Off-szezon értékelő 2017 - Atlantic

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része, így megvizsgáljuk, hogy az együttesek mit csináltak a nyár folyamán - először lássuk az Atlantic divízió csapatait, a Boston Celticset, a Toronto Raptorst, a New York Knickset, a Philadelphia Sixerst és a Brooklyn Netset.

Atlantic divízió

Boston Celtics

Draft: Jayson Tatum (1/3), Semi Ojeleye (2/37), Kadeem Allen (2/53), Jabari Bird (2/56)

Távozott: Gerald Green (?), Avery Bradley (csere, Pistons), Demetrius Jackson (Rockets, two-way), Jonas Jerebko (Jazz, 2 év 8.2 millió), Amir Johnson (Sixers, 1 év 11 millió), Jordan Mickey (?), Kelly Olynyk (Heat, 4 év 50 millió), Tyler Zeller (?), James Young (?)

Érkezett: Gordon Hayward (Jazz, 4 év 128 millió), Marcus Morris (csere, Pistons), Aron Baynes (Pistons, 1 év 4.3 millió), Guerschon Yabusele (2016 draft), Ante Zizic (2016 draft), Shane Larkin (Baskonia, 1 év 1.5 millió), Abdel Nader (2016 draft), Daniel Theis (Bamberg, 2 év 2.2 millió)

Maradt: Al Horford, Jae Crowder, Isaiah Thomas, Jaylen Brown, Marcus Smart, Terry Rozier

Jelenlegi keret:
Thomas - Hayward - Crowder - Morris - Horford
Rozier - Smart - Brown - Tatum - Baynes
Larkin - Nader - Ojeleye - Yabusele - Zizic
Allen (two-way) - Theis

A Celtics jelentős erősítésen ment át a nyár folyamán, ezt azért nehéz lenne megcáfolni. A távozók közül Amir Johnson védekezésben és pattanózásban fontos szerepet játszott, de csak bizonyos matchupokban, máskor pedig pályán sem lehetett tartani - az alapteljesítményét Aron Baynes is hozhatja, Ante Zizic pedig közép- és hosszútávon jóval jobb játékos lehet Johnsonnál, ha első évében még nem is biztos, hogy az lesz.

Kelly Olynyket csak floor-spacer magasként lehet számításba venni, hiszen sem a védekezése, sem a pattanózása nincs azon a szinten, ami miatt egy pillanatra is hiányozni fog. A kanadai azonban olyan "vajkezű" magasember volt, aki az előző idényben 1 triplát sem dobott be meccsenként, és csak 35.4%-kal szórta a hármasokat az alapszakaszban. Ha egy kicsit összeszedi magát, ennél Marcus Morris is jobbat tud egy az egyben, de Jayson Tatum és Gordon Hayward érkezésével egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy veszélyesebb lesz kintről és középtávolról is a Celtics, mint volt - rengeteget javult papíron a spacing Olynyk lelépése ellenére is.

Az egyetlen egyértelmű negatívum a nyarukban az, hogy Avery Bradley védekezése nagyon hiányozhat nekik. Bradley elit védő, és főleg egyes poszton tudta megf... erőteljesen megdolgozni az ellenfeleket, és ezt a szerepet talán Marcus Smart, talán Terry Rozier tudja majd átvenni, de ezek azért elég bizonytalan dolgok. Bradley távozását azonban Tatum és Hayward érkezése masszívan fölülírja - összességében elöl és hátul is előreléphet a Celtics, és rövid- és hosszútávon is javultak a kilátásaik, ha csak a pályán látható dolgokat vizsgáljuk.

Hayward megítélése eléggé változó, de egy abszolút two-way játékos érkezett Bostonba, aki képes vezérszerepre, illetve a végjátékok lerendezésére is. Nem most fog eldőlni, hogy megéri-e az évi 32 millió dolláros fizetést, a Celtics esetében azonban túl nagy problémát nem jelent az, hogy Hayward mondjuk 20 helyett 30 milliót keres, mivel semmilyen erősítési lehetőséget nem befolyásol ez az összeg - ő volt a legjobb elérhető játékos a piacon, nem nagyon volt kire várni már, és ez volt az utolsó nyár, hogy a jelenlegi maghoz még érkezhetett egy ilyen kaliberű ember, hiszen jövő nyáron Thomasnak új szerződést kell adni.

Összességében nézve a Celtics Hayward vaskos szerződése ellenére sem kaszálta el magát anyagilag, és Bradley irányítókon bemutatott védekezését leszámítva a játék minden területén előrelépett úgy, hogy Tatummal "két lyukra" is játszhatnak egyszerre, a jelent és a jövőt is építhetik párhuzamosan. Hogy mire lehetnek jók, az majd a szezonfelvezető témája lesz, de a nyaruk papíron kiválóan alakult még úgy is, hogy Ainge most sem volt hajlandó nagyobb cserére, és így újabb nemrég húzott játékosokat kellett kidobniuk vagy ingyen elengedniük.

Off-szezon értékelés: A

 

Toronto Raptors

Draft: OG Anunoby (1/23)

Távozott: DeMarre Carroll (csere, Nets), Cory Joseph (csere, Pacers), Patrick Patterson (Thunder, 3 év 16.4 millió), PJ Tucker (Rockets, 4 év 32 millió)

Érkezett: CJ Miles (snt csere, Pacers, 3 év, 25 millió), Kennedy Meeks (1 év 0.8 millió), Alfonzo McKinnie (2 év 2.2 millió), Malcolm Miller (two-way), Lorenzo Brown (two-way)

Maradt: Kyle Lowry (3 év 100 millió), DeMar DeRozan, Serge Ibaka (3 év 65 millió), Jonas Valanciunas, Lucas Noguiera, Jakob Pöltl, Bruno Caboclo, Norman Powell, Delon Wright, Pascal Siakam, Fred VanVleet

Jelenlegi keret:
Lowry - Powell - DeRozan - Ibaka - Valanciunas
Wright - Miles - Anunoby - Siakam - Pöltl
VanVleet - Brown (tw) - Caboclo - Meeks (TO) - Noguiera
Miller (tw) - McKinnie (TO)

A Raptors két nagyon fontos feladatot megoldott Kyle Lowry és Serge Ibaka megtartásával, ettől függetlenül játékerősségben maximum akkor léphetnek előre, ha az eddig nem (annyira) használt fiataljaik felnőnek a feladathoz, mert a keretük egyértelműen gyengült. A legnagyobb gondjuk az, hogy a periméteren nagyon vékony lett a keretük. DeMarre Carroll távozása nem fogja megrengetni a világot, de Cory Joseph-nek fontos szerepe volt a rotációban, PJ Tucker hasznosan kosarazott itt is (védekezés, tripla 40%-kal, 5.4 pattanó), és a külső sor gyengüléséhez lehet venni a 37.2%-kal triplázó Patrick Pattersont is.

Helyettük összesen egy ember, CJ Miles érkezett, aki 41.3%-kal dobott meccsenként 2.2 triplát az előző idényben, 3 évre 25 millió dollár egyáltalán nem is tűnik soknak neki, nagyon hasznos lehet spacing szempontjából Lowry és DeMar DeRozan mellé, de darabra borzasztóan kevesen vannak 1-3-as posztokon, ha nem nő fel a feladathoz Delon Wright, Norman Powell és a most draftolt, de sérült OG Anunoby. Közülük Powellt láttuk már rendszeresen is jól játszani, de egy újoncban meg egy 2 év alatt összesen 54 meccset játszó irányítóban kell bízni, ez azért papíron elég kevés.

Anyagilag nagyjából szinten maradtak, mert Lowry és Ibaka új szerződéseivel lehetett számolni, és amennyivel talán túl lettek fizetve, annyit megspóroltak Carroll elpasszolásán - egyébként mindketten pont addig írtak alá, ameddig DeRozan és Jonas Valanciunas fogja a sapka alatti területet, úgyhogy nem ásták el magukat olyan nagyon hosszútávra. Apropó Valanciunas: a nyarukat az menthetné meg, ha helyette tudnának szerezni egy túlfizetett, de periméteren használható játékost - más kérdés, hogy amennyire nem felel meg itt a modern center kívánalmainak a litván, annyira nem felelne meg máshol sem, így sok esély nem mutatkozik rá, hogy bárki ad érte egy hasonló fizetésű hátvédet vagy swingmant.

Összességében nézve a Raptors a nagy bukást (Lowry és Ibaka elvesztése) elkerülte, Miles kifejezetten jó szerzeménynek tűnik, de a kerete jóval vékonyabb lett, mint az előző évben.

Off-szezon értékelés: C-

 

New York Knicks

Draft: Frank Ntilikina (1/8), Damyean Dotson (2/44), Ognjen Jaramaz (2/58)

Távozott: Justin Holiday (Bulls, 2 év 9 millió), Maurice Ndour (?), Chasson Randle (?), Derrick Rose (Cavs, 1 év 2.1 millió)

Érkezett: Tim Hardaway Jr. (Hawks, 4 év 71 millió), Ramon Sessions (Hornets, 1 év 2.3 millió), Nigel Hayes (1 év 0.8 millió), Luke Kornet (two-way)

Maradt: Carmelo Anthony, Joakim Noah, Courtney Lee, Lance Thomas, Kristaps Porzingis, Ron Baker (2 év 8.9 millió), Kyle O'Quinn, Mindaugas Kuzminskas, Willy Hernangomez, Marshall Plumlee

Jelenlegi keret:
Sessions - Lee - Anthony - Porzingis - Hernangomez
Ntilikina - Hardaway Jr. - Kuzminskas - Thomas - Noah
Baker - Dotson - Hayes (TO) - Kornet (tw) - O'Quinn

A Knicks nyarát egyelőre nem lehet teljes mértékben értékelni, ezért kaptak is egy kérdőjelet, mert Carmelo Anthony távozása, illetve az érte kapott csomag nagyban fogja meghatározni azt, milyen off-szezont zártak - az elég valószínűnek tűnik, hogy ő máshol kezdi meg az idényt.

Túl nagy dolgok nem történtek azért velük két eseményt leszámítva, és egyik sem Frank Ntilikina draftolása - ezt azért nehéz megítélni egyelőre, mert Dennis Smith Jr. ugyan parádésan játszot a nyári ligában (is), de a dinamikáját, zsákolásait és leérkezését nézve senki nem fog meglepődni azon, ha 2-3-4 éven belül egyszer nagyon szétszakad a térde, a csapatok pedig nem ilyen távra szoktak választani a Top10-ben. Tim Hardaway Jr. szerződése és Phil Jackson távozása azonban franchise-t befolyásoló tényezők.

A Knicksnél alapvetően játékerősséget nem nagyon kellene nézni, és nem is kell még egy ideig, elég erősen az újjáépülés elején járnak, az azonban legalább utat nyitott a szebb jövő felé, hogy Jacksont menesztették - teljesen függetlenül attól, hogy ki mit gondol a Triangle-ről, egy olyan vezetővel esélyed sincs, akivel a csapat két sztárjátékosa (meg a liga egy jó nagy része) egyszerűen szóba sem áll, és még emellé edzőt akar játszani, de a vezetőségi páholyból. Ez utóbbi (meg a Melo- és Porzingis-front) olyan szintű hiba volt és olyan negatív környezetet teremtett az MSG-ben, amiben a haverokon (Kurt Rambis...) kívül senki nem akart dolgozni, azon egyszerű oknál fogva, hogy sehova nem vezet az a viselkedés, amit Jackson csinált az utóbbi években. Ahogy tavaly a Lakersnél a Buss-menesztés és Byron Scott kirúgása, úgy itt a Jacksontól vett "fájdalmas" búcsú volt az az első és elengedhetetlen lépés, amit meg kellett lépnie a Knicksnek. Megtették.

Az viszont az off-szezon legbutább húzása volt, amit THJ-ral csináltak, hiszen egy sima, nem is túl kiemelkedő scorerről beszélünk, aki se másoknak nem tud/akar/szokott helyzeteket kialakítani, így csapatjátékra tökéletesen alkalmatlan, se védekezni nem tud. A 4 éves, 71 millió dolláros szerződés az a kategória, ami rettenetesen rontja az összképet, hiszen nem egy évre kötötték le nagy pénzért (ilyen lesz még a Phillynél), hanem több nyarat sikerült tönkrevágniuk - igaz, Joakim Noah pénze miatt egyébként is hendikeppel indultak a szabadügynököknél, így gyakorlatilag jövő nyárra és valószínűleg 2020-ra is kiírták magukat az FA-piacról, hiába lesz 2020-ban már költöpénzük.

Összességében nézve a Knicks meghozott egy borzasztóan fontos döntést, ami esélyt hagy számukra a felemelkedésre, de azonnal lábon is lőtte magát meg a következő GM-et, Scott Perry-t - Perry lehet akármekkora mágus, ha nem tudja elpasszolni nagyobb veszteségek nélkül Hardaway Jr. és/vagy Noah szerződését, akkor most három évig semmit nem csinál, csak hátradőlve várja, hogy leketyegjenek ezek a megállapodások. Nyilván mindent meg fog tenni, hogy minél hamarabb elköszönjenek a két érintettől, illetve annak is kell esélyt adni, hogy esetleg THJ megszolgálja a pénzét, de eddigi játéka alapján ebben maximum csak reménykedhetnek a drukkerek. Az, hogy nincs Derrick Rose és Justin Holiday, szerintem semmit nem számít, mert a New Yorknak nem rövidtávon kell gondolkodnia, de Hardaway Jr. szerződése hatalmas baki.

Off-szezon értékelés: ? (D+)

 

Philadelphia Sixers

Draft: Markelle Fultz (1/1), Anzejs Pasecniks (1/25), Jonah Bolden (2/36), Mathias Lessort (2/50)

Távozott: Shawn Long (csere, Rockets), Alex Poythress (?), Sergio Rodriguez (CSZKA Moszkva), Tiago Splitter (?)

Érkezett: JJ Redick (Clippers, 1 év 23 millió), Amir Johnson (Celtics, 1 év 11 millió), Furkan Korkmaz (2016 draft)

Maradt: Jerryd Bayless, Ben Simmons, Joel Embiid, Jahlil Okafor, Nik Stauskas, Dario Saric, Justin Anderson, Robert Covington, Richaun Holmes, TJ McConnell, Timothe Luwawu-Cabarrot

Jelenlegi keret:
Fultz - Redick - Covington (TO) - Simmons - Embiid
McConnell (TO) - Bayless - Korkmaz - Saric - Johnson
Stauskas - Anderson - Luwawu - Holmes (TO) - Okafor

A Sixers nagyon jó nyarat tudhat maga mögött még akkor is, ha talán fölöslegesen cseréltek fel az 1/3-ról az 1/1-re Markelle Fultzért. Az irányító azonban nagyon kellett nekik, papíron borzasztóan jól passzol Joel Embiid, és ami talán még fontosabb, Ben Simmons mellé is. Nagy Jolly Joker Fultz, mert ha besül az ausztrál erőcsatár(-irányító), simán lehet belőle franchise-player, aki a hátán viszi a csapatot, de tud labda nélkül is hasznosan kosarazni.

A palánk alá szereztek egy rutinrókát Amir Johnson személyében, akinek valószínűleg sérülés esetén lesz szerepe, de ezt a Phillynél be kell kalkulálni elég erősen. Nála fontosabb szerzemény az a JJ Redick, aki a külső dobásokban jeleskedhet - a Sixers vele és Fultz-cal papíron rengeteget lépett előre spacing tekintetében, ami Embiid és főleg Simmons miatt elengedhetetlen, ha akkorát akarnak robbantani, amekkorát mindenki vár tőlük, ez pedig a PO-ba jutás. Nem mellékes, hogy Furkan Korkmaz is 40% fölött szórt 2014/15-ben és 2015/16-ban az Euroligában, így a Törökországból érkező swingman szintén sokat javíthat a Phillyn ebben a szegmensben.

Anyagilag érdekes a Sixers, mert 1-1 éves szerződéseket osztottak ki Johnsonnak és Redicknek is, tehát a két legnagyobb igazolásuknak. Ez Johnson esetében még talán nem is akkora szó, mert tele vannak jó fiatalokkal, akiknek a fejlődésétől függően Johnsonra változó mértékű szerep várhat, könnyen lehet, hogy jövőre nem lesz rá szükségük egyszerűen.

Redicknél viszont érdekes a dolog, hiszen így nem lesznek jövő nyáron Bird-jogai - ha akarnak valaki nagy halat igazolni, akkor le kell mondaniuk még arról a non-Bird jogról is, amivel a mostani fizetése 120%-át adhatnák neki a sapka fölött. Redick azonban valószínűleg nem ide ír alá, ha nem adnak neki ekkora éves fizetést, több évre pedig komoly rizikó lett volna ideláncolni áron felül - a dobóhátvédet hívták bajnokesélyes csapatok, többek között a Houston Rockets is. A Sixers azonban idén egyértelműen fel akar lépni a Top8-ba keleten, ahhoz szükség volt Redickre, így pedig nem kell tartaniuk attól, mi van, ha mégsem válik be sérülés vagy más miatt.

Anyagilag semmiféle elkötelezettséget nem vállaltak, hiszen jövő nyáron megint 54 millió dolláron áll az együttes fizetési listája, igaz, Joel Embiidnek majd új kontraktust kell adni. Játékerősségben viszont sokat léptek előre, borzasztóan sokat javítottak a külső dobásokon, és úgy tudtak draftolni, hogy Simmons jövőjétől függetlenül is beválhat a kiválasztott emberük. Náluk is a szezonfelvezető témája lesz, hogy mire lehetnek képesek, de azokat a dolgokat csinálták meg az off-szezon során, amit meg kellett, a végeredmény pedig nagyban függ az egészségi állapottól is, ami viszont nem a nyári értékelő része.

Off-szezon értékelés: A-

 

Brooklyn Nets

Draft: Jarrett Allen (1/22), Aleksandar Vezenkov (2/57)

Távozott: Randy Foye (?), Archie Goodwin (?), Justin Hamilton (csere, Raptors), Brook Lopez (csere, Lakers), Andrew Nicholson (csere, Blazers), KJ McDaniels (?)

Érkezett: Allen Crabbe (csere, Blazers), Timofey Mozgov (csere, Lakers), DeMarre Carroll (csere, Raptors), D'Angelo Russell (csere, Lakers), Yakuba Ouattara (two-way)

Maradt: Jeremy Lin, Trevor Booker, Quincy Acy, Caris LeVert, Sean Kilpatrick, Joe Harris, Spencer Dinwiddie, Isaiah Whitehead, Rondae Hollis-Jefferson

Jelenlegi keret:
Lin - Russell - Carroll - Booker - Mozgov
Whitehead - LeVert - Crabbe - Hollis-Jefferson - Allen
Dinwiddie (TO) - Kilpatrick - Ouattara (tw) - Harris - Acy

A Brooklynnak idén nyáron sem a bajnoki cím előtti utolsó lépések megtétele volt a célja, gyakorlatilag minden értéknek örülniük kellett, de egész szépen kimaxolták a lehetőségeiket.

Három nagyobb szerzeményük volt, akikért lényegében semmit nem adtak. Közülük kiemelkedik a 2015-ös 1/2-es D'Angelo Russell, akiért oda kellett ugyan adni Brook Lopezt és az 1/27-es picket, és át kellett venni Timofey Mozgovot, de ilyen kaliberű fiatalra egyébként esélyük sem volt - nem mellesleg Lopez lejáró, ingyen távozhatott volna jövő nyáron, sapka alatti helyre meg nincs szüksége a Netsnek, amíg nem ír alá hozzájuk senki komolyan vehető. Hogy Russellből mit sikerül kihozni, az innentől kezdve a szakmai stáb dolga, de lényegében visszakapták az egyik top pickjüket, ez egyáltalán nem kis dolog egy olyan helyzetben, amiben a Brooklyn van.

Russell mellett Allen Crabbe-et sikerült még egy ugyanilyen tranzakcióban megszerezni - ő is tehetséges, ráadásul kiválóan dobta a triplákat catch-and-shoot helyzetekből, és várhatóan Kenny Atkinson rendszerében ilyen helyzetből lesz neki bőven. Nála nem érkezett ballaszt, az ő szerződése maga a ballaszt, de ahogy Mozgovnál, úgy itt is érvényes, hogy mivel nincs kire ellőni a pénzt, így bevállalható volt, hátha szintet tud lépni náluk. A harmadik szerzemény pedig a jövő évi Toronto első körös pick, ami lehet egy 15-20. hely közötti draftjog is, ha a Raptors visszaesik, de még bejut a PO-ba (lottery védett a draftjog, a Netsnek nem jó, a kanadaiak túlságosan pocsék évet zárnak). Itt DeMarre Carroll szerződése volt a negatívum, de Mozgov-szitu áll fent az ő esetében is.

Anyagilag 2019-ig betáblázta magát a Brooklyn, de ez egyrészt nem olyan hosszú időtartam (két év, Mozgov és Crabbe esetében három), másrészt ahogy írtuk is, a Netsnek nem volt választása. Gyenge volt a csapatuk, és jövőre még mindig nem húzhatnak a saját pickjükkel, így komolyan vehető kosarasnak eszébe sem jutott, hogy aláírjon hozzájuk - kivéve persze azokat az RFA-kat (Otto Porter), akiknek jól jött, hogy a Nets szórhatja a pénzt. Lényegében semmit nem adtak fel az értékeik közül, és ezért megszerezték Russellt és Crabbe-et, akik vagy beválnak, vagy nem. Ez azonban éppen ugyanolyan lutri, mint egy 19 éves, frissen draftolt játékos, csak éppen kicsit több pénzbe kerül a kipróbálásuk és a fejlesztésük.

Off-szezon értékelés: B

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus