NBA Draft 2018: Dobóhátvédek

Sokszínű a kínálat az idei drafton kettes poszton, de egy valaki nagyon kilóg felfelé - mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a dobóhátvédekről. 

Luka Doncic

Osztály: -
Születési év/magasság/súly: 1999/203 cm/103 kg
NBA-hasonmás: egy az egyben senkihez sem hasonlítható - talán azzal érzékeltetjük legjobban, ha azt írjuk, hogy egy jóval magasabb és sokkal jobban dobó Ricky Rubio
Várható drafthely: Top 5

Doncicot aligha kell különösebben bemutatni, hiszen nem csak a dobóhátvéd poszt, de talán az egész draft legismertebb, legjobban várt játékosáról beszélünk - köszönhetően leginkább annak, hogy nem az egyetemről, hanem a Real Madridtól érkezik. Még csak idén töltötte be a 19-et, de már Európa-bajnok, Euroliga-győztes, spanyol bajnok, ráadásul nem "utasként", hanem a Madridban és a szlovén válogatottban is abszolút vezérként tudott szerepelni nagyon komoly szinten - nem véletlen például a Final Four MVP-címe sem, egészen varázslatos dolgokat művelt az utóbbi időben. Évről évre iszonyatos lépésekben fejlődik és bár vannak azért kérdőjelek vele kapcsolatban, annyira tehetséges, hogy ennek egyszerűen el kell fednie a gyengeségeit.

Hogy mi a fő erőssége? Nehéz megfogalmazni, mert nem lehet azt írni, hogy félelmetes dobó, vagy félelmetes atléta, de egyszerűen olyan tehetsége van a kosárlabdához, hogy az lenyűgöző. Kezdjük azzal, hogy fiatal kora ellenére abszolút érett fizikálisan és mentálisan is, erős, jó felépítésű, de nem csak testben, fejben is megvan mindene az NBA-hez - ez óriási előnye a többiekkel szemben, hiszen top bajnokságokban bizonyított a felnőttek között, nem az egyetemi kosárlabdából érkezik. Alapvetően akkor érzi jól magát, ha nála van a labda és azzal kreálhat, egyrészt képes saját magának is helyzeteket kialakítani, de saját bevallása szerint előszeretettel szolgálja ki a többieket is. Remekül oldja meg a pick-and-rollokat, többféle védekezés ellen is rendre megtalálja a megoldást, érzi, hogy mikor kell neki vállalnia és mikor kell leosztania a labdát. Emellett benne van egyfajta "varázslat", nem egyszer, nem kétszer láttunk már tőle hihetetlen megoldásokat, hihetetlen dobásokat, az üzembiztos játék mellett ilyen extrákat is hozzá tud tenni.

Az egyelőre kérdés, hogy pontosan mit fog játszani az NBA-ben, mert egyértelmű posztja nincs - mi most a dobóhátvédeknél tárgyaljuk, talán ezt játszotta eddig legtöbbször, de ő maga elmondta, hogy irányítóként érzi magát legjobban, viszont a teste alkalmas arra, hogy hármasként, esetleg small-ball négyesként használják. Ami viszont hátránya, az a sebessége, atletikussága, egyáltalán nem lassú játékos, de nincs meg benne az a robbanékonyság, ami mondjuk néhány atletikus ugrógépben az NBA-ben, így az egyelőre kérdés, hogy velük mit fog kezdeni, főleg védekezésben. Elöl is lehet abból gondja, hogy nem emelkedik elég nagyot, azt látni kell majd, hogy hogyan tud elmenni a fizikális, gyors, atletikus védők ellen a gyűrűig és ott hogy tud befejezni az igazi rim protectorokkal szemben, ez kulcsfontosságú lehet számára. Ezzel együtt ő úgy fogalmazott, hogy szerinte az NBA még jobban is fog neki feküdni a több spacinggel, mint az európai stílus - ez természetesen a szokásos kérdés az Európából érkező játékosokkal kapcsolatban, hogy mennyire tud beilleszkedni Amerikában, de Doncic iszonyatosan fiatal és félelmetesen tehetséges, nem nagyon lehetnek kétségeink afelől, hogy be fog válni.

Doncic mindent tud, amire ma szükség van: kellően magas és erős ahhoz, hogy felvegye a kesztyűt mondjuk Ben Simmonsszal vagy Giannis Antetokounmpóval, de ahhoz is, hogy a mai "mindent váltó" védekezésekben használni lehessen - egytől négyig bárhova el lehet rakni, mindene adott fizikálisan ehhez. Emellett támadásban a keze is megvan a szenzációs playmaker-képessége mellett, beveri a hármast (catch-and-shoot helyzetekből halálos, ami nagyon fontos az NBA-ben), a középtávolit, befejez a gyűrű alatt, bedobja a büntetőt, a ligában kiemelten fontos pick-and-rollokat zseniálisan vezényli le, mindent tud a játékról...

Összességében nem lehet nagy kérdés, hogy jelenleg ő a legtehetségesebb és legjobb játékos ezen a drafton, mégsem egyértelmű, hogy ő lesz az 1/1. A csapatok kissé tartanak az európaiaktól még akkor is, ha valaki 19 évesen kinőtte a spanyol bajnokságot és az Euroligát, plusz 1-2. opcióként Eb-győzelemre vezette Szlovéniát többek között a spanyolok előtt - pedig ezek a dolgok olyan kincsek, amelyekkel senki más nem rendelkezik. Plusz hátrány számára, hogy nem workoutolt a csapatoknál, hiszen éppen a spanyol bajnokság rájátszásában volt érdekelt, bár nem hinnénk, hogy ennek akkora jelentősége lenne - c'mon, épp eleget bizonyított ex-NBA-s, vagy az Eb-n jelenlegi NBA-s játékosok ellen is...

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=rRLFREnWUoc

Khyri Thomas

Osztály: Junior
Születési év/magasság/súly: 1996/190 cm/95 kg
NBA-hasonmás: Terry Rozier
Várható drafthely: Első kör közepe

Thomas érdekes játékos, hiszen sorozatban kétszer lett az Év Védője a Big Eastben, miközben támadásban is fokozatosan javult, a kezdeti 6 pontos átlaga után már 15-nél járt az utolsó évében - ezzel együtt őt azért elsősorban a védekezése miatt fogják kiválasztani. Ugyan nem túl magas, de hosszú karfesztávval rendelkezik és rendkívül atletikus, fizikális, ez lehetővé teszi, hogy egytől háromig bárkin kitűnő munkát végezzen hátul - a draft egyik legjobb prospectje védőoldalon, a mezőnyemberek között mindenképpen ide lehet sorolni. Igazi kullancs, aki óriási nyomást tud helyezni a labdás emberre, folyamatosan ott "matat" a kezeivel és nem hagyja alkotni ellenfelét, ezekből többször is ellopja a labdát, mindegy, hogy egy gyors irányítóról, vagy egy magas kiscsatárról beszélünk.

Nem rest elvégezni a piszkos munkát, kőkemény "munkás ember", aki soha sem lassít, soha sem pihen. Emellett támadásban is egyértelműen fejlődik, utolsó évében már 50% felett dobott mezőnyből és 40% felett triplázott meccsenként öt kísérletből, ezzel már tökéletes 3&D alapanyaggá vált. Ez a triplázás az, ami igazán meghozhatja nála a sikert a védekezése mellett, ráadásul utolsó szezonjában már labdával a kezében is mutatott biztató dolgokat, képes volt helyzeteket kreálni másoknak, levezényelni egy-két pick-and-rollt, ami tovább színesíti a palettáját. Van egyébként egy kifejezetten jó középtávolija is most már és érdekes kérdés, hogy ezen a területen van-e benne még több, képes lesz-e komolyabb scorer erényeket csillogtatni - vannak "move-jai", crossovere, dobócsele, képzettnek számít ebből a szempontból. 

Az általános vélekedés egyébként az, hogy nem lesz benne ennél több. Leginkább egy borzasztó értékes (extra jó védő és kiemelkedő kinti dobó) 3&D lehet belőle az NBA-ben, aki kezdőként nagyon fontos láncszeme lehet bármelyik csapatnak, de egy igazi sztárhoz képest több minden is hiányzik nála. Nagy előnye egyébként, hogy amit tud, az azonnal alkalmazható, gyakorlatilag már most NBA-kész, aki kiválasztja, rögtön előrébb lesz vele. Mellette szól még, hogy nagyon éretten játszik, tudja, hogy mire képes és arra koncentrál, ha kell, bátran felvállal bármit, de általában jó döntéseket hoz, nem gondolja túl magát - ez a dobáskiválasztásán, a védekezésben való helyezkedésén, vagy éppen a betörésein is jól látszik. 

Érdekesség, hogy nem szerződtetett ügynököt azok után sem, hogy egyértelművé vált, hogy idén jó esélyei vannak a drafton. Eddig kicsit a radar alatt mozgott, de az utolsó éve kiválóan sikerült, bár tegyük hozzá, hogy a kora nem mellette szól. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=cyiS1eodjzo

Gary Trent Jr.

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1999/198 cm/95 kg
NBA-hasonmás: Buddy Hield
Várható drafthely: Első kör vége

A korábbi NBA-játékos, Gary Trent fia és nála az az érdekes, hogy úgy játszik, mint egy veterán. Nincsenek buta hibái, tökéletesen tudja, hogy mikor hogyan kell használnia a testét, hogyan fejezze be a betöréseket, hogyan zárja ki ellenfelét a lepattanóknál, hogyan vigye le a védőjét pozícióba, emellett kiváló dobómozdulattal rendelkezik, ezen nem nagyon kell vele dolgozni. A gyűrű alatti befejezések mellett nagyszerűen dob középtávolról, de főleg távolról villog, vannak olyan napjai, amikor foghatatlan a triplavonalon túlról. Ezzel együtt kellően képzett ahhoz, hogy folyamatosan megbontsa a védekezést és eljusson a festékbe, mindkét kezével jól vezeti a labdát és általában felemelt fejjel, türelmesen teszi mindezt, keresi a passzlehetőségeket. Elsősorban azért pontszerző mentalitású, de a többieket is játékba hozza, ha az a jó döntés.

Hátránya az atletikussága, pontosabban, hogy nem atletikus - sem a gyorsasága, sem az emelkedése, sem a robbanékonysága nem átlag feletti, sőt, inkább átlag alatti, ha az NBA-t nézzük. Ez a profik között támadásban is problémákat okozhat neki, de főleg védekezésben lesz érdekes, hogy mivel tudja ezt ellensúlyozni, ezen a szinten a várakozások szerint folyamatosan egy lépés lemaradásban lesz - ez azért elég jelentősen bekorlátozhatja a szerepét. A személyiségéről jókat lehet hallani, vezéregyéniség, akit kedvelnek a többiek, szeret előlépni clutch helyzetekben és az extra tripladobása miatt sokszor sikerrel is tette ezt, de az öltözőben is össze tudta fogni csapatát. 

Összességében egy nagyon jó kézzel, jó mentalitással megáldott, képzett, mentálisan erős, felkészült (az apja sokat foglalkozott vele ezen a téren) játékosról beszélünk, aki viszont fizikálisan kevésbé illik a mai NBA-be - az első kör közepén, vagy végén így is megérhet valakinek egy picket, akinek hasonló játékosra van szüksége, de nem valószínű, hogy sztár lesz belőle. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=hyeV37oLQps

Lonnie Walker

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1998/196 cm/93 kg
NBA-hasonmás: Rodney Stuckey
Várható drafthely: Első kör közepe

Walkerben komoly potenciál van, de egyelőre nem kész játékos. Fizikálisan mindene megvan a nagy NBA-pályafutáshoz, gyors, erős, agresszív, atletikus kettesnek számít, de képezni kell még ahhoz, hogy igazán nagyot szóljon. Megvan benne a "scorer ösztön", ami nagyon fontos, de több dologban is javulnia kell még: egyrészt a labdakezelése nem megfelelő, főleg a gyengébbik kezével, emiatt a betörései is eléggé leegyszerűsödnek, másrészt hiába van remek dobómozdulata, egyelőre kiegyensúlyozatlan a tempója. Ezen persze bőven lehet még javítani, a munkát eddig sem sajnálta beletenni, valószínűleg ezután sem fogja és a játékintelligenciája is adott - szépen mozog labda nélkül, érzi, hogy mikor hova kell lépnie a zárások mögött, hogy mire számít a védő.

Hátránya, hogy egyelőre csak tanulja a játékot, sokszor "elmerül" saját magában és erőlteti olyan dolgokat, amiket nem kellene - emiatt nem igazán találja meg a társait sem, nem a passzjátékáról híres. Szereti, ha nála van a labda, de még nem tudja működtetni a támadójátékot, ha pedig nincs nála a játékszer, akkor néha hajlamos elveszni, passzívvá válni, pedig alapvetően tudja, hogy mit kellene ilyenkor csinálnia. Ez a "kikapcsolás" egyébként is probléma nála, egyszerűen vannak olyan periódusai, amikor érdemesebb lecserélni, mert elveszti a fonalat. A betörésein nagyon sokat kell még javítania, egyrészt bizonytalanul megy el a gyűrűig, vannak eladott labdái már leütés közben, másrészt nem tudja hatékonyan befejezni ott a támadást és egyáltalán nem látja, hogy mikor hova kellene kilőnie a labdát. 

Összességében egy olyan játékosról beszélünk, akihez talán jobban illik majd az NBA, mint az egyetemi kosárlabda - egyelőre nyers, kissé képzetlen, de egyértelműen tehetséges, aki fizikálisan és mentálisan is kiváló alappal rendelkezik és a dobása is megvan ahhoz, hogy jó játékos legyen belőle a profik között. Szinte mindenen dolgoznia kell, de ha szupersztár nem is, második-harmadik opció lehet belőle a legmagasabb szinten. 

Meg kell említenünk még egy dolgot: a Draft Combine-on azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szerinte a Föld nem lapos, viszont csak egy illúzió. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=jzZPS4xXzXk

Zhaire Smith

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1999/193 cm/90 kg
NBA-hasonmás: Avery Bradley
Várható drafthely: Első kör közepe

Smith-t a kettesek között tárgyaljuk, de ugyanilyen nyugodt szívvel lehetne említeni a hármasok között is, klasszikus wing, aki az egyetemen egytől négyig mindenkin védekezett, méghozzá mindenkin jól. Fő fegyvere az atletikussága, óriásit ugrik, gyors, robbanékony, hatalmas karfesztávval, igaz, súlyban azért még van mit felszednie magára, ez hiányzik ahhoz, hogy tökéletesen NBA-kész legyen a teste. Az erényei miatt igazán védőoldalon villogott eddig, ehhez megvan az érzéke is, egy-egyben borzasztó fizikális és kemény, de bőven lehet vele váltani is, képes megoldani más posztokat is. Kiemelkedő erőssége volt a dobásblokkolás, sokszor érkezett a semmiből, a gyenge oldalról, jól segített be a gyűrű alá, vagy akár hátulról, a saját emberét is be tudta takarni az egyetemen.

Támadásban viszont egyelőre elég limitált dolgokra használható, bár tegyük hozzá, hogy fejlődik. A triplája lesz nála a kulcs, az már alakul, de egyelőre keveset vállal, viszont a mozdulata már elfogadható, ha ezen tud még javítani, akkor lehet igazán értékes 3&D játékos. Egyelőre elöl maximálisan a többiektől függ, már ami a pontszerzést illeti, ha kap jó lehetőségeket, akkor azokkal élni tud, de önmagának nem nagyon tud helyzetet kreálni. Egyébként így sem emberhátrány támadásban, mert feladni azért nem igazán lehet már, közben pedig rengeteget dolgozik, nagyszerű zárásai vannak, főleg labda nélkül és kifejezetten erőssége a támadópattanózás, rengeteg visszatett labdája volt úgy, hogy berobbant és átugrott mindenkit.

Kérdés, hogy a profik között mennyire tud továbbra is kiemelkedni a meglévő képességeivel, hiszen itt azért sokkal több az extra atléta, jóval nehezebb dolga lesz, ha ezzel akar érvényesülni. Ha a kinti dobását tovább tud javítani, akkor így is értékes játékos lesz - fizikálisan készen áll az NBA-re, játéktudásban, ügyességben még nem igazán, de utóbbi fejleszthető, előbbi pedig nem. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=3pq92xKl2vQ

Donte DiVincenzo

Osztály: Sophomore
Születési év/magasság/súly: 1997/196 cm/93 kg
NBA-hasonmás: Szegény ember Klay Thompsonja
Várható drafthely: Második kör

DiVincenzo körül tavasszal lett óriási a felhajtás, hiszen ő lett a March Madness legnagyobb sztárja: azok után, hogy a Big East Hatodik Emberének választották, ő lett az NCAA Tournament legjobbja - győzelemre vezette a Villanovát és a döntőben eszméletlen nagyot játszott, 31 pontot szórt. Ez érthető módon jelentősen felverte az értékét, de azóta ez a hype valamennyire lecsengett, a csapatok pedig talán visszatértek a realitáshoz, mely szerint ő azért egyáltalán nem tartozik a draftosztály elitjébe.

Ami mellette szól, az a győztes mentalitás, a Villanovával is sikereket ért el, amelynek ő volt a középpontjában és a középiskolában is erről volt ismert, állami bajnokságokat nyertek úgy, hogy ő volt a vezér, ezek miatt is nevezik "Delaware Michael Jordanjének". A képességei egyébként nagyrészt adottak, kellően gyors és atletikus játékos, akinek jó keze van, főleg ami a tripladobást illeti és igazi streaky shooter lehet belőle a profik között. Emellett az esze, játékintelligenciája sem hiányzik, ha kell, akkor jól passzol és nagyon érzi a játék ritmusát, ráadásul jól edzhető, a dobásait sem erőlteti, csak azt vállalja el, ami a csapat rendszere, felfogása, a játék alakulása miatt szükséges. A fizikai felmérőn remekül vizsgázott, élesben is bizonyította az NBA-csapatoknak, hogy atletikusságban készen áll a ligára.

Viszont több olyan hátránya is van, amit nem igazán lehet eltüntetni. Egyrészt a kettes poszthoz elég kicsi, az egyeshez pedig nem elég képzett, kérdés, hogy mit tudnak vele játszatni, főleg ami a védekezést illeti - agresszív és lelkes tud lenni hátul, de fizikálisan nem biztos, hogy képes felvenni a kesztyűt az NBA-kettesekkel, vagy nagyobb egyesekkel. A labdakezelése nem elég jó, a dobása pedig elég "streaky" tud lenni, ami persze normális, de ha komolyabb szerepet szánnak neki, ott nem nagyon fog beleférni ekkora hullámzás még akkor sem, ha alapvetően 40% körüli, feletti kinti dobó. Azt egyszerűen nem szabad elfelejteni, hogy egy egyetemi hatodik emberről beszélünk, aki csereként jött be azon a szinten is, az ellenfelek sosem készültek rá komolyabban és nem volt rajta teher sem - ha nagyot játszott, az nagyot szólt, ha rossz napja volt, az nem érdekelt különösebben senkit. 

Már nem is ő a legfiatalabb az osztályban, a dobásához hozzá kell írni a gyengébb (alig 70% feletti) büntetőzését is és mindezzel együtt azért meglepő lenne, ha valaki komolyabb értéket látna benne - az első kör végén azért elkelhet, de inkább második körös prospectnek tűnik. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=UMXpo5gd0iw

Grayson Allen

Osztály: Senior
Születési év/magasság/súly: 1995/196 cm/93 kg
NBA-hasonmás: Courtney Lee
Várható drafthely: Második kör

Allennel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy ugyanaz a legnagyobb erénye, mint ami a legnagyobb hátránya is: a mentalitása. Sosem áll le, óriási energiával és szenvedéllyel játszik, tűzben tartja saját magát és a csapattársait is, folyamatosan nyomás alá helyezi az ellenfél védekezését és kifejezetten élvezi a szoros, kiélezett helyzeteket, előszeretettel vállalja fel ezeket. Abszolút vezéregyéniség, akiben viszont megvan ennek az árnyoldala is, sokszor túlpörög és nem egy, nem két olyan esete volt az egyetemen, amikor összetűzésbe keveredett a pályán - hol a játékvezetőkkel, hol az ellenféllel, hol akár a saját csapattársaival is. Nagyon forrófejű, ami okozhat neki gondokat az NBA-ben, főleg hogy ez a játéka egyéb elemein is meglátszik, a betörései végén például eléggé csőlátása van, csak a gyűrűt, vagy esetleg a sarokban álló társat látja, egyáltalán nem számít kreatív játékosnak. 

Nagy előnye a remek keze, ebben is benne van persze a hatalmas önbizalma, de tényleg kiválóan dob, eddigi pályafutása során 62,4 TS%-kal dolgozott, idén 44%-kal triplázott és nem csak a catch-and-shoot helyzetekből halálos, hanem leütésből is - annyi trükkje van, hogy megcsinálja magának a helyzetet a periméteren. A Duke-ban több dologra is használták, talán az feküdt neki leginkább, amikor go-to-guyként kellett működnie, szabad kezet kapott ahhoz, hogy "meggyújtsa a parkettát", az NBA-ben is kaphat hasonló feladatokat majd a padról beszállva, talán erre lehet majd leginkább keretben tartani. 

Másra ugyanis igazából nem is jó, kreálni, betörni, helyzeteket teremteni nem nagyon tud, nem csak az esze, de a labdakezelése sem megfelelő, egy komolyabb, fizikális védő azért nagyobb baj nélkül leveheti a pályáról - az atletikussága, sebessége hiányzik ahhoz, hogy igazán jó kettes legyen, a képességei pedig nem megfelelőek az egyes poszthoz. Ha a védekezésén tudna kicsit javítani, akkor szituációs kiegészítőként azért még lehet karrierje. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=gI-nlFOhbiM

Jerome Robinson

Osztály: Junior
Születési év/magasság/súly: 1997/196 cm/86 kg
NBA-hasonmás: Kevin Martin
Várható drafthely: Első kör közepe

Robinson az idei szezon során húzta feljebb az értékét, korábban inkább második körre tették, most viszont jó esély van arra, hogy az első kör közepén, esetleg a vége felé kiválasztják. Legnagyobb erőssége a kinti dobás, egyrészt hatékonyan vágja be a hármasokat, másrészt jó a dobómozdulata, harmadrészt remek érzéke van a helyzetek megtalálásához, kiválasztásához is. Nincs szüksége sok helyre ahhoz, hogy felemelje a labdát és jól mozog át a zárásokon, hogy lerázza magáról a védőjét, gyorsan engedi el a dobást, mindene megvan ahhoz, hogy a profik között is elit tripladobóvá váljon. Emellett egyébként jól is büntetőzik, bár a középtávolija, illetve a gyűrű közeli befejezése azért még javulhatna.

Utóbbi oka főleg az, hogy bár a magassága megvan a kettes poszthoz, de az atletikussága és az ereje nem igazán, ezzel komoly gondja lehet majd az NBA-ben, ahol szinte csak erős, gyors, fizikális játékosok jönnek majd szembe - kérdés, hogy ellenük hogyan tud majd elszabadulni és dobóhelyzetbe kerülni, a betöréseiről már nem is beszélve. Persze az atletikusságán ugyan nem tud változtatni, de izmot pakolhatnak fel rá, ez azért javíthat a helyzetén, de dolgoznia kell rajta.

Irányítani nem tud, sem egy-egyben nem jó, sem a labdakezelése nem elég kifinomult ahhoz, hogy futtassa a rendszert, sem a játékintelligenciája nem ilyen - a kettes poszthoz, a shooter szerepkörhöz ért, erre lehet majd használni. A 20 pontos átlag és a 40%-os tripla biztató, volt 46 pontos meccse is 7/12 triplával, valami hasonlóban bízhat az, aki őt választja. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=4O7xVi0Zykk

Hamidou Diallo

Osztály: Freshman
Születési év/magasság/súly: 1998/196 cm/90 kg
NBA-hasonmás: Iman Shumpert
Várható drafthely: Második kör

Aki Diallóra szavaz, az a potenciálra szavaz, mert egyelőre ennél nem több, amit ő adhat. Extra atléta, gyors, robbanékony, sőt, talán az egész draftosztály egyik legatletikusabb játékosa, ami sok csapat figyelmét felkeltheti, munka viszont rengeteg lesz vele, mert a kosárlabdáról még nagyon sok dolgot nem tud. Védekezésben azért használható lesz már viszonylag hamar, ha megérti, hogy most ez a szerepe, akkor nagy dolgokat hozhat ki fizikai adottságaiból hátul már újoncként is, támadásban egyelőre a leindítások bezsákolása, az üres területekre való berohanás, berepülés az, amiben hasznos lehet.

Viszont amit nem tud, annak jó részét meg lehet neki tanítani, főleg, hogy a dobómozdulata egyébként megvan, csak egyelőre nem hatékony, talán nem is törődik a dobással eleget, hiszen az egyetemen teljesen rendben volt az is, ha csak átugrotta az előtte állót. Amíg viszont nincs komoly dobása, nincs komoly betörése és a játék minden elemében ennyire nyers, addig komolyabb szerepre nem számíthat, viszont mivel mutatta már a fejlődés jeleit és az alapvető készségei bámulatosak, még azt is meg lehet kockáztatni, hogy ha mindenben a lehető legjobban fejlődik, akkor néhány éven velül szupersztár lesz.

Emlékeztet kicsit JR Smithre, vagy akár Vince Carterre is, hasonmásnak végül Iman Shumpertet írtunk, de lehet belőle sokkal több is, ha valaki nem sajnálja rá az időt és az energiát. Érdekesség, hogy már tavaly is jelentkezni akart a draftra, de a visszajelzések elég vegyesek voltak és úgy tűnt, hogy nem viszik el az első körben, így végül maradt még egy évet az egyetemen, most viszont már tényleg megpróbálja.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=D-MlEjYxDUY

Bruce Brown Jr.

Osztály: Sophomore
Születési év/magasság/súly: 1996/196 cm/86 kg
NBA-hasonmás: Jordan Clarkson
Várható drafthely: Második kör

Brown egy combo guard, aki a poszthoz képest magas, nagy wingspanje van, gyors és nagyon robbanékony - legfőbb erénye, hogy könyörtelenül berohan a festékbe, ahol aztán vagy megoldja erőből, vagy kiosztja a labdát az üresen álló társnak. Ezeket az előnyeit védekezésben is kamatoztatni tudja, lehet rá építeni, bár ott még azért elég képzetlen, nagy fejlődési potenciállal. A dobása elég ingadozó, de ha jó napja van, akkor halálos triplavető tud lenni, ha viszont nem kapja el a fonalat, akkor a tengerbe se tud betalálni, maradnak a betörések.

Az idei szezonban 19 mérkőzésen játszott, 11,4 pontot, 7,1 lepattanót és 4 gólpasszt átlagolt, de januárban megsérült, februárban megműtötték és 12 találkozót ki kellett hagynia. Előtte a dobóhátvédek között második helyen állt lepattanózásban, a csapaton belül övé volt a második legtöbb gólpassz és az idényt rögtön egy tripla-duplával nyitotta, megmutatta sokoldalúságát - ahogy egyébként a kiegyensúlyozatlanságát is, volt olyan meccse, ahol 12/14 büntetőt küldött a helyére, de olyan is, ahol 50% alatt maradt a vonalról. 

Egyelőre nem ő fogja megváltani a világot, de azért van benne annyi, hogy elvigyék a drafton és bekerüljön az NBA-be, ahol mindenképpen a stabilitáson kell dolgoznia, nem lehetnek nála ekkora kilengések - ha ezen javítani tud, akkor meg is ragadhat a ligában, mondjuk elsősorban a védekezésében látni komolyabb potenciált. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=rbtDI74xpKE

Li'Angelo Ball

Osztály: -
Születési év/magasság/súly: 1998/196 cm/98 kg
NBA-hasonmás: Bubba Wells - hogy ki ő? Tessék: https://www.youtube.com/watch?v=VjTGfa6FY6A
Várható drafthely: Második kör - draftolatlan

És végül Lonzo Ball testvére, akit igazából csak akkor fognak elvinni ezen a drafton, ha üzletet látnak benne - igaz, talán többen vannak, akik tartanak ettől a családtól és Ball apukától, mint akik pénzt látnak a felhajtásban. Li'Angelo Ballal nincs semmi különösebb gond, leszámítva, hogy nem NBA-szintű kosárlabdázó jelen pillanatban, nem véletlenül pattogtatott Litvániában, sőt, még a szintén ott játszó testvéréhez képest is jóval gyengébb, Lonzóhoz pedig hasonlítani sem érdemes.

Alacsonyabb szinten egy magabiztos, jól dobó pontszerzőként megállhatja a helyét, ahhoz fizikálisan is rendben van, jól néz ki a triplája, van középtávolja, szépen fejez be a gyűrű alatt, csak egyik sem elég ahhoz, hogy számolni kelljen vele az NBA-ben. Ha csak valamilyen rejtélyes okból nem győz meg egy csapatot, akkor neki marad a draftolatlan kategória...

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=o0rAcnecErU

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus