Off-szezon értékelő 2016: Atlantic divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük az Atlantic divízió csapatait, a Toronto Raptorst, a Boston Celticset, a New York Knickset, a Brooklyn Netset és a Philadelphia Sixerst.

A korábbi részek: Northwest, Pacific, Southwest, Southeast

 

Atlantic divízió

Toronto Raptors

Draft: Jakob Poeltl (1/9), Pascal Siakam (1/27)

Távozott: Bismack Biyombo (Magic, 4 év 68 millió), James Johnson (Heat, 1 év 4 millió), Luis Scola (Nets, 1 év 5.5 millió), Jason Thompson

Érkezett: Jared Sullinger (Celtics, 1 év 5.6 millió), Fred VanVleet (2 év 1.4 millió), Jarrod Uthoff (2 év 1.4 millió)

Maradt: DeMar DeRozan (5 év 137.5 millió), Jonas Valanciunas, Kyle Lowry, DeMarre Carroll, Terrence Ross, Cory Joseph, Patrick Patterson, Lucas Noguiera, Bruno Caboclo, Delon Wright, Norman Powell

Jelenlegi keret:
Lowry - DeRozan - Carroll - Sullinger - Valanciunas
Joseph - Powell - Ross - Patterson - Poeltl
Wright - VanVleet - Caboclo - Siakam - Noguiera
Uthoff

Nem sok minden történt a Raptorsnál, de egy keleti döntős csapatnál ez nem is igazán volt elvárható. Két poszton volt igazából változás. Az egyik a cserecenter kérdése - az tudható volt, hogy mivel Bismack Biyombónak nincsenek Bird-jogai, így csak nagyon olcsón tarthatták volna meg - évi 17 millió dollárért szerződött az adóparadicsom Floridába, ehhez közük nem lehetett, mivel nagyjából 6 millió dolláros éves bért ajánlhattak az adózás szempontjából sokkal kedvezőtlenebb Kanadában. Őt Jakob Poeltl-lel pótolták a draftról, aki úgy tűnik, hogy védekezésben tudja majd pótolni őt, támadásban jóval képzettebb, viszont mindemellett szintén nincs labdaigénye - nagyon jó választásnak tűnik, de azt sem árt észben tartani, hogy egy újoncról beszélünk, azért az sem szentírás, hogy azonnal fel tudja venni az NBA fizikalitását például.

A másik nagyobb változás is magas posztokon történt, hiszen Luis Scola távozott, Jared Sullinger érkezett. Ez egy érdekes lépés volt, mert Scola valamivel jobb a spacing szempontjából. Sullinger sokkal képzettebb támadójátékos a palánk alatt, de ezt nem nagyon fogja itt használni - egészen jó a középtávolija, ezt kell tökélyre fejlesztenie, mert Lowryék mellett várhatóan nem sok labdája lesz, ha már Valanciunasnak is alig jut valami. Védekezésben annyira nem rossz, mint Scola, de ő sem számít jó védőnek, úgyhogy hiába fiatalabb, mint a távozó argentin, ezt egyelőre nem gondolom egy túl nagy előrelépésnek. A James Johnson - Pascal Siakam "csere" nem fogja megrengetni a csapatot, ha utóbbi pályára tud kerülni, már többet tehet a csapathoz, mint JJ az utóbbi időben.

Összességében nézve a változások szerintem rövidtávon javulást nem hoznak - Poeltl jóval olcsóbb Biyombónál, de utóbbit egyelőre jobb játékosnak tartom, Sullinger szerepét pedig egyáltalán nem látom egyelőre ebben a keretben. Emellett DeRozan rettenetesen drága volt, ami akkor is igaz, ha Masai Ujirinek nem volt választása - el nem engedhette, mert pótolni nem tudták volna, de ettől még az átlagosan évi 27.5 millió dolláros szerződése rengeteg egy olyan játékosért, aki az előző két évben dupla-nulla volt a rájátszásban. Abban lehet bízni, hogy valamennyit tud még fejlődni (a mostani játékstílusa nem éppen passzol a PO-hoz, ahol a büntetőit már nem kapja meg), de ha nem tud előrébblépni, ez a szerződés később még nagy fejfájást okozhat Ujirinek.

Off-szezon értékelés: C

 

Boston Celtics

Draft: Jaylen Brown (1/3), Guerschon Yabusele (1/16), Ante Zizic (1/23), Demetrius Jackson (2/45), Ben Bentil (2/51), Abdel Nader (2/58)

Távozott: Jared Sullinger (Raptors, 1 év 5.6 millió)

Érkezett: Al Horford (Hawks, 4 év 113.2 millió), Gerald Green (Heat, 1 év 1.4 millió), John Holland (D-Liga, 1 év 0.9 millió)

Maradt: Avery Bradley, Amir Johnson, Tyler Zeller (2 év 16 millió), Isaiah Thomas, Jae Crowder, Jonas Jerebko, Marcus Smart, Kelly Olynyk, Terry Rozier, James Young, Jordan Mickey, RJ Hunter

Jelenlegi keret:
Thomas - Bradley - Crowder - Johnson - Horford
Smart - Green - Brown - Olynyk - Zeller
Rozier - Hunter - Young - Jerebko - Mickey
Jackson - Holland - Bentil

A Celtics az óriási várakozások és a rengeteg pletyka ellenére gyakorlatilag még kevesebb dolgot csinált, mint a Raptors - kivéve természetesen a draftot. Az egy nagy változásuk mondjuk elég komoly igazolásra sikeredett, Al Horfordot szerződtették, ami kategória javulást jelenthet a palánk alatt - vele van egy olyan játékosuk, aki jó védő, jól dob kintről és képzett a palánk alatt is és mindezt egyben, nem három emberből kell összerakni. Az Atlantában mutatott játéka miatt azért tudhatjuk azt is, hogy a pattanózást csapatként kell megoldaniuk majd, ez Horford játékának a gyenge pontja. Ettől függetlenül egy új színt hoz majd a Celtics szinte teljesen periméter-orientált játékába az, hogy van egy magasemberük, aki kintről és ami még fontosabb, bentről is veszélyes, és magának is meg tudja csinálni a helyzeteket.

Tyler Zellert olyan áron tartották meg, ami belefér (a második éve csapatopciós), csak a Torontóba távozó Sullingert vesztették el, de összességében szerintem így is maradt hiányérzete az embernek velük kapcsolatban. A tavalyi és a tavaly előtti első körös választottak közül 2-3-at gyakorlatilag ki is dobhat már Danny Ainge (James Young és az RJ Hunter - Terry Rozier kettős közül az egyik minden bizonnyal menni fog a szezon kezdete előtt, mivel Demetrius Jackson szerződése az első évben garantált, és állítólag őt biztosan meg is tartják, hiszen most kapott kontraktust). A drafton 1/3-on húztak egy kiscsatárt Jae Crowder mögé, amivel nem lenne gond, ha elkezdenének small-ballozni, de a hírek szerint ez se így lesz - Amir Johnson és Horford mellett Olynyknek biztosan adnak játékidőt. Ha más magasember nem kap lehetőséget, és tényleg sokszor látjuk majd a Celticset alacsony szerkezetben, akkor Jordan Mickey-vel sem igazán tudni, hogy mi lesz.

Továbbra is úgy gondolom, hogy Ainge a saját cserealapjait értékteleníti el, ami sem rövid-, sem hosszútávon nem hasznos, és sem ő a vezetőségi irodában, sem a játékosok a pályán nem nyernek ebből semmit. Ez nálam Horford szerződtetése ellenére is lehúz a nyarukból.

Off-szezon értékelés: B

 

New York Knicks

Draft: - 

Távozott: Kurt Rambis vezetőedző, Arron Afflalo (Kings, 2 év 25 millió), Jose Calderon (csere, Bulls, majd Lakers), Lou Amundson, Cleanthony Early, Langston Galloway (Pelicans, 2 év 10.6 millió), Jerian Grant (csere, Bulls), Robin Lopez (csere, Bulls), Derrick Williams (Heat, 1 év 4.6 millió), Kevin Seraphin

Érkezett: Jeff Hornacek vezetőedző, Derrick Rose (csere, Bulls), Joakim Noah (Bulls, 4 év 72.6 millió), Courtney Lee (Hornets, 4 év 48 millió), Brandon Jennings (Magic, 1 év 5 millió), Mindaugas Kuzminskas (Unicaja Malaga, 2 év 5.8 millió), Willie Hernangomez (2015-ös draft 2/35, 4 év 5.8 millió), Justin Holiday (csere, Bulls), JP Tokoto (D-Liga, 1 év 0.5 millió), Marshall Plumlee (3 év 2.4 millió), Ron Baker (1 év 0.5 millió), Maurice Ndour (Real Madrid, 2 év 1.4 millió), Chasson Randle (1 év 0.5 millió)

Maradt: Carmelo Anthony, Lance Thomas (4 év 27.6 millió), Kristaps Porzingis, Kyle O'Quinn, Sasha Vujacic (1 év 1.4 millió)

Jelenlegi keret:
Rose - Lee - Anthony - Porzingis - Noah
Jennings - Vujacic - Kuzminskas - Thomas - O'Quinn
Baker - Holiday - Tokoto - Ndour - Hernangomez
Randle - Plumlee

A Knicks nagyon komoly átalakuláson ment keresztül a nyár folyamán, kezdve a Derrick Rose-cserével, ami szerintem inkább amiatt volt fontos, hogy Joakim Noah-t le tudta igazolni az együttes - az irányító jóban van a centerrel, ez sokat nyomhatott a latba Noah csapatválasztásánál. Megítélésem szerint Noah a Knicks legfontosabb nyári szerzeménye a játékosokat nézve, mert amennyiben a válla teljesen rendben van, és el tudja kerülni a sérüléseket, akkor egyrészt védekezésben, másrészt mentalitásban egy teljesen új szintre tudja vinni a csapatot. Robin Lopez sem volt rossz hátul, de Noah-t meg sem közelíti a többiek feltüzelésében - ha a francia csak egy 5 pont, 8 pattanó, 3 gólpassz körüli átlagot tud hozni, akkor is sokat dobhat az egységen, és ez borzasztóan fontos lehet annál a Knicksnél, amely egy elég mély gödörből akar kimászni és a PO-ba kerülni.

Rose és Brandon Jennings inkább tűnnek egy "adjunk egy esélyt a korábbi nagy neveknek, ha nem, akkor sincs nagy baj" projektnek, miután komoly sérülés(ek)ből térnek vissza és mindketten lejárók. Rose legnagyobb előnye Noah volt, Jennings viszont másfél éve a Detroitnál sokkal jobb játékot mutatott, mint Rose az előző négy évében bármikor. Azt nem tartom reálisnak, hogy Jennings kezdő lesz, le is nyilatkozta, hogy Phil Jacksonnal a legjobb hatodik ember szerepköréről beszélgettek, de ha ő össze tudja szedni magát, az fontosabb a padscorer szerepköre miatt, minthogy Rose-ból mit látunk még (valószínűleg a 2011 előtti formájából már semmit). A pad nemcsak Jennings visszatérésében, hanem Mindaugas Kuzminskasban is bízhat. A litván egy jó mindenes, aki támadásban okozhat meglepetést sok mindenkinek, fizikailag rendben van - egy európai újonc, azonnal sokat nem kell várni tőle, de benne legalább lehetőség van, és ez már több, mint amit a Knicks tavaly elmondhatott bárkivel kapcsolatban a cserék közül.

Azt sem tartom kizártnak, hogy Justin Holiday is sokkal hasznosabb lesz, mint a New York tavalyi hátvédjei közül bárki, főleg mivel kicsit módosított rendszer lesz, amiben a védekezése mellett a triplázása is jól fog jönni - Kurt Rambist Jeff Hornacek váltotta a kispadon, aki nem fog teljes mértékben ragaszkodni a Triangle-höz. Noah esetében lehet félsz a drukkerekben, mert hosszú és nagy szerződése van, ami egy sérülés esetén komoly teher is lehet, Hornacek viszont teljesen egyértelmű pozitívum ahhoz a Rambishez képest, aki "óriási meglepetésre" itt is megbukott vezetőedzőként és pedagógusként is.

Összességében nézve sokat mozdult előre a Knicks: a Rambis-Hornacek csere nemcsak váltás, hanem megváltás is a szurkolóknak és a játékosoknak, Noah egészségesen hatalmas plusz lesz, egy Courtney Lee-féle 3&D játékos borzasztóan kellett Carmelo Anthony és Kristaps Porzingis mellé, és a mai árakat nézve nem is érkezett drágán, a Jennings, Holiday, Kuzminskas(, Hernangomez) pad pedig biztosan jónak nem mondható, de legalább az esély megvan rá, hogy használható lesz belőlük több ember is - talán Langston Galloway az egyetlen olyan távozó a cserék közül, akiért egynél több könnycseppet hullajt az ember. A bizonytalanságot Noah hosszú szerződése és utóbbi években hozott kórlapja adja, illetve nekem Rose egyáltalán nem illik ebbe a kezdőbe - ha csak nem tanult meg kintről dobni és labda nélkül hasznosan játszani, de ezt az elmúlt évek után már nem igazán várja az ember, viszont legalább nem hosszú a szerződése.

Off-szezon értékelés: B+

 

Brooklyn Nets

Draft: Caris LeVert (1/20), Isaiah Whitehead (2/42)

Távozott: Tony Brown vezetőedző, Thaddeus Young (csere, Pacers), Markel Brown, Wayne Ellington (Heat, 2 év 12.3 millió), Jarrett Jack (Hawks, 1 év 1.5 millió), Sergey Karasev, Shane Larkin, Willie Reed (Heat, 2 év 2.1 millió), Thomas Robinson, Henry Sims, Donald Sloan

Érkezett: Kenny Atkinson vezetőedző, Jeremy Lin (Hornets, 3 év 36 millió), Trevor Booker (Jazz, 2 év 18.4 millió), Luis Scola (Raptors, 1 év 5.5 millió), Greivis Vasquez (Bucks, 1 év 4.3 millió), Justin Hamilton (2 év 6 millió), Randy Foye (Thunder, 1 év 2.5 millió), Anthony Bennett (2 év 2.1 millió), Joe Harris (2 év 2 millió), Yogi Ferrell (1 év 0.5 millió), Beau Beech (1 év 0.5 millió), Edigijus Mockevicius (1 év 0.5 millió)

Maradt: Brook Lopez, Bojan Bogdanovic, Rondae Hollis-Jefferson, Chris McCullough, Sean Kilpatrick

Jelenlegi keret:
Lin - Foye - Bogdanovic - Booker - Lopez
Vasquez - Kipatrick - Hollis-Jefferson - Scola - McCullough
Whitehead - Harris - LeVert - Bennett - Hamilton
Ferrell - Beech - Mockevicius

"Sok hűhó semmiért" - lehetne összefoglalni a Nets nyarát nagyvonalakban, hiszen rengeteg játékost igazoltak, sokan távoztak, de lényegében semmi nem változott. A legnagyobb pozitívum Kenny Atkinson megszerzése, neki elég jó neve van a szakmában, de első alkalommal lesz vezetőedző, kérdés, hogyan állja meg a helyét új szerepkörében - ráadásul gyakorlatilag a semmiből kell főznie.

Hátvéd posztokon az ACL-szakadásos Jarrett Jacknél várhatóan jobb lesz Jeremy Lin, de Randy Foye-jal és Greivis Vasquezzel szerintem csak a pénzt költötték - igaz, legalább 1-1 évre. Foye-nak pont az az erénye tűnt el az utóbbi években, ami itt hasznos lehetne, a kinti dobás, Vasquez pedig az a fajta önző játékos, aki egy ilyen csapatba halálosan fölösleges (meg egy jóba is...). Azt is hozzá kell tenni, hogy Vasquez senki elöl nem veszi el a terepet, az 1/20-on draftolt Caris LeVertnél nem tudni, mikor játszhat megint, hiszen március 22-én műtötték 22 hónap alatt harmadjára a bal lábfejét... Isaiah Whitehead és Joe Harris érkeztek még, Markel Brown, Wayne Ellington, Sergey Karasev, Donald Sloan és Shane Larkin távoztak a hátvédek közül - ha valaki sírva fakadt a neveket látva, ne önmagában keresse a hibát...

A magasembereknél Thaddeus Youngot LeVertre váltották a draft előtt, a helyére pedig Trevor Booker érkezett - szerintem ezzel még hátrébb is léptek, bár nagyjából ugyanaz a jómunkásember mindkét játékos. Luis Scola rutint hoz (igaz, azt nem tudni, minek és kinek), Anthony Bennett-tel pedig ők is megpróbálkoznak, ahogy három nem draftolt játékossal, illetve az egykor a Cibonával Szolnokon is megforduló Justin Hamiltonnal is. Young mellett Henry Sims, Thomas Robinson és Willie Reed mentek - kis túlzással mintha a 2k16 által generált nevek és tucatjátékosok cserélődnének a Netsnél.

A két legnagyobb húzásuk Atkinson megszerzése mellett az volt, hogy szépen telepakolták a Portland és a Heat sapkáját Allen Crabbe és Tyler Johnson szerződéseivel - mindkét játékost tudták volna használni, hiszen a nagyon kevés tehetséges játékosuk miatt kellenek a jó potenciállal rendelkező fiatalok, de így se nagyon dőltek a kardjukba szerintem, hogy a két hátvéd (jelenleg még) rettenetesen túlfizetetten maradtak csapataiknál. Egyébként amit a Young-Booker váltáson buktak, azt visszanyerték a hátvédeknél, LeVert draftja ilyen kórlappal minimum rizikós, de semmilyen lényegi változás nem történt a keretükben, ezért Atkinson feladat is szinte lehetetlen, ebből a keretből valami használhatót kihozni elég nehéz lesz. A liga legrosszabb csapata lesz várhatóan a Brooklyn, ráadásul még két évig nincs náluk a saját első körösük. 

Off-szezon értékelés: C

 

Philadelphia Sixers

Draft: Ben Simmons (1/1), Timothe Luwawu-Cabarrot (1/24), Furkan Korkmaz (1/26)

Távozott: Elton Brand, Isaiah Canaan (Bulls, 2 év 2.2 millió), Ish Smith (Pistons, 3 év 18 millió), Christian Wood (Hornets, 2 év 1.9 millió)

Érkezett: Jerryd Bayless (Bucks, 3 év 27 millió), Gerald Henderson (Blazers, 2 év 18 millió), Sergio Rodriguez (Real Madrid, 1 év 6.8 millió), Dario Saric (2014-es draft 1/12), James Webb (2 év 1.4 millió), Shawn Long (2 év 1.4 millió), Brandon Paul (2 év 1.4 millió), Cat Barber (1 év 0.5 millió)

Maradt: Carl Landry, Joel Embiid, Jahlil Okafor, Nerlens Noel, Nik Stauskas, Kendall Marshall, Richaun Holmes, Hollis Thompson, Robert Covington, Jerami Grant, TJ McConnell

Jelenlegi keret:
Rodriguez - Henderson - Saric - Simmons - Embiid
Bayless - Stauskas - Covington - Noel - Okafor
McConnell - Luwawu - Thompson - Grant - Landry
Marshall - Paul - Webb - Landry - Holmes
Long

Kihúzták a draft legnagyobb tehetségének tartott Ben Simmonst, de ennél voltak nagyobb húzásaik, illetve erősítéseik rövidtávot nézve. Sergio Rodriguez például kategóriapluszt jelent Ish Smith-hez képest, mert nemcsak kiváló irányító, hanem jó dobó és mérhetetlen tapasztalata van a Real Madriddal - ő a spacing és a magasemberekkel lejátszott 2-2-k miatt is borzasztóan jól fog jönni a csapatnak. Egy évre érkezett ugyan, de annyi sapka alatti helyük lesz jövő nyáron is, hogy ha beválik, megtarthatják akármennyiért. Jerryd Bayless szintén vállalható pénzért érkezett, ő ráadásul három évre lekötve - ha hozni tudja az előző szezonban mutatott 43.7%-os triplázását, vagy csak ennek a közelében tud maradni, az megint rengeteget dobhat a spacingen, ami a sok kiváló magasember miatt fontos a Sixersnek.

Hendersont egy all-around, de igazából semmire nem használható játékosnak tartom, de még így is jobb, mint a jelenlegi Stauskas vagy a távozó Canaan, nála viszont sokkal fontosabb, hogy végre az NBA-ben fog szerepelni Dario Saric, akinél kulcskérdés lesz, hogy hármasként tud-e szerepelni. Ha nem, akkor Simmonsszal nagyon ütik egymást posztra (az ausztrál a nem létező triplája miatt biztosan nem lesz SF, és a rengeteg center miatt small-ballozni nem sokat fognak), ha viszont a horvátból lehet hármast csinálni, akkor egy tökéletes mindenes kerül a gépezetbe. Saric sokkal tapasztaltabb, mint a legtöbb újonc, hiszen évek óta európai topligákban játszik, elvileg tud mindent, nem stoppolja a labdát, van külső dobása, kiválóan lát a pályán, kitűnően passzol és fizikailag is rendben van - a kérdés az, hogy képes-e lábon tartani periméter-játékosokat.

A Philly papíron befejezte a tankolást, és várhatóan sokkal jobb csapat lesznek, mint az elmúlt 2-3 évben. Még mindig nagyon tapasztalatlanok (ezért a PO nem nagyon jön még számításba szerintem), de Simmonsszal behúzták a hosszútávon legjobbnak tűnő prospectet (rengeteg munka lesz azért vele, védekezés, dobás, eladott labdák témakörben, de a tehetsége megkérdőjelezhetetlen), Saric-csal és Rodriguezzel két európai sztárral is gazdagodtak egy nyár alatt, akik nem mellesleg kifejezetten jól illenek a meglévő elemek mellé, Baylesst pedig nem túlfizetve sikerült megszerezniük. Az off-szezonértékelésbe ugyan nem számít, de úgy néz ki, hogy Joel Embiid is bemutatkozhat, ő talán a legnagyobb pluszt jelentheti a tavalyi gárdához képest. Aki kicsit lehúz nálam a nyárból, az Henderson, aki nem tudom, hol és miben fog segíteni, illetve Okafort még el kell cserélniük, akár egy hasznos kisemberre is, neki itt nem nagyon van helye a keretben, ha Embiid tényleg felépül. Ettől független végre várhatunk valamit a pályán is a Phillytől, ezt a mondatot nem mostanában írhattuk le utoljára.

Off-szezon értékelés: A-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus