NBA Draft 2018: Kiscsatárok

Durant, George és Antetokounmpo-hasonmások mellett 3-D projektek, európai tehetségek és nehezen besorolható kiscsatárok szinesítik az idei mezőnyt.

Michael Porter Jr.

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/211 cm/96 kg
NBA hasonmás: Kevin Durant/Anthony Davis
Várható drafthely: Top 2-8

Az elmúlt időszakban csak Missouri Mysteryként emlegették a tengerentúlon a fiatal kiscsatárt, és egyöntetű vélemény, hogy az idei draftosztály egyik legnagyobb stealje lehet – már ha tényleg lecsúszik a 8-9. helyig, mert a legújabb hírek szerint már a második helyen húzó Kings is erőteljesen nézegeti. A nagy rejtélynek nagyon egyszerű az oka: 2017-ben gyakorlatilag az összes létező középiskolai díjat besöpörte Porter, a Missouri Egyetemen viszont írd és mondd összesen három meccsen léphetett pályára 2017-18-ban, mert a szezon nyitómeccsén olyan súlyos hát/csigolya sérülést szenvedett, hogy meg kellett műteni. Sokáig úgy tűnt, hogy három meccs sem jut neki, de március 8-án visszatért, majd játszott a March Madness első körében is, ahol csapata kiesett. Porter olyan visszajelzéseket kapott, hogy mindössze három egyetemi meccsel a háta mögött bejelentkezett a draftra, és egyelőre úgy tűnik, hogy a workoutokon nagyon-nagyon meggyőző játékban és egészségben is.

A játékával egyébként sincsen komolyabb probléma, Duranthez hasonlóan kiváló csuklója van, magassága ellenére parádésan bontja a védekezést, labdakezelése elsőosztályú, 80% felett büntetőzik. Elképesztő hosszú végtagjai vannak, 210 centi feletti a karfesztávolsága, 275 centi magasra ér fel álló helyzetben (utóbbi Anthony Davis 2012-es combine-eredményével egyezik meg), emiatt nagyon magasan engedi el a dobásait, ami szinte lehetetlen leblokkolni – Durant „eléggé” sikeres volt ezzel a skill-settel, joggal láthatnak bele tehát nagy potenciált az NBA-ben. 

Porter egyébként nem puhány hátul sem, odateszi magát, kiváló az ütemérzéke a blokkoláshoz, kifejezetten szeret lepattanózni, mozgékonysága miatt földön sem nagyon lehet megverni, idővel Davishez hasonlóan ligaelit two-way játékos válhat belőle. Ami nála nagy kérdőjel a hátsérülés mellett, hogy sikerül-e rá elegendő plusz izmot pakolni anélkül, hogy elvesszenek a jó tulajdonságai. Durantnél láthattuk, hogy ez megoldható, Porter pedig bizonyította a rehab alatt, hogy nem riad vissza a céltudatos, kemény munkától. A kiscsatárt egyébként eddig is kiváló mentorok segítették, édesapja pl. egyetemi segédedző, középiskolai edzője pedig a korábbi All-Star Brandon Roy – nekik is köszönhetően kiváló személyiség, remek csapatember. Még egy érdekesség: testvére és egyben egyetemi csapattársa, Jontay Porter is nagyon tehetséges játékos - előzetesen jelentkezett az idei draftra, de végül visszatért még legalább egy évre a Missourira. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=a8YrK5ket18

Mikal Bridges

Osztály: Negyedéves (Redshirted Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1996/201 cm/95 kg
NBA hasonmás: Trevor Ariza/Kyle Korver
Várható drafthely: Top5-Top8

Amennyire rosszul indult Bridges egyetemi karrierje, annyira fényesen zárult: az első szezonját sérülés miatt ki kellett hagynia, a másodikban kiegészítőként nyert bajnoki címet a Villanovával, idén pedig duplázott, de ezúttal már a csapat egyik húzóembereként. Bár már 22 éves, ez nem nagyon fog szerepet játszani a kiválasztásában, ugyanis a játéka „kortalan”, az ő erősségeivel 30 felett is húzóember lehet nagyon komoly csapatokban. Bridges a tipikus 3-D játékos, ráadásul abból a fajtából, akinek sem a triplázást, sem az atletikus képességet nem kell tanítani, némi izmot kell rápakolni és csiszolni a védőjátékát, és máris kész egy ligaelit wing. 

A jó kinti dobónak számító Bridges 45%-kal tette helyére a labdákat az idén a triplázásra építő Novában, és ez az, amiért ölni tudnak az NBA-ben: minél jobban rendszerben használták, annál jobban kidomborodtak az erősségei. Ami még nagy erőssége támadásban, hogy egyrészt leütésből is tud dolgozni és dobni, másrészt Korverhez hasonlóan mozgásból is halálbiztosan céloz, egy pontos passz és egy zsebkendőnyi hely bőven elég neki, ez pedig bármelyik élcsapatban nélkülözhetetlenné teszi. A védőoldalon mutatott erényei pedig végképp, mert az egyetemen általában az ellenfelek legjobb periméter-játékosát kellett fognia, és ahogyan az eredménysora is mutatja, erre az NBA-ben is fel lehet építeni. Összességében Bridgesből valószínűleg soha nem lesz szupersztár, de a 3-D tulajdonságai miatt pontosan olyan típusú glue guy válhat belőle, ami minden bajnokesélyesnél nélkülözhetetlen. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Ye32e3EcgoQ

 

Kevin Knox

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/206 cm/96 kg
NBA hasonmás: Paul George/Giannis Antetokounmpo
Várható drafthely: Top15-Top20

A fentebb tárgyalt Mikal Bridgesszel ellentétben Knoxnál nagyon is számíthat a kor, mivel augusztusban lesz 19 éves, és benne egyértelműen megvan a sztárpotenciál, így jól döntött, hogy azonnal váltott, amint lehetett. A hasonmásoknál Paul George-ra emlékeztet azzal, hogy korát meghazudtoló higgadtsággal és precizitással dolgozik leütésből, jó érzékkel találja meg az üres helyzeteket labdavezetésből, középtávoli tempója kiemelkedően jó, nagyszerűen használja az elzárásokat labdával - és labda nélkül is, jól tudja lerázni magáról a védőket, és catch and shoot dobásokat is jó százalékkal értékesít. Ez a két tulajdonság az, ami nagyon ritka egy játékosnál, és emiatt van benne All-Star, vagy talán még annál nagyobb potenciál. 

No meg az ereje miatt, Giannis Antetokounmpóhoz hasonlóan elképesztő erőzsákolásokra képes, rendszeres résztvevője lehet a highlightoknak, az pedig a sztárság előszobája. Bár small ball erőcsatárként is használható és 34%-os triplázása egy remek alap arra, hogy hosszú pályafutása legyen és annak második felében stretch 4-rá avanzsáljon, a következő pár évben vétek lenne nem kihasználni a labdavezetésében és középtávolijaiban rejlő hihetetlen potenciált. Ráadásul 77%-os büntetőző, vagyis ha mozgékonysága és ereje miatt sok büntetőt harcol ki, azokat be is dobálja. Knox egyébként 2016-ban U17-es világbajnokságot is nyert a Team USA-jel, ez szintén jó ajánlólevél amellett, hogy az NBA-előszobának számító Kentucky-n edződött John Calipari keze alatt.

Ami nála kérdőjel, az egyrészt a védőjátéka, mert azzal azért eddig nem kápráztatta el a világot (bár labdás ember elleni védőként akadtak meglepően jó meccsei), illetve mivel még bőven nőhet, nem biztos, hogy a kiscsatár lesz a végleges posztja, ez mindig kockázatos, hiszen a növéssel együtt lassulhat és ekkor át kell alakítani a játékát. Egy biztos, ha lecsúszik a lotteryn kívülre, óriási stealként lehet elkönyvelve pár év múlva – emiatt is említettük meg nála George-ot és a Greek Freaket.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=XQbAC_CIS2Q

 

Miles Bridges

Osztály: Másodéves (Sophomore)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/201 cm/102 kg
NBA hasonmás: Draymond Green/Aaron Gordon
Várható drafthely: Top10-Top20

Minden draftosztályban vannak meghatározhatatlan posztú játékosok, idén az egyik ilyen Miles Bridges, aki alig két méteres, viszont brutális fizikai felépítéssel rendelkezik – kiscsatárként rangsoroltuk, de elképzelhető, hogy a végső posztja erőcsatár lesz, de akár egy alulméretezett center sem elképzelhetetlen. Nagyon röviden egy Draymond Green játékára hasonlító stílussal és Aaron Gordon rugóival rendelkező kosaras. Valószínűleg hamar megveti a lábát ligában, mert egy fejben nagyon erős játékosról beszélhetünk: a Draymond Green-effektus nem csak a pályán, hanem azon kívül is nagyon erős, hiszen Bridges is Michiganben nőtt fel, annak a legkeményebb részén, a hírhedt Flintben. Családjának köszönhetően 15 évesen átkerülhetett a west virginiai kosárlabda-elitképzőbe, a Huntington Prepbe (ide járt többek között Andrew Wiggins és Gorgui Dieng is), ahol a csapat legjobbjaként tündökölt, ezt a váltást kevés tizenéves tudja lejátszani fejben. 

2016-ban visszatért Michiganba a Michigan State Spartanshoz, ahol két remek évet húzott le, gyakorlatilag a játék minden elemében hozott kiemelkedő számokat: az első évében 1.5 blokkot osztott ki és közel 39%-kal triplázott, második évében pedig 85% felett büntetőzött és 2.7 gólpasszt adott. Ahogy a számaiból és a videójából is látszik, fizikálisan, mentálisan és képességekben is teljesen kész a profiligára, a fejlődése folyamatos és töretlen, nem volt komolyabb sérülése. Nála a nagy kérdés az, hogy melyik csapat fogja először úgy gondolni, hogy bevállal egy nem bizonyított Draymond Greent (szigorúan a játékra vonatkozik az összehasonlítás). A liga trendje, hogy a posztok elmosódnak, ezért Bridges gyakorlatilag azonnal bevethető 3-5 között bárhol – 2012-ben Green a második körben kelt el, Bridges jó eséllyel a lottery végén, de még a Top 20-ban, ez önmagában jól mutatja, mennyire alakult át a liga játéka és csapatok gondolkodása a poszttalan, tweener kosarasokról. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=sKFBvMQ_eZM

 

Dzanan Musa

Osztály: - (Cedevita Zágráb)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/206 cm/88 kg
NBA hasonmás: Bojan Bogdanovic/Kyle Korver
Várható drafthely: Top25-Top40

Luka Doncic árnyékában érthetően kevesebb szó esett Dzanan Musáról az elmúlt években, pedig az 1999-es születésű Musa kicsiben hasonló utat járt be, mint a Real sztárja. A bosnyák kiscsatár már túl van három horvát bajnoki címen és kupagyőzelmen a Cedevitával, 2015 őszén bemutatkozott az Euroligában, idén a EuroCup legjobb fiatal játékosa lett, és bekerült az ABA Liga legjobb ötösébe. Mindezen túl egy igazi vezéregyéniségről beszélünk, aki egyrészt 2015-ben az U16-os Európa-bajnokság MVP-je volt, és a kis országot egészen Európa-bajnoki címig vezette, másrészt már tavaly is a felnőtt válogatott első opciója volt támadásban. Bár még nincs 19 éves, teljes mértékben ugyanazt a délszláv karriert futja, mint az elmúlt években Dario Saric, Nikola Jokics és a honfitárs Jusuf Nurkic, itt az ideje a következő lépésnek, a draftnak – nem véletlen, hogy az ő útját is Misko Raznatovics játékosügynöksége igazgatja. 

Musa játékának jellemzése nem bonyolult, egy született scorerről beszélünk, aki leütésből és catch and shoot helyzetekből is kiváló, nagyon szép a dobása és kifejezetten gyors a dobómozdulata, egy icipicit Steph Curryre emlékeztet. Ráadásul igazi vezéregyéniség, aki hozzászokott, hogy nagy rajta a nyomás, így jó eséllyel az NBA-re való átállás sem fog neki gondot okozni. Amiben javulnia kell, az a döntéshozatal, mert bár remekül passzol és látja a társakat, kiválóan használja a pickeket, sokszor még nem érzi, hogy mikor kell dobnia, labdát vezetnie vagy passzolnia – egy jó NBA-rendszerben ezt nagyon gyorsan meg fogja tanulni.

Az igazi neuralgikus pont a védekezés, mert idővel simán kezdő lehet egy playoff-csapatban, de egyelőre még az izomzata nem elegendő, így fokozatosan kell felépíteni, de ez sem szokott különösebb gondot okozni a tengerentúlon. A meglévő csomagja alapján is sima elsőkörös egyébként, mert gyakorlatilag azonnal bevethető, de esetében fontos tudni, hogy még két éve van hátra a Cedevitás szerződéséből, emiatt elképzelhető, hogy lecsúszhat az első kör végére, de akár még a második körbe is, ha éppen nem akad olyan csapat, aki ki akarná vásárolni. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=dWsl89TyPY0

 

Troy Brown Jr.

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/201 cm/98 kg
NBA hasonmás: Khris Middleton/Andre Iguodala
Várható drafthely: Top20

Brown igazi sportcsaládból származik, édesapja egyetemen kosarazott, édesanyja atletizált, így nem csoda, hogy a fizikális alapokkal nincs gondja, egy kiváló atlétáról beszélünk, akit viszont nem fúj el a szél, látszik, hogy sűrűn látogatta a konditermet. A fejlődési íve gyakorlatilag töretlen, 2016-ban már U17-es világbajnok volt a Team USA-jel, 2017-ben ott volt a nagy év végi tornákon, egyetlen egyetemi évében pedig bizonyította, hogy magasabb szinten is képes sokoldalú játékra. Klasszikus 2-3-as átmenet, ami manapság az egyik legtelítettebb, de legkeresettebb poszt is egyben, hiszen jó wingekre minden csapatnak szüksége van. Brown sebességben képes kettesek ellen dominálni, erőben pedig felvenni a versenyt a legjobb kiscsatárokkal is. Támadásban elképesztően sokoldalú, remekül bontja a védelmeket, NBA-szinten használja ki az izomzatát a palánk közeli befejezéseknél, és ami nála óriási plusz: félelmetesen jó a térlátása, nagyon érzi a passzsávokat és szívesen is passzol. 

Összességében támadóoldalon egy kisebb gyengesége van, a 30% körüli triplázása, amit javítania kell, hogy komolyabb karriert futhasson be. Védekezésben viszont már most NBA-ready, nagyon jó érzéke van a labdalopásokhoz (köszönhetően magasságához képest extra, 210 centis karfesztávjának is), és beszédes, hogy az egyetemi csapat legjobb lepattanózója volt, nem ijed meg a piszkos munkától, ráadásul igazi vocal leader, irányítja a társakat. Brown egy nagyon megbízhatóan teljesítő csapatjátékos számos extra tulajdonsággal, ráadásul mindössze 19 éves – valószínűleg soha nem lesz belőle sztár, de igazán okos kosárlabdázó, aki egy playoffba igyekvő csapatnak már újoncként aranyat érhet, később bajnokesélyes gárdákban hosszú évekre megoldást nyújthat, ha egy Jolly Jokerre van szükség. 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Np8RpGuVzwY

 

Jacob Evans

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/198 cm/95kg
NBA hasonmás: Thabo Sefolosha
Várható drafthely: Top25-Top40

Evans a 3-D-k népes családjába tartozhat NBA-szinten, hiszen gyakorlatilag két erőssége van: a catch and shoot triplák, illetve a nagyon kemény védekezés. Főleg utóbbi miatt soroljuk a kiscsatárok közé, mert bár két méter körüli, három egyetemi évében 1 körüli blokk- és 1.3 körüli labdaszerzés-átlagai voltak, illetve 4-5 lepattanót szedett meccsenként – a felsőteste nagyon masszív, a rugói is rendben vannak, a védő lábmunkája is kiváló, egy borzasztó kellemetlen matchup nagyobb méretű dobóhátvédek és kiscsatárok ellen is, mellette senkinek nem lesznek üres dobásai. Támadásban már nem ennyire jó az összkép, a napokban töltötte 21. életévét, így az már most látszik, hogy nem lesz belőle soha kreáló játékos, viszont saroktriplázóként, támadásban 4-5. opcióként remekül megélhet majd, mert kontra-leütésekből, gyengeoldali betörésekből be tudja fejezni a támadásokat, illetve mivel 75%-os büntetőző, a faultok kiharcolására valószínűleg ösztönözni is fogják. Jóval kevesebb benne a potenciál, mint Troy Brownban, ugyanakkor az első kör végén egy bajnokesélyes csapatnak tökéletes választás az aktív rotáció mélyítésére.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=w-SEtUxP3uM

 

Chandler Hutchison

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1996/201 cm/89 kg
NBA hasonmás: Jayson Tatum/Trevor Ariza
Várható drafthely: Top20-Top30

Az Idaho állambeli Boise State végzőse későn érő típus, első két évében hasznos kiegészítőként szerepelt, majd a harmadik szezonjában hirtelen a csapat első opciója lett, amit negyedik évében is megőrzött. Idén 20 pontot, 7.7 pattanót, 3.5 gólpasszt és 1.5 szerzett labdát hozott, 73%-kal büntetőzött és 38% felett triplázott, ezek impresszív számok annak ellenére, hogy egy gyengébb konferenciában játszott. Az NBA-ben egy kiválóan védekező, több poszton bevethető wing lehet belőle, egy icipicit kellene még javítania a kinti dobásain és középtávolijain, és egy kezdő pozíció sem elérhetetlen az NBA-ben. A fizikai kondíciói nagyon jók, védekezésben a periméteren és a palánk alatt is hatékony, ebben emlékeztet Arizára, támadásban pedig az üres helyzeteket hidegvérrel értékesíti – erre az NCAA-ben kevesebb lehetősége volt első opcióként, az NBA-ben viszont tökéletes fit lehet a sztárok mellé. Egy kevés izmot még fel kell szednie, de egyébként azonnal pályára küldhető játékos, így várhatóan az első kör végén valamelyik bajnokesélyes ki is húzza majd.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=temjJ3jaNGk

 

Keita Bates-Diop

Osztály: Negyedéves (Redshirted Junior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1996/201 cm/107 kg
NBA hasonmás: Kevin Durant/Brandon Ingram
Várható drafthely: Top25-Top40

A 22 éves Bates-Diop tulajdonképpen egy évet csúszott, mivel második szezonjában már kezdett szépen felépülni a játéka, ám harmadik szezonjában fáradásos törést szenvedett el a bal lábában. Minden rosszban van valami jó, negyedik évére úgy tért vissza, hogy az Ohio State színeiben a nagyon erős Big Ten konferencia legjobbjává választották. A hasonmásoknál már sejteni lehet, hogy Bates-Diop egy vékony srác irtózatos hosszúságú karokkal, 220 centit közelíti a karfesztávolsága, vagyis mezőnyvédekezésben, a palánk környékén besegítő védőként is magas szintet hozhat a ligában, gyakorlatilag 2-3-4-es poszton is nyugodt szívvel bevethető. 

Ami azonban megkülönbözteti őt egy védőspecialistától, az a támadóoldalon mutatott teljesítménye: Duranthez hasonlóan villámgyorsan megy át védekezésből támadásba, levezényli és be is fejezi a lerohanásokat akár hárompontossal, akár elegáns ziccerekkel, akár nagy zsákolásokkal. Felállt védelem ellen is hasznos, jó a középtávolija, 36%-kal dobja a triplát, amire lehet építeni, illetve közel 80%-kal büntetőzik. Ha 7-8 centivel magasabb lenne, már rég az NBA-ben játszana, így viszont a korát is figyelembe véve az első kör vége, második kör eleje a realitás - bajnokesélyes csapatoknak ideális választás, mert tudják, mit várhatnak tőle, és azt meg is fogják kapni.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Ts2-ooHF0iQ

 

Szvjatoszlav Mikhailuk

Osztály: Negyedéves (Senior)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1997/203 cm/96 kg
NBA hasonmás: Chandler Parsons/Kyle Korver
Várható drafthely: második kör

Az ukrán dobóhátvéd-kiscsatár értelmiségi családból származik, édesapja történészprofesszor, édesanyja biológiatanár, így nem véletlen, hogy kijárta négy egyetemi évét a Kansasen. Ez kosárlabda-szempontból sem volt rossz döntés, hiszen bár két évet már profi körülmények között játszhatott Ukrajnában 2012 és 2014 között, és 2014-ben már a világbajnokságon résztvevő ukrán válogatottnak is tagja volt (mindössze 17 évesen), az első két évében nem sok sót evett meg a Jayhawksban. Harmadik szezonjára történt meg az előrelépés, hiszen a korábbi 11-12 perces cseréből 27 perces kezdővé avanzsált, idén pedig jött az áttörés: 14.6 pontot átlagolt, 80% felett büntetőzött és 44% felett szórta a hármasokat, ráadásul védekezésben is sokat javult (1.2 labdaszerzés). Tavaly már jelentkezett a draftra, de jól döntött, hogy várt még egy évet, idén jó eséllyel el fog kelni a második körben – nem biztos, hogy megragad az NBA-ben, de Európában biztos lesz számára hely.

Erényei ismertek, félelmetesen jól dob kintről, ráadásul imád Ray Allen-szerű útvonalakat megfutni az üres helyzetért. Védekezésben nincs elég gyors lába, ezért az NBA-ben nem igazán fog megélni hátvédként, de ha tovább erősítik a felsőtestét, akkor kiscsatároknak, wingeknek kellemetlen matchup lehet, mert hátul jól érzi a passzsávokat, nem hagyja, hogy elnyomják fizikálisan – először csereként juthat szóhoz, aztán alteregóihoz hasonlóan bármi lehet belőle.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=JKKrTwzI3Bk

 

Jarred Wanderbilt

Osztály: Elsőéves (Freshman)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1999/206 cm/97 kg
NBA hasonmás: Andre Iguodala/Lamar Odom
Várható drafthely: második kör

A Kentucky elsőévese szép pedigrével rendelkezik, U16-os FIBA Americast nyert a Team USA-jel, 2017-ben ott volt a nagyobb középiskolás tornákon, és egy jó nevű egyetemen pallérozódott. Különleges felépítésű és tudású játékost tisztelhetünk a személyében: irtózatos hosszú karjai vannak, egy deka felesleges zsír nincs rajta, emiatt villámgyors, remek rugóit elöl-hátul kihasználja. A gyorsasághoz fantasztikus térlátás és motor tartozik, a gyors lerohanások valódi mestere lehet idővel, hiszen védekezésben mindent tud, amit kell, kiscsatár létére ipari mennyiségű lepattanót szed, egy-egyben is nagyon nehéz megverni, és kosárlabda IQ-t is bőven kapott.

Ami nála a kisebb kérdőjel, az a dobása, mezőnydobásokban és büntetőkben javulnia kell, a triplákat pedig el kellene kezdeni megtanulnia, mert szinte gyűrűre sem néz távolról. Emiatt már inkább projekt típusú játékos, ám ezek mind hamar tanulhatóak, mert az alapok jók. Ami viszont nagyobb gond, és valószínűleg emiatt csak a második körben fog elkelni, a sérülékenysége: a középiskolában egyik lábsérülésből a másikba esett, és a Kentuckyn is mindössze 14 meccsen léphetett pályára bokaproblémái miatt. Ehhez kapcsolódik, hogy a pletykák szerint nem is annyira sérülékeny, inkább csak a többi játékoshoz képest elég alacsonyan van a fájdalomtűrő képessége, ami miatt megkérdőjelezhető a munkamorálja.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=_3AhKuLnINI

 

Rodions Kurucs

Osztály: - (FC Barcelona Lassa)
Születési év/Magasság/Testsúly: 1998/206 cm/100 kg
NBA hasonmás: Chandler Parsons/Joe Ingles
Várható drafthely: második kör

A lett kosárlabda újabb tehetsége már 2015 óta a Barcelona játékosa, de az igazi áttörés még várat magára – tavaly is jelentkezett a draftra, és jó eséllyel első körben el is vitték volna, Kurucs viszont végül visszalépett, és ez nem bizonyult jó döntésnek. A mezőnyposztokon igen sűrű Barcába nem tudta magát beverekedni, alig kapott játékperceket, így megmutatni sem tudta, mire képes. Az biztos, hogy magasan képzett, gyors, tanítani való mozdulattal dobó játékos, aki védekezésbontásban is használható, mert igen jók a rugói és a gyűrű közeli befejezéseknél is higgadt és pontos. Gyakorlatilag 2-3-4-es poszton bárhol bevethető, hátul is odateszi magát, bár védekezésben azért akadnak gondjai, fizikai hiányosságait idővel rutinnal pótolhatja. Összességében egy minden irányba fejleszthető támadójátékos, aki eddig nem tudta megmutatni versenyhelyzetben, hogy mire képes – ebben egyébként hátráltatta két komolyabb sérülése is, így hiába a vitathatatlan tehetség, idén messze van az elsőkörös mezőnytől.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=nx7GIFoF824

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus