőségben emlegetem a nevét, de amit el kell ismerni, azt muszáj, a nyáron nagy húzásai voltak, a padot nagyon megerősítette Feltonnal, Bass-szel és Speights-cel, Mbah a Moute személyében meg leigazolt végre egy olyan kezdőt, amit már szeretett volna Wesley Johnson személyében is anno - illetve a clutch dobásokat leszámítva Pierce-től.

Említésre méltók még: Gar Forman, John Paxson (Chicago Bulls), Phil Jackson (New York Knicks)
 

Év Újonca (ROY)

1. Joel Embiid (Philadelphia Sixers)

18.5 pont, 7.6 pattanó, 2.4 blokk, 50%-os tripla, 58% TS. Ezt gyakorlatilag csak úgy bukhatja el Embiid, ha túl sokat kell kihagynia, de kategóriakülönbség van közte és a többi elsőéves között - még Ben Simmonst várjuk vissza, de tőle nem ez a hatékonyság várható.

2. Jamal Murray (Denver Nuggets)

A Denver dobóhátvédje 10.0 pontot, 2.9 pattanót és 2.0 gólpasszt átlagol, de nagyon gyengén kezdte az idényt, azóta rendesen összeszedte magát - már 39.3%-kal triplázik, ráadásul 52.3%-os TS-e van, ami az elsőéves játékosok között kifejezetten jónak mondható. Nem egyszer 20 pontokat szórt, fontos szerepe van támadásban a Denvernél.

3. Dario Saric (Philadelphia Sixers)

A horvát Embiid árnyékában termel 9.7 pontot és 6.0 pattanót meccsenként, 38.9%-os triplamutatóval, amin a 48.5%-os TS-e sem ront annyit, hogy ne kerülhessen be a harmadik helyre - ez utóbbi adat azért jól mutatja, hogy idén egyelőre nem sziporkáznak az újoncok, meg hogy Embiidnek tényleg csak saját magával kell versenyeznie.

Említésre méltók: Jonathan Gibson (Dallas Mavericks), Domantas Sabonis (Oklahoma City Thunder), Andrew Harrison (Memphis Grizzlies), Buddy Hield (New Orleans Pelicans), Brandon Ingram (Los Angeles Lakers), Rodney McGruder (Miami Heat)
 

Év Hatodik Embere (6th man)

1. Lou Williams (Los Angeles Lakers)

Ez a díj az utóbbi években nagyon leegyszerűsödött a legjobb (és nem is feltétlenül a leghatékonyabb) scorerre, ez pedig minden tekintetben a 2015-ös győztes. 18.4 pontot átlagol (3.5 gólpassz és 2.4 pattanó mellett) 39.3%-os triplázással és 59.6%-os TS-mutatóval. Azt is hozzá kell tenni, hogy az utolsó két meccsén 78 pontot szerzett összesen, ez "kicsit" megnyomta a statisztikáját, de egyébként is óriási szerepe van a Lakers(-pad) sikerességében.

2. Wilson Chandler (Denver Nuggets)

Chandler a vártnál jobban tért vissza borzasztóan hosszú kihagyása után, 18.2 pontját ráadásul eddig karriercsúcsnak számító 55.8%-os TS-sel hozza 7.2 pattanó mellett. Teljesen legit végső győztes lehetne, ha kicsit jobb lenne a Nuggets (jobban előtérben lenne), töbször nyerőember volt már a padról.

3. Eric Gordon (Houston Rockets)

Ő Harden farvízén nagyon is előtérben van, úgyhogy nála a 16.6 pont, a 39.9%-os tripla- és az 57.1%-os TS-mutató folyamatos csapatsikerekkel is párosul. Kis hátrányban van szerintem ettől függetlenül, mert ahogyan azt már írtam, a dobott pontokon kívül nem sok mindent néztek a szavazók az utóbbi években, és alapvetően Lou Williams produkciója egy gyengébb csapatból, sokkal kevesebb segítséggel (a Lakersnek nincs Hardenje) nagyobb teljesítmény lenne akkor is, ha nemcsak a scoringot néznénk szárazon, Chandler pedig jóval sokoldalúbb nála egyelőre.

Említésre méltók: Jon Leuer (Detroit Pistons), CJ Miles (Indiana Pacers), Tyler Johnson (Miami Heat), Patty Mills (San Antonio Spurs), Jamal Crawford (Los Angeles Clippers), Enes Kanter (Oklahoma City Thunder), Zach Randolph (Memphis Grizzlies), Jordan Clarkson (Los Angeles Lakers), Sean Kilpatrick (Brooklyn Nets), Jrue Holiday (New Orleans Pelicans), Brandon Knight
 

Legtöbbet Fejlődött Játékos (MIP)

1. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

Alapvetően ez az "ismeretlenből" nagyot robbantó játékosok díja, de Antetokounmpo szerintem kategóriát lépett előre vezérként, védekezésben és úgy nagyjából mindenben - egy jó ígéretből most már egyértelmű szupersztár az egészen félelmetes statsorával (22.4 pont (+5.5), 8.7 pattanó (+1.0), 5.8 gólpassz (+1.5), 2.2 szerzett labda (+1.0), 2.2 blokk (+0.8), 59.9% TS (+3.3%)). A sztárok fejlődését, akik ugyanazt csinálják, mint eddig, csak egy fokkal jobban, nem néztem az előző idény után (így esett ki például DeRozan, Butler és Westbrook), de a görög javulása ennél sokkal többről szól.

2. George Hill (Utah Jazz)

Hill jó eséllyel nem fogja megnyerni a díjat, hiába ugrott 7.9 pontot az átlaga (12.1->20.0) és 11.2%-ot a TS-e (55.5->66.7%), pedig egy jó kiegészítőből ő is előlépett vezérré a Jazzben - nélküle sem rossz ez a Utah, de Hill rendkívül hatékony támadójátékot adott nekik, és erre volt a legnagyobb szükségük, nem is a most is kiváló védekezésére. Valószínűleg Quin Snyderék sem számítottak tőle ilyen produkcióra elöl.

3. Zach LaVine (Minnesota Timberwolves)

LaVine majdnem 6 pontot fejlődött a tavalyi 14.0-hoz képest (19.8), bár a triplaszázaléka csökkent, de összességében hatékonyabb scorer is lett (54.8->57.3% TS) - nagyobb a feladata Thibodeau alatt, de eddig teljes mértékben megfelel ennek. Nála sem használnánk a "semmiből" kifejezést, de egy atletikus zsákolókirályból idén lett játékos - a berobbanó évet talán vele kapcsolatban lehet leginkább használni a három említett ember közül, így valószínűleg elég komoly esélye lenne a cím megszerzésére, ha most zárulna a szezon.

Említésre méltók: TJ Warren (Phoenix Suns), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), Harrison Barnes (Dallas Mavericks), Tim Frazier (New Orleans Pelicans), Maurice Harkless (Portland TrailBlazers), Tim Hardaway Jr. (Atlanta Hawks), Otto Porter (Washington Wizards), Sean Kilpatrick (Brooklyn Nets)

 

Év Védője (DPOY)

1. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

A liga legsokoldalúbb védője az első negyed szezon alapján - ő az egyetlen, aki 2 blokk és 2 szerzett labda fölött átlagol, Defensive Real Plus Minusban az egész ligában a hatodik (+2.85), és nála nem nagyon lehet az elváltásra játszani, tud védekezni bármelyik poszton. Vannak nála jobb DRPM mutatóval rendelkező játékosok, de Chris Paul leszámítva csak gyengébben védekező csapatból - neki is egyedül a Bucks hetedik helye a gyenge pontja.

2. Draymond Green (Golden State Warriors)

Bogut és Ezeli már nincs, Pachulia pedig pocsék eddig, Green azonban óriási melózik hátul, nem kis mértékben neki köszönhetik, hogy holtversenyben ott vannak a 9-11. helyen a 100 támadásra kapott pontok alapján, ami nem jó, de ennyi se lenne, ha nincs Green. Az egész liga harmadik legjobb DRPM mutatója az övé (+3.79), ráadásul nála is tudjuk, hogy nem sokat ér az elváltás, kis és nagyemberen ugyanolyan hatékonyan védekezik. Neki is a csapat lehet majd a gyenge pontja év végén.

3. DeAndre Jordan (Los Angeles Clippers)

A legjobban védekező csapat (102.0 DRtg) oszlopa ő, nyolcadik a Defensive Real Plus Minus listán (2.81), a védőpattanóknál is ott van a legjobbak között (9.6). Itt egyébként rengeteg jelölt lehetne még rajta kívül, mert Gobert egy fokkal jobb DRPM-ben, amiben egyébként Bogut a legjobb, de utóbbit a Dallasból kizárt dolog, hogy kiválasztják, Gobert mellett szól viszont a blokk kategória is, az viszont Jordan jelölését erősíti, hogy a Clippers első, a Jazz pedig csak a 8. legjobban védekező csapat - azt borzasztóan nehéz megmondani, hogy ki mi alapján fog dönteni majd év végén a szavazásnál.

Említésre méltók: Rudy Gobert (Utah Jazz), Andrew Bogut (Dallas Mavericks), Paul Millsap (Atlanta Hawks), Hassan Whiteside (Miami Heat), Andre Drummond (Detroit Pistons)
 

Legértékesebb Játékos (MVP)

1. James Harden (Houston Rockets)

Az edzőknél sem feltétlenül azt jelöltük meg, aki a trendeknek megfelelően nyerhetné a díjat (Kerr ilyen mérleggel szinte biztosan Top3 lenne most egy szavazáson), így itt is eltekintünk a "kötelező Top2" kitételtől egyelőre, illetve kicsit bővebb intervallumot nézünk. Harden vezetésével negyedik a Rockets nyugaton úgy, hogy bár tripla-duplát ugyan nem átlagol (28.7 pont, 11.6 gólpassz, 7.6 pattanó), de gyakorlatilag ugyanannyi eladott labdával dolgozik, mint Westbrook (5.8), viszont kategóriákkal hatékonyabb (61.2% TS), egy irányítónál meg nagyjából a legutolsó szempont szerintem, hogy hány pattanót szed. 

2. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)

A "konferencia Top2-n kívül 30 éve nem nyertek MVP címet" mondóka mellett azt sem árt megjegyezni, hogy az eddigi egyetlen tripla-duplás szezon sem ért Legértékesebb Játékos díjat, 1961/62-ben Bill Russell lett az MVP, nem Oscar Robertson. Ettől függetlenül a Thunder 14-8-as mérlege és nyugati ötödik helye nálam komolyabb eredmény, mint a Cavs vagy a Warriors jelenlegi pozíciója, ennek alapján kapta ezt Westbrook (31.0 pont, 11.3 gólpassz, 10.6 pattanó, 5.6 eladott labda). Hogy miért Harden nálam kettejük közül, azt fentebb kifejtettem (53.6% TS).

3. LeBron James (Cleveland Cavaliers)

A Top(2) csapatok játékosai közül nálam ő az, aki jelenleg az MVP címet érdemelné, még ha statisztikáitól ebben a szezonban nem is dobunk hátast a többiek mutatói miatt (23.9 pont, 9.2 gólpassz, 7.7 pattanó, 57.8% TS). A sokoldalúság mellett azért rá esett a választás, mert még mindig az ő csapatát viseli meg jobban a kiesése, Curryéknél éppcsak el kell kezdeni a tavalyi munkamennyiséget felvenni, ha ő, Durant vagy Thompson nincs esetleg, Leonard, Paul és Lowry számai pedig még mindig jelentősen elmaradnak az ő vagy Durant számaitól.

Említésre méltók: Kevin Durant (Golden State Warriors), Kawhi Leonard (San Antonio Spurs), Steph Curry (Golden State Warriors), Kyle Lowry (Toronto Raptors), Chris Paul (Los Angeles Clippers)
 

All-NBA csapatok (2 hátvéd, 2 forward, 1 center)

Russell Westbrook - James Harden - Kevin Durant - LeBron James - DeMarcus Cousins

Steph Curry - Giannis Antetokounmpo - Jimmy Butler - Anthony Davis - Hassan Whiteside

Chris Paul - Kyle Lowry - Kawhi Leonard - Blake Griffin -  DeAndre Jordan
 

All-Defensive csapatok

Chris Paul - Giannis Antetokounmpo - Andre Roberson - Draymond Green - DeAndre Jordan

George Hill - Tony Allen - Jimmy Butler - Paul Millsap - Rudy Gobert

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus